Jižní Afrika tvrdě proti XDR-TB  
Práva a Svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná ohrožovat druhé. Tak to aspoň platí pro Jihoafričany nakažené původcem tuberkulózy, jenž odolává většině používaných antibiotik.

 

Zvětšit obrázek
Vysoce rezistentní kmen původce tuberkulózy byl podchycen v jihoafrické Tugela Ferry.

Jihoafričtí lékaři se dohodli na tvrdém postupu v boji s extrémně rezistentními kmeny Mycobacterium tuberculosis (XDR-TB). U osob infikovaných těmito kmeny je nutná přísná izolace. V případě, že se infikované osoby nepodvolí dobrovolně, mohou být karanténní opatření vynucena násilím. V dané situaci považuje odborníci na lékařskou etiku takový postup za adekvátní. Zprávu o rozhodnutí jihoafrických lékařů přinesl prestižní časopis PLoS Medicine.

 

Zvětšit obrázek
Původce tuberkulózy


Světová zdravotnická organizace upozornila na problém spojený s XDR-TB v září roku 2006. Z třiapadesáti pacientů, u nichž byla v jihoafrickém městě Tugela Ferry v provincii Kwazulu-Natal prokázána tuberkulóza vyvolaná kmeny XDR-TB, jich zemřelo během několika týdnů dvaapadesát. Od té doby se oficiální počty obětí XDR-TB vyšplhaly na 74.

 

Dosavadní boj s XDR-TB narážel na velké problémy vyplývající z nejasností kolem etických zásad lékařské práce a definice lidských práv. Jihoafričtí pacienti obvykle odmítají hospitalizaci, protože to pro ně znamená ztrátu zaměstnání. Nákazu pak šíří především při cestě do práce veřejnými dopravními prostředky.

Jedna z obětí XDR-TB v Tugela Ferry

Vláda chce přispět k boji proti XDR-TB i tím, že pacienti budou po dobu hospitalizace pobírat nemocenské dávky. Velký problém v šíření XDR-TB představuje vysoké procento HIV-pozitivního obyvatelstva.

 


Pramen:
PLoS Medicine

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 24.01.2007 12:03
Tisk článku

Související články:

Vnímavost k tuberkulóze je geneticky determinována     Autor: Anna Marcinková (22.11.2008)
Povede nová proteomická studie k účinnější léčbě TBC?     Autor: Anna Marcinková (18.11.2008)
Pravěcí lidé nakazili skot tuberkulózou     Autor: Jaroslav Petr (07.05.2008)
Tlusté bakterie šíří tuberkulózu     Autor: Jaroslav Petr (07.04.2008)
„Sprej“ proti tuberkulóze     Autor: Anna Marcinková (23.03.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz