Molekulární kondom proti AIDS  
Převratná technologie vaginálního molekulárního brnění proti AIDS slibuje velmi účinně doplnit klasické kondomy.

 

 

Zvětšit obrázek
Vaginální brnění. Funkční prototyp gelu.

Kondom je zázračný vynález. Krom toho, že se dá vesele nafouknout, taky zásadním způsobem chrání obě strany sexuálního zážitku. Správné používání kondomů drasticky snižuje možnost výhry sexuálně přenosné nemoci nebo miminka. Když se to tak vezme, kondomy zachránily příjemný sex, přesněji řečeno zachránily ho ve vyspělých zemích, kde není lidem tak úplně jedno, co dělají a jaké to bude mít důsledky.
Bohužel, použití kondomu má i svá úskalí. Jeho aplikace vyžaduje jistou dávku šikovnosti, která není úplně každému vlastní. Ne každý také chápe význam doby trvanlivosti, která zrovna u kondomů vcelku má smysl. Ne všude jsou kondomy dostupné. Pro někoho kondom příliš snižuje kvalitu sexu a jsou bohužel i lidé, kterým kondom kazí jejich vysněnou morálku. Pro některé věřící je podle všeho přijatelnější smrt na AIDS, než nasazení gumy. V Africe by mohli vyprávět

 

Problémy s klasickými kondomy každopádně jsou a nejspíš i budou. Technologická evoluce ale naštěstí nespí a právě teď přináší úplně novou, převratnou technologii kondomu. Autoři, bioinženýři vedení Patrickem Kiserem z University of Utah jí říkají molekulární kondom a je pro ženy. Klíčovým trikem této technologie je chytrý hydrogel, který budou moci ženy každodenně používat. Při pokojové teplotě je to tekutina, co se aplikuje přímo do vagíny. Tam se promění v gel a spolehlivě pokryje vaginální tkáně. Potom čeká a čeká. Když se objeví nějaké sperma, gel bleskově zareaguje a uvolní látky účinné proti viru HIV.

 

Vývoj molekulárního kondomu je součástí celosvětového výzkumu různých systémů aplikace léčiv bránících přenesu AIDS i jiných sexuálně přenosných infekcí. Cílem je pomoct především chudým zemím s epidemií AIDS, častým znásilňováním a s nedostatkem kondomů. V současnosti je ve vývoji 16 takových projektů první generace a 5 se již testuje na tisícovkách dobrovolnic, převážně v Africe. Tyto přípravky budou k běžnému použití zhruba za 4 roky. Jejich účinnost se odhaduje kolem 50-60%, což naoko nezní příliš slibně, ale ve skutečnosti to může zabránit miliónům nákaz AIDS. Mají jisté vedlejší účinky, mohou svědit, nebo působit drobné záněty.

Zvětšit obrázek
Virus HIV. Teď už se má čeho bát.

 

Kiserův molekulární kondom představuje technologii druhé generace. Jeho předností je elegantní doručení účinných látek přesně na místo, kde je jich potřeba a jejich uvolnění v nejpříhodnější chvíli. Přepínacím mechanismem pro chování molekulárního kondomu je tělesná teplota a pH. Vtip je v tom, že tělesná teplota žen je vyšší, než pokojová teplota a že sperma má pH kolem 7,5, zatímco vagína je kyselejší s pH 4 až 5. Molekulární kondom by měl mít účinnost přes 90% a neměl by mít žádné významné vedlejší účinky.

Zvětšit obrázek
Molekulární kondom snad bude pro ženy příjemnější. Muži by ovšem měli být galantní a nabízet pomoc při aplikaci.

Autoři odhadují, že by měl být na trhu tak do 10 let. Samotný gel funguje dobře, zbývá ho otestovat na ženách a začlenit do něj nejvhodnější účinné látky.

 

Molekulární kondom je polymer složený ze tří látek. 80% představuje N-isopropyl-akrylamid, 15% butyl-metylakrylát a 5% kyselina akrylová, která se běžně užívá v lubrikantech a spermicidních gelech. V tomto složení se hydrogel chová přesně podle požadavků badatelů. Jako gel odolává všem možným roztokům, které se mohou ve vagíně vyskytnout. Jen když se objeví sperma, tak se gel naopak rychle rozloží a uvolní léčivo. V laboratorních experimentech se 49% malých molekul z gelu dostane během prvních 5 minut, 81% do hodiny. Velkých molekul se uvolní 48% za první půlhodinu a 66% za hodinu a půl. Autoři ale předpokládají, že ve vagínách, kde bude gel v tenčích vrstvách, to půjde raz dva. Na molekulární kondom se netěší asi jenom církevní autority, lidem uvězněným ve středověku to ovšem nemá snad ani cenu zazlívat.

 

Pramen: Journal of Pharmaceutical Science online 11 December.

Datum: 16.12.2006
Tisk článku

Související články:

Ženský hormon aplikovaný na penis blokuje HIV     Autor: Josef Pazdera (08.06.2008)
Teenageři věří, že orální sex je bezpečný     Autor: Josef Pazdera (18.04.2005)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz