Ozon pro konzervaci hroznů  
Čerstvé = (často) konzervované. Platí to i o hroznech. Náhrada tradičního oxidu siřičitého za ozon by mohla snížit rizika pro alergické a astmatické konzumenty hroznů a vín.

 

Zvětšit obrázek
Stolní hrozny vděčí za svou „čerstvost“ oxidu siřičitému.

Španělští vědci vyvinuli nový postup pro konzervaci hroznů. Popsali jej ve stati zveřejněné ve vědeckém časopise Chemistry & Industry. Stolní hrozny jsou po sklizni skladovány i celé měsíce. Před zkažením jsou obvykle chráněny oxidem siřičitým. Ten je pro konzervaci hroznů velmi účinný, ale zároveň má i některé nectnosti. Pod jeho účinkem korodují mnohé materiály a navíc jsou vznikající siřičitany s to u některých citlivých osob vyvolat alergické reakce a astmatické záchvaty. Podobné problémy pronásledují i vinaře. Siřičitany sice prodlouží vínu „životnost“ a dovolí mu stárnout, často však mají nepříznivý vliv na chuť vína.

 


 

Zvětšit obrázek
Vznikající siřičitany vyvolávají u citlivých lidí alergické reakce a astmatické záchvaty. Mohl by je nahradit ozon.

Tým vědců z techniky ve španělské Cartageně vedený Franciscem Artes-Hernandezem testoval různé metody konzervace hroznů. Velmi dobré výsledky dosáhli, když hrozny balené v porézních obalech skladovali při 0°C a opakovaně je vystavovali ozonu v koncentraci 0,1 mikrolitru na litr vzduchu. Při tomto postupu dosahovali asi 90% účinnosti tradiční konzervace oxidem siřičitým. Velmi zajímavé je, že se u hroznů ošetřených ozonem čtyřnásobně zvýšil obsah látek s antioxidačními účinky. Ty jsou považovány z dietetického hlediska za velmi prospěšné, protože pomáhají v lidském organismu likvidovat volné radikály.
Důvody zvýšení látek s antioxidačními účinky v hroznech ošetřených ozonem nejsou zatím jasné. Obvykle jejich koncentrace roste v odezvě na stres. Španělští vědci předpokládají, že buňky hroznů vnímají ozon jako stres a reagují na něj patřičnou odezvou.

 


O výsledky výzkumu španělských vědců projevili velký zájem kalifornští vinaři. Ti nepředpokládají, že by ozon používali při skladování hroznů, protože hrozny co nejrychleji zpracovávají. Zajímá je ale možnost nahradit ozonem siřičitany a produkovat zdravější a méně alergenní vína.

 

Pramen: Chemistry & Industry

 

 

 

Datum: 13.02.2007 11:44
Tisk článku

Související články:

Víra tvá ho dochutila     Autor: Miloslav Pouzar (11.10.2018)
Měď jako spouštěč demence     Autor: Josef Pazdera (11.07.2016)
Legální padělky nejdražších vín, to je oč běží vědeckému vinaření     Autor: Josef Pazdera (04.06.2016)
Nejstarší šampaňské je dobrou, nedobře páchnoucí investicí     Autor: Josef Pazdera (22.04.2015)
Geneticky modifikované hrozny z Los Alamos     Autor: Josef Pazdera (04.03.2012)



Diskuze:

...tak, jiste...

jara,2007-02-14 16:43:26

...ja jenom, ze se to vsechno jaksi prehani, ta jablicka pekne sklidit na podzim, trochu slusne uskladnit ve sklepe, par jich ususit, nebo zavarit...jine ovoce nechat zmrznout v mrazaku....budete videt, jak taky dovoz, neboli prilisna doprava bude tercem zelenyho sileni v nedaleky budoucnosti....snad pravem.....konecne taky vzrustajici popularita "biopotravin" naznacuje, ze se to s temi siricitany a tedy tim ozonem, ponekud prehani....to by mi ale nevadilo....kdyby nekdo na rovinu rek', jde predevsim o prachy a vase zdravi je mi ukradeny, tak bych tomu rozumel, ale farizejsky se tvarit, ze jde o cerstve hroznicky pro nase deticky, me dojima....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

..uz to vidim....

jara cimrman,2007-02-13 21:13:25

...zase budem mit na pultech tak zvany cerstvy ovoce nejmin pul roku stary.....jako vejce nebo co....proc to rovnou neudelaj plasticky???...ze by se hrozny nebo jab'ka mohly jist kdyz se utrhnou ze stromu, to uz dneska nikoho nejak nenapada..... Vas Jara Cimrman

Odpovědět


správna pripomienka, ale

Martin,2007-02-13 21:46:50

Viete si predstaviť, pán kolega, že by ste v januári oberali zo stromu jablká, ktoré prešli mrazom -20°C len preto, aby ste nemuseli jesť skladované v atmosfére čistého dusíka? Vám by možno chutili, ja takéto ovocie radšej prenechám vtákom. A čo sezónne ovocie, ako napríklad ríbezle? U nás doma sa mrazia. Alebo budeme radšej všetko čerstvé ovocie cez zimu dovážať z južnej Afriky, lebo na južne pologuli sú ročné obdobia posunuté o pol roka? Skladovanie potravy je daň za život v miernom pásme so striedaním ročných období.

Odpovědět


Pěkně

Colombo,2007-02-13 22:54:32

setřeme největšího vědátora světa:)

Společnost chce čerstvé ovoce(hlavně co se týče "zdravé výživy") já radši přes jaro(a podzim) žeru ovoce ve velkém a tak si dělám vlastní zásoby. Tak jako naši předci. Přežili? Přežili, jinak bychom tu nebyli.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz