Souvisí menstruační cyklus se stylem oblékání?  
Mezi jednu ze starých učebnicových "pravd" v oblasti evoluce lidského chování patří tvrzení o tom, že ovulace u člověka je zcela skrytá a u žen v průběhu cyklu nedochází k žádným změnám jejich vzhledu či chování.

 

Zvětšit obrázek
Martie G. Haselton, Ph.D., psycholožka na University of California, Los Angeles

Je samozřejmě pravda, že se vzhled žen v průběhu cyklu nemění v podobném rozsahu jako je tomu např. u samic šimpanzů, jimž se v plodném období vytvářejí mohutné sexuální zduřeniny v oblasti sedacích hrbolů. Nicméně několik studií z poslední doby odhalilo, že vůně žen je v plodném období považována za přitažlivější a také jejích tváře za atraktivnější. Jak u osobní vůně tak i přitažlivosti tváře se jedná spíše o drobné nuance. Zvýšenou přitažlivost v období okolo ovulace může ale snadno „přebít“ odtažité chování, nebo styl oblékání.

 


Právě na tyto změny ve způsobu oblékání v průběhu cyklu se zaměřil tým badatelek z Kalifornské univerzity. Výzkumnice pod vedením Martie Haselton požádaly skupinu třiceti žen různého etnického původu, zda by se nenechaly vyfotografovat v různých fázích cyklu. Všechny účastnice měly stálého partnera, pravidelný menstruační cyklus a neužívaly hormonální antikoncepci.

 

Focení celé postavy probíhalo vždy dvakrát: jednou v období okolo ovulace a podruhé v luteální fázi, kdy šance na otěhotnět je minimální. Pořadí fází v jakém byly jednotlivé ženy fotografovány však bylo náhodné. Ovulaci výzkumníci zjišťovali pomocí hormonálního testu z moči.

U pořízených fotografií zakryly obličej, tak aby případný výraz tváře neovlivňoval hodnocení.  Poté skupině 25 žen a 17 mužů byla prezentována dvojice fotografií od každé ženy.

 

 

Zvětšit obrázek
Vyhodnocení fotografií jasně ukázalo, že ženy v půlce cyklu více dbají na svůj vzhled a odhalují více holé kůže.

Úkolem hodnotitelů bylo vybrat tu z fotografií, na níž se daná žena snaží vypadat atraktivněji. Jak ženy tak i muži vybírali jako atraktivněji vypadající fotografie ty, které byly zhotovené v době kdy ženy byly ve fázi ovulace. Navíc analýza dat ukázala, že čím blíže k ovulaci daná žena byla, tím spíše byla její fotografie vybrána jako atraktivnější.

Otázkou ovšem zůstávalo, co činí ženy v půlce cyklu atraktivnějšími? Tři výzkumnice proto nezávisle rozhodovaly, na jaké z obou fotografií je žena oblečena elegantněji, odhaluje více kůže, nosí více šperků či módních doplňků apod. Výsledky jejich hodnocení ukazují, že ženy se v půlce cyklu oblékaly elegantněji, a odhalovaly více holé kůže.

 

Na základě uvedené studie není jasné, zda si byly zúčastněné ženy změny v oblékání vědomy, nebo zda výběr v šatníku jen odrážel například jejich lepší náladu a společenštější "naladění". Ať tak či tak, podobná tendence se ukazuje i u celé řady jiných typů chování, které nějak souvisí s ovulací. Zatímco u jiných druhů je nastavení poměrně pevně dané (např. zmíněnými změnami sexuálních otoků), u člověka jsou tyto signály daleko jemnější a často souvisí se zvyky dané kultury. Ať už se jedná o šaty z pařížského butiku či nový bederní pás,  využívání těcho prostředků není náhodné, tak jak se nám snaží vnutit někteří sociálně zaměření badatelé. Pokus ukázal, že souvislost, i když relativně volná, tu je. 



 

 

 

Komentář osla:

Někdy to ale pozná jen skutečný odborník.


 

Datum: 25.10.2006 18:29
Tisk článku

Související články:

Houslista bubeníkem     Autor: Josef Pazdera (22.03.2017)
Ženy v červeném přitahují pozornost mužů     Autor: Vladimír Blažek (19.07.2012)
Co na nás vidí?     Autor: Josef Pazdera (27.08.2009)
Máme první sexuální zkušenosti v genech?     Autor: Jiří Mach (17.04.2009)
Červená ženám zvýší jejich atraktivitu     Autor: Josef Pazdera (30.10.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz