Hra z mobilního telefonu proti kulturnímu šoku  
Nová herní technologie možná pomůže vychovat ze zahraničních studentů spokojené konzumenty, kteří nechodí do mešit a nezapalují automobily.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Výjev ze hry C-shock. Pít alkohol a kouřit je normální.

Náš svět je pestré a divoké místo k životu. Jako příslušníci momentálně dominující euroatlantické civilizace máme sklon nevidět výhody, která nám naše věda a civilizace přinášejí a zároveň velmi přeháníme nevýhody, které z našeho stylu života plynou. Komentáře příloh časopisů pro ženy a kutily jsou plné nářku, jak je naše civilizace špatná, nezdravá a proti přírodě, jak ale se zdá, do panenských končin Afriky nebo Jižní Ameriky nezkažených DVD přehrávači a supermarkety se kupodivu prakticky nikdo nehrne. A to i přesto, že nikomu v zásadě nic nebrání prodat byt či dům a odletět do náruče méně průmyslových končin.

 


Naopak, stejně jako v úsměvném příběhu o kapitalismu a komunismu, kdy mnozí lidé nadšeně měnili pohádkový život socialistického občana za nekompromisní vykořisťování na západě, tak i mnozí lidé ze zemí nezkažených průmyslem prchají k nám, do pekla dálnic a jaderných elektráren.

 

Hlasování nohama tedy vypadá poměrně jednoznačně. V naší civilizaci se stále častěji a častěji objevují lidé z různých koutů planety, mnohdy zvyklí na něco úplně jiného, než s čím se tu potkají. To přináší mnohé problémy a rizikové situace, kterým by šlo předejít i pouhou lepší informovaností. Ocitáme se v poněkud nedobrovolné a nevděčné roli hostitelů a nezbývá, než hledat různé cesty, jak se s tím vyrovnat.

 

Nipan Maniar z University of Portsmouth teprve před 5 lety přicestoval jako student ze své rodné Indie do Velké Británie. Coby expert na technologie elektronických her se rozhodl pomoci svým následovníkům, zahraničním studentům, kteří přijíždějí do Velké Británie a při svém příchodu zde zažívají menší či větší kulturní šok.

 

 

Zvětšit obrázek
Kulturní šok může potkat i našince. Velmi vhodné je k tomu Japonsko. Harajuku girls u stanice tokijského metra Harajuku.

Se svojí asistentkou Emily Bennett a ve spolupráci s britskými institucemi vyvinul interaktivní hru pro mobilní telefony jménem C-shock, která bude pomáhat nově příchozím studentům překonávat následky takového kulturního šoku. Hra bude plnit roli mobilního elektronického důvěrníka (e-mother, mobile mummy), který bude svého majitele vyučovat ve zvyklostech hostitelské země, především pokud jde o běžný studentský život po klubech a hospodách.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Poslední kulturním šokem v životě by se snadno mohla stát návštěva brazilské favely.

Hráč hraje zahraničního studenta, který je prvně ve Velké Británii. Cílem hry je snížit míru kulturního šoku herní postavy z počátečních 100 na nulu. Postava postupně plní úkoly, při nichž je vystavena situacím hrozících kulturním šokem.

 

 

Úvodním levelem hry je první den na britské univerzitě, v němž se hráč musí zorientovat v univerzitním kampusu. Zároveň ho hra připravuje na možné konfliktní situace, například, že studenti běžně pijí alkohol, kouří nebo si projevují lásku na veřejnosti. V rámci akademického života jsou například v jiných kulturách neobvyklé neformální vztahy mezi pedagogy a studenty. Z našeho pohledu zevnitř nám často ani nedochází, co vše není pro člověka z jiného kulturního okruhu samozřejmost.

 

Hra rovněž nenásilně poskytuje informace o důležitých telefonních číslech a adresách. Časem bude možné v rámci této herní technologie komunikovat a nově příchozí studenti tak budou moci navázat kontakty s kolegy nováčky. C-shock postupně zahrne úplné průvodce městy nebo i Velkou Británií a bude tak moci poskytovat kompletní informace.

Zvětšit obrázek
Kulturní šok se může týkat i zhýčkaných vegetariánů.

 

Studenti mají vrozenou náklonnost k mobilním telefonům a i ti chudší jsou ochotni si je pořídit, často za cenu omezení nezbytných výdajů. Zároveň je prakticky neustále drží v ruce, takže je docela slušná šance, že si C-shocku alespoň všimnou. Mohla by se jim tak dostat zajímavá didaktická technologie, která nově příchozím studentům nabídne stravitelnou alternativu oficiálních institucí. Možná díky tomu méně z nich propadne lacinému kouzlu rozličných extrémních ideologií a namísto toho se z nich stanou normální studenti žijící především intenzivním klubovým životem. Během letošního roku by měla být mobilní hra C-shock volně ke stažení na univerzitním webu University of Portsmouth.


Pramen: University of Portsmouth

Datum: 06.05.2007 20:05
Tisk článku

Související články:

Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
Popkulturní terapie pro nejmenší     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2005)



Diskuze:

asimilácia

Martin,2007-05-07 19:14:35

Zrejme jediným účinným spôsobom, ako predchádzať stretu kultúr, je dôkladná kultúrna asimilácia. Príklad Francúzska dosť jasne ukazuje, že multikulti je blbosť. Prečo by sa domáci mali prispôsobovať prisťahovalcom?
Ak chce niekto žiť tak, ako je naučený zo svojej krajiny, nech zostane doma. Okrem toho zdá sa mi, že ľudia, ktorí utekajú pred problémami, pred nimi aj tak neutečú, lebo si ich v skutočnosti všade nesú so sebou a v sebe.

Odpovědět


repete

fuk,2007-05-08 06:52:59

To máš jako s cigošema ale v bledě modrým, zase se nejde skupinka pomatenců která je bude obhajovat i kdyby dělali nevímjakejbordel, jsou to většinou ti co s nima nežijou a nepociťují následky jejich pobytu na vlastní kůži (novináři, politici, akademičtí "humanisti" ... doplňte si další). Pak tady panuje iluze že když budou žít "u nás" tak přejmou naši kulturu a po návratu domů ji tam budou šířit, no, řekl bych že euroamerická kultura je v přímém střetu o dost slabší, zvlášť protože je mem křesťanství dnes hodně oslaben, takže jediný výsledek je že se naše prostředí nakazí cizímy vlivy s následkem až občanské války v bodoucnu (viz Jugoslavie) a technologickém posílení muslimských a jiných potenciálně problematických krajin - bacha na historii, má velký smysl pro ironii - aby se nevrátil bumerang křesťanství z jeho agresivních dob.

Odpovědět

Hehe , podobné věci už se zkošeli

Schei8e Katze,2007-05-07 11:49:27

nakonec se však ukázalo, že daleko spolehlivějším přizbůsobovacím faktorem budou vodní děla, slzný plyn a gumové (zatím) projektily. VIVAT SARKOZY ! VIVAT FRANCE ! :)))

Odpovědět


Francie

Schweinehund (aka Stanislav),2007-05-08 08:47:47

Na nějaké jiné diskusi zazněla zajímavá myšlenka -- že ve Francii měla zvítězit levicová kandidátka, aby se Francouzi v tom hnoji, co hrozí nastat, řádně pobrodili. Pak by teprve nastalo druhé osvícenství a nepřizpůsobivé by ochotně poslali k čertu ... :-P

Odpovědět

Favela

Stanislav,2007-05-07 10:25:34

BTW ten obrázek je IMHO obráceně, ale i tak to vypadá dost neobyvatelně ... :-)

Odpovědět

sd

sds,2007-05-07 00:25:32

poměrně zmatený úvod...

Odpovědět


Mam jinou zkusenost

Jan Hajsky,2007-05-07 07:26:46

Ziju v pronajmu s Arabem. Uz ho trochu poznam a musim rict, ze ze zivota tady uz tretim rokem ma dost tezky depky. Sam tvrdi ze tady chodi casteji do mesity, nez doma. Taky se nechal slyset, ze by to tady tem bohacum nejradsi rozmlatil. Asi na tom fakt neco bude. Mame z nej srandu, ale jestli to mysli vazne - kdo vi?

Odpovědět


Do Prdele s nadpisem!

Bikkhu,2007-05-07 10:09:30

Si piš že to myslí vážně, stačí aby ho někdo pošťouchnul a další atentátník je na světě. Stačí aby potkal někoho kdo mu řekne že se na to alláh už nemůže dívat a že on je tím bohem vyvoleným který s tím má něco udělat. Uve Boll prý natočil parodii na 11. září, kde si dělá srandu z atentátníků i z atentátu. Sranda je asi nejlepší boj, je těžké zabít se pro něco z čeho si ostatní dělají srandu.

Odpovědět


ssd

d,2007-05-07 17:26:05

Tak mu vyrid, at tahne odkud prisel.... jak proste....

Odpovědět


ad Mám jinou zkušenost

Stanislav,2007-05-08 08:56:04

Povšimněte si ovšem, že myšlenka rozmlácení všeho bohatým není nosnou myšlenkou zdaleka jen ručníkářů (rómošů, ...). Ti se jen velmi zdatně přidali ...

Odpovědět

Zajimave

Jirka,2007-05-06 20:53:47

Jestli jsem to dobre pochopil, tak se ve hre jedna o prvni kulturni sok, kratce po prijezdu. Ten sice umi byt pekne tvrdy, ale neni duvodem, proc se chodi do mesity a zapaluji se auta. (To bylo prehnane i tak, do mesity se pochopitelne chodi stejne jako do kostela - neni to tedy zalezitost kulturniho soku, a auta alespon ve Francii zapaluji az potomci druhe nebo treti generace pristehovalcu, kteri kulturnim sokem take netrpi.)

S prvnim kulturnim sokem se vetsina lidi vyrovna pomerne snadno. Lidi jsou zvidavi, at jsou z jakekoli kultury a chapou, ze jinde se zije jinak, a proto zmenu preziji. Problemem je ale neco jineho - mnohalete cyklicke stridani stavu, kdy se s novou zemi ztotoznujete (nebo jste z ni dokonce nadseni), a stavu, kdy jste novym prostredim naprosto zhnuseni a vadi Vam i to, co by Vam v zemi puvodu nikdy nevadilo. Proti tomu ta hra ale asi jeste nepomuze. Mozna ji casem ale vylepsi. Kdo vi?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz