Budou pacientům na jednotkách intenzivní péče čistit zuby?  
To poslední, co potřebují chudáci, kteří se dostanou na JIP, je chytit tam nějakou infekci. Statistiky ale potvrzují, že právě to se často děje. Až 25% pacientů, kteří jsou na umělé ventilaci, dostává zápal plic. Pro některé je právě tato infekce smrtelná. Jejím původcem jsou patogeny ze zubního plaku.
Zvětšit obrázek
Až 25% pacientů, kteří jsou na umělé ventilaci, onemocní zápalem plic.

Pneumonie, které nějak souvisí s napojením pacienta na plicní ventilátor jsou reálnou skutečností. Říká se jim „nemocniční infekce“ a lékaři s ní kalkulují. Pokud k ní dojde, zvyšuje náklady na léčbu pacienta o 40 000 USD a zdvojnásobuje dobu jeho pobytu v nemocnici. Ironií je, že zdrojem infekce jsme povětšinou sami. Takový je závěr tři roky trvajících testů, které prováděli pracovníci z University v Buffalo.

Zvětšit obrázek
Frank A. Scannapieco

Své kolegy s těmito výsledky nyní vědci seznámili na Mezinárodní konferenci pořádané Asociací  pracovníků z oblasti výzkumu v zubním lékařství (IADR). Autoři studie tvrdí, že za pneumonie ohrožující život pacientů, jsou odpovědné baktérie, které si pacienti do nemocnice přinášejí s sebou. Jsou to mikrobi, které mají v dutině ústní. Baktérie, které jsou zpočátku jen v povlaku na zubech, se po napojení na ventilátor s krátkým časovým odstupem objevují plících a zde vyvolávají zápal plic.

 

Vyšetření odebraných vzorků ukázalo, že mezi patogeny v ústech a těmi v respiračním traktu je přímá souvislost. Paul Heo, první autor zmíněné studie tvrdí, že pokud si pacienti nečistí zuby, nebo jim nejsou zuby po dobu jejich pobytu v nemocnici čištěny (nejsou-li toho sami schopni), výrazně jim to zvyšuje riziko, že onemocní plicní chorobou.

 

Staphylococcus aureus ze zubního plaku byl nejčastější příčinou pneumonie.
Staphylococcus aureus ze zubního plaku byl nejčastější příčinou pneumonie.

Profesor Frank A. Scannapieco, vedoucí laboratoře ústní biologie, kde tři roky pokusy probíhaly, se s tímto závěrem ztotožňuje a doplňuje, že na základě nových poznatků by se bez průtahů mělo stát samozřejmostí, že lékaři pacientům před tím, než je napojí na dýchací přístroj, vydesinfikují ústní dutinu.

 

 

Zvětšit obrázek
Escherichia coli z našich úst je druhým z „ústních“ původců častých komplikací.

Pokus probíhal tak, že pacientům bylo provedeno vstupní vyšetření a jeho součástí byl mikrobiologický rozbor stěru ze zubů a vyšetření tracheálního hlenu. Totéž se pravidelně opakovalo v intervalu třech dnů až do doby tří týdnů od přijetí na jednotku intenzívní péče.  U pacientů, u nichž se vyvinula pneumonie, byl pro určení původce navíc prováděn odběr tekutiny z plicních alveolů. Nejčastějšími původci tímto způsobem přenesené infekce (z úst do plic) byly Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa.

 

Zvětšit obrázek
Pseudomonas aeruginosa třetí z nejčastějších původců nemocniční pneumonie.

To, že jde o „vlastního“ mikroba a ne cizí zdroj infekce, prokázala proteinová a DNA analýza patogenů. Vědci tvrdí, že se jim podařilo prokázat, že u pacientů s pneumonií, které se často říká „nemocniční infekce“, se vlastně jedná o samo infekci, přičemž zdrojem nákazy jsou „zoologické zahrady“ ústních dutin pacientů.

 

Kéž by měli pravdu a bylo to tak jednoduché. A kéž by se praxe desinfekce ústních dutin stala i na našich JIPkách brzo běžnou praxí. Bylo by smutné, kdyby někteří z nás odešli jenom kvůli tomu, že byli ve stavu, kdy si sami nebyli schopni vyčistit zuby.

Pramen:
University at Buffalo.

Autor: Redakce
Datum: 28.03.2007
Tisk článku

Související články:

Na superbakterie platí nanotrubičky s enzymem     Autor: Josef Pazdera (24.08.2010)
Lék zkrotí nebezpečné bakterie     Autor: Jaroslav Petr (29.09.2008)
"Osvícená" bakterie je nebezpečnější     Autor: Josef Pazdera (29.08.2007)
Irácké tažení sekvenátorů bakteriálních genomů     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2007)
Mikrovlnná trouba jako domácí sterilizátor     Autor: Jaroslav Petr (27.01.2007)



Diskuze:

Netuším tedy, co zase

Grush,2007-04-09 20:09:42

univerzita v Buffalo objevila za zázrak, neboť o čištění zubů a dásní pacientů na dýcháku (tehdy vzpomínám se provádělo borovou vodou) se učilo už za socialismu - a právě z citovaného důvodu: snížení nebezpečí infekce dýchacích cest... jó, ale holt to není Amerika...

Odpovědět


Ozve se anesteziolog?

jar. Socha,2007-04-16 14:00:16

Možná že se učilo, ale rozhodující je jestli se to dělá? Třeba se tu vyjádří nějaký anesteziolog....?

Odpovědět


lezel sem na aru i jipce

luke,2007-11-27 18:57:53

zaintubovanej a nikdo mi zuby necistil

Odpovědět


Péče o hygienu

Tomáš,2007-11-28 14:35:34

Péče o hygienu dutiny ústní patří ke standardní péči o zaintubovaného pacienta.

Odpovědět

Seznam výkonů

Adolf Balík,2007-04-07 18:59:00

Pochybuji, že se u nás dost rychle desinfekce úst k zamezení zamoření respiračních zařízení dostane rychle do seznamu zdravotních výkonů, aby je pojišťovny směly proplácet. Řada výkonů, které už tam byly, byla v rámci různých lobbismů vyhozena - např. akupunktura. Čištění ran pomocí larev bzučivek tu také nemá dostatečné lobbistické zastání, aby se prosadilo.

Odpovědět

...

Martin,2007-03-29 15:43:49

V článku sa píše o tom, že baktérie zo zubného plaku spôsobujú za istých podmienok zápal pľúc. Ale ako je to v prípade bezzubých deduškov, napojených na ventilátor? :)))

Odpovědět


Bezzubi pacienti

kor,2007-07-30 09:11:30

Bezzubi pacienti jsou asi ve vyhode. Staci vyndat protezu a dat ji do kelimku. Nicmene pro jistotu by se mela ustni dutina rovnez vydesinfikovat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz