S tygry to jde z kopce  
Všichni je oficiálně chrání, ale zachránit je asi nedokážou.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Žije jich už jenom 5000. Obývají dnes 7% rozlohy svého původního areálu.

Tygři dnes obývají pouhých 7% svého původního areálu.

Zvětšit obrázek
Eric Dinerstein, WWF

Ten se jen za posledních 10 let zmenšil o 41%. Poptávka po prostředcích orientální medicíny a kožešinách neutuchá, a tak se pytláctví vyplácí.

 

Tým 16 zoologů označil ve stati ve vědeckém časopise BioScience vývoj tygří populace za „katastrofický“. V současnosti žije na naší planetě 5000 tygrů.

 


Přesto jsou patrné dílčí úspěchy v ochraně této velké kočky. Za vítězství považuje tým vedený Ericem Dinersteinem z World Wildlife Fund indicko-nepálský projekt Terai-Arc Landscape na ochranu přírody na pomezí obou států. Tam se podařilo vytvořit chráněné koridory, které pojí rezervace a dovolují relativně bezpečný pohyb zvířat na větším území. 

 


Za obrovské riziko považují autoři zmíněné stati produkci surovin pro orientální medicínu na „tygřích farmách“. Chov tygrů je drahý a to určuje i vysokou cenu léků připravených z tygřích tkání. Legalizace tohoto zdroje surovin ale usnadňuje vstup na trh ilegálně získaným tygřím tkáním a orgánům.

 

Zvětšit obrázek
Mapa oblasti, kde byl vyhlášen projekt Terai-Arc Landscape.

 

Nikdo nedokáže odlišit, co pochází z farem a co z pytláckých úlovků.
Rozdíl pozná jen obchodník, protože surovinu od pytláků získá za pakatel a jeho zisk tak utěšeně roste. Nic nového pod sluncem. Situace se slonovinou je obdobná. 
 

 

tygří farmy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Tygří farmy nepřinášejí podle některých odborníků řešení současné zoufalé situace.

 

Pramen: BioScience

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 03.06.2007 10:42
Tisk článku


Diskuze:

..kombinace

jara cimrman,2007-06-04 19:08:41

...asi zde tez pusobi silna kombinace te nesmyslne "mediciny" vyrobeny z tygrich pozustatku, a potom, kdyz se nejake zvire nebo rostlina dostane na ten znamy seznam, "vzacnych" druhu....vzacnost se hrozne rychle vyjadri hlavne v dolarech....a mame o zaruceny zanik postarano.....blbost se zasnoubila s publicitou.....

Odpovědět

hm

CC,2007-06-03 20:25:15

je dnes na populárně-vědeckejch serverech u nás kritizovat všelijaké vyznavače kultů mrtvoly na trámu, ale nejsou pověrčiví orientálci ještě zhoubnější? rozhodně mají větší kupní sílu

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz