Pětašedesátiny slavil Hawking  
Britský matematik, teoretický fyzik a astrofyzik Stephen William Hawking se narodil 8. ledna 1942 v Oxfordu 1942. Patří mezi nejvýznamnější a nejpozoruhodnější vědce současnosti.

Věnuje se mimo jiné kosmologii a problematice černých děr. Teorii o vzniku a chování černých děr doplnil v roce 1975 teorií o kvantovém vypařování černých děr (tzv. Hawkingův efekt). V roce 1977 se stal profesorem gravitační fyziky v Cambridge a od roku 1979 je nositelem titulu Lukasiánský profesor matematiky University of Cambridge.

 

 

Zvětšit obrázek
Stephen William Hawking

Již v roce 1963 na počátku v Oxfordu, když mu bylo pouhých 21 letech , se u něj projevily první příznaky nemoci (amyotrofická laterální skleróza), která způsobuje postupné ochrnutí celého těla. V té době mu lékaři dávali maximálně dva roky života. Od roku 1968 je Hawking upoután na vozíček a od roku 1985 s okolním světem komunikuje jen pomocí speciálního počítače, který generuje elektronický hlas (může pohybovat jen konečky prstů).

 

Hawking se i přes své postižení stále aktivně podílí na vědeckém výzkumu, cestuje, přednáší nejen na universitách, ale i pro širokou veřejnost a vystupuje v televizi. Široké veřejnosti je znám i díky své publikační činnosti. Bestsellerem se stala např. „Stručná historie času“ (A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes, 1988), česky vyšla v roce 1991 a 1997.

 

 I přes své postižení se chce vydat do kosmu. Na letošní rok plánuje let na nižší oběžnou dráhu v rámci komerčních letů SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic (cestu by měl sponzorovat její majitel) a v roce 2009 pak „normální“ let do kosmu.


Štěpáne, jen osel si může myslet, že se k Vám naše gratulace dostane. Bylo by nám ale ctí, kdyby k tomu nějakou shodou šťasných náhod došlo.  Především ale držíme palce, aby Vám ta cesta do vesmíru vyšla! 
Za redakci i čtenáře
Osel.


Datum: 10.01.2007 19:57
Tisk článku


Diskuze:

celebrita

dan,2007-01-12 17:12:21

Toto je skutečná celebrita a ne ty kreatury, které nám media jako celebrity představují.

Odpovědět

Určitě to bude zajímavý experiment.

Saša,2007-01-12 11:04:03

Možná že míra ovládání vlastního těla v beztížném stav bude v jeho případě tolik významná, že se pokusí získat možnost trvalého pobytu (dožití) na ISS.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz