O chrtech, býcích, lidech a vadném myostatinu  
Mutace, která je výhodná pro výkony na závodní dráze, ukázala anglickým chrtům odvrácenou tvář. U skotu se nám stejná mutace hodí a u lidí je předplatným na olympijské medaile a světové rekordy.

 

 

Zvětšit obrázek
Whippeti byli vyšlechtěni pro pronásledování králíků a zajíců. Dneska se honí po dráze za kusem chlupatiny.

Chovatelé malých anglických chrtů whippetů se potýkají s dědičnou chorobou, která postihuje psy ochrnutím svalů pletence předních a zadních končetin. Genetické analýzy ukázaly, že chrti platí daň za hon svých majitelů po co nejvýkonnějších šampiónech závodních drah.

 

Zvětšit obrázek
Mutace genu pro myostatin dodává whippetům na výkonu, ale všeho moc škodí. Psi nesoucí mutaci v obou genech jsou enormně osvalení a zároveň jim hrozí ochrnutí. Ve sloupci A jsou psi s oběma kopiemi genu nenarušenými. V prostředním sloupci B jsou psi s jednou mutovanou kopií. Je na nich patrné vyvinutější osvalení. Ve pravém sloupci C jsou psi s dvěma mutovanými kopiemi genu (první a druhý snímek zachytil jednoho a téhož psa v různých pohledech). Extrémní osvalení označované jako „bully“ se spojeno s rizikem ochrnutí.

 


Whippeti byli vyšlechtění v 19. století v severní Anglii pro lov králíků křížením teriéra, klasického chrta a italského chrtíka. Vznikl tak poměrně malý, ale zatraceně rychlý pes, kterého dnes můžeme vídat na závodních drahách.

 

 

 

Psi patří jako druh ke geneticky i fenotypově  nejpestřejším zvířatům vůbec. Jednotlivá plemena jsou ale geneticky velmi uniformní. Intenzivní šlechtění k tomu přispívalo a přispívá velkou měrou.

 

 

Jak prokázal britsko-americký tým genetiků vedených Elaine Ostranderovou z National Human Geonome Research Institute v marylandské Bethesdě, u whippetů se dostávají do výhody nositelé  zvláštní mutace genu pro myostatin. Z genu vypadla dvě písmena genetického kódu a vznikl tak stop kodon, který nedovolí syntézu celého bílkovinného řetězce myostatinu. Bílkovina má místo 375 aminokyslein jen 313 a v těle psa nefunguje.

 

 

Zvětšit obrázek
Mutace genu pro myostatin stála u zrodu plemene skotu belgické modré

Myostatin reguluje růst svalu a brání jeho přerůstání.  Psi, kteří nesou jednu kopii  mutovaného genu mají průkazně lepší osvalení a podávají na dráze lepší výkony. Chovatelé se k nim upnuli i bez toho, že by znali molekulárně genetické pozadí této vlastnosti.

 

 

Mutace se v populaci psů rozšířila a zákonitě začalo docházet ke křížení šampiónů. Každý rodič nesl jednu mutovanou kopii a u jejich potomků se s četností 1 : 3 rodila štěňata nesoucí oba mutované geny. Takoví psi jsou extrémně osvalení. Bohužel, zároveň jsou silně náchylní k ochrnutí nejrozvinutějších svalových skupin.

 

V Británii jsou silně osvalená štěňata označovaná jako „bully“ často rovnou utracena, protože neodpovídají standardu plemene.

Zvětšit obrázek
Vedle tréninku a dopingu pomáhá některým špičkovým sprinterům k jejich výkonům i mutace genu pro myostatin.

 

 

Mutace genu pro myostatin stála u zrodu některých extrémně osvalených plemen skotu, např. belgického modrého, kterému vypadlo z genu pro myostatin hned 17 písmen genetického kódu. Plemeno platí za velký růst svalů rizikovými porody, které se často musí provádět císařským řezem.

 

 

Genetickou modifikací by bylo možné získat další druhy hospodářských zvířat s obdobným typem osvalení. Schůdnost tohoto postupu již byla potvrzena na myších.
Bylo by dokonce možné posunout vyblokování myostatinu až do období po narození, což by omezilo riziko těžkých porodů. Zatím ale nejsou zprávy o tom, že by se o to někdo pokoušel. To je celkem logické. Určitě by narazil na tuhý odpor ochránců zvířat a kritiků genetických modifikací. Je zajímavé, že proti chovu whippetů nikdo neprotestuje.

 

Zvětšit obrázek
Nožky čtyřletého hocha z Německa, který zdědil od každého z rodičů mutovaný gen pro myostatin.

 

Pokud bychom prohlásili všechny nositele mutací genu pro myostatin za zrůdy, dostali bychom se do vážných problémů. I v lidské populaci se lidé s narušeným genem vyskytují a zřejmě těží z této dispozice v různých sportovních odvětvích.

 

 

Například mezi sprintery se vykytují nositelé mutované kopie genu a v Německu byl popsán případ, kdy se dvěma bývalým špičkovým atletům narodil hoch, který má defektní obě kopie genu pro myostatin. U hocha se zatím neprojevily mutace nepříznivě. Je jen extrémně osvalený a extrémně silný. Zřejmě je předurčen k zářné sportovní kariéře.

 

Z případu německého hocha čerpají naději zastánci genového dopingu, protože by mohli blokovat myostatin například pomocí RNA interference a nabudit tak u sportovců soutěžících v silových disciplinách enormní růst svalové hmoty.

 

 

Pramen: PLoS Genetics

Datum: 29.05.2007 09:48
Tisk článku


Diskuze:

GM

jd,2007-05-30 14:31:37

Kdyby byly Whippeti ziskani pomoci GM technik, tak by byli davani aktivisty jako ostrasujici pripad. Takto je to v poradku, vzniklo to klasickym krizenim. Pomoci GM techniky by to vzniknout mohlo tezko, protoze se zjistuji nezadouci vlivy vypnuti genu.

Odpovědět


Kdyby byly Whippeti ziskani pomoci GM technik...

ZEPHIR,2007-06-03 16:22:05

V pořádku to rozhodně neni, protože tím měnime přirodu na chovnou stanici a chovný zvířata na jakýsi buněčný kultury. Osobně si myslim, že evoluce směřuje k diverzifikaci a brzy s tímhle trendem vývoje života na Zemi zatočí, pokud to neuděláme my sami.

Odpovědět


Alternativní přístup k živočišné produkci...

ZEPHIR,2007-06-03 16:35:43

http://www.autokaleidoskop.cz/files/20070527-210237.jpg

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz