Batman vítězí nad Ikarem  
V starověkých i novověkých mýtech najdeme dvě koncepce letu. Daidalos se nechal inspirovat opeřenou perutí ptactva. Batman kopíroval od netopýrů. Co je lepší?

 

Zvětšit obrázek
Daidalos tušil, že koncepce opeřeného křídla má své mouchy. Radil synkovi Ikarovi, aby to za letu moc nepřeháněl. Ale znáte děti …

Netopýří křídlo má jedinečnou stavbu. Jeho nosné prvky tvoří dlouhé, tenké kosti spojené vysoce pohyblivými klouby. Tenká a lehká membrána křídla vyniká pružností. Zvláštnosti netopýřího letu jsou však patrné až při pozorování ve větrném tunelu.

Zvětšit obrázek
Kenneth Breuer, Brown University



Při mávnutí dolů se pohyb netopýřího křídla příliš neliší od letu ptáků. Křídlo netopýra je ale mnohem rozvlátější a jeho membrána se výrazně vlní.

 

 

 



Ptačí křídlo je ve srovnání s ním o poznání tužší. Při pohybu nahoru se chová netopýří křídlo úplně jinak než křídlo opeřenců. Téměř kompletně se složí a jeho plocha se zmenší na minimum. Opeřené ptačí křídlo takový „kolaps“ neprodělává.  Jsou tyto zvláštnosti netopýrům na překážku nebo ku prospěchu? 

 

 

 

Zvětšit obrázek
… nevěří rodičům, dokud si nesežehnou křídla nebo nenabijí ústa.



Američtí biologové Kenneth Breuer a Sharon Swartzová z Brown University zjistili, že zvláštní vlastnosti netopýřího křídla dovolují jeho majitelům létat o poznání hospodárněji než ptáci. Netopýr se nadře při letu mnohem méně než stejně velký opeřenec. Díky pružnosti křídla mohou netopýři létat poměrně pomalu a neriskují přitom, že by ztratili vztlak a zřítili se.

 

Jak dokládají výzkumy v aerodynamickém tunelu …

 

Video: Let netopýra ve větrném tunelu (5.4 MB, mpeg).



O výsledky výzkumu Kennetha Breuera a Sharon Swartzové mají obrovský zájem letečtí konstruktéři. Geoffrey Spedding, který se zabývá konstrukcí miniaturních špionážních letadel na University of Southern California  v Los Angeles považuje studii svých kolegů za průlomovou.



„O aerodynamice letu takto velkých těles toho víme jen velmi málo,“ tvrdí Spedding. „U netopýrů všechno dokonale funguje a rozhodně není na škodu se u nich trochu poučit.“

 

 

Batman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 











… je Batmanova koncepce mnohem lepší.

 

Pramen: New Scientist

Datum: 06.02.2007 20:55
Tisk článku


Diskuze:

Netopiri a klouzani

Vladin,2007-02-08 10:42:34

Zajimalo by mne, jak moc dobre jde netopirum klouzani vzduchem. V tom budou mit mozna ptaci trochu vyhodu

Odpovědět

křídlo

Jája,2007-02-07 16:13:58

no, když chce dát netopýr křídlo nahoru, tak ho složí. Když chce dát pták křídlo, tak ho složí jen trochu, jak píše článek. Jenže netopýr ho složit musí, kdežto u ptáka vzduch z části projde skrz peruťe, neboť se v "protipohybu" vlivem prudu vzduchu otevřou (ohnou). Něco jak dyž dá letadlo vrtuli "na prapor".

Odpovědět

Četl jsem, že Batman byl homosexuál

deák,2007-02-07 13:13:37

protože žádný heterosexuál by neběhal po veřejnosti v takovém výstředním oblečení. Superman prý byl rovněž homosexuál. Čert aby se v tom vyznal!

Odpovědět


nie

JaM,2007-07-24 08:25:42

Reziser ktory reziroval Batmana bol homosexual a preto tie casti aj tak vyzerali... posledny Batman begins a pripravovany Dark Knight su uplne o inom...

Odpovědět

Pochcánek

ZIP,2007-02-07 08:39:35

Ten netopýr musel bejt z toho tunelu pěkně vystresovanej. Všimli jste si, že po celou dobu toho videa močí? :-)

Odpovědět

Nevyhnutelná věc

Colombo,2007-02-06 21:23:41

pokud vím, netopíři nemají žádné speciální dýchací soustavy, nedýchají kostmi atd. tudíž je pro ně nutné letem vydávat méně energie, aby to vůbec udýchali.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz