Změna pohlaví ryb sjednocuje Střední východ  
Vědci Izraele, Palestiny a Německa hodlají měnit samičí pohlaví sladkovodních ryb na samčí. Mělo by to vést k větším porcím na talíři a ke stabilizaci regionu.

 

Zvětšit obrázek
Tilapie je rychle rostoucí sladkovodní ryba, která je široce používaná k chovu ryb na jídlo. Pochází z Afriky a pro její rychlý růst se dnes chová od Ameriky až po Japonsko. V Izraeli se jí říká ryba Svatého Petra.

Mlíčňáci jsou větší a rostou rychleji než jikrnačky. Jejich hmotnost je zhruba o třetinu větší. Nejedná se o nový poznatek, ani to, že lze u ryb vývoj pohlaví ovlivnit. Obojí se ví už dlouho. Tak například syntetický 17 alfa metyltestosteron dokáže u tilapie ovlivnit vývoj pohlaví směrem k samcům. Určité uplatnění získal tento poznatek v Americe, která v rybích farmách produkuje více než 8 milionů kg tilapií ročně. Jeho používání ale není v USA povoleno.

Zvětšit obrázek
Quillaja saponaria obsahuje saponiny, které zvyšují u tilapie přírůstek.

Ani v Izraeli už nelze čekat, že by syntetický hormon byl k ovlivňování pohlaví u ryb povolen. Vědci se proto zabývají možností využít k tomu zcela přírodních látek.
Část projektu, který řeší na Hebrejské universitě v Jeruzalému a na universitě v Hohenheimu bude řešit Dr. Mutaz Qutob, chemik z al-Quds University v Palestině.

 

Ovlivnění růstu sladkovodních ryb se dlouho řeší i v Evropě. Jedna z rostlin u níž Němečtí vědci již v roce 2001 zjistili, že jejím přídavkem do krmné dávky lze u tilapií zvýšit jejich přírůstek, je molina (Quillaja saponaria). Její efekt se výrazně projevuje již po 14 dnech. 

 

 

Zvětšit obrázek
Koření pískavice dokáže změnit u ryb pohlaví.

Ještě nadějnější rostlinou se zdá být Trigonella foenum-graecum, známá jako pískavice, nebo také řecké seno, případně jako florentský fenykl.
Pískavice je pradávné koření, i když na západě celkem neznámé. Zmiňují se o ní již egyptské papyrusy, které o ní hovoří jako o důležité rostlině pro mumifikační proces. Ve středověku byla v Evropě pěstována jako léčivá rostlina. V současné době má mnoho lidí ze západních zemí odpor k její chuti a tvrdí, že je hořká.

Zvětšit obrázek
Dr. Mutaz Qutob

V pískavici byla objevena celá řada látek. Esenciální olej obsahuje nejméně 40 různých sloučenin, například hemiterpeny γ-lacton, sotolon (3-hydroxy-4,5-dimethyl-2(5H)-furanon); dále n-alkany, seskviterpeny, alkanoly a lactony. Hořkou chuť dělají furostanol glykosidy; další doposud identifikované složky jsou sterol- a diosgenin deriváty  a trigonelin (N -metyl-pyridinium-3-carboxylat, 0.4%).

 

Na okupovaném západním břehu se obě rostliny nacházejí. Společný izraelsko-palestinský výzkum má za úkol najít, jak co nejefektivnějším způsobem kombinaci účinných látek z rostlin získat a také jak je rybímu potěru vhodně podat. Pískavice přitom působí na mladé ryby podobně jako syntetické steroidy. Tilapiím změní jejich metabolismus do té míry, že samičí pohlaví změní na samčí. V úmyslu vědců je využít těchto vlastností a sladkovodním rybám dopřát v určitou dobu hojnost pískavice. To by mělo stačit k tomu, aby se produkce této původem nilské sladkovodní ryby zvýšila až o jednu třetinu. 

 

Zvětšit obrázek
Mlíčňáci dosáhnou za stejnou dobu o třetinu vyšší hmotnosti.

Palestinci ze západního břehu dováží většinu ryb z Izraele a z pásma Gaza. V poslední době ale spotřeba ryb, zvláště těch sladkovodních rapidně poklesla. Důvodem jsou jednak vyšší ceny a také restrikce ze strany Izraele na pohyb Palestinců překračujících hranice. Pokrýt potřebu bílkovin u tamního chudého obyvatelstva není jednoduché a každé zvýšení produkce ryb je více než žádoucí.

Ačkoli Izrael buduje na západním břehu bariéry a Palestinci pokračují v povstání po více než pět let, akademická spolupráce mezi oběma tábory neustala a prohlubuje se. Spolupráce ale  probíhá, takříkajíc na dálku, prostřednictvím telefonů a internetu, protože Izraelci vydali zákaz, který se vztahuje na většinu jejich obyvatel a zakazuje vstup svých obyvatel na území kontrolované Palestinci.
Jestli se rychle rostoucím tilapiím podaří napětí v regionu trochu zklidnit ukáže čas. 


Pramen:
IPSO (Israeli-Palestinian Science Organization)
Hebrew University of Jerusalem
University of Hohenheim


 

Datum: 12.11.2006 23:48
Tisk článku


Diskuze:

připomínka k úvodu článku

ondrej,2006-11-24 12:22:52

píšete:

"Mlíčňáci jsou větší a rostou rychleji než jikrnačky. Jejich hmotnost je zhruba o třetinu větší. Nejedná se o nový poznatek, ani to, že lze u ryb vývoj pohlaví ovlivnit. Obojí se ví už dlouho. Tak například syntetický 17 alfa metyltestosteron dokáže u tilapie ovlivnit vývoj pohlaví směrem k samcům."

- po pročtení tohoto úvodu (i výcucu článku nahoře) by člověk neznalý věci mohl nabýt dojmu, že v rybím světě jsou větší rozměry samců univerzální, a že např. zrovna u té tilapie (nebo celého rodu?, čeledě? - předpokládám že ve článku jde o druh Oreochromis niloticus, hojně chovaný na maso) za to může ta a ta látka.

Tak to samozřejmě není - v případě sladkovodních ryb je to často naopak, samice bývají i výrazně větší než samci - ti bývají větší tak max. u druhů s vyvinutou péčí o potomstvo, či u druhů teritoriálních - anebo oboje (třeba ty Cichlidae), u volně se třoucích ryb bývají samice zpravidla větší (klasický vztah odrážející velikost jikry a spermie) - př. i náš známý kapr, taky často chovaný po světě a mnohde stejně jako ona tilapie ať už úmyslně či neúmyslně zavlečen a likvidující původní oživení - v případě tilapie situace o to horší, že je to dravec, i když ani ten kapr není zrovna "beránek" (viz např. "ráj introdukcí" - Australie).

Pokud mohu, doporučil bych tedy tuto souvislost - vazbu na popisovaný druh - akcentovat více již v úvodu článku. Jinak snahám o změnu pohlaví spec. u těch tilapií směrem na samčí nezle než fandit - hlavně z důvodu možnosti omezit rizika zavlečení ryb tam, kde ještě nejsou(jsou-li ještě taká klimaticky vhodná místa), třeba by to šlo nějak použít i následně pro lokality již postižené - to by ovšem předpokládalo pečlivé testování na ostatních, původních druzích.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz