Milenci na dálku, donchuáni, bačkorové typy a jejich testosteron  
Ne každá chemická látka má to štěstí, že se dostane do všeobecného povědomí. Testosteron toto privilegium již nějaký pátek požívá.

 

 

Zvětšit obrázek
Sari van Anders

Steroidní hormon testosteron, který je často označován přívlastkem „mužský“, se vyskytuje  i u žen, ovšem v řádově nižších koncentracích. Není také divu, neboť jeho účinky se táhnou od rozvoje druhotných pohlavních znaků přes celou řadu oblastí chování, jako je např. sexualita či agresivita, až po tlumivé účinky na imunitní systém. V poslední době se ukazuje, že u mužů, kteří mají partnerku, se vyskytují nižší hladiny testosteronu, než mají muži, kteří jsou „single“. V zásadě nezáleží na tom, zda je daný pár sezdaný, žije na „divoko“ nebo spolu jen „chodí“. Jak už to často ve vztahu hormonů a chování bývá, není úplně jasné, zda vysoké hladiny testosteronu vedou k tomu, že si těžko najdete partnerku nebo v důsledku vztahu dojde k snížení vašich hladin testosteronu.

 


Problematiku různých typů vztahů a hladin testosteronu má v popisu práce Sari van Anders z kanadské Univerzity Simona Frasera, které se povedlo výsledky svých dvou posledních studií otisknout v březnovém a dubnovém čísle časopisu Hormones & Behavior. Obě studie se snaží přispět k rozlousknutí výše uvedeného dilematu o příčinnosti vztahu mezi chováním a hormony. V první z nich se zaměřila na to, jak se na hladinách testosteronu projeví fakt, že partneři spolu nejsou v každodenním styku. Provedla proto hormonální analýzu u partnerů, kteří žili v různých městech a stýkali se zpravidla jen o víkendech a jako kontrolní skupiny použila jednak páry, které žily ve stejném městě a dále pak skupinu mužů a žen bez partnera.

 

Zvětšit obrázek
Mužům, kteří si vytvoří partnerský vztah, hladina testosteronu klesne.

 

Opakovaně se potvrdilo, že „single“ muži mají vyšší hladiny testosteronu ve srovnání s těmi, kdo již mají vztah. Nebyl však zjištěn žádný rozdíl mezi muži, kteří měli partnerku ve stejném městě a těmi, kteří vedli partnerský vztah na dálku. Výsledky u žen se však překvapivě lišily. Nižší hladiny testosteronu byly zjištěny pouze u žen, které měly partnera ve stejném městě. Zatímco ty, které ho měly v jiném městě, měly hladiny podobné ženám bez partnera.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Ne jinak tomu bude u pánů tvorstva.

V druhé studii se autoři zaměřili na skupinu lidí, kteří mají více intimních partnerů najednou. Jednalo se opět o skupinu jak mužů, tak i žen. Analýza hladin testosteronu, provedená stejným způsobem jako v předchozím experimentu, ukázala, že jak u mužů, tak i u žen, které mají více partnerů najednou, se vyskytují vyšší hladiny testosteronu ve srovnání s monogamními. Také byl potvrzen výsledek známý z předešlých studií, že muži v monogamním svazku mají nižší hladiny testosteronu než nezadaní muži. Tento výsledek však neplatil u žen. Předtím, než se pustíme do odvážných spekulací, je však třeba říct, že vzorek monogamních žen byl poměrně malý, neboť se jednalo pouze o pět žen.

 


Výše uvedené výsledky tak naznačují, že co se testosteronu týče, nezáleží pouze na tom, zda máte či nemáte partnera, ale také kolik jich máte. Protože vyšší hladiny testosteronu jsou spojeny s kompetitivními situacemi, vypadá to, že liberální donchuáni jsou stále ve střehu, jednak aby o jednoho ze svých partnerů nepřišli a samozřejmě i pro případ, že by se na obzoru objevil partner další.

Datum: 19.04.2007
Tisk článku

Související články:

Sexualita v řeckém náboženství     Autor: Zdeněk Kratochvíl (02.11.2019)
Sublimace erotiky podle Platóna, alias filosofie     Autor: Zdeněk Kratochvíl (11.10.2019)
Kdo má hodně testosteronu, kupuje extravagantní šunty     Autor: Josef Pazdera (06.07.2018)
Čím menší varlata, tím ochotněji se otec zapojí do výchovy     Autor: Stanislav Mihulka (10.09.2013)
Viagra pro ženy se bude vtírat do nosu     Autor: Josef Pazdera (02.11.2012)



Diskuze:

.

gr,2007-04-24 16:37:04

\\"Jak už to často ve vztahu hormonů a chování bývá, není úplně jasné, zda vysoké hladiny testosteronu vedou k tomu, že si těžko najdete partnerku (...).\\"
Tohle jenom potvrzuje prislovi \\"K tomu, aby sis nasel zenskou, potrebujes mit zenskou.\\"

Odpovědět

5??

oomega,2007-04-22 05:22:35

5 monogamnich zen? zajimal by mne pocet ucastniku vyzkumu komplet...20 000?:D

Odpovědět


:-)

gingko,2007-04-23 15:08:42

mě více zajímá počet monogamních mužů...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz