Slunce hraje nebeskou hudbu  
Astronomové zjistili, že atmosféra Slunce vytváří gigantické „sluneční varhany“. Magnetické pole tvoří v koroně smyčky, které se chovají jako hudební nástroj.

 

Zvětšit obrázek
Magnetické pole Slunce vytváří v koroně smyčky, které vytváří jakési „roury“ chovající se jako varhany. Vydávají mocné zvukové vlny. (Credit: Royal Astronomical Society)

Když se řekne vesmír, představíme si chlad a ticho. Jenže se ukazuje, že místo ticha tam je pořádný kravál. Již jsme vás informovali o tom, jak zvukové vlny generované hluboko v kolabujícím jádře hvězdy rozmetají supernovu. A nebo jak Sonda Cassini poslouchala hudbu ze Saturnových prstenců.

Zvětšit obrázek
Youra Taroyan

Saturn zvoní dopadem meteoroidů (úlomků meziplanetární hmoty, pohybujícího se vesmírem), které dopadají na velké kusy Saturnových prstenců. Zatímco Saturnem reprodukovanou hudbu mají na svědomí tělesa o průměru asi 1 cm, a jejich výkon bychom mohli přirovnat k šeptání, v případě sluneční hudby se jedná o produkt dějů o rozměrech stovek milionů kilometrů, jejichž výkon se spíš hodí přirovnat k randálu trub schopných bořit zdi Jericha. 

 

 

V případě dnešních slunečních varhan jde o výtah z přednášky, která zazněla na konferenci Královské astronomické společnosti v Prestonu. O jedné takové jsme vás již seznámili  v článku Ochranný štít po vzoru Enterprise s přípravou laboratorního zařízení, které má prověřit ochranu kosmonautů před nebezpečným zářením vytvořením umělé magnetosféry. Tentokrát jde o příspěvek vědců z university v Sheffieldu (Dr. Youra Taroyan a prof. Robert von Fay-Siebenburgen). Jejich poznatky se týkají vysvětlení souvislostí magnetických a zvukových vln. Několik let vědci podrobně studovali možnost předpovídání chování Slunce. Tomuto problému se také věnovaly mise STEREO a Hinode. Šlo o to zjistit dynamiku dějů při kterých Slunce vyvrhuje do okolí materiál a jak tyto děje souvisí s jeho magnetickým polem.

Zvětšit obrázek
Pohled na "sluneční varhany"  z jiného úhlu.

Ukázalo se, že kromě jiného, magnetické pole Slunce vytváří také magnetické zvukové vlny. Ty se tvoří okolo magnetických smyček vyskytujících se ve sluneční koroně. Magnetické smyčky mohou dosahovat gigantických rozměrů, až 100 milionů kilometrů v průměru. Kmity těchto smyček působí podobně jako varhanní píšťaly.

 

Robert von Fay-Siebenburgen

 

Vzhledem ke gigantickým rozměrům těchto dějů dosahují i akustické vlny ohromné síly. Jejich amplitudy se šíří v desítkách kilometrů za sekundu. Zvukové vlny jsou generovány při základně „magnetické roury“ v době ohromných explozí, známých jako tzv. mikro-záblesky. Při nich se uvolňuje energie srovnatelná s miliony vodíkových bomb. Po každém takovém záblesku začne v magnetické rouře hukot. Tato „mega hudba“ zhruba do hodiny ustává a mizí společně s magnetickou smyčkou.

 

Pramen: Royal Astronomical Society

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 22.04.2007 12:36
Tisk článku


Diskuze:

zvukový záznam

Martin,2007-04-22 13:45:30

Kedy si budeme môcť vypočuť zvukový záznam? Samozrejme, upravený tak, aby nám nepotrhal uši...:DDD

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz