"Vzduchová" sprcha  
Australané neberou snahu snížit spotřebu vody na lehkou váhu. Přichází se zajímavým nápadem jak snížit při sprchování množství spotřebované vody až o 30%.

 
Termín "air shower" se do češtiny většinou překládal jako vzduchová dveřní clona. Toto zařízení se používá při vstupu do čistých laboratorních prostorů, nebo výrobních hal, kde je požadavek na vysokou čistotu. Australalané z Melbourne dali nyní tomuto termínu ještě jeden význam, pojmenovali tak zařízení na úsporu vody při sprchování.


Technici z CSIRO Manufacturing Materials Technology, což je jeden z ústavů spadajících pod  Australskou agenturu pro vědu a techniku, vyvinuli zařízení, které se dá zamontovat do sprchovacích hlavic. Jeho funkce spočívá v tom, že vodu prosycuje velmi malými bublinami vzduchu. Výsledkem je, že ze sprchy vytéká proud vody prosycené bublinami vzduchu, ale sprchující má stejný pocit „mokra“ a síly proudu vody, jako když se sprchuje klasickou sprchou. Jen spotřeba vody je o třetinu menší.

 

Australané spotřebují v domácnostech 200 000 litrů vody za rok, sprchování z tohoto množství zabírá plnou třetinu. Novou sprchou hodlají v domácnosti ušetřit 15 až 20 tisíc litrů vody za rok. Když to spočítali na celou populaci Austrálie, ročně by úspora měla představovat takové množství pitné vody, jaké se vejde do 45 000 olympijských plaveckých bazénů. Celé zařízení přitom nemá být dražší než 20 Australských dolarů.

 

Myšlenka přidávat vzduch do sprchy není nová. Řada našich domácností má hlavici, která umožňuje takzvanou aeraci. Vzduchová sprcha z Austrálie má mít tu výhodu, že uživateli poskytuje stejné pocity, jako když se sprchuje klasickou sprchou, především co do síly proudu vody. To je velmi podstatné, protože to uživatele nevede k tomu, aby kohoutkem otočil na „silnější proud“. Podle tvůrců nového zařízení je to tím, že se jim podařilo vytvářet proud vody, který je něco jako vodní slupky okolo bublinek.


Vývoj tohoto zařízení trval technikům dva roky. Vedoucím týmu byl Dr. Jie Wu. Hlavní na celém zařízení má být malá tryska, která se umístí do stávající sprchy. Tryska má fungovat na principu Venturiho trubice, což je trubička, jejíž průměr se mění. Při  při průtoku vody toto zařízení vytváří podtlak a ten přisává vzduch. Expandující bublinky pak zvětšují objem proudu tryskajícího ze sprchy. Test pocitů prokázal, že uživatel nerozlišuje pocity tlaku proudu vody při tomto a při klasickém sprchování. Bližší podrobnosti, ani technickou dokumentaci, zveřejněná zpráva zatím neuvádí. O mediální „bublinu“ by ale jít nemělo, protože jak jsme si ověřili, Dr. Jie Wu má na svém kontě již 23 publikací v odborných časopisech a je uznávaným odborníkem na fluidní dynamiku.

 

Pramen: CMMT (CSIRO Manufacturing & Materials Technology)

Datum: 03.12.2006 05:18
Tisk článku

Související články:

Je za spontánními mutacemi DNA kvantová mechanika?     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2022)
Kvantoví mechanici poprvé kontrolovaně vystavěli kvantové doménové stěny     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2022)
Co opravdu říká supernova SN1987A k rychlosti světla     Autor: Vladimír Wagner (05.07.2014)
Přelomové pozorování magnetických monopólů ve kvantovém oblaku     Autor: Stanislav Mihulka (30.01.2014)
Kočka Šklíba novým kvantovým paradoxem     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2013)



Diskuze:

45 000 bazenu

jara,2006-12-04 22:25:03

...45 000 olympijskych bazenu??...je to vubec mozny?...se nedivim ze mam pocit mokra .....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Nic nového

Stanislav,2006-12-03 22:50:38

Tuto údajnou novinku jsem zažil před 20 lety ve veřejném bazénu v Rakovníku.Dokonce jsem měl odmontovanou růžici sprchy/místní kamarád se pochopitelně chlubil/.Takže opravdu........nic nového.

Odpovědět

dvoutretinova spotreba

Honza,2006-12-03 12:08:35

"...jak snížit při sprchování množství spotřebované vody až o 30%."
"Jen spotřeba vody je třetinová."
Kdyz se snizi spotreba o tricet procent, bude spotreba spis dvoutretinova, pokud se nemylim.

Odpovědět


Tak, tak

Josef,2006-12-03 23:27:46

:)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz