Chrání Helicobacter pylori před astmatem?  
Máte žaludeční vředy? Jásejte, nebudete mít astma!

 

 

Zvětšit obrázek
Helicobacter pylori na žaludeční sliznici

Žaludeční bakterie Helicobacter pylori je známa především jako původce žaludečních vředů. Lékařský časopis Archives of Internal Medicine nyní zveřejnil epidemiologickou studii, podle které bakterie snižuje u dětí riziko vzniku astmatu.

 

Tým vedený americkým mikrobiologem Martinem Blaserem z New York University School of Medicine vyšetřil bezmála osm tisíc dospělých a zjistil, že výskyt virulentních kmenů bakterie Helicobacter pylori snižuje o 40% pravděpodobnost vznik astmatu ve věku do 15 let.

 

Martin Blaser, New York University School of Medicine


„Nabídl se nám mnohem komplexnější pohled na tento mikroorganismus,“ říká Blaser. „Není to jen patogen vyvolávající žaludeční vředy nebo rakovinu žaludku. Je to mikroorganismus, který s sebou nese klady i rizika a jejich poměr je u každého člověka jiný.“

 

Odhalená role bakterie Helicobacter pylori zapadá do tzv. hygienické hypotézy o vzniku alergických onemocnění. Podle ní navozují mikrobiální infekce v časném dětství  v těle pacientů podmínky, jež snižují riziko vzniku alergií a astmatu. U více než dvou tisíc pacientů provedl Blaser alergologické testy na běžné pyly a plísně. Ukázalo se, že pacienti nakažení virulentním kmenem Helicobacter pylori mají nižší citlivost na tyto alergeny.

Zvětšit obrázek
Děti nakažené virulentními kmeny Helicobacter pylori mají velkou šanci, že nedostanou astma

 

Podle Blasera to není jediný přínos bakterie Helicobacter pylori. Americký mikrobiolog je přesvědčen, že nákaza touto bakterií chrání pacienty před některými onemocnění horního gastrointestinálního traktu, např. před následky refluxu žaludečního obsahu do jícnu. Pokles výskytu bakterie Helicobacter pylori u Američanů dává Blaser do souvislosti s prudkým nárůstem počtu případů rakoviny jícnu. Tento typ nádorového onemocnění je v USA nejrychleji přibývajícím typem rakoviny.


 

Pramen: Archives of Internal Medicine

 

 

 

 

Datum: 30.04.2007 10:08
Tisk článku


Diskuze:

no ja prave

Oldřich Motyka,2007-04-30 21:17:35

mam astma i helicobacter pylori. oboje od detstvi. eh.

Odpovědět


...

Martin,2007-04-30 21:21:41

Málo virulentný kmeň... ;-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz