Usmaží se primární producenti v otepleném moři?  
Optimistický komentář pesimistické studie osudu mořského fytoplanktonu ve světle nových objevů v adaptabilitě kokolitek.

 

 

Zvětšit obrázek
Emiliana. Kokolitka, co se nejspíš dokáže slušně přizpůsobit.

Satelity NASA od roku 1997 hledí z oběžné dráhy dolů mimo jiné i na oceán. Družice SeaWiFS Měří teplotu vody a zároveň hlídají produkci mořského fytoplaktonu, čili drobných řas a fotosyntetických bakterií. Na pohled by se nezdály, ale jinak nenápadný mořský fytoplakton dělá zhruba polovinu fotosyntézy na Zemi.

 


 

Zvětšit obrázek
SeaWiFS, low-cost mise NASA. Součást satelitu OrbView-2, obíhající ve výšce 705 km.

Michael Behrenfeld z Oregon State University s početným týmem kolegů družicová data vyhodnotil a dospěl k závěru, že mezi teplotou oceánu a produkcí mořského fytoplanktonu existuje spojitost a to taková, že s rostoucí teplotou produkce mořských mikroskopických rostlinek spolu s jejich počtem klesá. V některých oblastech fytoplanktonu přibývá, v některých ubývá, ale v celkovém zůčtování podle autorů fytoplankton mizí. Sluneční světlo pronikne jen pár desítek metrů do nejsvrchnější vrstvy oceánu, proto veškerý fytoplankton žije právě tam. K životu kromě světla potřebuje zejména živiny, především dusík, fosfor a železo. Přihřátý oceán se hůře promíchává a svrchní vrstvy s fytoplanktonem zůstávají odříznuté od živin z větších hloubek.

 

Ačkoliv skoro každého napadne globální přihřívání, autoři kupodivu zmiňují ještě pravidelný klimatický jev El Nino, který mimo jiné hýbe i s teplotou atmosféry a vodstva. Na úplném počátku měření v roce 1997 v Pacifiku vrcholilo El Nino a tak byl oceán teplý. Pak do roku 1999 moře chladlo, pochopitelně za neustále rostoucí produkce oxidu uhličitého a přirostly 2 miliardy tun fytoplanktonu.

 

Zvětšit obrázek
Dopad jevu El Nino. Červeně tepleji než obvykle, žlutě sušeji, zeleně vlhčeji.

Od roku 2000 až donedávna teplota oceánu rostla a podle autorů zároveň ročně ubývalo 200 miliónů tun fytoplanktonu. Celková roční produkce fytoplanktonu je odhadována na 50 miliard tun. Studie vycházely z analýzy barvy oceánu na družicových snímcích. Autoři vycházeli z představy, že barva moře jednoduše závisí na množství fytoplanktonu. Čím modřejší moře, tím méně primárních producentů.

 

Bezpochyby hrozivý strašák. Fytoplankton stojí na počátku většiny potravních sítí. Kromě toho hladově váže oxid uhličitý, oproti suchozemským rostlinám mnohem intenzivněji. Dravci z vyšších pater potravní pyramidy kompletně snědí veškerý mořský fytoplakton za 2 až 6 dní. To je v porovnání se délkou života rostlin na souši raketově krátká doba. Vůbec není těžké vykreslit děsivé scénáře, v nichž se v globálně otepleném oceánu rozkládají celé potravní řetězce a zároveň ve zpětné vazbě dramaticky přibývá oxid uhličitý. Pozemský život pochopitelně záhy končí ve smrtícím skleníku.

 

Podle všeho to nebude zase tak horké. Pomineme-li triviální metodické problémy pramenící z předpokladu, že barvu mořské vody ovlivňuje pouze fytoplakton a navíc vždy stejně, zůstávají ještě další námitky těžšího kalibru.
Komentující oceánografové se nechali slyšet, že výsledky studie sice hezky poukazují na vliv jevu El Nino,na propojení s logikou globálního oteplování je ale sotva desetiletá řada pozorování příliš krátká. Zatím to vypadá vlastně docela směšně. Stojí za povšimnutí, že periodický klimatický jev El Nino v poklidu přetlačí ono zkázonosné globální oteplování. Planetu pěkně oteplí a pak zase ochladí.

 

Další významný postřeh přinášejí Markus Geissen a Gerlad Lengar z Alfred Wegener Institute, kteří studují kokolitky, jednobuněčné bičíkovce s obdivuhodnými vápenitými schránkami z fylogenetické linie Haptophyta. Tyto estetické řasy jsou ve skutečnosti pravděpodobně nejdůležitějšími primárními producenty moří. Globálně nejvýznamnější z nich je Emiliana huxleyi, tak běžná a tak hojně studovaná, že dostala praktickou slangovou zkratku EHUX.

 

 

Zvětšit obrázek
Mys Arkona na Rujaně. Zázračné křídové útesy.

V minulých letech vyšlo najevo, že když se experimentálně změní obsah oxidu uhličitého v mořské vodě, tak u některých kokolitek dojde ke zpomalení růstu schránek a v občas i k jejich vývojovému poškození. Zároveň, jak každý jistě ví, oxidu uhličitého v důsledku lidského snažení přibývá. To působí děsivě, zmizení kokolitek by mohlo mít dramatické následky.
Jenže, všechno je nejspíš jinak. Na severoněmecké Rujaně v Baltském moři mají noblesní křídové útesy. Prakticky stoprocentně jsou z kokolitek. Některé vrstvy sedimentovaly za velmi vysokého obsahu oxidu uhličitého v prostředí. Jiné sedimenty zase pocházejí z ledových dob, kdy bylo oxidu uhličitého naopak málo. Zvláštní je, že ač jde o ty stejné druhy kokolitek, jaké byly zkoumané ve zmíněných experimentech, tak ve fosilním záznamu nejsou žádná vývojová poškození schránek vidět.

 

Autoři jsou přesvědčeni, že se kokolitky navzdory očekávání dokáží velmi slušně přizpůsobit změnám prostředí. Zatím sice není úplně jasné, kolik času je na to potřeba, ale jak ukazují různé doklady z více směrů, není příliš důvod si myslet, že by to nezvládly v řádu desetiletí. Když se globálnímu klimatu zachce, dokáže se měnit nekompromisně rychle, například na začátcích a koncích ledových dob. Klimatické modýlky se zase budou muset přepočítat. Jak už to u nich chodí, i v tomhle ohledu byly příliš pesiimistické. Právě fosilní záznam kokolitek pěkně ukazuje, nakolik jsou naše obavy o fytoplankton směšné. Kokolitky vcelku poklidně přežily už pěknou řádku různých klimatů, mnohdy extrémnějších, než je ten náš.


Pramen: Nature 444: 752-755, Alfred Wegener Institute

Datum: 14.12.2006 12:00
Tisk článku

Související články:

Stoupající hladina moře korálovým ostrovům prospěje     Autor: Josef Pazdera (14.11.2018)
Klimatologům vadí, že polární mořský led odmítá roztát     Autor: Vítězslav Kremlík (29.04.2016)
CO2 atmosféru otepluje i ochlazuje zároveň     Autor: Dagmar Gregorová (18.12.2009)
Kyselým jablkem ke globálnímu osvěžení     Autor: Stanislav Mihulka (31.03.2009)
Jaro se zpožďuje     Autor: Jaroslav Petr (14.11.2007)



Diskuze:

Věda ... a víra

Al,2006-12-20 07:59:21

Připadá mi až neuvěřitelná ubohost argumentace na téma GO. Jako bych nebyl ve st. 21. ale ve st. 17....

Racionální diskuze tzv. "skeptiků" je šmahem odmítnuta jako témeř pomatenost nenapravitelných zoufalců, kteří odmítají VĚŘIT zcela jasným, očividným a všemi lidmi sdíleným pravdám o globálním klimatu. Jedná se jen o marginální skupinku zoufalců... (takto mluví např. gen. tajemník OSN Kofi Anan nebo někteří v naší diskuzi).
To je prostě neuvěřitelné!!!

Je lepší důkaz, že se nejedná o vědu, ale o ideologii, subjektivní (a dost agresivní) víru?

Ještě k tzv. zeleným. V 19 letech jsem byl členem ochránců přírody a také byl prodchnut "entuziasmem a svatým nadšením za lepší svět"... Než jsem došel k názoru, že zdaleka není tak jednoduché a černobílé - zejména jak nám podsouvají "veleknězi" tohoto nového náboženství. Paradoxní je, že většina těchto ideologů a demagogů zelených aktivistů neví o přírodních vědách ani o přírodě vůbec nic...

Odpovědět

uznavam

Alexander,2006-12-17 11:12:28

Pomaly stracam psychicku odolnost pri argumentoch skeptikov. To vyzaduje naozaj silnu psychicku odolnost :-)
Tie kydy o nabozenstve ma uz naozaj nebavia...

Odpovědět

odpoved na vasi otazku..

Jara,2006-12-17 00:04:20

Usmaží se primární producenti v otepleném moři?...Ano, usmazi..... Vas jara Cimrman

Odpovědět


Omyl,

M,2006-12-23 08:49:20

neusmažia sa, vo vode sa môžu nanajvýš uvariť alebo, ak bude menej vody, tak podusiť. Usmažiť sa môžu až vtedy, keď sa všetka voda odparí a miesto nej budú v nízko položených miestach jazerá ropy a minerálnych olejov :)

Odpovědět

Dotaz na p. Mihulku...

Al,2006-12-15 16:44:51

Pane Mihulko, chtěl jsem se vás zeptat na váš názor na novou knihu Václava Cílka "Tsunami je stále s námi
- Eseje o klimatu, společnosti a katastrofách"
Pan Cílek je odborník a obdivuhodný popularzátor vědy - přesto mě právě jeho články a eseje na téma klimatu přivádějí k zoufalství.
Na jedné straně mluví o např. slunečních periodických cyklech, které klima ovlivňují, ví mnoho o změnách klimatu v historii. Přesto je plný "předtuch a temných obav" z toho, že "něco podivného se děje"... Mám pocit, že se z toho zblázním!
Chápu, že vědecké poznání je stále v oboru klimatologie velmi nejasné, přesto je většina lidí naprosto myšlenkově "infiltrovaná" na téma oteplování o experimentech typu "Kjótó" nemluvě...

Odpovědět


Ale, bohuzel nechapete

Alexander Ac,2006-12-16 20:49:16

Je zvlastne, ako skeptici vobec nechapu o com je teoria globalneho oteplovania. A pritom je relativne primitivna. Vaclav Cilek bol, pokial viem, este donedavna minimalne neutralny v tematike globalneho oteplovania. Pridal sa na tu spravnu stranu, za co ho chvalim ;-)
Kto preboha zakazuje prirodzene procesy v klimatickom systeme???
Pana Mihulky by som sa radsej na nic nepytal, je dost zaslepeny, co sa tyka globalneho oteplovania ;-)

Odpovědět


zaslepenosť

Martin,2006-12-17 09:03:18

To s údajnou zaslepenosťou v otázke globálneho otepľovania a jeho príčin je ako s náboženskou vierou - pre kresťana predstavuje moslim neveriaceho psa, rovnako ako kresťan pre moslima. Alebo ako katolík pre luterána a naopak. Preto obe strany odmietajú argumenty druhej strany, lebo akákoľvek zmena názoru v prospech druhej strany by bola pociťovaná ako poníženie, a to zvlášť v prípade alarmistov. Skeptici sú psychicky odolnejší.

Odpovědět


Borci, co všechno vědí...

Al,2006-12-17 15:34:34

Vůbec nejlepší jsou borci, pro které je všechno zcela jisté, samozřejmé a všechny, co nesdílejí standardní všeobecnou hysterii blahosklonně považují za blázny...
Když mi bylo 19, tak jsem taky uvažoval podobně :)

Přitom zelené šílenství je patrně stejné šílenství jako komunismus ve století minulém. Demagogie zelených aktivistů již tak prostoupila společnost, že před globálním oteplováním fundovaně varují i dobráci, co nepoznají habr od buku.

Odpovědět


modra planeta sa meni na zelenu:)))

Alexander,2006-12-18 00:40:44

Vsade to hnusne zelene svinstvo. Prepokladam, ze ked o chvilku pride doba, ked zostane Al spolu s panom Mihulkom sam v boji proti zelenemu svinstvu, stale budu presvedceni o svojej "pravde" :)))
Kolko ludi sa musi este "otocit", aby ste to konecne pochopili? ;-)
ale ja stale vravim, komu niet rady, tomu niet pomoci...
inak pekna anlogia, komunisti sa tiez obavali "imperializmu", tak ako sa vy obavate "zeleneho svinstva" :)))
je to dost smiesne a zaroven do placu

Odpovědět


to: Alexander Ac

Standa17,2006-12-19 11:32:47

muzes nam, prosim, napsat zakladni poznatky/hypotezy z te relativne primitivni teorie GO, abychom se mohli s tebou bavit na zaklade argumentu? Diky

Odpovědět


To Standa17

Alexander Ac,2006-12-27 18:37:58

C02 je sklenikovy plyn --> zachytava odrazene dlhovlnne slnecne ziarenie a ohrieva atmosferu. Vyssia koncentracia --> vyssia teplota. To je vsetko. Zakladna fyzika. Bez zapocitania vplyvu zvyseneho CO2 ZIADNY klimaticky model nevysvetli pozorovane oteplenie ;-)
mozeme pokracovat v debate ;)

Odpovědět

primarni producenti a teple more

Marek,2006-12-15 09:03:10

Doufam, ze se usmazi.

Odpovědět

Ať si straší teroristi

H,2006-12-15 02:54:07

Každopádně vyprovokovaným spořením bychom se šťávou mohli vydržet delší dobu. Stejně tady už nic nemá logiku a všechno je štváno médii a bulvárem - hloupostí nás samých, konzumentů (=sponzorů)

Odpovědět

Globální oteplování

Roman,2006-12-14 14:19:52

Myslím si, že už bylo uvedeno tolik protichůdných studií o globálním oteplování, že je čím dál více zřejmé, že dněšní "vědci" nejsou schopni nahlížet na problém komplexně, jak by bylo potřeba. Nelze pominout fakt, že ke změně klimatu dochází. Otázka je, do jaké míry v tom má člověk prsty. Oxid uhličitý přece není dominantní plyn, který by se měl podílet na globálním oteplování. Podle jiných studií, více paseky dělá metan a hlavně vodní pára. Nevím jestli to bylo uvedeno na tomto serveru, v některém z článků, ale právě tyto argumenty, že oxid uhličitý není ten hlavní zlořád se zase nehodí do krámu ekologickým aktivistům, kteří nám tvrdí pravý opak, že je nutno snižovat emise, jinak se na planetě upečeme.

Odpovědět


na druhou stranu

Colombo,2006-12-14 16:25:49

bláznoství okolo snižování emisí přinese obrovské peníze do biotechnologií.

Odpovědět


Aktivisti

JSH,2006-12-14 16:46:53

Na vetsine ekologickych aktivistu neni az tak zajimave, co hlasaji, ale hlavne kdo je plati. Podle me to je docela nechutny zpusob konkurencniho boje.

Odpovědět


Ano

Colombo,2006-12-14 18:11:06

třeba klasický příklad: rakušáci proti temelínu sponzorovaní společnosti které mají shodou okolností co dočinění s uhlím:)

Odpovědět


Myslis?

herbi,2006-12-15 12:50:22

Pro Colombo:
Pokud je nekdo ochoten dat protijadernemu aktivistovi penize, pak je logicky jednim z prvnich v rade uhelna spolecnost. Aktivista dostane penize a moc se nepta na zajmy spolecnosti, ktera ho sponzoruje....pokud se mu podari zakazy prosadit, oba jsou spokojeni (i kdyz kazdy z jineho duvodu)...a o to slo od zacatku.

To ze si nekdo opravdu dela vz ekologickeho aktivismu vynosny business je vec jina.

Odpovědět


TO: Herbi

Pavel,2006-12-15 15:58:34

No, já bych spíš řekl, že ekologičtí aktivisti se snadno nechají zmanipulovat každým, kdo jim poskytne jednoduchou a hezkou myšlenku k prosazování, a už vůbec nepřemýšlejí o důsledcích. Takže spíš věřím tomu, že jsou šikovně manipulováni producenty uhlí, než že by se řídili svým rozumem.

Můžu poskytnout jiný příklad - boj o prací prostředky bez fosfátů, který byl dokonce sponzorovám (na první pohled paradoxně) výrobci pracích prostředků. A ti dosáhli svého. Množství fosfátů v pracích prostředcích je limitováno zákonem a výrobci tak vyrábějí dráhé prací prášky bez fosfátů. A protože při praní pracími prášky bez fosfátů se zanáší pračky vodním kamenem, tak k tomu vyrábějí i drahá změkčovadla vody, která obsahují - hádejte co - no přece fosfáty. Takže při praní teče do odpadu stejné svinstvo jako předtím, ale výrobci pracích prostředků si zmnohonásobili zisk a ekologičtí aktivisti si honí triko, jakou že to udělali užitečnou kampaň a vůbec jim nedochází, jak byli zneužiti a zmanipulování. A odnese to obyčejný člověk, který za praní prádla zaplatí několikanásobně víc než předtím.

Odpovědět


"protichudne teorie"

Alexander Ac,2006-12-16 21:02:33

mozno tak pre Vas:-)
este som nevidel "spochybnujucu" teoriu. Vy ano??? poprosim si pramen. Dakujem.
Tolko hluposti pokope ako v tejto diskusii som uz dlho necital:-(

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz