Za hromadným úhynem včel nebudou mobily, ale patogeny  
Vědci ze dvou pracovišť - Edgewood Chemical Biological Center a University of California v San Francisku jsou přesvědčeni, že se jim podařilo najít viníky, kteří mají v USA a Evropě na svědomí hromadné úhyny včel.

V  posledních dnech u nás snad nebylo media, které by nereferovalo o vlivu záření z mobilů na hromadné vymírání včel. Ostatně i v diskusi pod některými články nás na to upozorňujete. Také jste nám psali e-maily s kritikou, že jsme „zaspali“ a nabádali nás k nápravě. Odpovídali jsme vám, že se nám vysvětlení hynutí včel vinou mobilů, nezdá a proto, že o této kauze nehodláme referovat. Teď ale toto naše rozhodnutí měníme.


 

Kauza
Západní pobřeží USA tak už ztratilo šedesát procent chované včelí populace, východní dokonce sedmdesát procent. Stejné příznaky - náhle opuštěné úly hlásí včelaři také z Německa, Švýcarska, Španělska, Portugalska, Itálie, Řecka a z Británie.
Hlavní hypotéza je založena na tom, že mizení včel je způsobeno poruchami chování, v orientaci a v navigaci. Poruchy má způsobovat radiace z telefonů, které ruší navigační systémy včel a brání jim najít cestu zpět do úlů.

 


Nové poznatky

Zvětšit obrázek
Vědci z ECBC přišli na pravděpodobného viníka, který způsobuje úhyny včelstev katastrofálních rozměrů. (Credit: Scott Bauer, USDA/ARS)

Americkým vědcům se nyní zřejmě podařilo odhalit skutečné viníky celého problému. Umožnila jim to technika, kterou používají vojáci. Tato technika se je označována zkratkou „IVDS“, nebo-li Integrated Virus Detection Systém. Jde o techniku vyvinutou specielně pro americké ozbrojené síly. Umožňuje jim rychle prověřovat velké množství vzorků na přítomnost patogenů. Minulý týden se právě touto metodou podařilo vědcům z Edgewood Chemical Biological Center izolovat virus a patogenní parazity, které se vyskytují u uhynulých včel. Podle vědců se s vysokou pravděpodobností jedná o původce včelí katastrofy.

 

Objev učinili pracovníci z Edgewood  centra (ECBC) již minulý týden. Jejich kolegové z university zase přes víkend provedli ověřovací testy. V pondělí už oba týmy společně informovaly americké ministerstvo zemědělství. Prakticky obratem byla sestavena pracovní skupina, která dostala za úkol připravit opatření, která by včelám mohla pomoci. Že v této skupině expertů mají hlavní slovo vědci z Edgewood centra snad není třeba ani dodávat.
Situaci budeme dál pečlivě sledovat, protože úhyny včel se netýkají jen Severní Ameriky, nýbrž i našich evropských končin. Jakmile komise zveřejní seznam nápravných opatření, budeme o nich na Oslu informovat.
Přesto, že se jedná o převratný objev, nemusí být v této kauze vše zažehnáno. Opatření před šířením virových infekcí totiž nebývají jednoduchá. Nezbývá než doufat, že i to se vědcům podaří vyřešit a že "Colony Collapse Disorder" (CCD), jak se vymírání včel začalo říkat, brzo jako problém, „vymře“ také.
 


Pramen:  Edgewood Chemical Biological Center

 

Datum: 27.04.2007 03:03
Tisk článku


Diskuze:

Dalsi info o dane problematice

Mirko Palecek,2007-07-09 11:25:36

http://www.zachrantevcely.cz/

Odpovědět

e.liska

Pepa z depa,2007-04-30 18:58:35

Dík. V nemocnicích, u lékaře i jinde jsme totiž upozorněni,abychom vypnuli mobily,abychom nerušili práci počítače.Včetně kardiaků se strojkem. Zapnutý počítač a radio FM mi hlásí,že buď mobil hledá signál,nebo-že budu mít na mobilu hovor.

Odpovědět

Problem GMO

martalien,2007-04-30 00:46:41

Je zajimave ze vsichni broji proti GMO a ani si neuvedomuji ze slechteni rostlin a zvirat tak jak se pouziva uz mnoho staleti neni nic jinyho nez uprava genomu zvirat a rostlin, ktery ma duvod v dosazeni vetsich prirustku ci vynosu. Ma taky za nasledek vznik nektrych genetickych vad, jako snizeni odolnosti proti nekterym nemocem a nachylnost treba na vznik nezadoucich novotvaru. Geneticka manipulace primo z DNA ma naopak tu vyhodu, ze muzeme ovlivnit jen to co chceme a tak aby nevznikaly nezadouci novotvary a mutace. Z praktickeho pohledu ale neni mezi slechtenymi a GMO rostlinami zadny rozdil - jde jen o psychicky problem.

Odpovědět


Martalien

Pepa z depa,2007-04-30 09:02:36

Šlechtění rostlin a zvířat "po staletí" nemá nic společného s moderní metodou vnášení nepříbuzných genů (rostliny versus živočichové) do upravovaných genetických materiálů zejména rostlin.Existuje alespoň teoretické nebezpečí,že nově získané odrůdy se zkříží se stávajícími a že přes potravní řetězec získáme živiny,se kterými si náš organismus nemusí poradit. Nebo se zcela bezdůvodně mýlím? Před 39 lety se začalo používat ozařování rostlinných semen kvůli získání nových odrůd. Vědecký pokrok nikdo nezastaví. Za DDT byla udělena Nobelova cena. V padesátých letech 20. století byla naše bramborová pole bílá kvůli imperialistickému brouku -mandelince bramborové,o níž jsme se učili,že ji Američané schválně zavlekli na naše pole,aby zničili vzkvétající socialismus. Že se o ní učili žáci zemědělských škol po roce 1925 -nám nikdo samozřejmě neřekl. DDT a jiné "zaručeně bezpečné" chemikálie na ochranu rostlin se jaksi přestaly používat a jsou nahrazeny jinými,které čeká stejný osud. Vím,GM plodiny se testují na zvířatech,zda jsou bezpečné,ale ne se všemi kombinacemi s chemikáliemi,kterými jsme obklopeni a zahlceni. Navíc každý organismus reaguje jinak. Vědeckému zodpovědnému výzkumu velice fandím,nejsem zpátečník(hezké slovo z 50. let)

Odpovědět


Pepo,

Jirka,2007-04-30 11:23:20

mutageny se pouzivaji pri slechteni dodnes. Stejne tak se dnes pouziva DDT, tam kde to ma smysl.

Chemikalie se hledaji porad nove a nove, lepsi a lepsi. Tak to proste je, ucime se porad a porad. Rika se tomu pokrok.

Se vsemi kombinacemi latek neni otestovana zadna potravina. Jinymi slovy, vubec netusis, co udela takovy brambor, kdyz ho zalijes omackou s nejakym korenim z orientu.

Jestli chcete pokrok bez rizika, musite se odstehovat na nejakou jinou planetu. Lidi to lip neumi.

Odpovědět


omyl pepo

Pepa z Letňan,2007-04-30 12:13:05

Existuje něco, čemu se říká horizontální přenos genů. Když si o tom něco přečteš, třeba i tady na Oslovi, zjistíš, že v přírodě samovolně dochází k přenosu živočišných genů na rostliny a že člověk má také geny z říše rostlinné ve svých buňkách a že tedy to, co tvrdíš že neexistuje, se děje přirozenou cestou zcela náhodně samo a bez jakékoli kontroly.
Nech si udělat rozbor svojí DNA, zjistíš že máš v genomu zabudovanou bakteriální DNA,... Jsi vlastně gmo. Věděl jsi to?

Odpovědět

príbuznosť

Martin,2007-04-27 18:01:55

Myslím si, že by sa vedci mali pozrieť na genetický profil nakazených včelstiev a porovnať ich vzájomnú príbuznosť. Aj so včelami sa všelijako obchoduje, vymieňajú sa, šľachtia sa, hľadajú a množia sa tie najlepšie, možno je to celé spôsobené genetickou uniformitou. A ak sa nemýlim, včela medonosná v Severnej Amerike je európskeho pôvodu, z obmedzeného počtu včelstiev. Tým by sa dal vysvetliť rozsah postihnutia.

Odpovědět

Stejné příznaky - náhle opuštěné úly hlásí včelaři

Vojta,2007-04-27 15:01:40

... Umožňuje jim rychle prověřovat velké množství vzorků na přítomnost patogenů. Minulý týden se právě touto metodou podařilo vědcům z Edgewood Chemical Biological Center izolovat virus a patogenní parazity, které se vyskytují u nemocných včel...

Jak to v těch opuštěných úlech asi dokázali? A jak budou zkoumat toutéž metodou u neexistujících vrabců a vlaštovek, kam se poděli oni?

Odpovědět


mŕtvolky

Martin,2007-04-27 17:58:11

Možno tam tie včely nechali nejaké mŕtvolky robotníc a lariev a zistilo sa to ich rozborom.

Odpovědět

řešení dneska v 23:10 h na Nově

Fe,2007-04-27 12:45:39

Panika. Thriller USA (2001): Mladá novinářka Anna přišla na stopu vojenskému experimentu, který z obyčejných včel vytvořil létající virus. Zatímco Anna a její kameraman pátrají na zemi po původcích zla, vysoko v oblacích se začíná odehrávat tragédie.

(Tak je to vždy, když se experiment vymkne kontrole)

Odpovědět


zabijácké včely

Standa,2007-04-29 01:24:21

V tomto případě je film a fikce odlišná. Skutečné tzv. "zabijácké" včely vznikly klasickým křížením, ne GM.

A do světa je vypustili ekoteroristé (ochránci práv zvířat vnikli na pokusný pozemek a vypustili "vězněné" včely), ne vědci.

Odpovědět


Nebyli to ekoteroristi

Jana,2007-04-29 19:08:24

Kdysi jsem viděla dokument, hovořil tam onen profesor, který africké divoké včely do Jižní Ameriky přivezl. Včely nevypustili ekoteroristi, ale jeden hloupý nový zaměstnanec, který odstranil mřížky z česen, aby mohly včeličky ven. Ty mřížky tam byly ale proto, aby se nové královny nevyrojily, protože dělnice mřížkami prolezly bez problémů. No a tak to začalo...

Odpovědět


africké včely

Kolemjdoucí,2007-05-02 11:14:02

Oni je měli přivézt na ostrov vzdálený nějak 15 kilometrů od jihoamerické pevniny. Doufali, že se na pevninu přes moře nedostanou, ale africké včely to přeletěly. Tolik si pamatuji já. Nebo možná sedly na nějakou loď a přepluly na lodi. Tuším to bylo někdy v 50 letech minulého století.

Odpovědět

Mobily

Jirka,2007-04-27 10:32:34

Dost dobre si nedovedu predstavit, jak by vcely mohly byt zmateny zarenim z mobilu, ktere ma frekvenci okolo 1 GHz, tedy s vlnovou delkou okolo 30 cm. To je o mnoho vice, nez meri normalni vcela. Vcela je pro takove zareni neviditelna, nema moznost ho nijak registrovat, protoze na to nema dostatecne velkou antenu.

Odpovědět


antena

Medvědovič,2007-04-27 12:24:24

v mikrovlnce taky ohřejete při f 2,4GHz věci kratší než 15cm, mám pocit že existuje něco jako antena λ1/4.

Odpovědět


no teda...

bongo-bongo,2007-04-27 12:27:48

podle téhle vaší teorie by třeba dlouhovlnný rozhlasový přijímač musel mít i s anténou rozměry v řádu kilometrů, aby vůbec byl schopen zaregistrovat přijímaný signál

Odpovědět


Čože?

-rh-,2007-04-27 14:32:58

Čože? To by potom aj samotný mobil bol "neviditeľný" :-)))

Odpovědět


Polemika

Jirka,2007-04-27 16:21:14

Ad mikrovlnka: To je kvuli rezonanci molekul vody. Jenze tim se prave da jen ohrivat. Samozrejme to muze mit vliv, ale jen na pomerne jednoduche molekuly a nejspis bychom musely uz o takove molekule vedet. A to nevime.

Ad mobil: Antena je radove velka jako vlnova delka. Takova v mobilech je. Je to jeden z limitujich faktoru velikosti mobilu.

Ad dlouhe vlny: Ty anteny nejsou zrovna dvakrat male, i kdyz nejsou tak velke. Jsou ale vodive. Vcela v sobe zadny drat nema. (Mozna ma, ale nevime o tom.) Vcela se taky docela urcite neorintuje pomoci radioveho zareni, to ji muze maximalne tak rusit nejaky jiny smysl, nejspise prave ohrivanim. Ale to nejspise take pada.

Jiste, muze to mit vliv. Ale ten se musi dat nejak vysvetlit. A vysvetleni zatim nikdo neprinesl, dokonce ani jeho naznak.
Nejzajimavejsi na tom je, ze tohle je vec, ktera se da dost snadno otestovat. A neverim, ze to jeste nikdo nezkusil. Kdyby s mobily vcely nejaky problem mely, uz by se to vedelo jiste.

Pritom existuji mnohem primocarejsi duvody, cim by to mohlo byt (o tom je i tento clanek). Proc se vytahuji mobily?

Odpovědět


Nevím,

Pepa z depa,2007-04-29 11:27:43

jak funguje vysílač na běžném mobilu,zda vysílá i vyšší nebo nižší harmonické kmitočty,nebo zda jsou kmitočty "ořezány" na danou vysílací frekvenci?

Odpovědět


Mobily

e.liska,2007-04-30 11:14:45

Pokud by mobil vyslal jinde, nez kde ma, tak mate rusicku...
vsechny tyhle zarizeni jsou relativne uzkopasmova

Jinak k antenam: maji nejvyssi ucinnost, kdyz maji rozmery srovnatelne s vlnovou delkou. (1/4, 1/2, 5/8). Nebo pak muzete mit ladene smyckove anteny (prijimaji magnetickou slozku), ktere mohou byt vyrazne mensi, ale hodi se jen na prijem - pri vysilani maji mizernou ucinnost.

Odpovědět


Tvrzení o nepříznivém vlivu mobilních sítí...

ZEPHIR,2007-05-02 02:05:22

...se opírá o výzkum německých badatelů v čele s Jochenem Kuhnem z univerzity v Landau. Včely pokusně vystavené elektromagnetickému záření se v 70 procentech nedokázaly vrátit zpět do úlu

http://agbi.uni-landau.de/materialien.htm

Odpovědět


Neblbněte s těmi mobily.

kolemjdoucí,2007-05-02 11:07:48

Plno mobilních vysílačů je v přírodě na kopcích, kde taky občas do blízkosti včelaři postaví i včelstva. Už dávno by zjistili rozdíl, když postaví včely 100 metrů od vysílače nebo kilometr od vysílače. Pokud někdo strčí zapnutý mobil do úlu jako ti vědci, tak se nedá divit tomu, že to včely zaregistrují. Na pár centimetrů od vysílače mobilu se dá už počítat i s tepelným účinkem vysílání, natož na včelí chování.

Odpovědět


Neblbněte s těmi mobily....

ZEPHIR,2007-05-02 20:04:02

No, úplně bych si tak jistej nebyl. Včely se orientujou podle polarizace světla a záření z vysílačů je hodně polarizovaný. A včela je celkem tupý zvíře, když se sekne při odhadu návratu o pár metrů, nemusí úl najít. Zazmatkuje a spáchá rituální sebevraždu.

Odpovědět

Proč umírají včely

ZEPHIR,2007-04-27 10:11:57

1) Roztoč kleštík http://www.uky.edu/Ag/Entomology/entfacts/struct/ef608.htm

2) pesticid imadacloprid (dtto např. pesticid GAUCHO od Bayer CS, používanej k ošetřování sojovejch plantáží) u včel vyvolává ztrátu orientace
http://www.bbka.org.uk/freefiles/imidacloprid/french_imidacloprid_ban_update_2005.pdf

3) látky hromadící se v geneticky modifikovanejch plodinách, především kukuřici

http://www.journaltimes.com/nucleus/index.php?itemid=12073

Myslím, že fandové volající po zákazu kontroly geneticky modifikovanej produktů skončej dřív, než začnou.

Odpovědět


Zakaz kontroly GMO?

Jirka,2007-04-27 10:25:19

Zatim jsem nevidel ani jednoho cloveka, kdo by chtel zakazovat kontrolu GMO.

Odpovědět


vzdycky se rozjede

e - zephirovo svedomi,2007-04-27 15:56:13

a jak se klepe nadsenim, ze zas necim prispel, ani si to neprecte a macka odeslat... to je v poradku

Odpovědět


Zatim jsem nevidel ani jednoho cloveka

ZEPHIR,2007-04-27 20:06:29

Já o to ani zvlášť nestojim, stačí si přečíst autory těchhle článků.

http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=2370
http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=2340

Odpovědět


A kde?

Jirka,2007-04-27 21:05:30

A v kterem z tech dvou clanku se pise o zakazu kontroly GMO? Ani v jednom!

Odpovědět


Ani v jednom!

ZEPHIR,2007-04-27 22:26:05

Všechny tyhle články maj společnej jmenovatel: ukřivděnej pocit, že někdo něco otevírá trh geneticky modifikovanejm produktům příliš liknavě, ba dokonce se ho pokouší prodej těchhle výrobků sledovat!

O čem jiném je třeba tenhle článek, když ne o zrušení kontroly prodeje GMO produktů a o boji aktivity GreenPeace, která o zachování této kontroly usiluje?

http://www.osel.cz/index.php?clanek=2551&akce=show2

Věnuj se radši astronomii, politika ti zjevně moc nejde.

Odpovědět


Problém GMO

ZEPHIR,2007-04-27 22:32:33

Problém GMO nám zřejmě přerostl přes hlavu rychleji, než jsme si byli schopni jeho riziko vůbec uvědomit. Existuje někde na webu seznam všech geneticky modifikovanejch plodin a produktů s uvedením, kvůli jakejm látkám/chování byly vlastně do velkovýroby zavedený? Kolik běžně užívanejch transgenních plodin (citrusy, kukuřice sója) obsahuje pesticidy nebo látky proti dalších škůdcům a v jakým rozsahu jsou nasazený a používaný v potravinářským průmyslu? Už samotná absence takovejch statistik je dost zarážející.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz