Partenogenetický varan komodský  
Největší současný ještěr světa se rozmnožuje i bez tatínků.

 

Varan komodský je sice nesmírně populární, ale biologie tohoto plaza příliš probádána není. V Evropě byly chovány jen dvě samice u nichž partenogeneze byla pozorována. Obě ve Velké Británii. Jedna z nich nakladla vejce za dva a půl roku po posledním páření. Vejce se vyvíjelo 7,5 měsíce a vyklubal se z něj zdravý varan. Vědci stáli před možností, že samice skladovala sperma ve svém pohlavním traktu několik let, než je použila. Druhou možností byla partenogeneze, česky též zvaná pannobřezost.

 

 

Zvětšit obrázek
Klubající se mládě varana komodského vzniklé vývojem z neoplozeného vajíčka. (foto Nature)

Při ní se jedinec vyvíjí z neoplozeného vajíčka a nese jen matčinu dědičnou informaci. Partenogenezí se umí rozmnožovat asi 70 druhů obratlovců. Bývá to pro ně spíše nouzové řešení než pravidlo. Samice varana komodského ukázala, že pohlavní rozmnožování jí rozhodně není cizí. Za dva měsíce po dalších námluvách s jiným samcem  nakladla další vejce a opět přivedla na svět mládě. Následné genetické analýzy prokázaly, že první mládě přišlo na svět partenogenezí. Druhé pak bylo zplozeno oběma rodiči oplozením vajíčka.

 

Mimo jakoukoli pochybnost byla partenogeneze varanů komodských prokázána u druhé samice, která byla celý život chována sama a nikdy se nestřetla se samcem. Přesto nakladla 25 vajec, nichž 11 se vyvíjelo. Tři vejce praskla a embrya mohla být podrobena genetické analýze. Opět byl prokázán jejich partenogenetický původ. Osm zbývajících partenogenetických mláďat by se mělo vyklubat během ledna 2007.

 


Partenogeneze silně komplikuje záchranné programy. Nelze vždy spolehlivě určit, kteří varani mají skutečně dva rodiče a kteří mají jen matku. Partenogenetičtí varani jsou kompletně homozygotní – mají dva stejné výtisky DNA pocházející od matky. Jsou to výhradně samci, protože samice jim nemůže předat oba pohlavní chromozomy  - Z a W – a zajistit tak u nich samičí pohlaví. Partenogeneze snižuje genetickou variabilitu chovaných zvířat a může tak zvyšovat riziko vzniku dědičných defektů.

 

Pramen: Nature

Datum: 03.01.2007 11:42
Tisk článku


Diskuze:

Homozygot WW

Peter,2007-01-05 09:13:09

Mozno je to blba otazka, ale moze partenogenezou vzniknut homozygot WW?

Odpovědět


WW

Ocean,2007-01-05 19:57:29

Asi může vzniknout, dokonce by jich měla vzniknout právě polovina, což docela odpovídá 14 mrtvým vajíčkům z 25. Jedinci WW chybí některé geny, které jsou jen na Z, protože ty dva chromozomy jsou odlišné, a tak embryo uhyne.

Odpovědět

informace

robert,2007-01-03 12:43:28

Moc pekny clanek, dost me partenogenaticke rozmnozovani u techto plazu prekvapilo. Ale nez neco napisete (nebo opisete, to je jedno), zkuste si to overit. V clanku se pise, ze v Evrope byly chovany jen dve samice. To neni v zadnem pripade pravda, jen u nas je par chovan minimalne v Plzni a v Praze! V Plzni samice pred nekolika lety dokonce nakladla vetsi pocet vajec, z nichz se vetsina zacla vyvijet. Embrya bohuzel z neznamych pricin uhynula tesne pred vylihnutim. V dalsich evropskych ZOO jsem tyto krasne jestery videl take. K overeni teto informace by stacilo pet minut googleni...
Jinak ale velmi zajimavy clanek.

Odpovědět


dvě samice

redakce,2007-01-03 13:48:11

Těmi dvěma samicemi jsou míněny samice u nichž bylo pozorováno narození živých potomků. Jedna z nich pochází z Londýnské ZOO a druhá z Chesterské ZOO. Pokud se tak stalo i v jiných ZOO, informace o tom do odborného tisku nepronikly a nebo nám nejsou známy.

Odpovědět


á, anglie

CC,2007-01-06 08:51:17

tam sou koukám i ještěrky feministky

no jo, nepodstatná blbá poznámka, snad ale přecijen přímořštější klima varanůnm svědčí víc

Odpovědět

Len samci?

ajdus,2007-01-03 12:16:57

Moc sa v tejto oblasti nevyznam, ale mozte mi vysvetlit, preco sa rodia len samci, ked u gekona pannenskeho sa partenogeneziou liahnu len a len samicky?

Odpovědět


blbost

Honza,2007-01-03 12:44:52

To je samozřejmě naprostá konina. Můžou to být pouze samice, překladatel byl zřejmě zkouřenej pod obraz boží.

Odpovědět


oprava

Honza,2007-01-03 12:50:23

Aha, tak sorry, u ZW system je opacny, nez XY, takze to budou samci.

Odpovědět


Hmmm

Pavel,2007-01-03 13:56:22

Jestli to není tím, že gekon pannenský není varan komodský.

Jinak, co já vím (ač nejsem odborník), tak u plazů je ve způsobech určení pohlaví zárodků pěkný bordel. Například u krokodýlů a želv rozhoduje o pohlaví teplota vajíčka, ale opáčně.

Odpovědět


Ať je to, jak je to

blabla,2007-01-04 11:45:53

při partenogenezi by mládě mělo mít stejné chromozomy
jako matka >> bude to samička. Kdyby to v tomto případě
záleželo na teplotě bude to různé. Ne?

Odpovědět


TO Blabla

Pavel,2007-01-04 12:19:31

Právě, že mládě nemá stejné chromozomy, jako matka, ale má dvě kopie od jedné sady (tedy jedné poloviny) matčiných chromozomů (je homonzygot). A protože samička varanů je heterozygot (musí mít oba pohlavní chromozomy ZW), je partenogeneticky zplozený varan nutně samec.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz