Rodinná pouta po kosmansku  
Muž, který se dozví, že otcem jeho dětí je jeho bratr, asi zatouží vyříkat si pár věcí s vlastní manželkou a pak se pustit se sourozencem do toho, čemu se říká „bratrovražedný boj“. U kosmanů Kuhliových (Callithrix kuhlii) neznamená „bratrský“ potomek nutně nevěru družky, ani to, že by si bratři lezli do zelí.

 

 

Zvětšit obrázek
Rodinné vztahy v rodině kosmanů Kuhliových se rozhodně vymykají standardu.

Kosmani Kuhliovi jsou pospolitá zvířátka. I potomky vychovávají ve velkých školkách a starají se o ně „tlapkou nerozdílnou“. Mají k tomu dobrý důvod. Potomci mohou být kohokoli (a nebo také někoho úplně jiného). Místo synů a dcer může samec klidně plodit své synovce a neteře.

 


Tento objev učinila víceméně náhodou Corinna Rossová z University of Texas, která zjišťovala genetickými testy otcovství kosmanů chovaných na University of Nebraska v americkém Lincolnu. Odebírala vzorku srsti mláďat a jejich potenciálních otců – a pořád se nemohla dobrat rozumného závěru. Vysvětlení přinesl detailnější pohled na organismus potenciálních otců. Samci kosmanů jsou chiméry.

 

Kosmani Kuhliovi obvykle rodí dvě mláďata. Ta mají ještě během vývoje v těle matky propojené krevní oběhy a díky tomu si navzájem vyměňují některé buňky. Malý kosman se rodí s buňkami svého sourozence rozesetými po celém těle. Doposud se vědci domnívali, že toto míšení postihuje jen krvetvorné buňky. Kosmani měli mít v těle příměs krve sourozence, ale na ostatní buňky těla měli mít monopol. Jenže nemají.

 

Rossová prověřila 15 typů tkání u 36 párů kosmaních dvojčat a zjistila, že všechny tkáně jsou pomíchané a obsahují buňky obou sourozenců. Platí to nejen pro kůži a chlupy, ale třeba i pro ledviny a dokonce i pro spermie. Směsné sperma produkovali čtyři ze sedmi testovaných samců. V třetině kosmaních rodin odhalila Rossová mláďata, která zplodil samec pomocí bratrových spermií. Pohlavní buňky sourozence nemusí používat k plození potomků jen samci. Dovedou to i samice.

 

Sameček kosmana Kuhliova s dvojčaty. Táta se o oba potomky stará. Když ve skutečnosti to mohou být děti jeho bráchy a nebo sestry.


Svědčí o tom jeden zvláště vypečený příklad, který staví seriálové rodinné propletence, vztahy  a pouta do role trapných banalit. Jedna kosmaní matka předala svému potomkovi dědičnou informaci svého bratra včetně samčího Y chromozomu. Otec pak předal potomkovi spermii s chromozomem X. Narodil se tak kosmaní kluk, který má dědičnost pohlaví od rodičů postavenu na hlavu. Kdo je v tomto případě otec, není tak úplně samozřejmé, protože samice sice dala potomkovi do vínku vajíčko a porodila jej, ale zároveň mu předala vlohy pro samčí pohlaví. To je obvykle role otce a nikoli matky.
 

 

 

 

 

 

Datum: 27.03.2007 15:59
Tisk článku

Související články:

Houslista bubeníkem     Autor: Josef Pazdera (22.03.2017)
Ženy v červeném přitahují pozornost mužů     Autor: Vladimír Blažek (19.07.2012)
Co na nás vidí?     Autor: Josef Pazdera (27.08.2009)
Máme první sexuální zkušenosti v genech?     Autor: Jiří Mach (17.04.2009)
Červená ženám zvýší jejich atraktivitu     Autor: Josef Pazdera (30.10.2008)



Diskuze:

zajimave

PT,2007-03-27 23:55:40

No to je teda good :)

Nevim jestli se neptam na uplnou blbost, ale nemohlo by se stat, ze jak matka tak otec by "daly" chromozom Y? takze by vlastne byl YY? (tusim ze samec ma byt XY a samice XX...)

Odpovědět


YY

Rumun,2007-03-28 00:01:15

To se stat muze, ale z teto kombinace genu se nevyvine zivotaschopny zarodek (zanikne behem velmi raneho embryonalniho vyvoje).
[Viz odkazy a diskuse u podobnych clanku na Oslu.]

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz