Mokrá minulost Marsu odhalena  
Astronomové zjistili, že marťanská půda analyzovaná roverem Spirit je bohatá na silikáty. Jedná se pravděpodobně o nejlepší důkaz, že v minulosti byl Mars mnohem mokřejší než je tomu nyní. Procesy, při nichž se mohou tvořit takto koncentrované usazeniny křemičitanů, vyžaduje přítomnost vody.

 

 

Zvětšit obrázek
Pod rudým povrchem Mars ukrývá světlá místa bohatá na křemičitany. Kredit: NASA/JPL/Cornell

Na robotickém rameni roveru Spirit je umístěn mikroskop spolu se dvěma spektrometry - Moessbauer Spectrometer (identifikace kovových minerálů) a Alpha Particle X-Ray Spectrometer (identifikace složení hornin a půd). Při měření pomocí alfačásticového rentgenového spektrometru a chemického analyzátoru byl v půdě zjištěn téměř čistý křemen (90 %).

 

Zvětšit obrázek
Rover Spirit. Kredit: NASA/JPL

 

 

„Mohli jsme slyšet, jak lidi údivem lapali po dechu,“ řekl Steve Squyres (Cornell University, Ithaca, New York), vedoucí pracovník projektů Mars rovers. „Je to významný objev. A skutečnost, že jsme našli něco nového a odlišného po téměř 1 200 dnech na Marsu, dělá celý objev ještě pozoruhodnějším. A projevuje se to ještě větším zájmem, co tam ještě je.“

 

 

 

Spirit v kráteru Gusev našel důkazy, že zde v minulosti byla voda – ložiska podzemní vody, půda bohatá na síru,  modifikované minerály a svědectví vulkanismu.

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Místa přistání některých sond na Marsu. Kredit: NASA

Při průzkumu této oblasti miniaturním spektrometrem tepelných emisí Mini-TES (Miniature Thermal Emission Spectrometer) si Steve Ruff (Arizona State University, Tempe) všiml, že spektrum vykazuje vysoký obsah křemene. A byl sestaven plán pro další studium půdy a sedimentů v okolí.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Kráter Gusev. Kredit: NASA/JPL

„Toto je nejlepší důkaz vody, který Spirit našel v Gusevu,“ řekl geochemik Albert Yen (Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.). Jedním z možných zdrojů křemičitanů může být vzájemné působení půdy a kyselých výparů, které byly uvolňovány při sopečné činnosti za přítomnosti vody. Dalším by mohla být voda v okolí horkého pramenu.

 

 

 

Podle vědeckých pracovníků „rover týmů“ poslední objev ukazuje nový přesvědčivý důkaz pro životu příznivé podmínky v minulosti Marsu. Astrobiolog David Des Marais (NASA"s Ames Research Center, Moffett Field, Calif.) řekl: „Na tom je vzrušující, že na Zemi existují místa s podobným prostředím, která jsou vlídná pro organismy.“

 

 

 

Zvětšit obrázek
Kráter Gusev (průměr 150 km) a meandrovité údolí Ma"adim Vallis, kterým v minulosti natékala záplavová voda do kráteru. Detaily. Kredit: NASA

Spirit i jeho dvojče Opportunity dokončily svoji základní tříměsíční misi v dubnu 2004. Oba stále ještě pracují, ač už vykazují znaky „stáří“. Jedno ze šesti kol Spiritu se již delší dobu neotáčí a zanechá za sebou hlubokou rýhu v půdě. Ale právě toto „rytí“ odkrylo několik míst světlé půdy a vedlo k největším objevům roveru Spirit v kráteru Gusev (včetně toho posledního).

 

Steven W. Squyres (Cornell University, Ithaca, N.Y.). Kredit: Answers

 

 

Doug McCuistion, ředitel pro výzkum Marsu (NASA"s Mars Exploration Program), řekl: „Tento nový neočekávaný objev ukazuje, že Spirit i Opportunity ještě po 3 letech od prodloužení misí mohou dělat významné objevy. To také posílilo skutečnost, že v minulosti bylo na Marsu přítomno významné množství vody a to stále nechává naději, že Mars byl kdysi obyvatelný a možná i podporoval život.“
 

 

 

Ray Arvidson (Washington University, St. Louis) vysvětlil, že nově objevené místo dostalo neformální jméno „Gertruda Weise“ - po hráčce profesionální americké basebalové ligy (All-American Girls Professional Baseball League). 

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Kráter Victoria (Opportunity, 05. 10. 2006). Kredit: NASA/JPL

„Dívali jsme se na desítky vzorků narušené půdy ve stopách roveru a toto je první, který ukazuje vysoký obsah křemene,“  řekl Ruff, který minulý měsíc navrhl použití spektrometru Mini-TES k pozorování světlé půdy v této oblasti. Mini-TES poskytuje informace o složení nerostů na dálku.

Zvětšit obrázek
Steve Ruff (Arizona State University). Kredit: ASU

Údaje o nalezeném křemenu v odkryté půdě rozhodly o použití alfačásticového rentgenového spektrometru (Alpha Particle X-Ray Spectrometer), který je umístěn na robotickém rameni. 

 

 

 

Křemen se na Zemi obvykle vyskytuje jako krystalický minerál a používá se jako hlavní přísada do okenního skla. Marťanský křemen „Gertruda Weise“  krystalický není - nebyla u něho zjištěna žádná krystalická mřížka.

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Opportunity, vyfotografovaná sondou MRO z výšky 297 km. Kredit: NASA/JPL

Nyní, 18 měsíců po objevu, pracuje Spirit ve vzdálenosti asi 46 m od oblasti „Gertruda Weise“. Podle Squyers je nyní důležité pokračovat v dalším hloubkovém průzkumu tohoto prostředí a nespěchat s jeho opuštěním.

 

 

Zvětšit obrázek
3D: Pohled Opportunity na kráter Victoria od Duck Bay. Kredit: NASA/JPL

 

Zatím na opačné straně planety rover Opportunity 8 měsíců prozkoumává kráter Victoria. „Opportunity dokončila počáteční průzkum okraje kráteru a nyní míří k oblasti nazvané Kachní zátoka (Duck Bay), která může poskytnout bezpečnou cestu dolů do kráteru,“ řekl John Callas, ředitel projektů „rovers“ (Jet Propulsion Laboratory).

 

Zdroj:
www.spaceflightnow.com/news/n0705/21marswater/

 

 

 

 

 

Datum: 23.05.2007 23:50
Tisk článku

Související články:

Evropský robot mise ExoMars trénuje v poušti Atacama     Autor: Stanislav Mihulka (07.10.2013)
Klimatické cykly zaznamenané v horninách Marsu     Autor: Ota Beran (08.12.2008)
Co přinesla trnitá cesta japonské sondy Nozomi k Marsu?     Autor: Vladimír Wagner (12.03.2008)
Překvapivá podobnost Marsu a Venuše     Autor: Miroslava Hromadová (07.03.2008)
Noční mraky na Marsu     Autor: Pavel Koten (07.02.2007)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz