Prsní implantáty z vlastních buněk.  
Pro ženy, které prodělaly rakovinu prsu a invazivní chirurgickou léčbu spojenou s odnětím velkých částí tkáně, se rýsuje šance k nápravě použitím vlastních kmenových buněk.

 

V USA odhadují, že letos budou mít 214 000 nových případů zhoubných nádorů prsu.

Vědci z University of Pittsburgh na zvířecím modelu dokázali, že injekce kmenových buněk získaných z tukové tkáně, může dát vznik náhradní měkké tkáni.  Jde jen o to, vpravit buňky do vhodné mikroskopické síťové struktury. Nejde o myšlenku původní, protože o něco podobného se pokouší také Jeremy Mao z Illinoiské university v Chicagu. V obou případech jde ale prakticky o totéž – uvést do praxe pořekadlo, že „ženská krása je jen vhodně uložený tuk“.

 

J. Peter Rubin, plastický chirurg z Pittsburghu. Na pokračování práce spojené s tvorbou prsního implantátu získal nyní tříletý grant.

Když musí chirurg vyjmout ženě část prsní tkáně, má k nápravě prakticky jen dvě možnosti. Buďto vzniklou dutinu vyplní silikonovým implantátem, nebo vyřízne z jiné části těla kus tuku (adipozní tkáně) a zformuje ho do patřičného tvaru. Žádná z těchto metod není ideální a bez rizika. Použití kmenových buněk by brzo mělo být mnohem lepší volbou.
 

Úvaha využít kmenové buňky vychází ze dvou poznatků. Jednak z toho, že lze tyto buňky získat poměrně snadno a v hojném množství. A to právě z oné tukové tkáně.  A také z toho, že tyto buňky oplývají schopností se vyvinout v celou řadu různých buněk. Umí se přeměnit v tuk, kost, chrupavku, nerv, sval a nebo v buňky krve. V laboratoři už to jde. Jen se jim k tomu musí vytvořit vhodné podmínky.

 

Doktor Rubin se svými kolegy se rozhodl z kmenových buněk získaných z tukové tkáně, dělat znovu tukovou tkáň. Aby k tomu buňky přiměl, podstrojuje jim patřičným prostředím. Současně se snaží o to, aby to, v čem pak bude buňky přenášet, bylo jednoduše léčebně aplikovatelné.

Dr. Jeremy Mao je profesí zubař. Pracoval v konkurenčním týmu na Illinoiské universitě v Chicagu, který v loňském roce rovněž dosáhl určitých výsledků při tvorbě prsního implantátu z kmenových buněk.

Rubinovi se podařilo  připravit látku, kterou jde snadno do těla na patřičné místo vpravit a přitom tvoří buňkám podpůrnou síť, ve které mohou růst, množit se a vyvíjet se v požadovaný typ buněk. Napadlo ho využít k tomu kuliček. Kuličky jsou ideální z toho důvodu, že buňky jde s nimi patřičně promíchat a celou směs lze aplikovat injekčně. Podle Rubina je nejvhodnější použít kombinaci velkých makroporézních perliček z kolagenu v kombinaci s mikro částečkami připravenými ze střevní podslizniční vrstvy.

 

Zvětšit obrázek
V obou případech jsou základem implantátu kmenové buňky z tukové tkáně.


Předběžné testy ukazují, že kmenové buňky v tomto prostředí se snadno vzájemně propojují a že jsou schopné se vyvinout v dospělé buňky normální tukové tkáně. Ukázaly to pokusy na potkanech, kterým tuto směs vpravovali injekčně pod kůži. Šlo pochopitelně o potkany, kteří mají poškozený imunitní systém a neodhojují cizí tkáně. Buňky, které se při pokusech na potkanech používaly, byly samozřejmě lidské buňky. 

 

Prakticky se jedná o jakési injekční „nasypání“ směsi obsahující kmenové buňky do díry, kterou je potřeba zacpat. Směs se dá tvarovat a v krátké době je nahrazena měkkou poddajnou tkání. Tkáň je tělu vlastní a proto nebude způsobovat odhojovací a alergické reakce.  

 

Pokusy na potkanech se nyní provádí hlavně proto, aby se ověřilo, že kmenové buňky od žen s nádorem prsu se chovají stejně, jako kmenové buňky od žen zdravých. Také je třeba prověřit co taková aplikace rostoucích kmenových buněk do míst, kde byly původně rakovinné buňky, udělá. Jde o to zjistit, co se bude dít, pokud tam nějaké rakovinné buňky zbyly. Jestli je tato metoda v jejich zhoubném bujení nepodpoří. Dr.Rubin věří, že ne.

 

Nápad získat kmenové buňky z tukové tkáně také není původní. Poprvé o něm referovali vědci z University of California Los Angeles. I když se již dlouho předpokládá, že tyto buňky bude možno využít v léčbě infarktů a zlomenin, nebyly v tomto směru zatím žádné klinické testy v USA uskutečněny. Je to ale asi jen otázkou času.
Vědci vypočítali, že z jednoho kilogramu odebraného tuku lze získat okolo 400 milionů kmenových buněk. Ty lze v tkáňové kultuře během dvou týdnů pomnožit desetkrát. Abdominální tuk se z tohoto pohledu jeví jako cenná zásobárna žádaných buněk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podle Americké Cancer Society bude koncem roku 2006 diagnostikováno 214 000 nových případů zhoubných nádorů prsu. Pro ženy, které podstoupí odnětí prsu je to psychicky zatěžující situace, kterou se snaží následně řešit. Ze statistik plastických chirurgů vyplývá, že každoročně 80 000 žen podstupuje operaci, která má za cíl rekonstrukci prsu.

 

S Rubinem pracuje na využití kmenových buněk v plastické chirurgii na rekonstrukci prsní tkáně dalších pět výzkumníků z různých pracovišť. Všichni věří, že jejich metoda aplikace kmenových buněk s hmotou, která je tvořena jejich směsí makro a mikro částeček, je metodou perspektivní a že se s ní bude brzo léčit. Je totiž pravděpodobné, že v takto vytvořeném prostředí kmenové buňky dají vznik nejen zralým adipocytům, ale i krevním kapilárám,... A že výsledkem bude plnohodnotná, tvar si uchovávající, tkáň.

Pramen: University of Pittsburgh Medical Center

 

Datum: 30.10.2006 00:39
Tisk článku


Diskuze:

Nejpěknější by bylo

CC,2006-10-31 06:58:21

rekonstruovat žlázu - ovšem sotva by to byl dobrý nápad u pacientek, kterým se právě žláza má tendenci zvrhnout v rakoviné bujení.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz