„Dvojvidea“ jižního pólu Venuše  
Evropská sonda Venus Express současně zachytila detaily denní i noční atmosféry na Venuši a navíc ještě v různých výškách nad povrchem. Výsledkem je mimořádná řada infračervených videosekvekcí dynamiky oblačnosti nad jižním pólem Venuše.

 

 

Zvětšit obrázek
Snímek jižního pólu Venuše v nepravých barvách (12.4.2006, vzdálenost 210 000 km) ukazuje vlevo „modrou“ denní polokouli (3,8 mikrometru) a vpravo „červenou“ noční polokouli (1,7 mikrometru). Tmavší oblasti znamenají silnější vrstvu mraků, znemožňující pozorovat tepelné záření povrchu. Kredit: ESA / VIRTIS / INAF-IASF / Obs. de Paris-LESIA

Jižní pól planety a jeho obrovský dvojitý vír byl zobrazen jako nikdy předtím. Jižní pól Venuše a dvojité bouřkové oko jsou permanentními atmosférickými úkazy v té oblasti planety. Jsou klíčem k porozumění globální dynamiky Venušiny atmosféry a mohou přispět k lepšímu pochopení komplexní meteorologie planety.

Zvětšit obrázek
Jižní pól Venuše (12.4. až 14.4. – horní řada, 16.4. až 19.4.2006 – dolní řada). Tmavší oblasti - silnější vrstvy mraků znemožňující výstup tepelného záření na povrch. Kredit: ESA / VIRTIS / INAF-IASF / Obs. de Paris-LESIA

 



V hledání záchytných bodů k řešení globální atmosférické „záhady“ využili spektrometru VIRTIS (Ultraviolet, Visible and Near-Infrared Mapping Spectrometer) na palubě evropské sondy Venus Express - ultrafialové, viditelné a blízkoinfračervené mapování.

 




Vědci maximálně využili všech schopností spektrometru VIRTIS, když se sonda Venus Express nacházela v apocentru oběžné dráhy (nejvzdálenější poloha sondy od planety). Zde se sonda pohybuje nejpomaleji (2. Keplerův zákon).

 



Snímky byly pořizovány především na vlnových délkách větších než 3 mikrometry (tepelná oblast infračerveného záření). Navíc VIRTIS může kombinovat denní a noční snímky, pořízené současně. To je velmi vhodné pro kratší vlnové délky, protože rozdíl mezi tepelným vyzařováním denní a noční strany Venuše je velký a pozorování obou oblasti současně není možné bez „zaslepení“ některých kanálů kamery.

 

 


Zvětšit obrázek
Složené video jižní polárního víru na Venuši (VIRTIS). Kredit: ESA / VIRTIS / INAF-IASF / Obs. de Paris-LESIA

 „Je to srovnatelné s pohledem na zářivý, sluncem osvícený sníh a na temné noční nebe, aniž bychom změnili  brýle,“ řekl Giuseppe Piccioni (Principal Investigator, VIRTIS). „Navíc, během tohoto pozorování se můžeme podívat na temnou a osvětlenou stranu jižního pólu ve stejnou dobu, ale můžeme také pohlížet do atmosféry v různých hloubkách. Co dnes nejvíce oceňujeme, je kompletní soubor 3D dat Venušiny atmosféry.“  

Zvětšit obrázek
Video jižní polárního víru na Venuši (VIRTIS). Kredit: ESA / VIRTIS / INAF-IASF / Obs. de Paris-LESIA

 

Videa jižního polárního víru, pořízená spektrometrem VIRTIS, jsou výsledkem kombinovaných pozorování na 2 různých vlnových délkách (3,8 a 1,7 mikrometrů) používaných ve stejnou dobu.

 

Různá vyobrazení byla získána během asi 8 hodin při 5 rozdílných drahách oběhů. Kanál 3,8 mikrometrů byl vybrán, protože je kompatibilní (v době expozice) s pozorováními na 1,7 mikrometrech. To umožňuje poskytovat informace o oblačnosti ve výšce okolo 65 km nad planetou. Vlnová délka 1,7 mikrometrů byla vybrána pro průzkum spodních vrstev oblačnosti na noční straně Venuše.

 

 

Zřetelně je vidět morfologie víru a jeho změn během osmihodinového pozorování a při sledování na různých oběžných drahách (oběžná dráha sondy Venus Express kolem Venuše trvá 24 hodin). Je zajímavé, že i přes „špatné povětrnostní podmínky“ během pozorování, videa mají maximální dosažitelný kontrast obrazu. Ve skutečnosti byla viditelnost polárních struktur poněkud snížena výskytem místní mlhy v horní vrstvě atmosféry.

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Umělecké zpracování evropská sondy Venus Express u Venuše. Kredit: ESA

„Pokud počasí povolí, prodluží se časové rozpětím našich budoucích pozorování a máme tak šanci získat dokonce jasnější a podrobnější pohledy na polární vír,“ dodal Piccioni. „Při zpracovávání videosekvencí tohoto druhu a kombinování všech „kousků“ informací, můžeme dlouhodobě studovat dynamiku a vývoj víru,“ řekl Pierre Drossart (vedoucí vědecký pracovník VIRTIS).

 

Zvětšit obrázek
Dr Pierre Drossart. Kredit: ESA

 

 

„Chceme porozumět celkové 3D teplotní struktuře víru, zvláště vertikální variaci horizontálních větrů.“ Dalším krokem bude sjednocení napozorovaných dat s počítačovými modely dynamiky kapalin a následně vytvoření, co nejlepšího modelu atmosféry Venuše.

 

 

Zdroj:
SpaceRef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 11.05.2007 06:23
Tisk článku

Související články:

Pátrání po aktivních sopkách na Venuši     Autor: Miroslava Hromadová (09.04.2008)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz