Politika a DNA  
Sklony k pravorukosti a levorukosti jsou dědičné. A co takhle sklony k pravicovým levicovým politickým názorům?

 

 

Zvětšit obrázek
Tak vidí DNA a politiku časopis The Scientist

Už v roce 1986 publikoval australský epidemiolog Nick Martin studii, která hodnotila společenské postoje 4500 dvojčat.

Zvětšit obrázek
John Hibbing, University of Nebraska

Byla mezi nimi jak dvojčata jednovaječná, jež jsou geneticky totožná,  tak i dvojvaječná, jež sdílejí jen polovinu dědičné informace.

 

 

Studie, která vyšla v prestižním PNAS, skončila šokujícím závěrem – společenské postoje jsou určeny z valné části geneticky. Prostředí, v jakém člověk vyrůstá, na ně němá zdaleka takový vliv.

 


Studie zapadla. Nedávno se k ní  vrátili američtí vědci John Alford z Rice University v Houstonu a John Hibbing z University of Nebraska. Ti provedli nové, mnohem důkladnější  analýzy dat a Martinovy závěry potvrdili. A šli ještě dále – od společenských postojů k politické orientaci.

 


 

 
Nalevo? Či napravo? Teď je jim to ještě jedno. Ale až přijde čas, geny už jim řeknou. Alespoň podle Alforda a Hibbinga.

Na základě formulářů, které účastníci testů vyplnili, byli Alford  a Hibbing s to určit jejich politickou orientaci a vyjádřit ji jako index „konservatismu“ či „liberalismu“. Dokázali také kvantifikovat „sílu“ politického přesvědčení. Následně spočítali, že je politická orientace ze 40 až 50% určena geneticky.

Zvětšit obrázek
John Alford, Rice University

Rodinné vztahy na ni nemají téměř žádný vliv. Na druhé straně ale příslušnost k politickým stranám se nedědí. Ta je výsledkem prostředí, v jakém člověk žije. Výsledky studie Alforda a Hibbinga zveřejnil prestižní vědecký časopis American Political Science Review.

 


Reakce na tuto studii mezi odborníky byly překvapivě kladné.
„Dostali jsme mnohem víc pozitivních ohlasů, než jsme čekali,“ řekl Hibbing v rozhovoru pro časopis The Scientist.

 


Samozřejmě, že studie narazila i na velmi tvrdou kritiku.
Politolog Evan Charney z Duke University tvrdí, že studie na jednovaječných  a dvojvaječných dvojčatech nejsou s to odlišit vliv genů od vlivů vnějšího prostředí. Podle něj odporují závěry studie i historickým zkušenostem.

 

„Mohl by se člen indiánského kmene v Amazonii, který se od jiných lidí geneticky nijak zvlášť neliší, „narodit“ jako komunista? Nebo liberál?“ napsal Charney v e-mailu redakci The Scientist.

 

Alford a Hibbins kritiku odmítají.

Zvětšit obrázek
Zleva poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka slibují toleranci vlády Mirka Topolánka. Zdroj: ČTK

„Neříkáme, že politická orientace je determinována geny,“ říká Alford. „Klíčovým zjištěním je, že zdaleka není určena jen podmínkami vnějšího prostředí.“

 


 
Pramen: PNAS, The Scientist, ČTK, American Political Science Review.

 


 

Komentář Osla
Neměl by premiér Topolánek v souvislosti s „využitím“  obou politických „přeběhlíků“ oznámit na ministerstvo životního prostředí, že „nakládá s geneticky modifikovanými organismy“ ? Oba poslanci změnili svou politickou orientaci tak náhle a natolik, že předtím zřejmě muselo dojít k cílenému zásahu do jejich DNA. Alespoň se to zdá pravděpodobné ze závěrů studie Johnů Alforda a Hibbinga.

Datum: 29.01.2007 11:40
Tisk článku


Diskuze:

souhlas geny ovlivňuji postoje

GenetikX,2007-02-03 22:39:29

Já souhlasím, to jak je člověk založen z podstatné části určují geny (inteligence, cit, individualismus, krása, zdraví, schopnost rozlišit co je nepřiměřené apod.) Vemte si, že jsou lidé, kterým stále přijde nenormální, aby lidé umíraly hlady na ulici nebo na nemoci, jenom proto, že jsou bezdomovci, nezaměstnaní, zdravotně nepojištění apod. Tito lidé se vyznačuji určitě výšími city, než ti lidé, kterým je to jedno a řeknou si, můžou si za to sami, měli se víc snažit, stát je živit nemá, lidé s takovými vyšími city určitě tíhnou k levici a levicovým myšlenkám, čili mají vrozený vyšší cit, schopnost empatie a proto nevyhnutelně tíhnou k levicovým teoriím, nikoliv k (pseudo)komunistické praxi,
možná, že takováto schopnost dělá z lidí právě Lidi,

Odpovědět

Kralici s kratkyma usima a aspekty domestikace ces

Tom,2007-02-03 13:55:06

Kralici s kratkyma usima a aspekty domestikace ceskeho zvirectva.
http://hedvicek.blog.sme.sk/c/41669/Kralici-s-kratkyma-usima-a-aspekty-domestikace-ceskeho-zvirectva.html

Odpovědět

Inteligence je dědičná.

Saša,2007-01-31 07:45:07

Inteligence ovlivňuje politické postoje jak na škále konservativismus-liberalismus, tak na škále demokratičnost-autoritarismus, a samozřejmě i na škále kolektivismus-individualismus (průmět tohoto vícerozměrného politického prostoru na jednorozměrnou osu vytváří ono slavné levice-pravice).
Inteligence je dědičná a tak vzniká dojem, že i politická orientace je dědičná. Ve skutečnosti jde ale jen o ovlivnění získaných a vytvořených politických postojů dědičnou inteligencí.
Například marxismu nemůže uvěřit nikdo s IQ nad 124-126 bodů. Dostatečně chytrý člověk totiž marximus dokáže porozumět a tak při jeho studiu odhalit jeho chyby a nepravdy v něm zabudované. Proto také v marxistických stranách (u nás ČSSD a KSČM) nenajdete zvlášť vysoce inteligentní členy. Pokud se tam někteří takoví vyskytují, není to proto, že by byli marxisty, ale proto, že při schopnosti odhalení nedostatečné inteligence členské základny a pro svou nedostatečnou morálku vidí ve svém členství způsob cesty k moci a bohatství ovládnutím méně přemýšlivých mas.
Z toho také vyplývá způsob volební agitace: protože 50 % voličů má IQ dvouciferné, nemá smysl snažit se ovlivnit jejich rozhodování rozumovými argumenty. Inteligentní vlastník levicové strany ví, že nemůže argumentovat rozumem: ti opravdu chytří nemohou volit levicově a ti průměrní a podprůměrní nemohou reagovat na rozumové argumenty. Proto levicové strany získávají volič trapnou prolhaností a buranskou emocionalitou; proto také volební kampaň ČSSD byla tak krajně negativistická a nemravná.

Odpovědět


obdobně jenom člověk s IQ tykvě může věřit EU

vonDr.,2007-01-31 08:43:14

EU je zrůdným produktem levičáckých myšlenek o přerozdělování, řízení a plánování (všeho, všech). Je realizací teze V. I. Lenina o odumírání národů

Odpovědět


.

.,2007-01-31 11:24:24

"Dostatečně chytrý člověk totiž marximus dokáže porozumět a tak při jeho studiu odhalit jeho chyby a nepravdy v něm zabudované. Proto také v marxistických stranách (u nás ČSSD a KSČM) nenajdete zvlášť vysoce inteligentní členy".

Nebo málo studují marxismus?

Odpovědět


S tim děte někam...

pavelm,2007-01-31 14:50:06

Aha, tak proto Topolánek zpíval po pódiích "už nejsi nevinná" (nebo něco takovýho) a prohlašoval silácký řeči, protože se zaměřuje na inteligentní voliče?
Děte někam s ČSSD, všechny velké strany se zaměřují na tupou masu. (protože ty co to nedělají, nejsou velké strany) Tak prostě funguje dnešní volební systém.

Uvědomte si taky, kdy marx žil. V tý době utrpení pracujících nijak moc nepřeháněl. A neudržitelnost kapitalismu taky ne. Ten je na tom podle mě dneska ještě hůř. Dnešní finanční systém je dost nestabilní. Neexistuje žádná vztažná hodnota. A všechno stojí na dluzích. Nehledě na to, že 90% lidské činnosti brzdí právě peníze.

Nebo které lži jste myslel?

Odpovědět


jasne

mcc,2007-01-31 19:24:49

a muzete tyto sve hypotezy dolozit nejakym dukazem. Podle mne je to prazdne tlachani. IQ ma jen korelaci se schopnosti racionalne myslet , ale ani nahodou toto nezarucuje. Dale je postoj na ose pravice - levice mezi lidmi , kteri o tom jsou schopni premyslet , dan spis vecmi emocionalniho razu, jez mohou urcovat prave geny.

Odpovědět


ale děte

CC,2007-02-01 16:03:21

nikdo s IQ nad 140 nemůže uvěřit tak průhledné recesi, jakou zde předvádíte - musel bych padnout z višně, abych volil ODS jen proto, že se snaží tvářit jako strana intelektuálů

Odpovědět


to je asi nazor nejakeho pravicoveho intelektuala

skorna,2007-02-02 14:17:07

Pravicovy intelektualove prakticky neexistuji, kdezto levicove jako by shazovali z nebe :-). Pokud clovek srovna argumentacni uroven levicovych a pravicovych webu tak je jednoznacne vyssi u tech levicovych. A k tomu Marxovy - koupil a precetl jsem si ho asi pred rokem ve svych petatriceti a mohu doporucit. Je to odborna a velmi dobre vyargumentovana kniha. je nesmysl usuzovat na obsah Marxe z predlistopadove reality. Co se tyka pravicaku - dobre utopisticky nazory najdete napr na liberalnim institutu. Treba jejich vize o svobodnem bankovnictvi (kazda banka vydava sve vlastni penize) nebo o volnem trhu s bezpecnosti (sami si vyberete u ktereho mafiana nakoupite svou ochranu a kdyz s jeho sluzbami nebudete spokojeni prejdete k jinemu) jsou fakt dobre ctivo pro pobaveni. To uz je i komunismus snaze uskutecnitelny :-)))).

Odpovědět

A co takhle?

richard,2007-01-30 18:37:00

Antropologové mnohokrát mluví o rovnostářských tendencích u loveckosběračských kmenů. Například skolí-li lovec zvíře, nesmí to ostatním členům výpravy dávat hlasitě najevo, musí počkat, až si sami všimnou, jinak by je urazil. Sobectví patří k nejnapadanějším vlastnostem. Někde se nesmí úspěšný lovec účastnit další výpravy, aby měli šanci ostatní.

Dá se podobný přístup nazvat levicovým?

Nebo přístup k rodině: Úspěšný lovec bude silně moralizujícím-může si ženy vybírat a udržovat manželství, potřebuje tedy jen morální pravidlo, že nikdo mu nesmí lézt do zelí. Předek konzervativců.

Neúspěšný lovec má jedinou šanci,lézt úspěšnějšímu do zelí. Popřípadě k tomu vytvořit alianci s podobnými chudáky. Předek levicových liberálů


Může to být ale i naopak. Mladý silný lovec může lézt starcům do zelí, vyplatí se mu tedy konzervativní morálkou pohrdat. Naopak starci udělají nejlíp, když budou držet při sobě a a společně narušitelwe řádu odsuzovat. V mládí socialista, dnes spíše libertarián, ve stáří konzervativec:) Takovejch příkladů je

Odpovědět


Byl by k dispozici nějaký příklad

J.Kopeček,2007-02-02 14:19:48

Nemám takhle z patra pocit, že by popisované chování někdo zdokumentoval - spíše mi přijde jako kabinetní příklad chování dobrotivého divocha

Odpovědět

to je zase...

pavelm,2007-01-30 02:08:28

To je zase úroveň diskuze, samá "vtipná" věta.

Mimochodem, pravice a levice jsou dneska už naprosto nesmyslné pojmy.

Odpovědět


Bingo! Právě to chtěli diskutující vyjádřit

deák,2007-01-30 07:55:52

svými "vtipnými" větami.

Odpovědět


aha

pavelm,2007-01-30 12:00:11

Aha, no tak to se ale vážně poznat nedá.

Odpovědět


Vykladej to

mik,2007-01-30 16:24:31

levicakum

Odpovědět


nesmyslne pojmy

Petr Dvorak,2007-01-30 21:15:18

proc nesmyslne?

Odpovědět


proto

pavelm,2007-01-31 14:55:56

Protože v době, kdy neonacisti jsou označováni za ultrapravici a podobné nesmysly už prostě nikdo s jistotou neví, co tim pojmem pravice/levice vlastně myslíte.
Nehledě na to, že to jsou pojmy pro popis názorů naprosto nedostačující.

Odpovědět

Spravedlivé dělení v paleolitu?

Pepa z depa,2007-01-29 19:21:11

Po bratrsky nebo napůl? Nebo znárodňovali? A proč jsou jako první na Vaší mušce katoličtí kněží? Pod rouškou nejen náboženského přesvědčení majetkově prosperovali v různých dobách různí chytrolíni. Možná to měli v genech?

Odpovědět

Hmmm....

richard,2007-01-29 17:48:53

no jo, ale kde by se ty geny projevovali v minulosti?

v paleolitu by levičácké geny měli ti, co moc nelovili, ale furt se chtěli spravedlivě dělit.

Ve středověku katoličtí kněží?

Odpovědět


Mbhehe

Dramenbejs,2007-01-30 01:12:13

A pravičácké geny se poznaly podle toho, že se nechtěl dělit a proto lovil sám. Sám moc neulovil a musel lovit od rána do večera, aby nezdechl hlady.

A kdyby nebyl tak zoufale závislý na sexu, tak by ani rodinu nezaložil...

:)

Odpovědět


já to napsal blbě...

Dramenbejs,2007-01-30 01:17:57

Pravičácké geny měli ti, co se nechtěli dělit, proto ani nespolupracovali.
A protože sami toho moc ulovit nemohli, tak kradli :)

Odpovědět


:-)

mik,2007-01-30 16:22:49

Vzhledem k vseobecne znamemu vztahu levicaku k praci (vydrzi o ni zvanit hodiny) by parazitovani pravicaku na levicacich muselo zakonite zkoncit vymrenim obou techto alel. Takze bud existuji i jine alely nebo parazituji levicaci na pravicacich a nasi "pravicovi" politici si jen vyvinuli celkem ucinne mimikry :-)

Odpovědět


mikovi

Martin,2007-01-30 21:48:41

Takých, čo niekoľko hodín denne len drístajú o práci bez toho, aby sa jej čo len prštekom dotkli, poznám tiež, a, čuduj sa svete, sú to pravičiari... A jeden je dokonca bývalý miništrant v kostole a NAŠŤASTIE už len bývalý kolega...

Odpovědět

Námět ke vzpomínce:

Pepa z depa,2007-01-29 16:17:01

Někteří lidé mají k práci obě ruce levé a občas je to dědičné, dříve bývalo zvykem, že se i dobře uživili a měli docela slušnou životní úroveň.

Odpovědět

Globální oteplování ne/vinou lidí a DNA.

deák,2007-01-29 15:24:10

Analogicky výšeuvedenému lze odvodit, že sklony k vině, resp. nevině lidstva na globálním oteplování jsou dědičné.
Dobro došli!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz