Bílkovinný otisk prozradí Alzheimerovu chorobu  
Odhalit spolehlivě Alzheiemrovu chorobu je složitý úkol. Část mají lékaři jistotu až po smrti pacienta. Teď se ale rýsuje nový test, který slibuje spolehlivé odhalení choroby už v rané fázi.

 

 

Zvětšit obrázek
Typické hromadění bílkoviny amyloidu v mozku pacienta s Alzheimerovou chorobou. Jistota diagnózy přichází většinou pozdě.

Američtí vědci z Cornellovy university identifikovali třiadvacet proteinů, jejichž hladiny v mozkomíšním moku lze využít jako markerů  Alzheimerovy choroby. Výsledky jejich výzkumu přinesl na svých stránkách vědecký časopis Annals of Neurology.

 

V současné době spoléhají lékaři při diagnóze Alzheimerovy choroby především na klinické projevy.

Zvětšit obrázek
Srovnání mozku zdravého člověka …

Přitom není vždy jednoduché odlišit toto neurodegenerativní onemocnění od jiných druhů demence. V řadě případů potvrdí diagnózu až posmrtné histologické vyšetření mozku.


Tým vedený Kevinem Lee a Nancy Flemingovou hodnotil množství různých druhů bílkovin v mozkomíšním moku odebraném pacientům s definitivně prokázanou Alzheimerovou chorobou. Celkem analyzovali více než 2000 vzorků mozkomíšního moku od 34 pacientů s prokázanou Alzheimerovou chorobou a ty srovnávali se vzorky odebraných od 34 zdravých osob stejného věku. Podobné projekty končily většinou bez úspěchu. Tentokrát se podařilo najít bílkovinné markery, s jejichž pomocí lze odhalit probíhající Alzheimerovu chorobu s devadesátiprocentní účinností. Žádný z proteinů sám o sobě neskýtá spolehlivé vodítko. Pro diagnostiku je nutno vyhodnotit jejich plné spektrum. Mnohé z bílkovinných markerů mají přímý vztah ke vzniku Alzheimerovy choroby. Některé hrají roli v tvorbě tzv. amyloidních plaků, další se podílejí na zánětlivých procesech v nemocném mozku a jiné jsou s to narušit funkci nervových synapsí. Úloha zbývajících proteinových markerů je zatím nejasná.


 

Zvětšit obrázek
… s mozkem pacienta s těžkou Alzheimerovou chorobou.

Metoda byla následně otestována na deseti pacientech, u nichž existovalo důvodné podezření na Alzheimerovu chorobu. Pro srovnání bylo vyšetřeno dalších osmnáct lidí, kteří byli zdraví nebo trpěli jiným druhem demence. Testy vyloučily onemocnění s 90% účinností. Chorobu potvrdily s účinností 93%. Další ověřování na mnohem vyšších počtech pacientů v současné době probíhá.

 


Nová diagnostická metoda umožní včasnější odhalení choroby. Současné metody dovolují diagnostikovat onemocnění až ve chvíli, kdy se pacienta začne projevovat demence. Testy budou využívány i pro hodnocení účinku nově zkoušených léků. Autoři studie se domnívají, že uvedení testů do medicínské praxe by nemělo trvat dlouho.

 

Pramen: Annals of Neurology

Datum: 20.12.2006 00:07
Tisk článku

Související články:

Vakcína proti pásovému oparu snižuje riziko Alzheimerovy choroby     Autor: Dagmar Gregorová (20.06.2023)
Vakcinace a demence     Autor: Josef Pazdera (09.06.2023)
Na Alzheimera s frekvencí 40 Hz?     Autor: Dagmar Gregorová (01.02.2023)
Ochota rozdávat peníze koreluje s Alzheimerovou chorobou     Autor: Josef Pazdera (22.12.2022)
Formaldehyd ako indikátor Alzheimerovej choroby?     Autor: Matej Čiernik (20.12.2022)



Diskuze:

Částečně to už ale běží

Pavel,2006-12-21 04:33:07

V článku chybí podstatná informace, že diagnostika Alzheimerovy demence vyšetřením tří proteinů (beta-amyloid, celkový tau protein a fosforylovaný tau protein) se provádí v západní Evropě běžně a rozbíhá se i u nás. Specificita a senzitivita je pochopitelně nižší než při použití 23 proteinů, ale i tak je to výrazný pokrok proti pouze klinické diagnostice.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz