První globální analýza sexu  
Celoplanetární srovnání sexuálního chování odhaluje mimo jiné souvislost sexuálního zdraví se sociálními poměry a nefunkčnost manželství coby ochrany proti sexuálním rizikům.

 

Kondomy pro zdraví i dobrou náladu.

Sexuální chování každého zajímá, každý o něm mluví a když nemluví tak na něj myslí. Přesto nebo možná právě proto je prošpikované bajkami, pověrami a tmářstvím jako nic jiného. I v tomto případě je zdrojem tmářství nepřátelství většiny momentálně převládajících náboženství, která si stejně jako u drog hystericky uzurpují monopol na hezké zážitky. Je sice pravda, že nám, narozdíl od bonobů, sexování neslouží jako styl sociální komunikace, jak ale ukazuje bouřlivý rozvoj vědy o sexuálním chování a zavádění sexuální výchovy na školách, informace o sexu kupodivu zdraví neškodí. Naše společnost se ve světle sexuální osvěty v křečích nehroutí. Naopak, vědění o sexu přináší celé spektrum zajímavých informací, od odhalování podstavy biologie lidského sexu až po poznatky kriticky potřebné pro management léčby a prevence sexuálně přenosných informací.

 

Sexuální výchova nezabíjí. Její nedostatek ano.


Vzhledem k tomu, že i některé takzvaně vyspělé země momentálně ovládají kliky náboženských fanatiků, vlastně ani není zvláštní, že se vůbec první globální srovnávací studie sexuálního chování lidí objevuje až teď. Tým vedený britskou sexuoložkou Kaye Wellings z London School of Hygiene & Tropical Medicine v široce pojaté studii analyzoval data z celkem 59 zemí celého světa. Zaměřili se na to, kdy lidé začínají se sexem, kolik mají sexuálních partnerů a zda praktikují bezpečný sex, to vše ve vztahu k sexuálnímu zdraví.


Studie přinesla řadu překvapivých závěrů. Bulvár a moralisti nás sice intenzivně straší děsuplnými příběhy o sexu málem mezi nemluvňaty, ve skutečnosti ale žádný všeobecný posun směrem k sexu v mladším věku neexistuje.

V rozvinutých zemích je pro ženy sex převážně věcí volby.

Dalším pozoruhodným závěrem je, že země s nejvíce nevěrnými vztahy, tedy ty nejrozvinutější, nepatří k těm nejpromořenějším virem HIV. Ten si nejvíc užívá v Africe. Podle všeho sexuální mory na globální úrovni vlastně vůbec nesouvisejí s promiskuitou, ale kupodivu se sociálními poměry, zejména s mírou chudoby, mobilitou obyvatelstva a s mírou rovnoprávnosti pohlaví.

 

Jak ukázal výzkum, věk prvního sexuálního vztahu se oproti mnohým, až toužebným očekáváním spíše zvyšuje. Platí to zejména pro věk žen a to ve většině sledovaných zemí. Často to souvisí pozdějším vstupem žen do manželství, především v Africe a jihovýchodní Asii. Tento trend pozdějších manželských vztahů s sebou logicky přináší nárůst předmanželského sexu. Zároveň stav, kdy většina lidí na Zemi žije v monogamním manželství nevyhnutelně vede k mimomanželskému sexu. Mimomanželský sex, čili méně vznešeně nevěra, je vcelku nepříliš překvapivě častější v ekonomicky vyspělých zemích.

 


Velmi zásadním poznatkem je, že manželství obecně nezlepšuje ochranu proti sexuálním rizikům. To by si měli všichni kazatelé, konzervativci a členové klubů předmanželských sexuálních abstinentů napsat na čelo. Například v Ugandě prudce vzrůstá počet HIV pozitivních manželek, v Keni a v Zambii manželky oproti svobodným ženám čelí častějšímu sexu s nižší frekvencí kondomů a celkově riskantnějšímu chování manželů. V Asijských zemích jsou tradičně v oblibě dětské svatby, aby se předešlo ztrátě ženiny cti. Dětské manželky jsou sice ctnostně odpaněny manželem, je to ale pro ně často hrůzný zážitek navíc vedoucí k rizikovému těhotenství v nízkém věku. To je nebezpečné pro matku i pro dítě.
Navzdory urputným snahám především katolického kléru se v řadě zemí stále běžněji používají kondomy. Nejlepší je to opět nepříliš překvapivě v ekonomicky rozvinutých státech, především pokud jde o ženy a nic nenasvědčuje tomu, že by tento příznivý trend mělo něco narušit.

 

 

Zvětšit obrázek
I přes veškerou zdravou postmoderní otevřenost v sexu jsme a vždy nejspíš budeme proti bonobům břídilové.

První globální studie sexuální chování odhalila, že přes vrozené základy sexu společné všem lidem se sex v jednotlivých zemích poměrně liší. Proto bude pro úspěšnou ochranu sexuálního zdraví nutné vyvinout celou škálu strategií prevence, šitých na míru konkrétnímu regionu. V chudých zemích je sex často věcí nutnosti a holého živobytí, v bohatých oblastech je to více záležitost osobní volby. Je každopádně jasné, že na sexuálním chování se rozhodujícím způsobem podílí sociální záležitosti a vztahy. Proto je naléhavě třeba řešit problémy sexuálního zdraví právě v sociálním kontextu.

 

Kaye Wellings je ve svých závěrech slušně tvrdá moralistům a říká, že ve věcech sexuálního zdraví je naléhavě potřeba vykašlat se na mýty, předsudky a náboženskou „morálku“. Je podle ní velmi smutné, že se vlády mnohdy bojí ustoupit od tradičních, někdy středověkých postojů k sexu. Nemusejí se ničeho obávat. jak ukazuje vyspělý svět, sexuální osvěta a výchova konec civilizace nepřivolá a pozorované celosvětové trendy hýří opatrným optimismem. S autorkou nelze než souhlasit, že sexualita je nedílnou součástí lidství, stejně jako boberství nebo myšství a rozhodně bude moudřejší ji v sexuální osvětě akceptovat, než zavrhnout jako ďábelskou.

Pramen: Lancet online early

Datum: 05.11.2006
Tisk článku

Související články:

Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Sex a násilí v době covidové     Autor: Josef Pazdera (29.05.2020)
Mimomanželský sex 500 let zpátky     Autor: Josef Pazdera (15.11.2019)



Diskuze:

které že kliky?

Zdeněk,2007-07-05 21:52:29

Zajímalo by mne, které že "takzvaně vyspělé země ovládají kliky náboženských fanatiků".

Kamarád mi Osla doporučil jako vědecké stránky.Ovšem tenhle text je nacucaný ideologií jako houba. To je smutné: hydra mezinárodního bolševismu, která ovládla humanitní vědy, řádí už i v biologii. To je opravdu smutné.

Odpovědět

mihulka

svan,2007-04-26 09:02:47

tak ako uz napisal jirka,treba ho zastavit,cital som pred chvilov clanok ze homosexualita je v prirode bezna a teda je normalna aj uludi,tak som sa teraz nahno pozrel a co nezistim?Samozrejme Mihulka...takze pre neho je normalna homosexualita,promiskuita som zvedavy co bude dalsie.takyto ludia sa staraju o moralny upadok ludstva

Odpovědět

Jo,

Slávek,2006-11-21 21:41:13

celkem dobrý článek od náboženského fanatika (nejspíš uctívajícího sex), který se snaží "svoji pravdu" podložit vědeckým výzkumem. Jen škoda, že si autor nechce přiznat, že sám mezi ty náboženské fanatiky patří. Ale tak už to chodí.

Odpovědět

ne dabelsky, ale posvatny

vizo,2006-11-09 15:21:47

kdyz chci s nekym polemizovat, mel bych jeho postoje interpretovat pokud mozno verne a ne je karikovat: pro cirkve sex neni dabelsky, ale posvatny, proto chteji, aby byl zasazen do primereneho ramce (proto je v katolicke cirkvi manzelstvi svátost) - i kdyz u nekoho ovsem starsi pojeti prvotniho hrichu jako sexualniho (a dabelskeho ) aktu pretrvava. a v praxi to pak bohuzel vyjde casto nastejno.

Odpovědět

:(

Pán Bů,2006-11-07 12:21:14

Tak jsem si pročetl zdejší debatu a nevěřím svým očím! Jen tu kdosi napíše článek, že sex je zcela normální a že bychom měli souložit víc a víc, hned se na jeho hlavu sesype zcela nesmyslná kritika. Hloupá děcka, která jsou v opozici!!! Souložení rozhodně zdraví prospívá a měli bychom jej provozovat nejčastěji, jak můžeme. A k tomu denně mrkev! Jen mi trochu vadí, že článek je v hezky otevřeném duchu, ale aby se tu objevila detailní fotografie vaginy, to ne, to už jsme náhle příliš konzervativní, že? A pohoršit by nás mohl i odhalený prs! Dopříště polepšit! A vylepšit, což je krédo všech správných domácích kutilů!

Odpovědět


???

Jirka,2006-11-07 16:03:52

Ani ti katolicti konzervativci dole v diskuzi tu netvrdi, ze sex je neco spatneho.

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-11-07 17:13:06

Ne? Tak proti čemu teda jsou?!

Odpovědět


?

Jirka,2006-11-07 18:54:31

Co se takhle zeptat jich? Ja to v komentarich fakt nevidim. Kde by to melo byt?

Odpovědět


Brutální atheismus

Karel,2006-11-08 00:54:32

Tak by se dal nazvat ideologický směr, jehož propagací pan Mihulka vplétá do svých článků. A vplétá ho vybraným způsobem za použití výraziva hodného let normalizace. Ani Michal de Causis - žalobce Jana Husa - by se nemusel za ty výrazy stydět.

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-11-08 09:05:00

No jo, ale na co si tu pak všichni stěžují? Já, a ani mnozí domácí kutilové, to nechápeme.

Odpovědět


Pro Pan Bu:

Jirka,2006-11-08 10:18:12

Myslim, ze je docela zrejme, ze si vetsina lidi zde stezuje hlavne na to, jakou prachbidnou uroven clanek ma.

Odpovědět

:-)

edison,2006-11-06 23:24:48

Při čtení tohoto článku na mě dýchnul úderný duch mládí - doby, kdy nám ve třídě visel obrázek G. Husáka. Přednesení některých pasáží při občanské nauce, by nepochybně vyvolalo pochvalu:-)

Autorovy články by bez té propagandy mohly zůstat čtivé a začly by působit důvětyhodněji.

Odpovědět


Edisone

Křižíkova Fontána,2006-11-07 00:16:52

Edisone, Edisone, je to tak jak píšeš - je vidět, že jsi už hodně zestárnul.

Odpovědět

...

Štěpán Bahník,2006-11-06 23:10:49

Já bych rád vyjádřil podporu panu Mihulkovi. Nevidim důvod, proč by se do textu nedali přidat nějaký vlastní názory, obzvlášť když jsou pravdivý. Moc díky za další kvalitní článek a jen tak dál.

Odpovědět


pan mihulka

PT,2006-11-07 00:03:29

No musim priznat ze ja osobne jsem z clanku pana mihulky na rozpacich. Ac, jak alespon z mnoha clanku lze videt, sdilime podobne nazory nasvet, tak nevim jestli to patri tak nasilne vkladat do OSLA. Ale napr. trebas ona cirkev zrovna s tim HIV ma jasno a je to vcelku konzistentni - rika sex pouze v manzelstvi a absolutni vernost. Nejsem verici, ale myslim ze cirkvi lze v tomhle priznat naprostou konzistenci a pripadne ze by se tim lidi ridili i naprostou funkcnost reseni

Odpovědět


PT

CC,2006-11-07 11:05:22

což o to, tvrzení, že vakcína proti neštovicím je hříchem proti bohu, neb z jeho vůle na epidemie umíráme, bylo také konzistentní

konzistentnost se hodně přeceňuje - sama o sobě nikdy nezaručuje správnost teorie (z hlediska všech možných tvrzení konzistentních byť chybných dokonce skoro nikdy), ba navíc její nedostatečnost může zabít i teorii v zásadě správnou, byť zatím nedodělanou

A jak je to vlastně s dogmatem papežské neomylnosti? Může papež říci, že se plete? A co by tomu řekl Kristus, kdyby viděl, jak odpíráme lidem pomoci kvůli církevním dogmatům? Že vidí a neříká nic?

Odpovědět


no

Ccecil,2006-11-08 11:37:23

Dogma neomylnosti se vztahuje jen na určité otázky víry a bylo použito jen v případech které možnospočítat na prstech jedné ruky. Papež se samozřejmě mýlit může.
Co se týče očkování, to je samozřejmě totální nesmysl.

Odpovědět


očkování

Ocean,2006-11-08 13:32:30

Existuje spousta sekt či řádů, které očkování odmítají, dnes už málo v rámci celého křesťanstva, více v rámci islámu.

Odpovědět

?

richard,2006-11-06 18:07:34

Ježíši, jak chcete globálně zkoumat lidskou sexualitu? Kaqždá kultura má ouplně jiné zvyky a instituce, manželství mezi Berbery a v Evropě nelze srovnávat, a ještě z toho vyvozovat cokoliv politického:(
Takovýto výzkum se hodí tak pro studium lidské evoluce.

Odpovědět

Zajímavé téma ...

Karel,2006-11-06 15:15:15

Zajímavé téma, zajímavé informace, zajímavý článek. Teda ten původní. Ale tohle silně připomíná snahu studentíka vecpat do projektu něco vlastních myšlenek aby to nevypadalo, že ho celý bezmyšlenkovitě vopráskl, aniž porozuměl obsahu. Hlavně že je „splněno“. No a pak z toho vzejde takovýhle paskvil, kde si dokonce pár věcí protiřečí.

Odpovědět


Jeeeee

Colombo,2006-11-06 16:07:25

ja mam udelat do seminare z BI seminarku, nevis kde je neco tak na 17 stranek, co by se dalo jednoduše "voprásknout"?:)

Odpovědět

Vernost a HIV

TH,2006-11-06 12:37:13

Som svojej manzelke verny a viem, ze aj ona mne. Nepichame si drogy. Ak nam v nemocnici nedaju HIV pozitivnu krv tak neviem ako inak by sme sa mohli nakazit HIV virusom. To mal pan Mihulka vysvetlit, pred tym ako bude radit, aby som si nieco napisal na celo.

Odpovědět


Nevěřící

Tomáš,2006-11-06 13:00:19

Ach ty svatá prostoto. Máte vůbec děti? Zkuste se jich zeptat jestli už mají aspoň dvacet, jestli byly tak jako vy anebo zda měly partnerských styků více...
Nemusí jít jen o soulož, HIV jde totiž chytnout i jinak, jestli o tom nevíte.
Tady, to mi promiňte, totiž vůbec nejde o Vás, jde o většinu populace. A snad byste nechtěl tvrdit něco jako "jsou hříšní, tak jim to patří". Oni totiž mnohdy jsou natolik nevědomí, že ani neví o co se hraje...
Přeji vám abyste nemusel nikdy do nemocnice, abyste od toho většinového zbytku nemusel nikdy dostat krevní deriváty, abyste po nich nemusel přijít do styku se skalpelem,....

Odpovědět


...

RN,2006-11-06 14:17:49

prominte ale zkuste se zamyslet nad pojmy: jednotlivec a populace, jednotlivy pripad a prumer...

nebo myslite ze vsichni jedinci jsou stejni (a prosim abstrahujte od od "meli by byt" nebo "kdyby" apod.)?

Odpovědět


HIV

Pavel,2006-11-06 17:43:16

Berte v potaz znasilneni, ne kazda(y) ma to stesti, ze se mu to nestalo...

Odpovědět

Církev zase zaspala

Kelt,2006-11-06 11:49:27

Církev, aspoň ta římskokatolická, zase pořádně zaspala. Galileovi se omluvila za jeho tvrzení až po 400 letech, přestože dnes již nikdo nepochybuje o heliocentrickém systému :-)) To samé se děje teď - hovořit tváří v tvář epidemii HIV o nemorálnosti kondomu nebo tváří v tvář hrozbě přelidnění v chudých zemích zatracovat antikoncepci mi připadá neprozíravé a církev jen riskuje další blamáž. Církev je pro mě velkou morální autoritou, ale do postelí by lidem lézt neměla!

Odpovědět


Ani ne

Colombo,2006-11-06 14:45:28

Zkus se podívat na lidi jako na myši, mravence, šváby. Odprosti se od toho, že si člověk. Z dloooouuuuhodobého hlediska je to i celkem výhodné. Za chvíly se nám z našeho HIV stane latentní virus(pokud to říkám dobře, v terminologii se vůbec nevyznám) a takové případy už v africe jsou, no a pak se z něho stane pouze taková "chřipka", která bude pobíjet staré a slabé=>ozdravení populace.

Odpovědět


keltský bratranče

CC,2006-11-07 10:56:05

Lehká oprava: v heliocentrismus - tj. že by Slunce bylo středem vesmíru, věří dnes jen zanedbatelná minorita přírodovědců. Jak je tomu třeba v Americe nebo mezi lunetiky z věd společenských hádat raději nechci, ale doufám, že to není tak hrozné, jak naznačuješ. Jinak veškerá autorita "jediné pravé církve svaté" - ať už je to kterákoliv z těch stovek a tisíců - dosti vychází právě ze schopnosti zkostnatěle trvat na dogmatech. Jedni z nejlepších jsou v tom jehovisti - ti trvají na svých dogmatech pevně a neochvějně, přestože od svého založení - což rozhodně není nijak dávno - je stihli mockráte dosti zásadně obměnit.

Odpovědět

Jirkovi

Taky Jirka,2006-11-06 08:08:41

Jmenovče, evidentně tě to tady jen rozčiluje. Vůbec sem nechoď. Pácháš tím újmu na svém zdraví. Máš plno jiných webů. Určitě si vybereš ty které ti vyhovují.
My ostatní jsme za informace tady vděční.
Jirka Hošek, M. Krumlov

Odpovědět


Informace

Jirka,2006-11-06 16:15:50

Taky jsem za informace vdecny. Ovsem v clancich pana Mihulky ty informace cim dal tim vic zanikaji. Bohuzel pro Osla.

Odpovědět

Copyright

Jirka,2006-11-05 23:27:05

A jeste neco. Osel by se mel vazne zamyslet nad pojmem autorske pravo. Ono stahnout si z Internetu nejake obrazky a ty pouzit, je hezke, ale take nelegalni. U fotek vedcu to lze pochopit. U obrazku primo ilustrujicich nejaky vyzkum take. Ale obrazky pro pobaveni jsou uz od tohoto pochopeni dost vzdalene.

Odpovědět


Všem sucharům

Leonka,2006-11-06 08:44:06

Jirko, proč tě tolik rozčilují obrázky pro pobavení?
Vždyť v tom to je, suchých závěrečných výzkumných zpráv je všude habaděj.
Hoši, zaplať Vám to Pán Bůh!
Členka Fanklubu Osla a Mihulky
L.

Odpovědět


Leonko,

Jirka,2006-11-06 16:14:57

me obrazky nevadi. Mne vadi, ze jsou kradene.

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-11-07 12:14:01

Hele, a třeba nejsou, třeba mají autorská práva ošetřena. Nad tím jsi ani neuvažoval, viď? Je zkrátka vidět, že nemáš racionální logiku domácích kutilů!

Odpovědět


Pro Pambua

Jirka,2006-11-07 13:13:57

Ano, je to mozne. V tom pripade se hluboce omluvam. Ale neverim tomu.

Odpovědět


autorská práva

Pan Býček,2006-11-07 14:28:30

Už jsem se tu ptal v jedné diskusi, kde si opatřují obrázky, a bylo mi řečeno že z internetu SE SOUHLASEM JEJICH AUTORŮ!
Kde vy, kritici, berete důkazy že se tak děje bez souhlasu? Nejste tak trochu paranoidní? :-D

Odpovědět


Pane Bycku,

Jirka,2006-11-07 16:01:23

bohuzel ze zkusenosti. Moc rad bych veril, ze vsechny ty ilustracni obrazky jsou ziskavany jinym zpusobem nez napr. na idnes.cz nebo novinky.cz. Jestli me pamet neklame (mozna ano), byly tu i obrazky licencovane puvodne pod GFDL, ale zde uz pod GFDL nebyly (nehlede na to, ze by pak mel zrejme byt pod GFDL cely clanek).

Nemam proto zadne dukazy. Ale neverim tomu a v pripade zbytecnych (po informacni strance) ilustracnich obrazku to povazuju za chybu v politice serveru, na kterou je treba upozornit.

Neni moc pravdepodobne, ze by Osel byl kdy nekym zalovan. Ale spolehani na to nesvedci o nicem dobrem. Jako ctenar Osla bych chtel, aby byl co nejlepsi.

Odpovědět

Mihulka

Jirka,2006-11-05 23:24:14

Myslim, ze by mel nekdo Mihulku zastavit, nez tehle server znici.

Z pomerne zajimavych temat dela propagandistickou fasirku, ve ktere je propagandy snad i nadpolovicni vetsina z celeho textu. Spouste jeho tvrzeni prestava byt mozno verit. Pro seriozni server osloveho typu je Mihulka konecnou stanici.

Mihulka out!

Odpovědět


...

George,2006-11-06 00:06:34

Pokud se ti ty clanky nelibi, necti je. Myslim ze tuhle myslenku je pomerne snadne pochopit...

Odpovědět


Hmmm

Jirka,2006-11-06 16:14:25

Chapu, ze je trosku slozitejsi pochopit, kdyz ctenar nechce, aby se z jeho oblibeneho webzinu stala zumpa. Ale verim, ze to zvladnes.

Odpovědět


Jirko

Asi takto,2006-11-06 22:47:13

Kdyz hovori o zumpe nekdo, kdo nenapsal ani clanek. To sedi.

Odpovědět


Pro "Asi takto"

Jirka,2006-11-07 10:25:53

Jak vite, ze jsem nikdy nic nenapsal? Ze nepisu pro Osla? Ze nepisu tolik? No holt se zivim necim jinym. Ale par popularnich clanku na webu, ktere pozdeji vysly i jako soucast dvou celkem uspesnych knih, na konte mam.

Nez zacnete vysypavat podobne hlasky, uvedomte si, ze na druhe strane nemusi sedet clovek, ktereho byste tam rad videl. Proste jste se netrefil.

Odpovědět


:-)

George,2006-11-07 11:43:12

"Chapu, ze je trosku slozitejsi pochopit, kdyz ctenar nechce, aby se z jeho oblibeneho webzinu stala zumpa. Ale verim, ze to zvladnes."

Chapu ze nejsi jen ctenar, ale i zakaznik - tedy na provoz serveru financne prispivas a z techto penez jdou mj. i vysoke honorare autorum, vcetne pana Mihulky. Tudiz mas pravo uchylit se k takove formulaci, jakou jsi prve pouzil. V opacnem pripade si vsak vykriky typu "Mihulka out" laskave odpust, protoze nikdo te nenuti ty clanky cist.

Odpovědět


Georgi,

Jirka,2006-11-07 13:20:41

na serveru je reklama, takze ano, na provoz prispivam. Je pravda, ze kdyz nebudu Osla cist, nebudu prispivat. Ale tohle reseni na Oslu asi moc lidi chtit nebude. Vy mluvite za provozovatele serveru, ze muzete odhanet ctenare?

Formuloval jsem to dost prikre. Asi stacilo napsat "Mihulka style out." On jinak Mihulka pise o zajimavych vecech a nebylo by dobre, kdyby o nej Osel prisel. Podle toho, ze v poslednim jeho clanku sve vasne dost krotil, hadam, ze kritiku prijmul. Jsem za to rad.

Odpovědět

politické školení (zase)

Ucholák,2006-11-05 20:05:29

Zase politické školení. Autor na lákavý titulek nachytá čtenáře, aby se s ním podělil o své názory z oboru metafyziky. Jestli to není medvědí služba věci pokroku a pokrokového vědeckého světového názoru: zklamání čtenářů se přenese na propagovaná obsah.

Dotaz: jaký důvod má tvrzení "Například v Ugandě prudce vzrůstá počet HIV pozitivních manželek". Odkud pochází tato informace? Je to vůbec pravda? V Ugandě, jako snad jediné africké zemi, poklesl v poslední 10 -15 letech počet případů AIDS několikanásobně - narozdíl od okolních zemí kde je sice taky "několikanásobný" ale nárust.

Odpovědět


zklamání čtenářů

mirek,2006-11-05 23:55:17

to přesně vystihuje můj názor po přečtení tohoto článku

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz