Vakcína proti zlatému stafylokokovi  
„Zlatý stafylokok“ Styphylococcus aureus rozhodně není žádné „zlatíčko“. Přeborník v rezistenci k antibiotikům vyvolává závažné infekce, jež často končí smrtí. Vývoj vakcíny slibuje účinnější zbraň než antibiotika.

 

Zvětšit obrázek
Zlatý stafylok proniká do pokožky.

Stručná historie boje s bakteriálními infekcemi
2000 př.n.l. – Je ti zle? Sněz kořínek!
1000 – Kořínky jsou pohanství. Modli se!
1850 – Modlitba je pověra. Vypij lektvar!
1920 – Lektvar je šarlatánství.  Spolkni prášek!
1945 – Staré prášky nezabírají. Spolkni penicilin!
1955 – Bakterie zmutovaly. Spolkni tetracyklin!
1960-1999 – Bakterie mutují dál. Spolkni silnější antibiotikum!
2000 – Bakterie vyhrály. Sněz kořínek!
(Z oficiální webové stránky Světové zdravotnické organizace)



„Zlatý stafylokok“ vědecky označovaný jako Staphylococcus aureus patří mezi přeborníky v odolnosti k antibiotikům. Na světě už jsou kmeny, které vzdorují prakticky všem lékům, jež moderní farmakologie pro boj s bakteriálními infekcemi nabízí. Stafylokok napadá především krevní oběh, kůži a dolní cesty dýchací. Může vyvolat i záněty srdečního svalu nebo zánět trávícího traktu.

Zvětšit obrázek
Následky mohou vypadat tak…

Často napadá v nemocnicích pacienty, jejichž organismus je oslaben jinou chorobou. Ohrožuje například nemocné, kteří jsou odkázáni na pravidelné čištění krve na umělé ledvině.

 


Vývoj antibiotik nedokáže s bakteriemi, jako je Staphylococcus aureus, udržet krok. Léky ztrácejí účinnost dříve, než se výrobci stačí v tržbách z jejich prodeje vrátit investice do náročného vývoje a testování. Za této situace se farmaceutické společnosti do vývoje nových antibiotik dvakrát nehrnou. A tak vědci hledají účinnou ochranu pomocí vakcín. Slibnou očkovací látku proti zlatým stafylokokům získal tým Olafa Schneewinda z University of Chicago. Představil ji na stránkách prestižního vědeckého časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

… i tak.

K tvorbě vakcíny významnou měrou přispěla genetika. Vědci porovnali dědičnou informaci osmi různých kmenů „zlatého stafylokoka“. Odhalili přitom devatenáct proteinů, které se vyskytovaly na povrchu buněk všech zkoumaných bakterií. Následně pak Schneewind a jeho kolegové odzkoušeli, jak moc jednotlivé proteiny dráždí imunitní obranu laboratorních myší. Na základě těchto testů vybrali čtveřici proteinů vyvolávajících  nejsilnější reakci imunitní obrany a vytvořili z nich očkovací látku.

 

Následovaly testy, při nichž laboratorní myši dostaly vakcínu a o tři týdny později byly vystaveny zlatým stafylokokům odolných k antibiotikům. Očkované myši zvládly nákazu bez potíží. Mezi neočkovanými zvířaty řádil stafylokok jako morová rána. Zabil jich plné dvě třetiny. Vakcína se osvědčila i proti nejnebezpečnějším kmenům stafylokoka. Vědci použili smutně proslulý kmen označovaný jako „USA100“. Všechny neočkované myši mu podlehly během pouhých šestatřiceti hodin.

Zvětšit obrázek
Olaf Schneewind vyvíjí vakcínu, která by měla zlatému stafylokokovi výrazně znepříjemnit život.

Z očkovaných myší přežilo nákazu šedesát procent.
Vědci předpokládají, že by se v budoucnu měli očkovat proti „zlatému stafylokoku“ především lidé vystavení zvýšenému riziku infekce. Kromě lidí odkázaných na umělou ledvinu by to mohli být pacienti, které očekává závažná operace. O tom, že nemocniční infekce představují  závažné riziko, svědčí výsledky nedávného průzkumu v USA. Nákaze rezistentními kmeny stafylokoka padne ročně za oběť dvanáct tisíc hospitalizovaných pacientů. Situaci mohou ještě více zkomplikovat kmeny, jež získají odolnost i k těm několika vzácným antibiotikům, jež na odolné formy „zlatého stafylokoka“ ještě zabírají. Pak by byla vakcína jednou z mála účinných zbraní.

Dosavadní vakcíny proti bakteriím Staphylococcus aureus nepřinesly kýžené výsledky. Většina z nich však nebyla cílena proti většímu počtu kmenů. V tom by měla mít Schneewindova očkovací látka nad svými předchůdkyněmi navrch.

 

Pramen: PNAS

Datum: 06.11.2006
Tisk článku


Diskuze:

Prosím o radu ..

Nelcza,2008-02-01 20:00:32

Dobrý den, chtěla bych poradit, ale musim Vas nejdrive obeznamit s celou situaci. Moje mamka pred pul rokem prodelala operaci - bajbasy. Vse dopadlo velmi dobre a za 14 dni jsme ji meli v domaci peci. Nastaly vysoké teploty, bolest nohy - nemožnost chodit. Museli jsme volat zachranou sluzbu. V nemocnici zjistili, ze mamce rana hnisa a testy prokazaly zlateho stafylokoka. Tak ji znovu otevreli a vlozili pristroj, ktery odsaval tento hnis asi mesic. Po odstraneni pristroje byla jeste mesic v nemocnici, nez ji znovu zasili. Pak ji tyden pred Vanoci propustili domu. Neubehl ani tyden a v nemocnici jsme byli znovu, pri domacim osetrovani jsme objevili pod kuzi hnis. Doktor kousek rany odrizl, vse vytlacil a vydesinfikoval. Dnes tj. zacatek unora je mamka opet doma. Rana uz je daleko peknejsi. Dolni strana je jiz uplne zahojena.. Ale ta horni sotva zaroste, objevi se hnis a rana praskne .. To by zatim nebylo to nejhorsi. Mamku zacaly hodne bolet zebra a ruce predevsim dlane. Zapomela jsem zminit, ze stafylokok ji \"snedl\" zebra, tudiz ji je musely do zdrave casti vysekat a nahradit vyztuzi. A ted jsme v situaci, ze mamka se nemuze moc hybat pro velkou bolest.. Doktori tvrdi, ze s tim nic nemuzou ted delat. Moc se mi to nezda a nelibi. Jak by se dalo poznat, ze za bolest zeber nemuze prave stafylokok? Z krve? Nevim, co mam ted podniknout, abych ji pomohla :( za kazdou radu budu vdecna.. Moc dekuji za vas cas ztraveny nad mym dotazem.

Odpovědět

Já a STAFYLOKOK

Lucie Karkošová,2007-05-06 20:34:21

Mám zlatého stafylokoka od šesti let opravdu to není žádné zlatíčko dělá mi hrozné věci.Vyzkoušela už jsem snad všechno co bylo dostupné a nepomohlo nic.Nyní mi je 30 let mám rodinu a už jsem se smířila s tím že mi nikdo nepomůže.Kdyby někdo přišel na něco nového určitě bych to chtěla vyzkoušet.Jsem ráda že se někdo vúbec o tento problém zajímá děkuji.

Odpovědět

Zajímavá informace.

Ccecil,2006-11-09 23:20:48

Dovolte, abych se pozastavil nad schopností zlatého stafylokoka získávat rezistenci na antibiotika. Otázka zní: Oč je úspěšnější, respektive která vlastnost mu zaručuje lepší adaptaci, než jiným organizmům? Pokud bychom jeho schopnost přizpůsobit se připisovali pouze na vrub evolučnímu tlaku, respektive namnožení dostatečného množství jedinců, mezi kterými bude mutací jeden uzpůsobený tak aby antibiotikum čelil ve zdraví, pak se neodbytně vtírá otázka, proč takto nejsou schopny reagovat i jiné organizmy, mnohdy v množení a genetické mutaci mnohem efektivnější? Odpověď je překvapivě jednoduchá, ovšem zaníceným puristickým evolucionistům připomíná rouhání. Organizmus zlatého stafylokoka prostě slepě nevytváří mutace a nemnoží se je tak, a nevyhrává množstvím, ale jeho mutace jsou nějakým způsobem ovlivněny prostředím ve kterém se nalézá a dokáže překvapivě cíleně reagovat na změnu prostředí. Jinými slovy, každá další generace je v prostředí díky antibiotiku nepřátelskému již v zárodku předurčena k boji s nepřátelským prostředím. Nevybírá se z prakticky nekonečného soudku všech možných kombinací mutací, ale do boje jsou vyslány pouze takové varianty, které mají již předprogramovanou schopnost úspěchu. Až potom pak nastupuje mechanizmus přirozeného výběru a jev, zvaný evoluce. Vyhraje ten, který to nakonec zvládne. Ale je nad slunce jasnější, že právě u tohoto organizmu není mutace náhodná, ale je přinejmenším cílená, třeba nějakým dosud nepoznaným mechanizmem, reagujícím na okolní prostředí.

Pro mnohé evolucionisty to musí být svatokrádež....

Tak a teď se to mne pusťte a pokud možno do toho namíchejte upalování čarodějnic. Ostatně po zkušenostech z časů minulých prakticky nic jiného nečekám.... Přesto, pokud by někdo disponoval nějakou inteligentní a rozumnou poznámkou, rád si ji přečtu a předem za ni děkuji.

Odpovědět

Nesmysl

Machr-farmaceut,2006-11-06 20:33:25

Na zlatého stafylokoka není vakcína...

Odpovědět


je

jarda petr,2006-11-08 18:56:15

Je.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz