Netopýři mají jazyk v hrudníku  
Hlavu v pejru, srdce v kalhotách, žaludek v krku a nervy v kýblu – to známe všichni. Netopýr Anoura fistulata má něco, co nemáme a mít nebudeme. Jazyk v hrudi.

 

Zvětšit obrázek
Nathan Muchhala, University of Miami

Opylovači rostlin jsou zajímavá cháska. Raritou je netopýr glosfága nově popsaného druhu Anoura fistulata. Má jazyk o polovinu delší, než je jeho tělo, a využívá jej k čerpání nektaru. S délkou jazyka 8,5 centimetru se dosti vymyká z nejbližšího příbuzenstva glosfág – glosofágy ocasaté (Anoura caudifer) a glosofágy bezocasé (Anoura geoffroyi) a dalších.

 

Zvětšit obrázek
Nově popsaný druh netopýra, glosofága Anoura fistulata.

Ti mají jazyk dlouhý necelé 4 centimetry. Zatímco o glosfágy ocasaté a bezocasé rozměry jazyka odpovídají velikosti tlamy, u „dlouhojazyčného“ netopýra něco nehraje. Jazyk by se mu neměl vejít do huby. A taky se nevejde.

 

Netopýr má v hrudníku zvláštní „pouzdro“, kam jazyk zatahuje. Pouzdro je přiloženo k zadní straně průdušnice.

 

 

 


Zajímavá je otázka, k čemu je netopýrovi tak dlouhý jazyk. Autor studie zveřejněné v Nature, Nathan Muchhala z University of Miami, připomíná slavný Darwinům „majstrštyk“, když u madagaskarské orchideje Angraecum sesquipedale z tvaru květu určil za opylovače lišaje s extrémně dlouhým sosákem – a měl pravdu.

 

 

Zvětšit obrázek
Část experimentů probíhala v uzavřené kleci. Na snímku se glosofága bezocasá domáhá zahájení experimentu, při kterém se bude krmit cukrovou vodou.

Muchhala sledoval glosofágy v jejich domovině – na svazích And. Přitom sbíral pyl z jejich těla i trusu a zjistil, že glosofága Anoura fistulata nese na rozdíl od ostatních glosofág pyl rostliny Centropogon  nigricans s kalichy dlouhými 8 až 9 centimetrů. Délka kalichu nápadně odpovídá délce jazyka glosofágy Anoura fistulata.

 

Pozorování ve volné přírodě potvrdilo, že „dlouhojazyčná“ glosofága je jediným opylovačem rostliny Centropogon  nigricans.

 

 


Jde o jediný známý případ rostliny, která se specializovala na jediného opylovače z řad netopýrů. Jazyk netopýrů nenabízí takovou možnost variability jako tvar zobáku kolibříků, u nichž je specializace na opylování některých druhů rostlin mnohem častější. Ale jak je vidět, výjimky se najdou.
 

 

obrazek

 
a, Anoura fistulata se krmí v zajetí ze zkumavky s cukrovou vodou. Dobře je vidět růžový jazyk, který se může natáhnout na 150% délky těla. b, Vztah mezi délkou jazyka a délkou tlamy u 11 druhů glosofág. Anoura fistulata (A. f.) se jasně svým příbuzným vymyká; plnou čarou je znázorněna regresní křivka pro zbývajících deset druhů (y=2.25x + 6.78, r2=0.68); čerchovaně je znázorněn  95% interval spolehlivosti. Oranžové  čtverečky, A. fistulata, A. geoffroyi a A. caudifer; žluté čtverečky z leva do prava Lichonycteris obscura, Glossophaga comissarisi, G. soricina, Hylonycteris underwoodi, A. cultrata, Lonchophylla robusta, Leptonycteris curosoae, Choeronycteris mexicana). c, Schéma uložení jazyka u A. fistulata, jazyk (růžový), trubice a svaly na zatahování jazyka (modrá), kosti (bílá). d, Anoura fistulata přistižený při činu – opylování květu  Centropogon nigricans; který má tak dlouhé květy, že jen A. fistulata dosáhne na nektar. (Foto: Murray Cooper)


Pramen: Nature, University of Miami

Datum: 08.12.2006 09:29
Tisk článku

Související články:

Psi stokrát jinak     Autor: Pavel Houser (02.12.2023)
Australský Plot proti dingům velmi rychle ovlivnil evoluci klokanů     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2023)
Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2023)
Nezastavitelná evoluce: Invazní vetřelci v Austrálii se mění na nové druhy     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2023)
Adventné zamyslenie: čo je informácia?     Autor: Jan Jendřichovský (21.12.2022)



Diskuze:

2. dotazy

Mirek,2006-12-09 13:33:35

1. Vadí pochvala autorům nebo jen některým čtenářům/kám?
2. Kde se bere ta netolerantnost k jiným názorům či chování u lidí, kteří už vzhledem ke svému zájmu o vědu by měli být zvyklí na rozdílné názory či přístupy ke stejným podnětům?

Odpovědět


Upřímně

Colombo,2006-12-09 18:35:35

už mi vadí, jak se u každého nemihulkovského článku objeví text typu: Toto jsou ty články, na které tu chodím nebo Toto si zde chci přečíst, díky.
A u každého článku od pana Mihulky se objeví samé příspěvky o tom, jak pan M naráží na křesťany, Kreacionisty a podobné. Toto je trapné a na vědecký veb to nepatří. Má se diskutovat o tom, co o čem je článek a ne o tom, jestli tam má byt měkké nebo tvrdé i.

Odpovědět


Mirkovi

Leo,2006-12-09 22:47:39

Přečti si ještě jednou co píše Jana. A přečti si to třikrát - a proboha svatýho, piš k tématu článku. Na pokec "mimo mísu" choď na jiná diskusní fóra. Leoš

Odpovědět


diskuse

Ben,2006-12-10 22:00:18

Kde je tady napsáno, že diskuse musí být jen odborná?

Odpovědět

Pekne,

Jirka,2006-12-08 11:47:03

tohle je, proc sem chodim. Diky!

Odpovědět


Jirkům a dalším

Jana,2006-12-09 08:26:50

Jirko, kdy už si uvědomíš, že tohle je prostor pro odbornou diskusi a že svými výlevy co se ti paci a co ne, jen otravuješ tisíce čtenářů. Mně se zase jazyk, nota bene u potvor, ktery tu nežijí, nezajímá. Taky za to autorovi nespílám že to je nuda a proč nepíše raději o gmo. Nehledě na to, že poděkování od bezejmenného...to je opravdu pod úroveň. Ale i to se dá řešit, aniž bys čtenáře zdržoval. Na anonymní ohodnocení článku tu je hlasování. Rozepsala jsem se tu tak proto, protože nešvar vyjadřováním osobních názorů, které k odborné diskusi mají hodně daleko, by na těchto stránkách neměl mít prostor. Jana Holečková

Odpovědět


Janicko,

Jirka,2006-12-10 03:26:53

jses supr!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz