Jsou chytří také bohatší?  
Rozsáhlá studie ukázala, že lidé s podprůměrnou inteligencí jsou stejně bohatí jako ti, kteří se honosí vysokým IQ.

 


Stát se vědcem vás nevynese k pohádkovému bohatství, ani v Americe. Inteligentní lidé se vlastní vinou dostávají do stejných finančních problémů, jako osoby s nízkým IQ. „Lidé se nestávají bohatí tím, že jsou chytří“, říká Jay Zagorsky z centra pro výzkum lidských zdrojů na Ohio State University, který tímto směrem zaměřený výzkum prováděl. Podle něj nemá naše IQ s naším bohatstvím žádnou souvislost.

 

 

Jay Zagorsky (Foto: Jo McCulty)

Něco jiného je výše platu. Příjmy těch s vyšším IQ jsou sice vyšší, ale v žádném případě se neprokázalo, že být chytrý vás ochrání od finančních průšvihů. Záležitost vyšších příjmů v souvislosti s vyšším IQ není nic nového. V tom je tato studie jen potvrzením výsledků jiných autorů. Tentokrát šel výzkum ale o něco dál a kladl si za cíl sledovat IQ, výši bohatství a finanční problémy. Finanční úspěch totiž není jen výše měsíčního příjmu. Znamená to také být zajištěn pro případ, kdy se nedaří, včetně rezerv pro stáří. Finanční úspěch by měl člověku zajistit, aby se nemusel obávat o to, že jeho finanční zdroje vyschnou a stále hlídat svůj měsíční finanční napnutý limit, do kterého je potřeba se „vejít“.

Závěry studie o kterých zde referujeme, vyplynuly z údajů od 7 403 Američanů. Výzkum byl dlouhodobý a byl v USA financován ze státních zdrojů organizací odpovídajících našemu Úřadu práce. Pokus běží od roku 1979 a sledované osoby jsou dnes ve středním věku a je jim okolo čtyřiceti let. 

 

Kvalifikační předpoklady a hodnocení sledovaných osob probíhalo na podkladě „AFQT“ testu (Armed Forces Qualification Test). Jde o metodiku, kterou používá k prověření inteligence osob americké Ministerstvo národní obrany. Osoby byly vybrány náhodně z celého spektra Američanů, kteří na počátku sledování dali ke zjišťování svých údajů souhlas.  U osob se sledovaly jejich příjmy, a majetkové poměry, včetně rozboru jejich finančních problémů, které jsou evidovány na debetních úvěrových kartách,… . Průzkum byl tak pečlivý, že se pokusným osobám šťourali i v tak osobních věcech, jako například zda v posledních pěti letech nebyli účastníky bankrotu, jestli spláceli úvěry a nezpožďovali platby za dodané zboží či služby.

 

Ukázalo se, že osoby s IQ 100 (průměr populace) mají ve srovnání s těmi, co mají IQ 130 zhruba trojnásobný rozdíl v příjmech. Rozdíl průměrného ročního příjmu se u těchto dvou skupin rozcházel následovně: 6 000 proti 18 500 USD.

 

Když se ale vzalo v potaz bohatství jednotlivce jako celek, včetně jeho finančních závazků, tak si lidé s průměrným IQ a podprůměrným IQ, vzhledem proti skupině těch extra nadaných (IQ 130, jichž jsou v populaci jen 3%), vedli doslova skvěle. Jinak řečeno, tato studie prokázala, že IQ s bohatstvím nesouvisí. A ještě jinak řečeno, k bohatství cesta přes IQ nevede.

 

 

Nejlépe jsou na tom ti s mírně nadprůměrným IQ


Jak je možné, že si lidi s trojnásobnými příjmy svoje bohatství neudrží, tak na to, podle Zagorskyho, tato studie odpověď nezná. Nebylo to v jejím zaměření. Nicméně se mu podle dostupných údajů zdá, že ti extra chytří svůj majetek jednoduše „rozfrcají“. Nemyslí na zadní kolečka a nedělají si rezervy pro čas nepohody. Zagorsky se nechal slyšet, že další jeho výzkum už začal a je právě tímto směrem zaměřen.


Další zajímavost, kterou studie přinesla je, že takzvaně „nad poměry“, kdy k udržení svého standardu využívají přečerpávání svých finančních limitů, mají tendenci hned dvě skupiny osob. Ti, jejichž IQ je okolo 90 bodů a ti, jejichž IQ je nad 115. Těch, kteří často „jedou na úvěr“, bylo ve skupině osob s IQ 75 jen 7,7%. Procento těchto osob rostlo k maximu (12,1%), které bylo charakteristické pro osoby s IQ 90. Pak počet riskujících prudce klesá a drží se nízko až do IQ okolo 115. Na této hladině IQ znovu nabírá na síle a míří k výšinám. 
Stejnou dvouvrcholovou křivku pro IQ kopírují i další hlediska, jako jsou počet bankrotů, neproplácení účtů,…

Z pohledu zajištěnosti a skutečného reálného hmotného bohatství, jsou na tom nejlépe ti se slabě nadprůměrným IQ.  Být chytrý tedy podle této studie vůbec neznamená být takzvaně „za vodou“ a bez problémů.  Svědčí o tom i fakt, že u těch s IQ nad 125 je až 6 procent, kteří se dostávají do finanční nouze a je mezi nimi 11% chronických neplatičů.

 

Závěr

Inteligence nemá nic co do činění s bohatstvím. My, jež podle testů vycházíme, že jsme spíš rozumu mdlého, bychom byli bláhoví, pokud bychom nabyli dojmu, že jsme k úspěšnosti nějak hendikepováni. A pokud si „chytrolíni“ myslí, že jim jejich inteligence dává nějaké záruky úspěchu, jsou taky na omylu.

 

Pramen: Ohio State University

 


 




Komentář osla:


"S upřímnou internacionální závistí, jim to přeju."

 

Datum: 26.04.2007 13:38
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Podnikatelská inteligence

Ladislav Pazdera,2010-05-22 14:53:54

Ke každé úspěšné specializaci je nutno mít jinou inteligenci.
K zbohatnutí je nutno mít, já tomu říkám, podnikatelskou inteligenci. To by páni výzkumníci ale
měli dávno vědět. Objevují Ameriku.

Odpovědět

patřím mezi ty postižený 125ky

r.m.,2008-01-05 23:47:31

Od určitýho stupně rizika mám v sobě ale zpátečku, větší než ti hloupější i než ti chytřejší. A taky se vším, co si pořídím rostou i provozní náklady. a vůbec nezcvoknout se, je problém)))

Odpovědět

150

l4m4,2007-04-29 11:15:06

Počítám, že ve vzorku 7403 lidí jich nebude statisticky významný počet s IQ > 150, takže jsem se o své skupině zase nic nedozvěděl :o)

Odpovědět


tak kolem 20 - 30

CTOKOKOTOB,2007-05-05 11:58:23

distribuce je sešikmená, takže je to trochu víc, než odpovídá příslušnému kvantilu

Odpovědět

EQ

však ja, kto iny,2007-04-29 09:11:58

som počul od niekoho že dôležitejšie k uspechu je vysoke EQ a nie IQ. ale vôbec neviem podrobnosti :)))
no ak plati že ludia s vyššim IQ maju nižšie EQ tak je to jasne :)))
ak teda nepovažujeme za uspech to že sice mam mesačny prijem vyšši no rozflakam ho a som v problemoch ;)

Odpovědět

Jde o to, co je smyslem života

jdostalm,2007-04-28 21:36:58

Jaksi se podsouvá, že by člověk měl chtít být bohatý a nenápadně se tvrdí, že toto bohatsví má být materiální. Bohatství je jistota a lepší se s ním překonávají období nouze, ale určitou jistotou jsou i vlastní schopnosti a jejich rozvíjení. Rozhodně s tím druhým je větší sranda. Moudří říkají, že práce má bavit a když nebaví, tak za ní mají být aspoň peníze. Já myslím, že existuje hranice finančního zajištění, při jejímž překročení se spousta lidí s kreativními nápady začne věnovat své seberalizaci, která nemusí být ve shromažďování majetku nebo k němu přímočaře nevede.

Odpovědět


Jojo...

Franta Vrata,2007-04-30 10:31:23

A proto ja pracuji tak 25 hodin tydne,ne proto ze bych byl linej ale proste mi nestoji za to delat o moc vic,jen bych platil vetsi dane...A svuj volny cas travim uslechtilejsim zpusobem nez vydelavani penez,treba ctenim osla... :-)))

Odpovědět

Myslim že to je takhle:

pavelm,2007-04-28 01:58:07

Nejméně inteligentní nejsou schopni si vydělat víc než potřebují.
Mírně nadprůměrní jsou schopní vydělat o hodně víc než potřebují.
Vysoce inteligentní jsou schopní vydělat mnohonásobně víc než potřebují, ale jsou dost inteligentní na to, aby jim došlo, že svět neni jen o práci a že pokud budou je dělat tak jim prachy budou naprd. Najdou si tedy práci i podle jiných kritérií, například pracovní doba, množství volna, jestli je práce baví atd.

Bylo by tedy dobré srovnat i množství volného času a podobně.

Odpovědět

Stanovisko ke "géniům" tohoto světa!

JUDr.PhDr.Mgr. et Mgr.Henryk Lahola,2007-04-27 08:25:40

Nejvíce vzdělaní Evropané nepracují. Zaměstnavatelé mají komplexy méněcennosti je zaměstnat, ačkoli je terno pro zaměstnavatele právě tuto intelektuální elitu planety získat pro sebe. Ředitelé i personalisté si uvědomují jak oni sami těmto vzdělancům nesahají ani po členky ani svým vzděláním a ani inteligencí. To pak vede k jejich velice intenzivním pocitům méněcennosti. Tyto pocity méněcennosti pak u nich vedou zase k silné paranoji, která vytváří silnou psychologickou bariéru v ochotě přijímat do zaměstnání mnohem více inteligentní a vzdělané zaměstnance od nich samotných. (Fridrich Schwarz)

Odpovědět


Ano, to je kvalitni pripad

Jan Kotek,2007-04-27 17:21:08

Viz http://henryklahola.nazory.cz/ (nedoporucuji cist pri jidle).

Odpovědět


na vystudování

pavelm,2007-04-28 01:54:21

NA vystudování práv neni nějaké inteligence moc zapotřebí, na to je zapotřebí hlavně paměť. A filosofie to samý.

Odpovědět


Intelektuál...

mag,2007-04-28 21:15:30

se pozná i podle pravopisu ;-)
Ty stránky jsou teda peklo.

Odpovědět


Pane Laholo

Ladislav Písařík,2010-03-06 15:17:59

a domníváte se, že inteligentní lidé, které popisujete, žijí pouze ze svého IQ ?

Odpovědět

výzkum zkoumal relativní bohatství

doxtan,2007-04-27 07:08:33

a nikoliv absolutní, míra zajištění do budoucna může být dost rozlišná. Kolik potřebuje pro budoucí zajištění obyvatel nájemního bytu s regulovaným nájemným a kolik majitel luxusní vily a továrny s pěti sty zaměstnanci?
Jinak ten druhý vrchol je docela zajímavý a podle mého souvisí s vědomím vlastní inteligence. Zkrátka a dobře jsem dost chytrej na to, abych si v budoucnosti zajistil vše co potřebuji, takže teď můžu utrácet a konzumovat, šetřit netřeba. Že to nemusí být vždy pravda si může uvědomit až když je pozdě.

Odpovědět

Není důležité....

Ccecil,2007-04-27 05:46:38

Není důležité, kolik kdo vydělá, ale kolik mu z toho zůstane.

Odpovědět

Radsi budu tady

smrk,2007-04-26 23:44:51

Jestli ti s IQ=100 maji plat=6000 usd/rok, tak to vypada skoro jako prumerny americky plat. Teda nic moc.

Odpovědět


kdepak

Franta Vrata,2007-04-30 10:26:26

Prumerny plat v USA zdaleka neni 6000 a ani 18 500 $ to mozna bylo nekdy na zacatku te studie v roce 1979.Nyni je kolem 35 000 $.

Odpovědět

podmienka bohatstva

Martin,2007-04-26 16:06:26

Ja som síce žiadny výskum na túto tému nerobil, ale je mi jasná jedna vec - základnou podmienkou toho, že človek chce byť bohatý, je BYŤ LAKOMÝ.

Odpovědět


???

Igor,2007-04-26 18:53:35

Vážne si myslíš, že Bill Gates, či Warren Buffett sú lakomí? A že sú bohatí viac-menej len kvôli tomu?

Odpovědět


Martin,2007-04-26 21:19:04

Podľa mňa sú, keby napríklad Gates nebol lakomý, predával by produkty svojej firmy oveľa lacnejšie, a aj tak by na nich ešte stále riadne zarobil. Ale využíva/zneužíva to, že má prakticky na IT-trhu monopol...

Odpovědět


Kdyby Gates prodával svoje výrobky lacinějc...

ZEPHIR,2007-04-26 22:24:36

prodal by jich ještě mnohem víc a měl by ještě větší monopol - to tě nenapadlo.... ;-)

Rozdíl v úspěchu tupoňů a ikvoňů spočívá v tom, že ikvoni vyhledávaj další ikvoně, zatímco tuponi blbce, na kterejch se dá vydělávat.

Odpovědět


naprosty souhlas..

xyz,2007-04-26 22:37:20

Taky si myslim ze to bude obecne lepsim charakterem u velmi inteligentnich osob - blbci si nenahrabou protoze na to nemaji, a (opravdu) inteligentni lide proto ze maji vyssi a uslechtilejsi cile a po bohatsvi (ve smyslu penez) netouzi. Takze zbyva prumer, ktery si nahrabe, obvykle navic jeste na ukor prave tech blbcu (kteri mozna po penezich touzi nejvice..)

jinak to Zephyr: ono jestli to nebude tim ze monopol ma kvuli tomu ze naprosta vetsina lidi si ty wokna zkopiruje zadarmo, resp. zkopirovala v dobe kdy s PC zacinala, a pak byla lina cokoliv zmenit. Tj. kdyby zlevnil, nebo i daval zadarmo, uz vic lidi nenachyta protoze nebude odkud brat.. Ale je fakt ze asi vylozene blbej nebude.. mozna je to tim ze prachy podobne jako moc korumpuji.

Odpovědět

Náměty

Vojta,2007-04-26 14:22:21

Velmi pěkná studie. Zajímavé by bylo také prověřit vliv IQ na délku dožití, možná i na zdravotní stav. Asi alarmující by bylo zjistit vliv IQ na množství potomků.

Odpovědět


To už tu bylo

Mlok,2007-04-27 17:17:45

Takových studií jsou spousty. A člověk se nestačí divit, že neblbneme rychleji než mudžahedín mučený nepřetržitým vysíláním Pobřežní hlídky.
Pro výběr z toho nejpikantnějšího zkuste Petra Bakaláře: Tabu v sociálních vědách.
(Jen ho neberte moc vážně... Podle něj totiž nejen, že zblneme všichni, ale už s tím dokonce pro demonstraci i sám začal. :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz