Odkrývání našich skrytých úmyslů  
Každý z nás si v duchu plánuje, co v budoucnosti udělá, od času odchodu na oběd, po chystané uvolnění opěradla křesla našeho kolegy, až odejde na oběd on. Jak a kam ukládá tyto úmysly náš mozek nyní přiblížil John-Dylan Haynes s kolegy v příštím čísle Current Biology.

 

Zvětšit obrázek
Část mozku, která je označena zeleně, odhaluje úmysl vykonat sčítání nebo odčítání ještě předtím, než osoba tak začne konat.
(Obrázek: Bernstein Centre for Computational Neuroscience)


Jejich předpokladem bylo, že úmysl bývá skryt, dokud ho nějakou akcí neprovedeme. Subjekty měly v experimentu libovůli, zda-li se rozhodnou sečítat či odečítat - určitá čísla, jenž jim budou v budoucnu ukázána.

Rozhodnutí bylo tajné, věděly o něm pouze oni a byly instruováni, aby si ho udržely v pozornosti. Posléze jim byla určitá čísla ukázána na obrazovce. Výzkumníci byli se 70% přesností schopni předpovědět úmysl sčítat či odčítat ještě před tím, než subjekty čísla viděly a začaly matematickou operaci provádět.

 


 

Zvětšit obrázek
Počítač přečte náš úmysl ze vzorů aktivity buněk. Vzory aktivity byly sestaveny předem na pokusech s dobrovolníky.

Metoda, díky níž jsou vědci těchto předpovědí schopni se nazývá „multivariabilní poznávání vzorů“ – tj. software, jenž umožňuje rozpoznávat charakteristické vzorce aktivace příslušných mozkových částí asociovaných k specifickým úvahám. Po úvodní kalibraci, jaké myšlenky vyvolávají specifické vzorce aktivací, je tak software schopen na určité hladině pravděpodobnosti z konkrétní aktivity mozku předpovědět, k čemu se jeho nositel chystá.

 

Výzkum rovněž potvrdil, že informace nejsou ukládány v jednom či několika málo neuronech, ale ve vzorcích synaptické aktivity velkého počtu neuronů. V případě úmyslů ve středních částech prefrontálních laloků. Zároveň se prokázalo, že i různé části prefrontálních laloků vykonávají odlišné stupně úmyslného jednání.

Úspěšnost přečtení „myšlenky“ počítačem je 75%.  Zatím.

Přední části uchovávají úmysl dokud není proveden, části v opačném směru se aktivují až při samotném konání. Úvodní předpoklad se ukázal správným, informace o původním úmyslu se musejí transformovat do jiné části mozku k provedení. Výzkum tak napomůže vývoji nových přístrojů založených na „mozko-počítačovém“ rozhraní pro lidi ochrnuté díky poškození těch částí mozku, jenž výkon zprostředkují či provádějí, resp. všech druhů ochrnutí v důsledku neschopnosti motorického pohybu (tzn. včetně poškození míchy). V budoucnosti ještě bude nutné prozkoumat vzájemný vliv mozkových částí odpovědných za pozornost, paměť, afektivní motivaci atd. k provedení “úmyslu”.
Naskýtá se tak obrovská šíře možností využití příslušných metod v daleké budoucnosti, za určitý čas bych tento blogový příspěvek měl zveřejnit jen zamyšlením „publikuj“.

 



I když se tento krátký filmeček na YouTube tématu primárně netýká, týká se však pokroku ve zveřejňování informací (příspěvků) na webu, proto ho sem snad uvést mohu.


 

Zdroje:
New Scientist.
Journal reference: Current Biology (DOI: 10.1016/j.cub.2006.11.072)

Stránky autora článku: blog.inbes.org


 

Datum: 15.02.2007 17:36
Tisk článku


Diskuze:

Tak už nám viděj i do hlavy, paní Müllerová!

Leto_Atreides,2007-02-18 11:52:02

Podobné výzkumy mohou pomoci třeba postiženým lidem, kteří nejsou schopní verbálně komunikovat. Proti základnímu výzkumu nemám vůbec nic. Plošnému (zne)užívání (pochopitelně vyspělejších) mašinek tohoto typu bych se ale velmi bránil.

Už se totiž těším, až budou na každém rohu umístěny kamery, co nás doslova svléknou do naha (technologie běžně využívaná na amerických letištích; Británie uvažuje dokonce o jejich plošené instalaci). Ale kdepak, ani to Velkému Bratrovi stačit nebude. Netřeba číst myšlenky, postačí detekce emocí a rozeznání pravdy od lži (ať už magnetickou rezonancí, analýzou vaší grimasy při poslechu projevu pana XY nebo jiným způsobem). Internet a mobilní telefony jsou i u nás legálně "napíchnuté"; monitoruje a zaznamenává se de facto veškerá elektronická komunikace. A stádo bude ve jménu imaginárního zvýšení bezpečnosti dál nadšeně tleskat... Jak je to dlouho co jsme zvonili na Václaváku klíčema? A jak je daleko do roku 1984? A to celé kvůli pár magorům s utěrkama na palicích. Pche! Jako by bylo tak těžké všechny militantní vyznavače Alláha naložit do dobytkáče a vystěhovat někam k Mekce. Poválečné Československo se během pár měsíců dokázalo zbavit 3 milionů etnických Němců a co měli tenkrát naši (pra)dědové za technologie? Jenže oni nemuseli být politicky korektní, že ano. Řídili se jen zdravým selským rozumem a to se dnešním pseudohumanistům vůbec nelíbí.

Odkazy k tématu:

http://technet.idnes.cz/skenery-na-letisti-vas-klidne-svleknou-do-naha-f4h-/tec_reportaze.asp?c=A050914_150015_tec_checktech_psp

http://news.sky.com/skynews/article/0,,30100-13565127,00.html?f=rss

http://www.studentweb.ihned.cz/1-10031240-14667140-y00000_detail-7b

Odpovědět


??

jar,2007-02-19 15:33:02

Tenkrát bylo po DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE a odsun němců zachránil mnoho životů před nenávistí zaslepenými davy čecháčků, kteří si to už konečně mohli jít vyřešit s třídním nepřítelem, německými tehdy ještě spoluobčany.

Ty jestli seš Leto Atreides, tak já jsem asi Budha vole.

Odpovědět


Děkuji za svéráznou interpretaci dějin 20. století

Leto_Atreides,2007-02-19 22:17:10

Kolik procent německých tehdy-ještě-spoluobčanů že ve svobodných volbách volilo Henleina? Pětaosmdesát procent? A to byla předválečná ČSR zdaleka nejlépe fungující demokracií na východ od Švýcarska. Jsem rád, že naši moudří předkové dopřáli hnědokošiláckým "loajálním spoluobčanům" Heim ins Reinch, vole. Nesouhlasím sice s amnestií na zločiny při "divokém" odsunu, ale odsun samotný byl prozíravým činem. A Němcům samotným (tedy těm co byli odsunuti do západních spolkových zemí) se jak vidno z hospodářského zázraku NSR 50. a 60. let vedlo podstatně lépe než nerozbombardovanému Československu, takže na "vyhnání" mnozí paradoxně vydělali.

http://www.blisty.cz/art/24296.html

Odpovědět


TI, kteří kritizují odsun sud. němců

Colombo,2007-02-20 22:27:50

jsou nevzdělanci a ignoranti(radši sem vám to řekl dvakrát:)). Máte rádi krátkou paměť? Uhodili nás jednou, podruhé, potřetí... Český národ neexistuje, byl zničen. Jakékoliv národní cítění bylo zničeno. Zbyl jen hyenismus. Mnohem raději bych žil ve vlastenecké zemi a umřel s kulkou hlavě, ale pro něco, za vlast. Co vy? Prodali by jste svou vlast za kus žvance? Za vlastní tropický ostrov? Pošlapali by jste své kořeny za kus žvance? Nechali by jste svou slavnou historii zemřít, jen aby jste se vy, za svůj kratičký pochybný život měli dobře? Já rozhodně ne, ale s vámi si nejsem tak jistý.

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2009-11-27 18:03:44

Souhlasím! Konečně se někdo nebál mít svůj názor a dokonce ho zveřejnit.

Odpovědět

jenž?

RB,2007-02-17 05:06:49

Tvar "jenž" v plurálu neexistuje ... čili "určitá čísla, jež jim..."

Odpovědět

...na tohle byli

jara cimrman,2007-02-16 15:48:14

....na odkryvani skrytych umyslu byli dobri komunisti....ti to, jak jsme potom slyseli, z lidi vytloukli, az jim litaly zuby....majitele skrytych umyslu se nestacili divit co vsecko meli za lubem....Vas Jara Cimrman

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2009-11-27 18:09:52

Pane Napoleone, jestli víte o jediném, kdo někomu vytloukal zuby, tak od toho máte oznamovací povinnost. Jestli ne, a to si myslím, tak akorát pomlouváte obětního beránka. Komunisti byli poslední typ vlády u nás, která měla nějakou morálku a vizi budoucnosti této země.
Co Němci nedokázali za všech svých říší (dobýt nás a zrušit češství), to dokážou dnes s pomocí našich volených zástupců - koupí nás.

Odpovědět

Vize

Vojta,2007-02-16 11:14:16

Už vidím, kterak jsou detekční rámy na letištích nahrazovány modernějšími scanery, které odhalí teroristu dle specifických aktivit jeho mozku.

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2009-11-27 18:14:01

V podstatě bude muset člověk obětovat všechny možné svobody, aby mohl cestovat. Dřív to aspoň šlo vyběhat na povolení a bylo to za rozumnou cenu a podmínek. Ale protože na masové cestování prostě nejsou prostředky, musí se omezovat jinak. Nejdřív to měla zařídit vysoká cena, teď nastupují ztráty práv. Ona ta opona bude, kdyby na chleba nebylo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz