Jak hulit marihuanu bez kouře?  
Není kouře bez ohýnku. Američtí vědci nabízejí marihuanu bez ohýnku a tudíž i bez kouře.

 

 

Zvětšit obrázek
Vaření pokrmů z konopí nemusí zajistit dostatečný přísun biologicky aktivních látek.

Medicínské využívání marihuany je předmětem bouřlivých diskusí. Marihuana by měla ulevit od bolestí lidem s roztroušenou sklerózou, pomáhat při glaukomu, zvyšovat chuť k jídlu u pacientů s AIDS nebo tlumit nevolnosti u pacientů po chemoterapii. Problém spočívá v kouření, protože vdechování spalin s sebou nese zdravotní rizika, např. riziko rakoviny plic nebo kardiovaskulárních chorob.

 

Zvětšit obrázek
Donald Abrams, University of California San Francisco.

 

 

Tyto problémy se snaží někteří pacienti vyřešit tím, že si z konopí vaří čaje nebo z něj připravují pokrmy. To je ale provázeno dalším problémem. Biologicky aktivní látky z takto požité marihuany jsou nejprve metabolizovány v játrech a do krevního oběhu se dostávají v silně redukovaném množství. Ani pokusy izolovat hlavní biologicky účinnou látku tetrahydrokanabinol (THC) a užívat ji v tabletách či sprejích nepředstavují ideální řešení, protože samotný  THC nemá plnohodnotné účinky.

 

 

 

Donald Abrams z University of California v San Francisku vyzkoušel odpařovač, v kterém se marihuana zahřívá na 180 až 200°C. Při této teplotě se THC uvolňuje z rostlinného materiálu, ale nedochází přitom k hoření. Nevznikají tak škodlivé molekuly, které běžně vdechují kuřáci marihuany, např. oxid uhelnatý, benzen a karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky. 
Pokusy na dobrovolnících prokázaly, že vdecháním par z odpařovače lze dosáhnout srovnatelných hodnot THC v krvi jako při kouření marihuany.

Zvětšit obrázek
Kouření marihuany s sebou nese riziko nádorových onemocnění a kardiovaskulárních chorob, i když některé studie naznačují, že kouření marihuany není s ohledem na tyto choroby tak rizikové jako kouření tabáku.

Rozdíl je snad jen v tom, že po vdechování par je vzestup THC v krvi rychlejší. Farmakologické a fyziologické účinky jsou zcela srovnatelné.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Odpařovač uvolní z konopí biologicky aktivní látky, ale nevyíjejí se v něm zdraví škodlivé spaliny.

První pokusy s odpařovači proběhly už před pěti lety, ale pokrok na tomto poli byl v USA jen velmi pomalý, protože jediným zdrojem marihuany pro pokusné účely byl National Institute on Drug Abuse (NIDA), jehož cílem je potírání drog. Ten se do zásobování výzkumníků drogami pro pokusy nijak nehrnul. Nyní ale monopol NIDA skončil a vědci mohou získávat materiál i z jiných zdrojů.
Odpařovače se dají využít i k užívání jiných rostlinných materiálů s léčivými účinky.

 


Pramen: Abrams D.I. et al. Clin. Pharmacol. Ther. 2007 Doi: 10.1038/sj.clpt.6100200

 

 

 

 

 

Datum: 14.05.2007 09:48
Tisk článku

Související články:

Na super bakterie s marihuanou     Autor: Josef Pazdera (10.09.2008)
Endokanabinoidy tlumí alergie     Autor: Jaroslav Petr (18.06.2007)
Kouření marihuany může poškodit zárodek     Autor: Josef Pazdera (04.08.2006)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz