S botoxem na prostatu  
Dělá vám vrásky zvětšená prostata? Použijte kosmetický prostředek Botox. Nikoli na vrásky, ale na prostatu.

 

 

Zvětšit obrázek
Botulotoxin A se používá především pro vyhlazení vrásek, což je čirá marnivost. Mužům by ale mohl tento lék ulevit od vážných zdravotních komplikací spojených se zvětšením prostaty.

Taiwansští a američtí lékaři představili na výročním zasedání Americké urologické asociace výsledky studie, při které byl 37 mužům s benigním zvětšením prostaty injikován botulotoxin A (Botox) přímo do zvětšené přídatné žlázy.

 

 

 


Ještě rok po injekci pociťovalo 73% pacientů přinejmenším třicetiprocentní úlevu od symptomů. Nedošlo k žádným vedlejším účinkům. Pacienti neměli zvýšené problémy s inkontinencí a narušena nebyla ani erekce.

 

Zvětšit obrázek
Normální prostata

 

 

 

 



Botox vyvolává v prostatě apoptózu, tedy programovanou buněčnou smrt, a tím redukuje celkovou velikost prostaty. Konečným důsledkem je lepší vyprazdňování močového měchýře.

 

 

 

 



Zvětšit obrázek
Zvětšená prostata

Zvětšením prostaty trpí více než polovina mužů ve věku nad 60 let a více než 80% mužů starších než 80 let. Až polovina všech mužů pocítí příznaky zvětšení prostaty - především častější močení a infekce močových cest. Ve vážných případech můžou tyto potíže přerůst až v poškození močového měchýře a ledvin.

 

 

 

Pramen:
Chang Gung University Medical College, Taiwan

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 24.05.2007 13:44
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz