Svět se bude zalesňovat  
Podle nové převratné studie shrnující reálnou situaci kolem odlesňování planety se v mnohých zemích situace dramaticky zlepšila a svět tvrdě směřuje od odlesňování k zalesňování.

 

 

Zvětšit obrázek
Celosvětové změny v zásobě užitkového dřeva nastojato.

Když Lomborg v roce 2001 ve Skeptickém ochranáři (v originále je „environmentalist“) naznačil, že odlesnění planety není a hlavně nebude až tak moc zásadní problém ochrany přírody, byl za to mediálně zlynčován hůř, než mezinárodní gang pedofilů. Zástupy aktivistů, včetně těch z akademické sféry, považovaly za občanskou povinnost psát o tom, jak je Lomborg neobjektivní, jak se ptá na „nesprávné“ otázky, jak manipuluje statistiku a taky jak lživě intepretuje vědecká data.

 


Lomborg přitom poukázal na to, že v globálním pohledu nejsou patrné žádné závažné známky rychlého odlesňování, včetně například amazonských pralesů a že regionální odlesňování, především v méně rozvinutých zemích, které nijak nepopíral, kupodivu nesouvisí s ošklivou industrializací a technologickým rozvojem, ale právě naopak s chudobou obyvatelstva a celkově špatnou ekonomickou situací nejvíce odlesňujících zemí. Lomborg nakonec ohledně odlesňování optimisticky předpověděl, že s postupným ekonomickým růstem těchto zemí věc odlesňování nakonec sama vyřeší a to uspokojivě pro všechny zúčastněné strany.
Uplynulo pouhých pět let. V listopadu 2006 prestižní vědecké periodikum uveřejňuje přehlednou analýzu globální situace kolem lesů na naší planetě. Mezinárodní tým vedený finským badatelem Pekkou Kauppim využil novou metodiku „Forest Identity“, která bere pro jednotlivé státy v potaz nejen prostou zalesněnou plochu, ale i hustotu lesního porostu, kterou lze přepočítat na zásobu užitkového dřeva (growing stock), spolu s biomasou lesního porostu a taky jak jinak množstvím oxidu uhličitého vázaného v lesích, aby si globální oteplování nestěžovalo, že se na něj zapomíná. Pomocí Forest Identity přežvýkali data ze zprávy Global Forest Resources Assessment 2005 pořízené FAO (Food and Agriculture Organisation, jenž je součástí OSN).

 

Pro leckoho překvapivě vyšlo najevo, že za uplynulých 15 let, kdy měly světové lesy podle některých zelených prognóz prakticky zmizet ze světa, se ve skutečnosti 22 z 50-ti nejzalesněnějších zemí světa neodlesnilo, ale naopak zalesnilo. Nádhernou ironií je, že se neodlesňuje žádná ze zemí této padesátky s hrubým domácím produktem na hlavu přesahujícím 4 600 amerických dolarů (což je zhruba situace Chile). Je naprosto evidentní, že bohatší a ekonomicky rozvinutější stát se rovná i zelenější. Zároveň ve více než polovině z 50-ti nejzalesněnějších zemí přibylo biomasy lesů a i množství uskladněného uhlíku.
Ze studované padesátky se, pokud jde o procento zalesněné plochy a procentuální zásobu užitkového dřeva, nejvíce odlesnilo v Nigérii a na Filipínách, naopak nejvíce procent zalesněné plochy přibylo ve Vietnamu, Španělsku a Číně a zásoba užitkového dřeva se zvýšila nejvíce na Ukrajině a ve Španělsku. V absolutních číslech nejvíce ztratily lesy Indonésie a Brazílie, naproti tomu nejvíce získaly lesy Číny a USA. Mezi země s přibývajícími lesy patří oba nejlidnatější státy planety – Čína i Indie. Co se týká bohatě medializovaných tropických pralesů, nejvíce jich ubylo v již zmiňované Indonésii a Brazílii, v mnoha oblastech tropů ovšem naopak dochází k zalesňování, hojně například ve střední Americe.

Zvětšit obrázek
Historický vývoj zalesněné plochy a počtu obyvatel ve Francii. Ekonomika jako spasitel životního prostředí.

Autoři přesvědčivě dokládají vzrůstající trend přechodu mnoha zemí z fáze odlesňování do fáze zalesňování. Naléhavě upozorňují, že největší problém nespočívá v industrializaci, ale v početné chudé populaci stále ještě odlesňovaných zemí. Tamější obyvatelé těží dřevo jako palivo, jako snadný zdroj příjmu či při mýcení půdy pro svá políčka. Nejlepším řešením je pochopitelně zvýšení životní úrovně obyvatelstva, jinými slovy zlepšení ekonomiky daných zemí.

 

Naprosto pozoruhodné je zjištění, že navzdory tvrzením masivní zelené propagandy lze provozovat rozsáhlou komerční těžbu dřeva a přitom zalesňovat. USA a Čína ve sledovaném období vytěžily víc dřeva, než Indonésie a Brazílie, ale kupodivu se i přes to zalesnily. V těžbě dřeva jako takové problém očividně není.

 

Autoři hýří optimismem i ve věci uhlíku. Klimatičtí modeláři budou muset přepočítat své zázračné vzorečky. Vesměs se totiž uvažovaly pesimističtější scénáře objemu uhlíku vázaného v lesích. Mimochodem, i my žijeme v jedné z 50-ti nejzalesněnějších zemí světa, která se dál zalesňuje. Skinheadská budoucnost tak podle všeho Zemi nehrozí. V roce 2050 by měl být globální les dle dosavadních trendů o 10 procent rozsáhlejší, než je dnes. To je o jednu rozlohu Indie.

 

Lomborgovi i této studii by mohlo být vyčítáno, že je rozdíl mezi cenným tropickým pralesem a monokulturní průmyslovou plantáží. To jistě je. Nicméně, první zásadní námitkou budiž, že zejména tropické pralesy či lesy vůbec nejsou tak cenné v tom, v čem se podle obecného přesvědčení liší od plantáže. Druhová pestrost lesů a zejména tropických pralesů je systematicky přeceňována. Tropické pralesy jsou ve skutečnosti velmi mladé, protože během dlouhých dob ledových prakticky neexistují a v dobách meziledových se vždy musí znova rozšířit. Zatím poslední doba ledová skončila zhruba před 10 tisíci lety.

Zvětšit obrázek
Graf změn zalesněné plochy a hustoty porostů u 50-ti nejzalesněnějších zemí světa v období 1990-2005. Horizontální osa – změny zalesněné plochy, vertikální osa – změny hustoty lesních porostů. Státy nad červenou linií se zalesňují, ty pod ní se stále ještě odlesňují. Česká republika vyznačena červeným bodem.

 Ve skutečnosti je naprostá většina takzvaných primárních či „panenských“ pralesů ještě mnohem mladší. Nové výzkumy naznačují, že i ty nejpanenštější lesy vyrostly před pár set lety na zemědělské půdě. Cenné druhy navíc žijí všude možně, jen ne v pralesích. Zdálo by se, že to je pro ochranu přírody irelevantní, ale bohužel není. Pro ochranu biodiverzity lze získat jen určitý objem prostředků a když se vyplýtvají na mediálně zajímavých pralesích, tak scházejí tam, kde jich je potřeba mnohem víc, například pro suché oblasti tropů.

 

Druhá stěžejní námitka praví, že vzrůst plochy průmyslových plantáží pochopitelně zásadně zachraňuje spontánní (i když ne panenské) lesní porosty tím, že v nich snižuje veškerou těžbu dřeva. Krásně to funguje i bez likvidace lidské populace a podobných receptů. Je zjevné, že lesy nezachrání striktní zákazy a omezení, ale naopak podpora ekonomického růstu dotyčných zemí, zejména odstranění překážek v globálním obchodu. Globalizace a bohatství přírodu nelikvidují, ale zachraňují.

 

UNEP nedávno hlasitě odstartoval Kampaň miliardy stromů, ve které známé osobnosti vybízejí k radikálnímu ozelenění planety. Ve světle nových dat by možná aktivisté měli zvážit, zda své síly nenapnout někam jinam. Biologicky nejcennější biotopy světa totiž ironicky vůbec nejsou lesy. A miliarda stromů by se musela někam vejít. Zase a opět, nejvíc škody by mohl napáchat ten, kdo ze všech sil koná dobro.

 

Jaké z toho všeho plyne poučení? Lomborg je od pohledu vtipný pohodář a jistě by se mu příčilo být uctíván jako božstvo nebo kněžna Libuše. Třeba by ale neškodilo, kdy si i nazelenalé mozky někde sehnaly Skeptického ochranáře a s velikým sebezapřením se mrkly na to, co tam ten démon vlastně píše. Pro vlastní dobro, četba jednoho světového názoru spolehlivě vyhlazuje mozkové závity.

 

Pramen: PNAS 2006 103: 17574-17579, Wikipedia

 

 

Datum: 22.11.2006 01:37
Tisk článku

Související články:

Kůrovcová kalamita prospívá včelám     Autor: Josef Pazdera (16.10.2020)



Diskuze:

mala poznamka off topic

Erik,2006-11-26 10:33:04

""hrubým domácím produktem na hlavu přesahujícím 4 600 amerických dolarů (což je zhruba situace Chile)""

-by ma zaujimalo odkial zobral autor tento udaj ked v roku 2005 bolo HDP na obyv. v Chile 11300 Usd

Odpovědět

Mihulka = přemýšlet nad článkem

Rudolf,2006-11-25 12:56:00

Musím říct, že p. Mihulka píše články jež jsou štikou v rybníce s tlustými kapříky mediálně zasmrádlých názorů. Rád čtu jeho články neboť je příjemné pozorovat "názorodiverzitu" jež nutí čtenáře přemýšlet a porovnávat a ne jenom slepě přebírat. Takže nakonec zvolám: "Jen houšť pane Mihulko!"

Odpovědět

.

Andrej,2006-11-24 18:58:56

Veru. Avšak slovo "environmentalist" mohli pokojne preložiť ako "environmentalista". Predpokladam, že toto slovo sa už udomacnilo aj v češtine. Slovo "ekolog" ma iný význam, a nezodpovedá obsahu knihy. "Ochranár" samozrejme tiež.

Odpovědět


sorry

Andrej,2006-11-24 19:07:03

To mala byť odpoveď na prvý príspevok.

Odpovědět

bohuzel

Oldrich Motyka,2006-11-24 17:15:25

Jen jsem chtel oznamit, ze mam nizsi titul nez pan Mihulka a nic lepsiho jsem nenapsal, takze se bohuzel nemuzu diskuse ucastnit. Zatim jsem zapracoval na tom nepodepisovat se nickem a beru kurzy tvurciho psani, bohuzel ziskat aspon ten doktorat bude trvat delsi dobu. Snad pak uz budu dost dobry na to, rict svuj nazor.

Odpovědět

....slumber as a option...

psychohouba,2006-11-24 04:00:32

Vancouver island, Madagascar, New Zealand- ostrovy, kde se přirozeným lesním porostům příliš nedaří, , přitom o jejich unikátnosti a nenahraditelnosti nikdo nepochybuje. ( viz G.Snyder píšící o vačicích, které žijí stovky generací v korunách stromů Britské Kolumbie aniž by se kdy dotkly země.)
Čína sice prý zalesňuje (asi potřebuje zpevnit břehy Tří soutěsek) ale o to více vytěží z Indonesie.

co se lomborga týče... Bhopal, Seveso, Minamata, Fly River -Ok Tedi, Songhua River Harbin (2005), Aral, Three Gorges Dam, dioxiny, PBC, freony... no comment...

Nazelenalých mozků si vážím (miluju velkodivooké ekoaktivistky schopné všeho).Těžko říct o čem by LOmb psal nebýt obrovského úsilí a práce lidí, které v té bibli Liberálního institutu tak často kritizuje.Mimochodem Simon byl lepší.

Balím jedu do Dobročského pralesa dokud je čas, dokud to tam "nezalesní".

Odpovědět

Autoři hýří optimismem - nemístným

Martin,2006-11-23 19:50:45

Jestliže vykácím tisíciletý prales pro ekonomický zisk, získám něco peněz a ztratím ekologickou stabilitu i rozmanitost. Jaký rozdíl dělá výše uvedená statistika mezi původním porostem a ekonomicky nejvýhodnější jednodruhovou plantáží dřeva (třeba smrku) ? Na zelenou křivku na obrázku je třeba pohlížet takto - dokud klesá, ubývá původních porostů. Pak odlesnění dosahuje takové míry, že se vyplatí začít pěstovat dřevo komerčně, a křivka opět vzrůstá. Kvalita porostů ovšem klesá dál.

Odpovědět


Kvalita porostů

MildaIV,2006-11-28 11:25:24

Neexistuje nic takového jako kvalita porostů, protože kvalita je věcí úhlu pohledu. Monokultury už dnes nejsou v módě ani u dřevařů, takže to tak hrozný zase nebude.

Odpovědět

Fanatici

J,2006-11-23 09:37:25

Zajímavý článek.
Dokládá, že
a) se statistik si může každý vyčíst co chce
b) mezi odpůrci "ekofanatiků" vládne stejný fanatismus který kritizují

Odpovědět

Data mluví jasně

Ji,2006-11-22 18:48:05

Podle této zprávy: www.uhul.cz/zelenazprava/2004/4.php bylo v roce
2000 na území ČR 2 637 290 ha lesních pozemků
2004 na území ČR 2 645 737 ha lesních pozemků
Celá zpráva pak začíná zde: www.uhul.cz/il/vysledky/republika/b/0_5.php
Údaje o ploše lesa jsou z katastru nemovitostí.

Odpovědět

Podivný článek

Richard,2006-11-22 18:42:20

Článek přináší jistě zajímavá zjištění (byť bych jejich význam nepřeceňoval), ale způsob, jakým je podává se mi silně nelíbí. Autor - zjevně "technooptimista" - nachází zalíbení v pojmech jako "zelená propaganda" a "nazelenalé mozky", což mi přijde přinejmenším neuctivé. Zato však neváhá vyslovovat sympatie vůči velmi problematickému Lomborgovu spisku - knize, která v rukou nedostatečně poučeného čtenáře může napáchat obrovské škody (je to bohužel vidět i na některých příspěvcích v této diskusi). Článek nakonec informuje ve stejném generalizujícím duchu: biomasy přibývá, s lesem je to tedy dobré, ekoteroristé opět mlží. Těžba dřeva není problém, neboť zároveň se (někde něco) zalesňuje. Les jako les, resp. - jak onehdy údajně pravil G. Bush: strom jako strom, kdo viděl jeden, viděl všechny. K tomu ještě pozoruhodná informace, že les nakonec není až tak cenný ekosystém, že tropické pralesy jsou vlastně velmi mladé, že mnohé panenské lesy vznikly před pár stoletími na zemědělské půdě atd. Bla bla bla bla. Mám takový pocit, že jste si pane kolego o dané problematice přečetl nějaké velmi neotřelé, o popularitu usilující dílko, a dost možná jste četl ještě ob dva tři řádky na přeskáčku. Příště prosím nejprve přemýšlejte a pokud si něčím nejste úplně jist, nevydávejte to za objektivní pravdy. Hořce úsměvným výrokem dále je, že globalizace a bohatství lesy neničí. Možná byste se divil, jak neskutečně barbarským způsobem dokáží s panenským lesem "zatočit" vyspělé země jako jsou USA, Kanada a Japonsko (v případě Japonska se to ovšem týká lesů v jiných zemích). Tady o nějakou devastaci z chudoby vůbec nejde, tady jde o zcela chladnokrevné technologicky vyspělé dobývání "obnovitelné suroviny", jistěže na plochách tisícovek hektarů, s kořeny a půdou. Obávám se, jestli toto není tak trochu i plodem nějaké podobné "vědecké" argumentace, že les zas až tak skvělým ekosystémem není a že nám na těch hromadách buldozerem vyhrnuté hlíny brzy vyroste nový, ještě krásnější a dokonalejší.

Richard Višňák

Odpovědět


amen

miro,2006-11-23 10:53:01

zeleny matrix nam to pekne a typicky vysvetlil, dakujeme Mr.Smith

Odpovědět


?

ufon,2006-11-24 09:01:00

Muzete mi prosim rici, zda jste ten "Lomborguv spisek" nekdy drzel v ruce?

Odpovědět


!

Richard,2006-11-24 09:40:54

(pro Ufona) Lomborga jsem nejen držel v ruce, ale z větší části i přečetl (dokonce jsem si jej za nemalý peníz zakoupil do vlastní knihovny). A právě na základě seznámení se s "kvalitami" tohoto díla si troufám napsat to, co Vás zřejmě vyvádí z míry. Je úžasné, jak mu to někteří exaktně založení lidé všechno baští. Na tuhle knihu sedí slova písničky "šaty dělaj člověka" (zejména výrok "lháři ve fraku každý věří"). Lomborg sice pracuje s reálnými a víceméně správnými daty, jenže ta globalizovaná, často jen velmi hypotetická čísla o reálném světě,potažmo o živé přírodě, říkají celkem houby. Nejhorší na tom je publicita, jaká se dostává té knize. Ta má za následek "antiekologickou" radikalizaci jedněch a rezignaci druhých.

Odpovědět


!!!

láryfáry,2006-11-25 23:11:50

to se vám povedlo..konečně dlouhý příspěvek,který ví co chce říct a nenudí..

Odpovědět


Výborně

Martin Kočí,2006-11-26 13:37:23

Výborný komentář. Nemohu než jednoznačně souhlasit. Skeptického ekologa jsem si též zakoupil (jak píšete výše "za nemalý peníz", myslím že stál kolem 600 Kč!?), přečetl a nestačil jsem se divit. Lomborg chrlí jednu statistiku za druhou, porovnává a hledá rozdíly mezi tou "zelenou" a tou "dobrou". Následeně dokazuje, že se skoro vše zlepšuje. 1) Několik klíčových (nejen) statistických metod použitých v knize bylo zpochybněno - legendární je například ta v kapitole o globálním oteplování - česky třeba zde: http://www.blisty.cz/2006/10/31/art31023.html. 2) Lomborgovo měřítko jsou lidé - lidstvo se bude mít lépe, bude zdravější, bude spokojenější atd. Pokud budeme používat tato měřítka, pak mají pravdu (pozn. 'pravda' zatím nebyla definována). 3) V knize je předpovídán optimistický budoucí vývoj na základě vybrané množiny dat z minulosti - nejsou zahrnuty žádné turbuletní jevy, které případně mohou nastat.

Pozn.: autor článku pan Mihulka působí myslím ve vysokém školství a navíc je autorem knihy "Úvod do současné ekologie" a k českému vydání Lomborga napsal myslím doslov (teď nemám knihu poblíž). Dříve ale výrazy "Zelené mozky" a podobné nepoužíval. To úroveň vědeckých článků poněkud snižuje.

Odpovědět

Pan Mihulka není realista

Tomáš,2006-11-22 17:00:46

...jinak by nemohl takový nesmysl napsat...

Odpovědět

Už vidím jak zas nškdo kritizuje SM...

Al,2006-11-22 16:15:56

O studii jsem už někde četl. Souhlasím, že z ochranářského hlediska není les jako les (ale z mnoha aspektů jiných je to vcelku jedno - např. vázání biomasy, vodní režim a mezoklima apod.).¨
Souhlasím s Lomborgem, že pozornost by se měla zaměřit úplně jinam... Jenže - ruku na srdce - já lesy prostě MILUJU :)

Souhlasím, že dnešní svět žije stále více v jakémsi "zeleném matrixu". Aktivisté a zelení PR demagogové pravidelně publikují v ekonomickém deníku, politici (třeba Kofi Annan) mluví o "zanedbatelné a pomýlené menšině skeptiků", vše je zcela jasné a zcela bohorovné... Zelená ideologie a marketing nás naprosto ideologicky zpracovala.
Z toho důvodu nechápu četné bohorovné invektivy na Mihulkovy články, které jdou proti tomuto šílenství "zeleného matrixu".
Proti zelené demagogii musí vědci aktivně bojovat a nelze to dělat jen a pouze "suchopárnou" vědeckou mluvou, které lidi nerozumí.... (protože aktivistických bludů a nesmyslů z druhé strany je všude plno).
Díky bohu za Lomborga, smekám před lidmi jako pan Mihulka.

Odpovědět


Zelená demagógia

Andrej,2006-11-24 19:25:16

Otázka je, ake by boli dnes štatistické údaje o vývoji zalesnenia, nebyť niekoľko desťročí pôsobenia "zelenej demagogie" vo vyspelom svete. Každý považuje za samozrejme, že demagógia je zlá vec. Mňa zasa napadá, či demagógia nemôže byť niekedy aj užitočná (veď nielen Lomborg môže mať kacírske myšlienky...)

Odpovědět

Lomborg je zkuseny propagandista

Dramenbejs,2006-11-22 14:26:42

Zde si doctete kriticke zkoumani jeho knihy, dale zpusob, jakym odpovida na kritiku a pokusy o peer review.

http://www.lomborg-errors.dk/

Number of ERRORS: 111. Number of FLAWS: 208. Total number: 319.

Vsechny chyby jsou tam detailne vypsany.
Lomborg je vedomy podvodnik a vy mu to tak bastite.

Nerikam, ze ekologie jde do prdele, ale tvrdim, ze Lomborg je lhar.

Odpovědět


.

CC,2006-11-22 15:32:29

konečně taky druhá strana se ozvala
ať žijou lesy! :)

Odpovědět


Bohužel

pavelm,2006-11-22 23:05:59

Hned druhý příklad je o zvyšování zalesnění :D

Odpovědět

myslet globalne jednat lokalne

Petr,2006-11-22 13:43:27

Je dobře, že ochránci přírody mnoho let poukazovali na problém odlesňování, určitě tak částečně přispěli k jeho řešení. Nezatracujte proto ochanářské aktivisty. Nejdůležitější ale není mediální povyk, ale poznání místních lidí, majitelů pozemků, lesáků, rolníků, státních úředníků, že lesy jsou potřeba a musí se pěstovat, není možné jen kácet. U nás jsme k tomuto poznání došli již asi před 250 lety. V některých rozvojových zemích v pravém slova smyslu (chudých, ale rychle se rozvíjejících), jako je např. Čína, nyní začali intensivně zalesňovat.
V posledním století se množství lesů v ČR zvětšilo i proto, že se nevyplácí zemědělsky obdělávat odlehlé, svažité a málo úrodné pozemky, a tak byly osázeny stromy nebo samy zarostly lesem.
I v České Republice jsou často přírodovědně cennější některé stepní plochy než les a ochranáři musí na některých chráněných územích - stepních stanovištích, kde rostou vzácné byliny, kácet náletové stromy, aby stanoviště nezarostla.
Ochranář tak musí někde stromy sázet, jinde zase kácet. Je třeba myslet globálně, ale jednat lokálně.

Petr Jeníček

Odpovědět


Re:

J.,2006-11-22 20:26:07

Opravdu si myslite, ze v Cine zacali v posledni dobe intenzivne zalesnovat, protoze ochranci prirody mnoho let poukazovali na problem odlesnovani???

Odpovědět

Jsem skeptický ekolog,

Ludva,2006-11-22 10:38:51

pokud někdo na základě statistiky A dokazuje, že se statistika B mýlí, nic to nedokazuje.

Odpovědět


Re: Jsem skeptický ekolog,

edison,2006-11-22 13:29:34

Zde je ovšem B zanedbatelnou podmnožinou A:-)

Odpovědět

Dotaz na ctenare

Jirka,2006-11-22 09:48:59

Znate v Cesku nejakou lokalitu, kde je les, kde pred dvaceti, triceti lety nebyl (ne, ze tam byla docasna mytina), nebo kde stoupnula hustota stromu?

Odpovědět


Znám,

Ludva,2006-11-22 10:36:19

u mě na chalupě.

Odpovědět


Jo

Fry,2006-11-22 10:45:02

Sice uz se v rodnem kraji nejak casto neukazuju, presto... Kdysi jsem jezdival po lesnich cestach na kole a muzu trosku srovnat, jak to vypada s lesy na jihu vysociny tehdy a ted. Opravdu se mi zda, ze je tam tech stromu nejak vic (a jsou to takove ty mrnave, takze uz nejde projet/projit, co driv slo). Samozrejme je to hodne subjektivni hodnoceni. Mereni jsem neprovadel.

Ale muzete stahnout data z www.czso.cz, ktera ten vyvoj potvrdi -- horsi je to s kvalitou lesu (zastoupeni drevin), nicmene i ta roste.

Odpovědět


trochu dal jak tricet let...

Shigor,2006-11-22 14:10:40

Nu, pred triceti lety nevim, ale pred nejakymi sto - dvema sty lety byly beskydy mnohem holejsi :D ale pak se vyhnali bacove a zacaly se pestovat stromy na drevo...

Odpovědět


Osobne ne

Tomas,2006-11-22 14:16:56

Osobne takovou zkusenost nemam, ale jeden znamy, co dost cestuje po vlasti si pravidelne po navratu z vyletu ztezuje, ze to vsude zarusta stromy a ze toho musi stihnout co nejvic, nez vsechny vyhlidky zarostou :).

Odpovědět


Konkrétní letecká fotografie

Vojta,2006-11-22 14:41:56

Nabízím všem pochybovačům leteckou fotografii Sezimova Ústí a jeho okolí z roku 1927. Prostinkým porovnáním se stejným pohledem na mapy.cz je patrné markantní zalesnění. vojtech-hruska@post.cz

Odpovědět


Tatry

TH,2006-11-22 15:31:34

Pred dvoma rokmi postihla Tatry veľká kalamita, keď bolo zničených 12 600 hektárov lesa, čo predstavuje vyše dva milióny kubických metrov vyvráteného dreva. Vtedy sa o tom veľa v tlači písalo a verejnosť sa mohla dozvedieť prekvapujúcu skutočnosť, že celý ten les bol vysadený v 20. rokoch 20 storočia. Predtým tam boli len pastviny. Samozrejme, znovu tam bude les. Každý rok na tom území vysadia sadenice na 1000 - 2000 hektároch.

Odpovědět


Ano

Jiří Kocurek,2006-11-22 18:17:24

V katastru obce Brňov, za posledních 15 let bylo zalesněno asi 10-20ha. Tam kousek, tady kousek. Lidi nemají čas sekat kdejaký frcek louky ve svahu, takže se vysazují lesy. Pokud se takovým mladým lesem "vánočních stromků" projdeš a neuvidíš nikde pařezy a nevedou k němu koleje od těžké techniky tak jsi to našel :) Doporučuju zjara, když sejde sníh a maliní je polehlé.

Odpovědět


na každém rohu,

doxtan,2006-11-22 19:00:35

doporučuji úžasnou knihu. Roku 1898 pan Vilímek vydal obsáhlou publikaci Letem českým světem - snímky různých měst a míst mocnářství - a po stu letech na stejných místech fotografovali čtyři současní fotografové. Vydal Jaroslav Bárta z Lomnice nad Popelkou (672 stran, náklad 2000 výtisků, cena 3500 Kč) pod názvem Letem českým světem 1898/1998. Obraz proměny českých zemí v odstupu století. Právě výrazně větší množství stromů a keřů, které často znemožňovalo fotky ze stejného místa mě doslova bouchli do čí.Ovšem při současné ceně topení je otázka jak nám to dlouho vydrží. <:-(

Odpovědět


Diky!

Jirka,2006-11-22 22:26:27

Diky za priklady, je to hezke! Sam znam priklad hory Rip, kde nektere vyhlidky doslova zarostly. A to pry Rip jeste nedavno byl uplne holy kopec.

Odpovědět


bunkrologové vám to potvrdí

Didi,2006-11-25 20:53:14

Krásně je zalesňování vidět třeba na fotkách v knihách zabývajících se pohraničním opevněním. Můžete v nich porovnat stav z konce třicátých let s fotografiemi současnými. Nebo vyrazit na výlet a porovnat si historické fotografie s dnešním stavem. Výhodou je, že snadno poznáte správné místo odkud byla ta historická fotka dělaná, betonový srub je přesně tam, kde byl i před skoro sedmdesáti lety. Sám jsem měl při svých toulkách po kralické linii problém některé objekty najít, podle fotek měly být uprostřed polí a luk a zatím stály v lese.

Odpovědět


Štítarský kopec, Doupovské hory......

Miloš,2007-01-08 14:06:06

Takových lokalit je u nás opravdu hodně, našich podmínkách se opravdu mají špatně ty rostliny, které jsou vázané na stepní, nebo extenzivně obhospodařovávané lokality. Např. Štítarský kopec v Českém lese - zde se už po mnoho staletí pásla malá stádečka ovcí , koz apod, díky tomu tu mohly růst některé vzácné druhy, bohužel za komančů přišla móda velkochovů a Š. kopec se opustil. Postupně zarůstal lesem, naštěstí skupinka ochranářů zde opět začala v malé míře pást několik ovcí, bylo to ale za 5 minut 12.

Odpovědět

Ano, Lomborg

Sarkafarquart,2006-11-22 07:35:47

by nás mohl probudit ze zeleného matrixu a umeleho vyvolávání pocitu viny. Zacal jsem cist Skeptickeho ekologa (pod timto nazvem totiz kniha u nas vysla:) a jakkoliv jsem byl pripraven se smat, tato chut me rychle presla. Lomborg na zacatku odhaluje nektere mylne statisticke postupy a jine zpusoby uvazovani ohledne ekologie. Myslim, ze jeho hlavni vytka je to, ze hrozive statistiky se nikdy nedivaji globalne a v dlouhodem trendu. Presvedcive doklada, jak se nejruznejsi hrozive eko-vize nenaplnily, ba obcas naopak se stav zlepsil. A tento clanek jak vidno to opet doklada.

Odpovědět

Pohádka

lada,2006-11-22 06:57:08

Na jedné planetě žily bytosti, které bezohledně ničily své životní prostředí. Některým už docházelo, jak nebezpečně si počínají, ale jiní je ubezpečovali, že se všechno pěkně daří. A tak se stalo, že v době, kdy se ještě mohli zachránit, ukolébáni pozitivními názory a kvůli pohodlí, svůj způsob chování a hospodaření nezměnili. V době, kdy už bylo zřejmé a prokazatelné, že si svou planetu zničili, ukázalo se rovněž, že je pozdě cokoliv s tím udělat. Když potom vymírali na své zdevastované planetě, četli si aspoň články o krásné růžové budoucnosti.

Odpovědět


Re: Pohadka

J.,2006-11-22 11:16:10

Lado, po precteni Vasi pohadky jsem nabyl dojmu, ze zijeme na planete, kterou jsme bezohledne znicili, ze vymirame na sve zdevastovane planete, a ze je jiz pozde cokoliv napravovat. Prepadly me deprese a jedinym vychodiskem z teto situace je sebevrazda... Sbohem...

Odpovědět


Pohadka o dynamickych systemech

Youdda von Blbackoff,2006-11-22 11:51:18

Dynamicky system je vycehodnotovy system jehoz nasledny stav zavisi na soucasnem. Dynamicke systemy se chovaji chaoticky a vzdy existuje casovy interval, pro ktery nelze odhadnout zmenu systemu, a to i zname-li a chapeme-li vsechny vztahy ktere zmenu stavu ovlivnuji. Potud matematika.
Jinymi slovy je strasny omyl, myslet si, ze clovek vi co je pro prirodu dobre a co neni. Dobre skutky se v dynamickem systemu mihnutim oka meni v tezke zlociny. A obracene - sedet v teple se zalozenyma rukama je plnohodnotny zasah do systemu jako cokoliv jineho.

Odpovědět


Youdda von Blbackoff

CC,2006-11-22 15:27:44

mi otevřel oči, je to opravdu tak

Odpovědět


Svět zeleného matrixu

Al,2006-11-22 17:48:47

Žili, byli lidé, žili dobře. Polovina lidí koukala na bednu, hrála debilní PC hry ve svých kutloších a po zaplivaných hernách a žila na podpoře, kterou je matrix pravidelně krmil. Celý matrix byl zahlcen jakýmsi horečným depresivní m strachem z budoucího Neznáma. Druhá bohabojná polovina lidí se mrskala na zádech a žila v bohabojném vytržení a přísné etické morálky. Žila prostě - děti umíraly hlady a umíraly na nemoci, protože toto náboženství považovalo GMO za tvář ďábla. Každý, kdo se dovolil tomuto náboženství vzepřít byl spálen na elktrickém křesle (pokud neodvola své kacířské myšlenky) .
Své Matce Planetě přinášeli lidé četné oběti - stavěli zelené stožáry až do nebes, které rozsvěcovaly jejich chudá obydlí prostým zeleným světlem... Sice světlo svítilo jen párkrát do roka, ale bylo posvátné. Tato oběť byly veliká a všichni svatě věřili - byli kacíři, kteří tvrdili, že Matce Zemi je to ukradené, a že by se dalo světlem svítit stále a nemuselo by při stavbě stožárů umřít tolik lidí hladem... S takovými si ale matrix uměl rychle poradit. Vźdyť vše bylo všem jasné a modlitby o alternativních zdrojích tak zřejmé...

Odpovědět


Ne-e...

Fry,2006-11-22 18:47:31

Ti osklivi skeptikove ale nikoho nechlacholi a nerikaji, ze se na ochranu prirody mame vykaslat. Naopak -- rikaji, ze se mrha silami a prostredky, kde neni treba.

Nemyslim si, ze Lomborg je neomylny. Autor se podle me snazil rict, ze v pripade lesu ma ale asi pravdu. Vase "pohadka" kupodivu jeho tvrzeni podporila...

Odpovědět

Upřesnění názvu knihy pro čtenáře

Pavel Brož,2006-11-22 02:21:24

V češtině vyšla Lomborgova kniha pod názvem Skeptický ekolog (v roce 2006, nakladatelství Dokořán a Liberální institut, Praha).

Odpovědět


.

Andrej,2006-11-24 19:05:37

Trochu som to pokašlal - moju odpoveď na tento príspevok zaradilo úplne hore.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz