Za hranice lidských možností - mozkem nebo svalstvem?  
Podle někoho je extrémní vytrvalost záležitostí svalů, plic a srdce. Podle jiných je to záležitost mozku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 











Badwater Ultramarathon – 215 kilometrů z Údolí smrti na vrcholek Mt. Whitney. Traťový rekord je 24 hodin a 36 minut.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Další „ultravytrvalecká malina“ – cyklistický závod napříč Amerikou. Závodníci jedou nonstop a ujedou větší vzdálenost, než jakou musí urazit účastníci Tour de France. Zatímco profíci mají na „tour“ tři týdny, závod napříč Amerikou zabere obvykle 40% tohoto času.

Tělo ze železa
Start při teplotě 55°C v nadmořské výšce 85 metrů pod hladinou moře. Cíl leží o 215 kilometrů dál a o dva a půl kilometru výše. Takové parametry má ultramaratónská trať vedoucí z kalifornského Údolí smrti na vrcholek hory Mount Whitney. Nejlepší účastníci potřebují k jejímu zdolání jen o málo víc než 24 hodin.

 

Zvětšit obrázek
Na koukání po krajině asi účastníci „Across America“ asi moc sil nemají.


Vítězové podobných klání nejsou tak slavní jako držitelé olympijských medailí či mistři světa. Lékaře však jejich výkony neodolatelně přitahují. Jak může člověk podávat tak extrémní výkon? Není pochyb o tom, že tito supervytrvalci vděčí za své úspěchy tvrdému tréninku. Zatímco atleti soutěžící v olympijských disciplínách dosahují vrcholné výkonnosti ještě před  třicítkou, supervytrvalecká špička má věkový průměr přes třicet let. K dosažení železné odolnosti je třeba mnohem delší systematické přípravy.

 

O tom, jak náročné jsou extrémní vytrvalecké závody svědčí měření švédských lékařů, kteří zjistili, že sportovec za den spálí energii kolem 20 000 kilokalorií (84 000 kilojoulů). Takové množství energie je prakticky nemožné doplnit konzumací potravin. Tým vedený Mikaelem Mattsonem   a Jonasem  Enquistem ze stockholmského Karolinska Institutet zjistili, že supervytrvalci získávají energii pro práci svalů přednostně spalováním tuků a nikoli cukrů. Tuk je jako zdroj energie podstatně vydatnější. Tělo jej ale při špičkové zátěži neumí spalovat. Tělo ultramaratónců a dalších vyznavačů extrémních vytrvalostních sportů si však k využití této energetické zásoby umí najít cestu. Cukry si drží jako energetickou rezervu na „horší časy“.

 

Zvětšit obrázek
Marathón des Sables – týdenní jogging marockou saharou o celkové délce 240 km. Vybavení, vodu a jídlo na každou etapu si každý nese na zádech.

Není pochyb o tom, že špičkoví vytrvalci se rodí s dispozicí ke zvládání extrémní fyzické zátěže. Vědci už poznali několik genů, které to mají na svědomí. Jedním je gen, podle kterého si lidské tělo vyrábí enzym označovaný jako ACE. Enzym je zodpovědný za produkci hormonu angiotenzinu, který reguluje krevní oběh. „Vytrvalostní“ variantou tohoto genu jsou obdařeni například úspěšní  himálajští horolezci.

Americké studie prokázaly, že tělo nositele této varianty genu pro enzym ACE reaguje na tvrdý trénink výrazným zvýšením fyzické kondice. Vynikajícího supervytrvalce ale zřejmě dělá optimální kombinace většího počtu genů. Mnohé z nich hrají stejně jako gen ACE významnou roli při regulaci krevního oběhu.

 

 

Zvětšit obrázek
Ultravytrvalec nedokáže sníst v potravě tolik energie, kolik jí spálí.

 

Mozek neslyší SOS
Někteří sportovní lékaři jsou přesvědčeni, že tajemství extrémní vytrvalosti netkví ve výkonnosti  svalů, plic a srdce, ale v práci mozku.
„Supervytrvalci nejsou výjimeční po fyzické stránce, ale mentálně,“ tvrdí jihoafrický fyziolog Tim Noakes.

 


Svaly, oběhový systém i plíce jsou při supervytrvaleckém výkonu vystaveny extrémní zátěži a informují o tom mozek pestrou škálou signálů. Orgány podávají mozek hlášení o míře vyčerpání nebo i poškození tkání. Mozek obyčejného smrtelníka toto SOS vyslyší a ukončí výkon dříve, než si stačí vážně ublížit. Extrémní vytrvalci mají mozek, který dokáže být k „volání o pomoc“ z týraného těla hluchý. To jim dovoluje pokračovat v závodě i za stavu, kdy už ostatní padají únavou.

Zvětšit obrázek
S vhodnými variantami genů pro ACE, NOS3 nebo bradykininový receptor se leze na himálajské velikány snáz.

 

Úlohu mozku při vytrvalostní zátěži dokládají výsledky experimentů, při kterých atleti absolvovali naprosto stejnou zátěž. Jediný rozdíl byl v tom, že někteří věděli, jak dlouho bude test trvat a jiní nikoli. Závodník, který ví, co jej čeká, využívá mnohem ekonomičtěji vdechovaný kyslík a pociťuje nižší únavu.

 

Podle amerického antropologa Daniela Liebermana ale mají ultramaratónské  vlohy všichni lidé. První lidé se podle něj prosadili před miliony roků díky schopnosti uběhnout v africké savaně  dlouhé vzdálenosti. Když zahlédli supy, slétající se k mršině velkého zvířete, vyrazili tím směrem a dorazili k hromadě masa dříve než ostatní mrchožrouti. Na krátkých tratích člověk zvířatům nestačí. Na dlouhých tratích ale nemá mnoho konkurentů. Světový rekordman v běhu na deset kilometrů by spolehlivě porazil i závodního koně.

 

Pramen:  Nature

Datum: 10.01.2007 20:44
Tisk článku


Diskuze:

Extrémy -

Kája,2007-01-20 21:52:35

V mezních situacích je člověk schopen extrémních siláckých výkonů, které nejsou opakovatelné. Jan Cimbura z Putimi dokázal mnohými siláckými kousky(ale jen pro potřebu pomoci lidem, nebo zvířatům pro jejich záchranu, nikoliv pro holedbání se, nebo ohromení publika),že jeho síla je nadlidská, ale jen-když je toho skutečně zapotřebí.

Odpovědět

S tím koněm to dost přehnali

Starouš,2007-01-12 22:54:54

Velkou Pardubickou (6,9 km) běhají nejlepší koně i s žokejem a náročnými překážkami pod 10 minut. Asi by těch 10 km bez překážek a žokeje za nějakých 17 minut taky vyklusali. Myslím, že lidští rekordmani mají ještě rezervy :-)

Odpovědět


Psi

Starouš,2007-01-12 23:03:49

Jo a když jsem kdysi trénoval, tak s náma občas běhali potulní psi. Běhali do stran, dopředu a dozadu, takže na našich 15 km udělal pes 20 km a nevypadal unaveně. Viděl jsem i psy běhat vedle jízdních kol. Znal jsem jednoho foxteriéra, který ve 20 letech dokázal běhat denně okolo 40 km (běhal závodně s dvěma skupinama běžců na tréninkovém táboře).

Odpovědět

Kdyby výkon nezávisel na mozku...

ZEPHIR,2007-01-11 19:23:17

..tak by se účinnost antidepresiv netestovala topením myší v lahvi s vodou.

Odpovědět

...tohle je dobry...

jara..,2007-01-11 18:12:34

.." První lidé se ... prosadili před miliony roků díky schopnosti uběhnout v africké savaně dlouhé vzdálenosti. Když zahlédli supy, slétající se k mršině velkého zvířete, vyrazili tím směrem a dorazili k hromadě masa dříve než ostatní mrchožrouti..."....v dnesni Africe je to jeste daleko lepsi, rychlejsi a radostnejsi...Vas Jara Cimrman

Odpovědět


vodná opica

Martin,2007-01-11 20:10:56

Okrem toho ktosi tu úplne zabudol na teóriu vodnej opice od Sira Alistera Hardyho, ktorá tvrdí, že prechod od živočíšneho predka k človeku sa odohral vďaka častým pobytom vo vode. Stačí zadať do google.com vyhľadanie slovného spojenia "aquatic ape". pri hľadaní mušličiek sa asi vytrvalosť ťažko získava, ale mohlo to mať vplyv na vzpriamenie sa človeka a jeho následnú schopnosť behu.

Odpovědět

Jelen

Alessio,2007-01-11 06:50:47

není závodní kůň. Je evolucí uzpůsoben k rychlému úniku, ne k dlouhodobé zátěži. Stačí si všimnout jak reaguje vylekané stádo: vystartuje a kus popoběhne. Neutíká tři hodiny :-)
Pokud bychom chtěli srovnávat "světového rekordmana v běhu na 10 km", měli bychom proti němu vzít špičkového koně, třeba Achaltekince, a ne jen obecně řečeno "závodního". Jo a taky toho běžce náležitě zatížit ekvivalentem toho co nese na hřbetu kůň :-))) Ono to srovnávání není vůbec tak jednoduché jak se může zdát...

Odpovědět


Nedávno v TV

Evik,2007-01-13 15:01:34

byl pořad (už nevím, jak se to jmenovalo) a tam v Africe nějací křováci uštvali antilopu. Nepřijde mi to překvapivé - zvíře se "brzy" unaví, když při každém přiblížení lovce běží na plno. Lidé si síly dokáží rozložit a spolupracovat. Spolupráce je třeba i důležitá součást lovu u vlků, kdy smečka spolupracuje, ale přesto je úspěšnost lovu asi jen 40%.
A taky byla zajímavá Olympiáda zvířat - pro děti, ale hezké.

Odpovědět

šport a rasa

Martin,2007-01-10 22:36:59

Pred pár mesiacmi som na nete našiel článok o súvislosti športového výkonu s rasou. Išlo tam hlavne o rôzne černošské kmene, ktoré sú geneticky predisponované na šprint (ale nie na vytrvalosť) alebo na vytrvalosť (a nie na šprint). K týmto kmeňom potom chodia americkí športoví agenti a lákajú do Ameriky potenciálnych šprintérov a vytrvalostných bežcov, aby im zabezpečili medaily pre USA.
Okrem toho som už dávnejšie čítal, že kým Indiáni nemali kone, boli schopní uštvať jeleňa.

Odpovědět


Neni az tak pravda

bluemoon,2007-01-11 20:29:20

na maratonech sice maji vetsi dispozice cernosi, ale mezi vitezi jsou i belosi a mnohdy i asiate. cernosi si v bide afriky moc sportu vybrat nemohou a beh je pro ne snadnejsi a nenarocny sport. tady jde o psychologicky "stav proudeni" jez ma podstatu v chemickem slozeni krve a vysledkem je fyzikalni vykon zalozeny na ohromnem setreni mozna i vlastni vytvareni energie.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz