Voda z kuchyně  
Na univerzitě v Bonu dělali pokusy s umýváním nádobí. Závěry nepřekvapily.
Někteří lidé, myjící nádobí jsou pohromou pro životní prostředí. Dokáží spotřebovat desetkrát více vody dvakrát více energie než myčka nádobí. Tvrdí to Rainer Staminger z Univerzity v Bonu (SRN), který udělal pokus s dobrovolníky ze sedmi evropských zemí. Pokus spočíval v  umytí 140 ks nádobí (šálky, lžičky, talíře, příbory, kastroly, skleničky,…) jednalo se o denní porci nádobí průměrné německé rodiny. Znečištění bylo také typické a různorodé a zahrnovalo jak zbytky po vajíčku, tak po ovesné kaši. Zbytky zasychaly na nádobí, předtím než došlo na mytí, dvě hodiny. Proces vlastního čištění Staminger zaznamenal na videokazetu, včetně spotřeby energie a čistícího prostředku.




Výsledky všechny překvapily. Ukázalo se, že spotřeba vody kolísala od 15 do 345 (!) litrů. Standardní spotřeba vody v myčce na nádobí je 12 – 20 litrů.
K ručnímu umytí nádobí se spotřebovalo průměrně 2,4 kWh energie a to je dvakrát více než při použití myčky. Ukázalo se, že ani velké množství spotřebovaného čistícího prostředku při ručním mytí není zárukou čistoty, neboť méně než 15% ručně umytého nádobí bylo, při srovnání s tím z myčky, čistější.
Dánové mají tendenci s vodou šetřit, zatímco Francouzi jsou jejich pravým opakem.  Z pokusu vyplynula potřeba změnit chování řady Evropanů, jinak si z našich zemí uděláme stoku odpadu.
Závěr výzkumu: Při ručním mytí používejte dvě lázně: horkou pro mytí se saponátem a studenou pro oplach.
Pramen: Nature Science Update.


Poznámka redakce: To by jeden nevěřil, na čem všem se dá dělat univerzitní výzkum!
Datum: 04.05.2003
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz