Chirurgické zákroky proti obezitě z vás mohou udělat hlupáka  
Máte-li problémy s nadváhou a nedokážete-li jí čelit tradičními prostředky, najde se celá řada zařízení, která vám ochotně udělají chirurgický zákrok. To, co se v reklamních letáčcích nedočtete je fakt, že při tom můžete přijít o paměť.

 

 

Místa vpichů, pokud se bypass žaludku provádí laparoskopicky.


Chirurgických řešení obezity je celá řada. Většinou se jedná o bandáž žaludku (zmenšení objemu žaludku tzv. přepásáním v jeho horní části), nebo o bypass žaludku (změna napojení tenkého střeva na žaludek, která omezí vstřebávání živin) – složitější zákrok, ale s dlouhodobějším efektem. Právě tomuto druhému ze zmiňovaných řešení se věnuje březnové číslo časopisu Neurology (vědecký časopis Americké neurologické akademie).
Lékaři zjistili, že u osob s bypassem se  vyskytuje Wernicke-Korsakoffův syndrom. Ten vzniká při nedostatku vitamínu B1, nebo thiaminu a většinou se projevuje poruchami vidění a rychlými pohyby očních bulv. Mnohem závažnější ale je, že tento syndrom často provází poškození mozku.

 

Sonal Singh, Wake Forest University

Zmíněná studie, která se zaměřila na problémy pacientů s žaludečními bypassy, prokázala, že nejčastěji se tento syndrom objevoval u osob, které po provedeném zákroku často zvracely. Následky avitaminózy se u nich nejčastěji objevily do tří měsíců po provedeném operačním zákroku. V jednom případě k tomu ale došlo dokonce až po 18 měsících po operaci.

 

 

Bypass žaludku (video)

 

Celkem studie uvádí 32 případů. Zároveň ale uvádí, že mnozí z pacientů měli neurologické problémy, které se ale v typický Wernicke-Korsakoffův syndrom nevyvinuly. To znamená, že u nich nedošlo k typickým projevům, kterými jsou hluchota, psychotické stavy a svalová slabost se ztráta ovládání končetin.

 

 
Šipka označuje mammilární jádra na spodní straně mozku. Jsou atrofovaná a jsou na nich patrné výrony krve z kapilár (tmavá místa). Jde o typický případ poškození mozku při Wernicke-Korsakoff syndromu.


Dr. Sonal Singh z Wake Forest University apeluje na všechny, jimž se po obdobných zákrocích začnou projevovat některé ze známek Wernicke-Korsakoffova syndromu, aby neotáleli a okamžitě navštívili nejbližšího lékaře. V případě, že se choroba podchytí včas a nasadí se léčba vitamínem B1, má hubnoucí pacient vyhlídky na to, že dojde k nápravě.
Ve studii se praví, že u všech ze zmíněných 32 osob u kterých se Wernicke-Korsakoffův syndrom projevil, třináct pacientů se lékařům podařilo injekcemi vitamínu B1 dát dohromady. Ostatní už na tom tak dobře nebyli. Mnohým zůstaly problémy s pamětí, koordinací pohybů,…


Závěr studie vyznívá v potřebu stanovení nějakých standardů, kterými by se lékaři provádějící bypass žaludku měli řídit. O čem by pacienta měli před zákrokem poučit a jak by měl být po výkonu jeho zdravotní stav sledován.



Pramen:
Neurology, March 13, 2007

 


 

 

Komentář osla
Bývaly doby, kdy se zaoblené linie nikdo nestyděl. Obezita byla dokonce chápána jako symbol krásy. Stačí vzpomenout na Věstonickou Venuši nebo Budhu. Ale není ani třeba chodit tak daleko do minulosti. I náš Jan Hus měl k ideálu štíhlosti daleko, navzdory obecně rozšířené představě štíhlého muže s důstojným plnovousem.


 

 

 

 

 

 

 

Datum: 13.03.2007 17:55
Tisk článku


Diskuze:

za 1. republiky bylo vše jinak!!!!

Boguš,2007-03-14 09:43:31

.... manželka má doma učebnici, zabývající se probletikou anorexie. Tam je fotografie plakátku z 1. republiky, na kterém je reklama na nějaké bonbóny s doprovodným textem, který se nese v duchu, že pokud si budou dámy kupovat tyto bonbony, přiberou, zakulatí se, čímž se stanou pro muže atraktivnější ...

Takže ještě velmi nedávno, byl indeál krásy uplně někde jinde. A upřímně řečeno, osobně nechápu, co lidi vidí na těch na kost vyhublých modelkách. Co je to za babu, když je všude samá kost, lezou ji žebra atp. ..... ble

Odpovědět


nechci rozebírat ideál krásy

MadHawk,2007-03-17 10:38:51

ale jen reakce na poslední odstavec - upřímně řečeno, osobně nechápu, co lidi vidí na korpulentních ženách s buclatým obličejíčkem a tvářemi - o zbytku nemluvě. Co je na takovým hrošíkovi pěkného? Každej má naštěstí jinej vkus, ale většině se snad líbí ženy tak akorát - ani tlustý, ani hubený na kost..

Odpovědět

Škatule, škatule, hejbejte se!!!!

Lukáš,2007-03-13 22:29:18

Chápu, že u některých lidí, kteří mají poruchu metabolismu a tloustnou skoro ze všeho, jsou takové zákroky nutné (takových lidí je ale naprosté minimum). Všichni ostatní jsou jen líní se hýbat!!!! A cpou se a cpou. Ráno se nají, sednou do auta, odvezou se do práce, tam si sednou, pak jdou na oběd, pak zase sedí, poté se odvezou domů. Večer se pořádně nadlábnou a jdou spát. Takových lidí je spousta. S takovou životosprávou ztloustne časem každý. Hodně lidí se vymlouvá, že nemohou sportovat protože, (blablablabla).................. většina lidí má však ty problémy, které vám vylíčí z toho, že se vůbec nehejbe. Každý doktor vám potvrdí, že je mnohem zdravější pro vaše klouby běhat (v kvalitních botách), než se nehýbat a nebo si občas zajít třeba na squash. Protože při pravidelném běhání (nebo jakékoliv pohybové aktivitě která se nepřehání) se zpevňují svaly a šlachy kolem kloubů a defakto je tak chrání. Takže když si nějaký tlouštík (co sportoval na posled na základce) řekne dneska jdu na squash, tak ho pravděpodobně odvezou na jednotku intenzivní péče kvůli srdci. A ještě si opotřebuje klouby jako běžkař za rok tréninku.
A další věc. Hlavně pro dámy. Dieta byť sebepřísnější bez pohybu je na dvě věci. Uženete si tím maximálně poruchu metabolismu, kdy se tělo přepne do tzv. úsporného režimu a pak budete tloustnout ještě veseleji než před tím. O liposukci snad ani nemá cenu mluvit. Bez změny životního stylu máte odebraná kila za chvíli zpět.
Důležité je se hýbat hýbat hýbat. Nevěřte pilulkám, nevěřte zázračným cvičebním strojům z TV reklam (nic takového neexistuje). Všimli jste si někdy jak v TV reklamách po braní hubnoucích pilulek nejen ten člověk krásně zhubne, ale taky mu narostou krásné, vytrénované břišní svaly........kde by je z pilulek asi vzal?? Něco jako instantní kaše??? Svaly v pilulkách???
Jsme jeden z nejtlustších národů na světě! Proč?? Žijeme si dobře ne?

Odpovědět


Jenže...

marduk,2007-03-14 12:16:03

Lidé jsou příliš pohodlní na to, než aby si v praktické rovině připustili, že důsledky nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie - nadváhu, nelze léčit jinak, nežli změnou životního stylu - "nežrat, hýbat se" a že vše další - tedy jakákoliv pseudomedikace - je v lepším případě než podpora trávení, přičemž bez onoho inzerovaného pohybu jde jen o vyhozené peníze, či v případě horším - o obyčejné neúčinné placebo, kterým zalepí svůj pocit provinění - rozpor mezi touhou vypadat štíhleji (což je tč. vizuální synonymum pro "úspěch") a oblibou v obžerství. A přitom za pravidelný pohyb vedoucí ke kýženému cíli, kterýmžto kupříkladu jogging bezesporu je, že, by netratili ani kačku a ještě by si "šňupli" enodmorfinů... :)

Odpovědět


jj, nežrat a pořádně dělat,

DonNight,2007-03-14 16:26:11

ale nám hubeným se to lehce říká :-))

Odpovědět


To se lehce říká těm

Colombo,2007-03-17 20:10:15

co by měli naopak problém přibrat:) Mimochodem, nechápu proč se v dietách zakazuje jíst těžce stravitelné, vždyť to vydrží v žaludku déle a vyvolá lépe pocit sytosti!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz