Bizarní forma života  
V hlubinách jihozápadního Pacifiku, kde vyvěrá ze země plyn, byla objevena neobyčejná forma života.


Na východní straně Nového Zélandu objevil americko-novozélandský tým zvláštního živočicha. Vyskytuje se pouze v místech chladných vřídel, z nichž vyvěrá metan. Nejde jen o jeden živočišný druh, nýbrž o celý dosud neznámý ekosystém.

 

Zvětšit obrázek
Nově objevený červ mořských hlubin, který zatím nemá jméno. Vyskytuje se pouze v místech, kde ze země vyvěrají chladné prameny a uniká metan. (NIWA)


Bizarní komunitu organismů objevili ve vodách na východ od Nového Zélandu. Mezinárodní tým specialistů z USA a Nového Zélandu studoval ekosystémy chladných vod v osmi lokalitách. Místa s chladnou vodou se vyskytují východně od Novozélandského Severního ostrova a nalézají se v hloubkách od 750 do 1 050 m.

 

Tato jakási podmořská studená jezera jsou místa, kde ze dna unikají bubliny metanu, nebo sirovodíku. Podobně, jako v případě horkých podmořských vřídel jsou tyto lokality místem výskytu podivných živočichů a ekosystémů, které se nikde jinde nevyskytují.

Zvětšit obrázek
Dr. Ashley Rowden, jeden z vedoucích členů mezinárodního týmu, který se účastnil na objevech nových živočichů v mořských hlubinách s horkými i studenými prameny.

Jeden z těchto živočichů (na obrázku vpravo) se podobá červům a žije v symbióze s mikroorganismy, které se živí sloučeninami dodávanými podmořskými prameny. Tvoříz nich organickou živou hmotu. Jde o „chemosyntézu“ bez účasti slunečního záření.

 

 

Život v hloubkách oceánu vědci zkoumali pomocí robota na vlečném laně, který byl vybaven kamerami. Jedná se o zařízení, které dokáže pracovat velmi tiše a to dovolilo získat záběry vynořených trubkovitých červů dlouhých 30 až 40 cm. Žijí na vápencovém podloží v místech, kde vyvěrají ze dna chladné prameny s metanem a sirovodíkem.

Zvětšit obrázek
V loňském roce objevil americko-novozélandský tým živočicha z rodiny vilejšů, který se vyskytuje jen v těsném sousedství horkých vulkanických pramenů. Dostal jméno Vulcanolepas osheai.

V oázách živených zmíněnými plyny jsou nejen tito červi, ale také vrstva tmavých usazenin organického materiálu s ostrůvky kolonií bakterií bílé barvy.  Většina těchto lokalit je poseta schránkami živých a odumřelých mlžů.
Jejich schránky jsou lemovány jiným druhem trubkovitých červů a baktérií s nimiž evidentně žijí ve vzájemné symbióze. Vědci odebrali vzorky všech těchto organismů pro  potřeby jejich identifikace a katalogizace.  Již nyní je ale zřejmé, že se jedná o nové živočišné druhy.
Vědci předpokládají, že podobné lokality s výskytem živočichů jako jsou tyto, budou ve vodách na východ od Nového Zélandu hojné. Zároveň ale varují, že by tento život mohl být lidskou činností ohrožen. Usuzují tak podle růstu lokalit, ve kterých se v blízkých mělčích vodách již bezohledným přístupem podařilo vyhubit téměř veškeré ryby a kde už jsou jen mrtvé korálové útesy.


Pramen: NIWA


 

Datum: 30.11.2006 20:49
Tisk článku


Diskuze:

Zároveň ale varují, že by tento život mohl být ...

Jirka,2006-12-01 00:39:02

"Zároveň ale varují, že by tento život mohl být lidskou činností ohrožen."

Osklivi a zli alarmiste!

Odpovědět


:)

SM,2006-12-01 13:05:45

Jirko, Jirko, ty ty ty, ty to budeš platiti.

Odpovědět


SM,

Jirka,2006-12-03 00:53:16

to je pozvani na pivo?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz