Skleníkový efekt v horní atmosféře  
Od počátku průmyslové revoluce začátkem 19. století probíhá postupný, ale stále se zrychlující růst koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, zvláště oxidu uhličitého. V dolní atmosféře oxid uhličitý skutečně funguje jako sklo ve skleníku nebo v okně vašeho bytu. Viditelné sluneční světlo jím prochází a je absorbováno půdou, rostlinami a trochu i vzduchem ve skleníku. Skleník se tedy uvnitř ohřeje. Ohřátá látka více vyzařuje v tepelné čili infračervené části spektra, ale toto záření sklem skleníku téměř neprochází, teplo zůstává uvnitř, a ve skleníku (nebo v pokoji obráceném na jih ke slunci) je proto podstatně tepleji než venku. A vrstva oxidu uhličitého v atmosféře úplně stejně ohřívá atmosféru u povrchu země.


Oxid uhličitý (CO2) patří k významným atmosférickým „zářičům“ v infračervené oblasti spektra. Když postupujeme směrem od povrchu nahoru, atmosféra s výškou řídne, přičemž ale relativní podíl hlavních složek atmosféry včetně CO2 zůstává zhruba stejný do výšky 100-110 km. Čili s růstem výšky klesá absolutní koncentrace CO2, jako kdyby sklo na skleníku se stávalo stále tenčí a tenčí. Příliš tenké sklo by ve skutečnosti prasklo, ale zkusme si představit supertenké sklo, které nepraskne. Čím tenčí sklo, tím více infračerveného záření bude propouštět, až nakonec svou „skleníkovou“ funkci prakticky ztratí. Podobně je tomu i s CO2 atmosféře. Ale to zbylé CO2, jehož relativní koncentrace ve vzduchu se s výškou nemění, zůstává stále infračerveným zářičem, takže v dostatečně vysoké výšce růst koncentrace CO2 už vede ne k ohřevu, nýbrž k ochlazování.

Zvětšit obrázek
Obrázek ukazuje strukturu atmosféry, její jednotlivé vrstvy definované pomocí výškového profilu teploty. Barevné šipky označují, kde růst koncentrace skleníkových plynů vede k ohřevu (červená šipka) a kde k ochlazení (modrá šipky). V dolní vrstvě, v troposféře, vidíme ohřev. Výše, v oblasti tropopauzy a dolní stratosféry, je přechodová zóna s minimálním skleníkovým efektem, a od horní troposféry vzhůru růst koncentrace CO2 způsobuje ochlazování.

Nejvyšší vrstva atmosféry, termosféra, je několikanásobně teplejší než troposféra a skleníkový efekt jí ochlazuje. Na planetě Venuši, která má podstatně hustší atmosféru a kde je skleníkový „superefekt“, protože atmosféra Venuše se skládá z více než 95% z CO2, je tomu naopak – troposféra je dvakrát tak teplá jako termosféra díky velkému „skleníkovému“ ohřevu troposféry a velkému „skleníkovému“ ochlazení termosféry. Tento kosmický příklad potvrzuje správnost našich teorií skleníkového efektu.
Horní atmosféra je oblast nad výškou ~50 km, t.j. nad stratopauzou, a skládá se z mezosféry a termosféry a jejich ionizované části, ionosféry, která je v obrázku charakterizována výškovým profilem koncentrace volných elektronů.

V mezosféře a v oblasti mezopauzy, na výškách pod ~100 km, máme poměrně dost přímých raketových a hlavně různých nepřímých družicových I pozemních měření teploty. Z nich dostáváme pro posledních 30-40 let na výškách 50-70 km ochlazování tempem 2-3oC za deset let; na výškách 70-80 km je velikost ochlazování méně jistá ale ochlazování je asi ještě silnější než v 50-70 km. Naopak v 80-95 km je trend v teplotě velmi slabý, prakticky nulový, a na některých výškách v některých oblastech může být i velmi slabé oteplování.


Výše už nemáme dost údajů o teplotě pro stanovení jejích dlouhodoých změn. Ale na výškách 200-700 km máme údaje o změnách hustoty termosféry, získané z pozorování brzdění družic atmosférou. Pozorovaný pokles hustoty termosféry je typicky 2-3% za deset let, což je evidentní důsledek ochlazování atmosféry. Rovněž ionosférická data svědčí o poklesu teploty v termosféře.

Obrázek ukazuje, že pozorujeme i dlouhodobé změny v ionosféře. Následkem ochlazování se atmosféra smršťuje a s ní i ionosféra, což pozorujeme jako pokles výšek E a F1 oblastí ionosféry. Zároveň dochází při ochlazování ke změnám rychlosti různých chemických reakcí, což vede ke změnám v koncentraci malých složek v termosféře a následně k mírnému růstu elektronové koncentrace v maximech E a F1 vrstev ionosféry.

Všechna výše uvedená pozorování vytváří jednotný obraz reakce horní atmosféry na růst koncentrace skleníkových plynů – horní atmosféra se ochlazuje a následkem toho smršťuje a ochlazování vede též k jistým změnám elektronové koncentrace v ionosféře. Pozorované změny horní atmosféry kvalitativně souhlasí s výsledky modelových výpočtů (včetně prakticky nulových změn teploty v oblasti mezopauzy).


Život ale nikdy není až tak jednoduchý, a proto zůstávají tři oblasti, kde zatím pozorování a jejich analýza nedávají jednoznačnou informaci o dlouhodobých změnách. Prvou je F2-oblast ionosféry (viz obrázek), kde výsledky jednotlivých autorů a jejich interpretace se hodně rozcházejí, zčásti i co do znaménka efektu (růst nebo pokles). Druhou je cirkulace v mezosféře, která je hodně ovlivňována atmosférickými vlnami z troposféry a kde v 90-tých letech zřejmě došlo ke změně dlouhodobého trendu, možná v souvislosti se změnami trendů v ozónové vrstvě. Třetí je koncentrace vodních par ve stratosféře a mezosféře, která od konce 50-tých let rostla, ale koncem 90-tých let se tento růst zastavil a došlo dokonce k poklesu, pro který zatím není vysvětlení; pokles asi bude způsoben procesy v troposféře a tropopauze. Máme tedy pořád co zkoumat.

Závěrem můžeme říci, že růst koncentrace skleníkových plynů mění celou atmosféru, nejen troposféru. Dlouhodobé změny v horní atmosféře potvrzují reálnost skleníkového efektu. Výzkum skleníkového efektu v horní atmosféře má výhodu v tom, že poměr signál/šum je tam výrazně větší než v troposféře, nevýhodu v tom, že máme daleko méně pozorování než v troposféře.

Datum: 30.03.2007 01:19
Tisk článku


Diskuze:

:-)

Stín,2007-09-17 18:47:26

ZAjímavé příspěvky. Zajímala by mě jedna věc.

Jakej je vlvi vodní páry. Zkoušeli jsme udělat odhad a podle tooh je vodní páry daleko víc než CO2. OD jednoho enviromentalisty jsem dostal informaci, že navíc vodní pára je několikrát účinější skleníkový plyn. Proč se všichni soustředí na CO2?

Odpovědět

vodfokusujte si dlouhovlnné záření ze sebe...

Larry Niven,2007-03-31 06:00:38

Ale, kucí, tak se prosimvás uklidněte.....
....a vychladněte.

Odpovědět

Jak už řekl Pavel

Colombo,2007-03-30 16:20:57

Nikdo tomu nerozumí a ještě tomu nikdo dlouho rozumět nebude. Není dostatek informací o tom, co se děje a i když už někde víme, co se jaksi děje, nevíme, co se stane a jaké to všechno bude mít důsledky. Víme jen v krátkém časovém horizontu, co se stalo. Víc ani ťuk. Proto jakékoliv závěry vycházející z podobných věcí jsou pěkně zavádějící. Všimněte si, že se nikdo nehádá, kam se dostanou jisté druhy v evoluci, i když je to ta samá spekulace, jako s klimatem.

Odpovědět

Když tak přemýšlím o tom skleníkovém efektu...

Pavel,2007-03-30 12:13:42

Princip skleníkového efektuje v tom, že sklo (CO2) propouští krátkovlné záření a pohlcuje dlohovlné. Ovšem tím pohlcováním se zahřívá, a po čase začné také vyzařovat i to dlouhovlné záření (jako tepelná záření). Po čase se ustálí teplotní rovnováha, a výsledná teplota pod sklem (CO2), pokud je tloušťka skla (koncentrace CO2) dostatečná k tomu, že množství propuštěného dlohovlného záření je zanedbatelné, zavisí už jenom na spektru pohlceného/propuštěného záření, ale je nezávislá (při zanedbání ostatních efektů) na tloušťce skla (koncentraci CO2). Tedy, pokud je splněna ona výše zmíněná podmínka, teplota na Zemi na koncentraci CO2 ve vzduchu vůbec nezávisí.

Odpovědět


Pokus o odhad skleníkového efektu

Standa,2007-03-31 17:41:22

Dlouho jsem přemýšlel, zda a jak by bylo možné globální oteplování kvantifikovat. Zde je můj návrh pro výpočet. Vyžaduje spolupráci fyzika, geografa, matematika a biologa, ale věřím, že je možný.


Odhad vlivu skleníhových plynů a změny jejich koncentrace na teplotu

Integrací spektrálních charakteristik plynů (např. HITRAN 2004 nebo GEISA 2003) se spektrální charakteristikou Slunce lze zjistit, kolik přicházejícího záření tyto plyny pohltí nebo odrazí. Podobně integraci spektrálních charakteristik plynů se spektrální charakteristikou tepelného vyzařování Země za současné teploty lze zjistit, kolik tepelného záření je zadrženo v atmosféře. Rozdílem těchto údajů získáme výslednou energetickou bilanci. Pro přesnější výpočet bychom museli při výpočtu uvažovat změny koncentrace postupné pohlcování v různých vrstvách atmosféry a v různých místech Země, ale na první přiblížení by to stačilo.

Z této energetické bilance lze pak odvodit potřebný nárůst absolutní teploty, který zvýší tepelné vyzařování Země, aby tyto veličiny byly opět v rovnováze (přesněji známém "stabilním stavu").

Opakováním výpočtu pro různé koncentrace pak zjistíme, nakolik se tepelná bilance naruší, a jaký vzrůst teploty to způsobí.


Výpočet lidských emisí

Pokud lze věřit globálním energetickým statistikám, lze poměrně snadno převést množství spálených fosilních paliv na CO2. Tyto odhady mluví o 6 miliardách tun CO2 ročně.


Výpočet celkového množství CO2 v atmosféře

Z geografických dat lze spočítat výšku vzduchového sloupce v jednotlivých místech planety, z průměrného tlaku vzduchu a jeho hustoty lze pak vypočíst jeho celkovou hmotnost. Ze známé koncentrace CO2 pak získáme informaci o celkovém množství CO2 v atmosféře planety. Rychlý hrubý odhad říká, že: 1 ppm znamená 5 miliardy tun. Přesnější odhad vyžaduje více počítání.

Pesimistický odhad

Nyní již budeme mít dost dat na pesimistický odhad - tedy odhad, co by se stalo, kdyby veškerý lidmi vypuštěný CO2 zůstával v atmosféře. Pomocí výše uvedeného postupu jej lze převést na vzrůst teploty. Dle předchozího hrubého odhadu by to bylo 1,2ppm/rok. Současná realita je cca 1,9 ppm/rok.


Realistický odhad

Výskyt CO2 a metanu v atmosféře je dynamický proces - spalovací procesy, vulkanismus, živočichové i rostliny jej uvolňují. Na druhé straně jej pohlcují rostliny a některé chemické procesy. Míru absorbce lze odvodit z biologických dat o nárůstu zelené hmoty - prakticky veškerý uhlík v tělech rostlin pochází z atmosférického CO2.

Předpokládám, že závislost absorbce CO2 na jeho koncentraci a teplotě je u rostlin dostatečně probádána, protože má význam pro ekonomiku skleníků. Zvýší-li se koncentrace CO2 v atmosféře, zřejmě naroste i jeho metabolizace. Zbytek zvýší teplotu. Vyšší teplota způsobí další růst absorbce.

Simulací tohoto procesu dostaneme nový stabilní stav, který by mohl zároveň odrážet realistický odhad důsledků emise skleníkových plynů.

Odpovědět


na koncentraci záleží

css94381672,2007-04-01 00:25:04

to Pavel: Na koncentraci záleží. Když je malá koncentrace, je malá pravděpodobnost, že dlouhovlnný foton narazí do atomu CO2 a bude jím zachycen a posléze náhodným směrem (tj. s 50% šáncí i zpět k Zemi) vyzářen. Když je velká koncentrace, je to naopak.

Odpovědět


Re: css....

Pavel,2007-04-02 07:12:20

Přehlédl jste podmínku "pokud je koncentrace tak vysoká, že je téměř všechno dlouhovlné záření pohlceno". Samozřejmě, při nízkých koncentracích na koncentraci záleží, ale s rostoucí koncentrací se teplota jenom stále pomaleji blíží k jisté "saturační" teplotě a od jisté koncentrace už ten růst je zcela zanedbatelný.

Odpovědět


vliv koncentrace na absorbci

Standa,2007-04-02 21:44:34

Absorbce na jedné vlnové délce roste exponenciálně s koncentrací.

Pokud si necháte vypsat pravděpodobnost pohlcení fotonu v závislosti na vlnové délce, zjistíte, že je tam několik vrcholků, které mají řádově odlišnou pravděpodobnost pohlcení.

Z výše uvedeného usuzuji, že pro určité koncentrace poroste absorbce rapidně (to tehdy, začne-li se uplatňovat nová spektrální čára). Poté poroste mírně (pohlcení na jedné absorbční čáře bude prakticky saturované, jen mírně poroste šířka čáry), a po dozažení koncentrace, kdy se začne uplatňovat další absorbční čára, se vše zopakuje.

Takže výsledná závislost bude přibližně schodovitá.

Přesnější určení charakteristiky a bodů zlomu vyžaduje provést výpočet. Výše uvedené je jen odhad.

Odpovědět

schází PRAMEN!!!

SM,2007-03-30 11:22:19

takhle to vypadá jako modlitební knížka.
nebo je v tom nějaká novinka?

skleníkový efekte, náš strážníčku, hehe

Odpovědět

a co na to Klaus?

jája,2007-03-30 08:51:24

a jak toto koresponduje s argumentací Klause, který tvrdí, že globální oteplení neexistuje, nýbrž to a protože se naopak horní vrstvy atmosféry ochlazují..?

Odpovědět


A co na to klimatologové?

Pavel,2007-03-30 09:16:19

A jak to koresponduje se VŠEMI klematologickými modely, podle kterých má s vyšší koncentrací CO2 RŮST teplota v horní atmosféře?

Já se z toho dělám jediný závěr - nikdo tomu nerozumí, nikdo neví, ce je příčina a co je následek, ale hodně lidí se na tom přiživuje. Čest těm, kteří to opravdu zkoumají, bohužel jejich hlasy jsem těmi příživníky překřičeny.

Odpovědět


Ochlazeni horni vrstvy

Rejpal,2007-03-30 22:19:06

Kdyz se zeptate klimatologu, reknou vam, ze klimaticke modely predpokladaji ochlazeni vrchni vrstvy. K otepleni ma dojit v nizsich vrstvach.

Odpovědět

Konečně fakta místo pocitů

glox,2007-03-30 08:45:56

Děkuji, že se po delší době objevil na Oslu článek o skleníkovém efektu, který je odborný a není ideologicky zaměřený.

Odpovědět


Pridavam sa s podakovanim

Martin S.,2007-03-30 11:13:04

A drzim palce, aby to tak vyrzalo co najdlhsie :)

Odpovědět


Děkuji....

ZEPHIR,2007-03-30 11:14:12

Taky sem si toho všiml, otázka je, jestli by něco takového neměla být samozřejmost...

Odpovědět


ha ha ha

SM,2007-03-30 11:19:16

Tak to co vám jde pod nos, to je odborný, i když to ani nemá uvedenej pramen a když se něco nemodlí k zelenýmu pánbíčku, tak je to ideologie, jo?
Hm ... přesně tohle je levicově zelená manipulace v krystalicky čistý podobě. Navíc dost nudná, sorry :)

Odpovědět


Odpornost...

ZEPHIR,2007-03-30 11:41:18

Samozřejmě, zdroj by měl být uveden, už s ohledem na ochranu autorských práv. To ale nemá co dělat s odborností článku. Např. kniha jako Elegantní vesmír je odborná, ale necituje ani jeden zdroj. Navíc tenhle článek se ani nemodlí k zelenýmu panbíčkovi, prostě konstatuje fakta.

Odpovědět


RE: Odbornost

cedrik,2007-04-01 14:02:43

ZEPHIRE,
kniha Elegatní vesmír má dvě stránky přímých odkazů (Literatua a náměty k dašímu čtení [384-385]) a je plná názvů děl na které se odkazuje.

Sic jsem se profesně dostal jen k Maxwellovo rovnicím, kvantovou fyziku, teorii relativity a podobně znám jen velmi povrchně, ale troufám si říci že tato kniha, ač nehodlám snižovat její kvalitu, není odborná ale naučná.
Mám na mysli knihu kterou napsal Brian Greene.

Odpovědět

Podle teorie nočních svítích oblak

ZEPHIR,2007-03-30 01:41:32

za global warming může odraz slunečního záření od stratosférickejch oblaků, který normálně vznikaj kondenzací ledovejch částic na mikrometeoritech, ovšem v důsledku létavýho smogu exhalátů, leteckýho a kosmickýho provozu a radioaktivity nukleárních testů a jadernejch havárií se jejich hustota od počátku stoleti zvedla o několik řádů.

Mě osobně by zajímalo, jak s tím může souviset magnetický pole Země a stěhování pólů, který v současný době nabývá na intenzitě. Napadlo už někoho korelovat klimatický periody s intenzitou geomagnetickýho pole? Výška ionosféry poroste s tou měrou, jakou bude klesat magnetický pole a začne odrážet dlouhovlnnou část slunečního spektra pod nízkým úhlem zase zpátky. V podstatě by ionosféra fungovala tak, jako by země byla přikrytá zrcadlem, který se teď začalo postupně zvedat a místo odrážení tepla do kosmu ho začíná fokusovat na povrch Zeměkoule.

V podstatě se tak vydává příčina za následek. Je zajímavý, že podobná magnetická aktivita se projevuje i na ostatních planetách. Možná jde o efekt rezonance: při prolétávání Nibiru sluneční soustavou se toky hmoty uvnitř planet a magnetický pole planet periodicky promíchávaj tak dlouho, až dojde k jakýmusi zfázování.

Odpovědět


podobnost čistě náhodná

dan,2007-03-30 14:18:24

ZEPHIRE, to dělali rádi soudruzi, mluvili nespisovně,aby se přiblížili masám. Nevim proč se Ti zdá tato mluva přítažlivá, komu se chceš přiblížit ty? ...náctiletým?

Odpovědět


To dělali rádi soudruzi, mluvili nespisovně...

ZEPHIR,2007-03-30 19:45:14

To je čistě spisovná pražština... Přečti si něco Ostravaka...

Odpovědět


Chachacha, spisovna pražština?

Colombo,2007-03-30 19:47:57

Kde si to zephire slyšel. Máš něco proti ostravákovi? Viš co to je? BLBOST, lidi jen fascinuje ten zpusob řeči, proto to taky lidi kupují a tak byl i ostravak vydán.

Odpovědět


Pražština

ZEPHIR,2007-03-30 20:32:29

To fakt tady s Váma nemá cenu řešit, pitomce selektuju totiž mj. podle toho, že se místo obsahem mejch příspěvků zabejvaj formou.

Pražština je velmi užitečná řeč.

Odpovědět


selekce

Honza,2007-03-30 21:15:57

Já zase selektuju to, co budu číst, (i) podle toho, *jak* je to napsané. Blbosti nemám čas číst ;-).

Odpovědět


Ale copak Zephire, sebeignorace?:)

Colombo,2007-03-30 21:47:28

sebeignorace?:)

Odpovědět


Blbosti nemám čas číst...

ZEPHIR,2007-03-30 22:05:46

Děláte, jako by vás někdo nutil... Jak malý Jardové. ;-)

Odpovědět


kde nic neni, ani zephirovo svědomí...

ZEPHIR,2007-03-31 11:51:19

Abysem se uklidnil, musel bych se přestat smát... :o)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz