Vykácením lesů proti globálnímu oteplení  
Spolehlivý návod na to, jak zastavit neustálé ohřívání zemské atmosféry. Pilu do ruky a řezat a řezat a řezat…

 

 

Zvětšit obrázek
A jde se na to. To by bylo, abychom to globální oteplování Zemi nezarazili.

Vědátoři z celého světa se opakovaně sešli, aby si odhlasovali, že člověk nezadržitelně ohřívá Zemi. Do atmosféry se naším přičiněním dostává stále více skleníkových plynů, např. oxidu uhličitého nebo metanu (ten je v ohřívání atmosféry čtyřikrát výkonnější než mnohem proslulejší CO2). Skleníkové plyny nepouštějí sluneční záření zpět do kosmu a ohřívají povrch Země. Na vině je údajně i kácení lesů, protože stromy přijímají velká množství oxidu uhličitého, fotosyntézou jej mění na organickou hmotu a tu skladují v dřevu. Kácením lesů tuhle „houbu na CO2“ ztrácíme.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Ideál neohřívající se planety.

Americký klimatolog Ken Caldeira vidí kácení lesů v úplně jiném světle. Podle něj odlesnění planetu ochlazuje. V zemích mírného klimatického pásu pohlcují tmavě zbarvené lesy sluneční záření a ohřívají zemský povrch. Po vykácení by holiny pokrýval aspoň na část roku sníh, který odráží většinu slunečního záření od zemského povrchu. V tropech  by se ale z odlesněných území odpařovalo méně vody a vznikalo by méně mraků, které chránci zemský povrch před ohříváním jako slunečník.

 

 

Jaká by byla výsledná bilance? To se pokusil Caldeira určit ve studii, kterou zveřejnil prestižní vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Americký vědec se rozhodl pro extrém. Představme si, že bychom do roku 2100 vykáceli všechny pozemské lesy. Co by se stalo? „Výsledkem by bylo ochlazení zemského povrchu o 0,3°C,“ říká Caldeira. „Byl by konec globálnímu oteplování.“

 

 

Zvětšit obrázek
Sněžné pláně nenarušené „zlotřilými“ stromy odrážejí sluneční záření a úspěšně chladí planetu.

Caldeirova studie rozhodně nevyzývá k masovému kácení lesů. Spíše upozorňuje, že naše odhady vývoje pozemského klimatu mají daleko do dokonalosti. Ve hře je spousta faktorů, které nebereme do úvahy a výsledky našich modelů jsou proto zcela jistě hodně nepřesné. Americký klimatolog už byl obviněn, že pracuje pro dřevařské společnosti a bylo mu anonymně vyhrožováno. Také někteří vědci mu naznačili, že „takové věci se prostě neříkají nahlas“.

„Nejde tu přeci o to, jestli zachráníme ten či onen les nebo o to, zda zabráníme globálnímu oteplení. Mělo by nám jít o komplexní ochranu životního prostředí,“ říká „kacíř“ Caldeira.

 

Pramen: Combined climate and carbon-cycle effects of large-scale deforestation, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, April 17, 2007, roč. 104, č.16, str. 6550-6555

Datum: 18.04.2007 13:54
Tisk článku

Související články:

Oteplují ledovce planetu? Některé ano!     Autor: Josef Pazdera (27.11.2018)
Bionafta přispívá ke globálnímu oteplení     Autor: Jaroslav Petr (24.04.2007)
Ochlazení horní vrstvy světového oceánu     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2006)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz