Atkinsova dieta je lepší než ostatní  
Nejnovější studie, která porovnávala čtyři nejrozšířenější diety, ukázala, že ta navržená Robertem Atkinsem před třiceti lety, je co do úbytku na váze, tou nejlepší.

 

 

Zvětšit obrázek
Tučné maso, husí pečínku a vejce neodmítejte. Sice vám bude cítit z pusy, ale za to budete mít příznivé hodnoty cholesterolu, nízký krevní tlak a ještě k tomu zhubnete víc než při jiných dietách.

Americký dietolog Robert C. Atkins vymyslel dietu podle které se šlo ke štíhlé postavě projíst. Při této dietě totiž je možné jíst tuky, ale nesmějí se konzumovat škroby. Zakazuje konzumaci chleba, brambor, těstovin a rýže, doporučuje jíst tučné maso, zvěřinu, husí pečínku a vejce. Autor se potvrzení své teorie nedočkal, zemřel před čtyřmi roky. Za dob svého života sklízel mezi odborníky útrpné posměšky. Musel se pro podezření z ohrožování zdraví spoluobčanů dokonce zpovídat před vyšetřovacím výborem Kongresu USA.
Včera zveřejnil server New Scientist výsledky jedné z největších studií, která kdy na ženách s nadváhou byla provedena. Ukázalo se, že ženy držící atkinsovu dietu zhubly více, než ženy, které držely tři jiné dnes populární diety.

 


Klání diet se účastnila zónová dieta, která také omezuje škroby, ale ve srovnání s atkinsovou dietou je omezuje méně drasticky. Třetí z porovnávaných diet byla dieta, která na rozdíl dvou předešlých, zase tuky omezuje a místo nich doporučuje jíst škroby. Čtvrtou z testovaných diet byla dieta podle pana Ornishe. Ta je ještě přísnější než předchozí dieta a tuky zavrhuje zcela.

 

Žen, na kterých se porovnání diet provádělo, bylo celkem 311.  Všem ženám bylo mezi dvaceti a padesáti let a každá z nich držela jednu ze čtyř jmenovaných diet.
Pokus probíhal pod vedením Christophera Gardnera, který se svými kolegy ze Stanford University v Kalifornii po roce všechny otylky v pokusu zvážil. Zjistil, že vyznavačky Atkinse na tom byly nejlépe.  Zchudly o 4,7 kilogramu.

 

 

 

Christopher Gardner, Stanford University, Kalifornie, USA.

Nejhůře dopadly ženy se zónovou dietou. Její představitelky sundaly v průměru jen 1,6 kg. Další dvě diety zbavily ženy o 2,6 respektive o 2,2 kg nadváhy.  Statisticky významný rozdíl byl jen mezi atkinsovou a zónovou dietou.

 


Nejen, že pokus ukázal na účinnost této diety, ale současně také rozptýlil obavy, že zvýšená konzumace tuků u atkinsovy diety povede ke kardiovaskulárním problémům. Opak byl pravdou. Ženy, které se nacpávaly tučným, měly nejlepší hodnoty „dobrého“ cholesterolu (HDL). Stejně tak byly nejlepší v hodnotách triglyceridů (tuku) v krvi. Také měly nejlepší hodnoty krevního tlaku.

Zvětšit obrázek
Robert C. Atkins, 1930 – 2003

O tom, jakým mechanismem dochází u této metody ke ztrátě hmotnosti se toho ví jen málo.

Robert Atkins zemřel v 72 letech po úrazu hlavy. Za svůj život vydal několik knih, podle nichž se řídí miliony lidí. Atkinsova dieta se stala natolik populární, že se podle ní už vaří i speciální pivo a některé restaurace nabízejí „Atkinsovo menu“.

 

Některé z dřívějších prací poukázaly na jisté vedlejší příznaky, která tato dieta s sebou nese. Jsou to zácpa a nepříjemný dech. Co se ale dopadu na hmotnost otylých týká, výsledky dávají Atkinsovi za pravdu. Metoda funguje a ze čtyř nejrozšířenějších metod vyšla vítězně.


Prameny: NewScientist, Stanford University

 

 

Datum: 07.03.2007 02:34
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

Osobni zkusenost

kilo,2008-06-22 18:55:08

Drzel jsem 4 tydny 20g/den, pak to cca 20 dni uvolnoval do normalniho (puvodniho) zivotniho stylu. Vysledek:
=========
Zhubnul jsem 9kg, do mesice jsem mel 2 kg nahore. Za dalsi 3 mesice uz jsem nepribral, vaha se mi usadila o 7 kg niz. Co bude za rok, nevim. Ale jsem spokojeny.
Vedlejsi ucinky:
================
- prvni 3 dny spanek az 11 hod/den, pak se ustalilo na 8h/den (jsem kafar a kafe mi chybelo, normalne spim 7h/den)
- nezvykle "zive" sny (souvisi s delkou spanku???)
Me doporuceni:
==============
koupit si "Diaphan" (diagnosticke prouzky do moci) a kontrolovat pritomnost ketonu; tak lze vyladit urcite potraviny, napr. 2dc sucheho vina u me nemely na obsah ketonu vliv (takze jsem hubnul)

Hubnul jsem proto, ze bych jedl mene?
=====================================
Ja osobne s tim nesouhlasim. Jedl jsem sice skutence mene, ale
- denne jsem mohl usetrit max. 2000kJ, jinymi slovy, mel bych za mesic zhubnout 2kg, ne 9kg...
- kdyz jsem 5. tyden zacal pit kavu (ale dal dodrzoval Atkinse), ketony v moci zmizely a nezubl jsem ani gram... Takze interpretace souvisejici s nekompenzovanym diabetikem (ketonurie? - obsah ketonu v moci) asi ma neco do sebe...

Kazdopadne, kazdy sveho stesti strujcem, zhubl jsem, mam nizsi tlak. Cholesterol nevim, nezjistoval jsem si. Ale jsem spokojeny. Jo, a ze zacatku (1. tyden) jsem byl unaveny a priponasrany. Ale stalo mi to zato:-)

Odpovědět

Co dělat když jsemtlusty?

Jan,2007-03-20 13:47:36

No já si myslím že nic prostě to v sobě spláchnout.

Odpovědět

Uraz hlavy?

Franta Vrata,2007-03-09 22:11:59

Atkins zemrel na uraz hlavy,ktery si zpusobil kdyz upadl na nasledky infarktu...Ze by dostal ten infarkt jako nasledek sve diety?Nebo to take mohla byt nahoda...Ale ten infarkt se snazili ututlat.....Proc asi?????

Odpovědět


já infarktu uhnu :-)

xb,2007-03-10 23:26:39

Z analýzy stopových prvků v mých vlasech vím že je pro mě v současnosti vhodná Atkinsova dieta a tak držím Atkinsovu dietu. Každá dieta když se drží dlouhodobě vede ke změnám, které si vyžadují přechod na jinou dietu. Narozdíl od Atkinse mám zpětnou vazbu a tak jeho dietu opustím hned jakmile zjistím, že se mně překlopil metabolismus.

Odpovědět


Není to pravda!

Jaara,2007-03-22 13:39:23

Nevím, kdo šíří tyhle fámy, ale infarkt to nebyl, prostě uklouznul na zledovatělé zemi. Ostatně koukněte sem: http://www.dobradieta.pl/lutz.php tady je živoucí důkaz, že bez sacharidů se dá žít. Dr. Lutz toto aplikuje již víc jak 50 let.

Odpovědět


Jaara

xb,2007-03-23 10:53:32

Pečivo vůbec nejím a až budu zvyšovat množství sacharidů tak se asi taky pečivu vyhnu.
Lidi, kteří drží Atkinsovu dietu slepě i poté, co se jim změnil metabolismus, riskují infarkt bez varování - při nízké hladině cholesterolu. Nejde jen o Atkinse, ten možná infarkt neměl, jsou tady zkušenosti s mnoha jeho následovníky.

Odpovědět

Jenže nezhubly!

joe,2007-03-08 18:37:21

Po roce se snížila hmotnost průměrné otylé účastnice této "jedné z největších sudií" o necelá tři kila. To není zhubnutí - na to stačí mít týden nervy z toho, že mě bude vědec osobně po roce vážit, a lze ztratit tři kila vody.

Tak mi není jasné, proč se tam pořád zmiňují o "dietě" a "hubnutí". Tři sta metrákovejch (?) američanek mělo po roce "studie" a "diety" zase zhruba metrák. To nepřekvapuje. Něco mi nedošlo? :'(

Odpovědět

výsledky jsou to hezké

doxtan,2007-03-08 14:52:23

ale pro zdárné zhodnocení diet mi chybí jeden zásadní poznatek, váha účastníků experimentů rok, dva a pět po skončení diety. Znám případy lidí, kteří Atkinse drželi a do roka po skončení vážili víc než před tím. Není potřeba brutálně shodit 20,30,50 kg, ale udržet si váhu a zdraví a dobrou mysl až do smrti smrťoucí. Vzhledem ke skladbě Atkinse mám trochu obavu, že to nebude taková sláva.

To je hlavně na Pavla, který zdá se jako jediný tu má osobní zkušenost. Já jsem ji kdysi zkusil, ale za tři dny jsem z tuku a masa málem zvracel.

Odpovědět


CKD

Pavel,2007-03-08 22:03:27

Zapomel jsem poznamenat, ze ja jsem trikrat tydne ve fitku a udrzenim vahy nemam nejaky extra problem. Me to hlavne pomaha, ze odpalim nejake tuky bez vyrazneho zniceni svalove hmoty ... ne nejsem zadny kulturista s ramenama pres pulku oblohy :] Ja jsem takhle schopnej spalit 3 kila za tyden, ale drzim to tak na 1,5-2, protoze potom uz je to pro telo moc sok.

Odpovědět

Atkinsonova dieta

Pavel,2007-03-08 14:26:12

Více/vše o tom jak funguje Atkinsonova dieta tzv. Cyklická Ketogení dieta se dozvíte v tomto článku. http://www.ronnie.cz/c-2025-ckd-cyklicka-ketogenni-dieta.html Já jí používám na redukci tuků zhruba 2x ročně. Funguje skvěle. Poprvé jsou zde popsané stavy trochu nepříjemné, ale dá se na to zvyknout. Teď už mě jen drásá pohled na čerstvě propečený rohlík když tu dietu držím :) Při skoro jakékoliv jiné dietě pčicházíte zhruba ve stejné míře jak o tuk, tak o svalovou hmotu. S touto dietou, pokud uhlídáte bílkoviny, jdou dolu více méně pouze tuky.

Odpovědět

Zonova dieta

Youdda,2007-03-08 12:45:28

tim se mysli delena strava?

Odpovědět


Zónová dieta

Jiti,2007-03-14 16:44:56

Ne ee ee, zónová dieta striktně dodržuje poměr bílkovin:sacharidů:tuků 30:40:30 v každém jídle a pro hubnutí se musí jíst co 2-3hodiny a přitom se vejít do 6000kJ. Taková normální redukční dieta, ale nezpomalý metabolismus. Jen to musí být pakárna na počítání.

Odpovědět

princíp

Martin,2007-03-07 19:16:39

Princíp účinku je v tom, že škrob a cukry ako najrýchlejšie dostupné zdroje energie sú z potravy vylúčené, telo si preto musí hľadať náhradu a v tom prípade mu je jedno, či páli tuky z potravy alebo telesný tuk.

Odpovědět

další

pavelm,2007-03-07 10:30:03

DAlší důkaz, že člověk neni uzpůsoben na zpracování kvant masa co se dnes běžně konzumuje...

Odpovědět


Pán má problém pri chápaní písaného textu? :)

Martin 52,2007-03-07 10:45:02

Najlepšia diéta odporúča nadmernú konzumáciu živočíšneho mäsa a tuku, okrem chudnutia zlepšuje cholesterolový profil. Vačšina ľudí na "bežnej strave" konzumuje menšie množstvo mäsa ako pri tejto diéte.

Odpovědět


ne, nemá

pavelm,2007-03-07 23:29:39

Pán pochopil, že dieta obsahovala víc masa než je obvyklé. A z toho odvodil, že člověk maso nedokáže zpracovat tak efektivně jako stravu rostlinnou.

Odpovědět


Dobry postreh

TH,2007-03-08 15:32:39

aj ked si myslim, ze v tom to nebude

Odpovědět

Jojo

Jarda Petarda,2007-03-07 09:10:50

Tak ze se na teto diete hubne mohu potvrdit,moje zena na ni zhubla o deset kilo.Jenze...Byla stale deprimovana,citila se spatne a vseobecne s ni nebylo k vydrzeni...Takze jsem ji radsi nechal pet kilo pribrat zpatky,dat si nejkou tu cokoladicku a desertik a jsme oba mnohem spokojenejsi!

Odpovědět


Netreba hneď rušiť diétu

Martin 52,2007-03-07 10:40:51

Atkinsova diéta výrazne obmedzuje príjem sacharidov - v začiatočnej fáze na 20g/deň, neskôr na 50g/deň. U niektorých ľudí to môže vyvolávať únavu, bolesti hlavy, nervozitu a pod. Riešenie je jednoduché - pridávať po troche sacharidy, až pokiaľ príznaky nepominú - zvyčajne zmiznú pri príjme 100-120g/deň. Takto môže manželka zostať na diéte a byť aj chudá aj veselá :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz