Co nám pan doktor předepíše?  
Sledujete hádky o to, co nám mají lékaři předepisovat za léky, na co si máme připlácet a kolik? Zajímavý náhled do zákulisí volby léků nabízí prestižní PLoS Medicine.

 


 

Adriane Fugh-Bermanová, Georgetown University Medical Center

V roce 2000 vynaložily farmaceutické firmy jen v USA 15,7 miliardy dolarů na propagaci léků na předpis. Skoro třetina padla na propagaci „tváří v tvář“, při níž dealer osobně navštíví lékaře, aby mu vysvětlil přednosti léků vyráběných jeho firmou. Zatímco podomní obchodníci s vysavači, kosmetikou a dalšími „skvělými věcmi“ se dohadují přímo se svými klienty, dealeři farmaceutických firem mají výrazně snazší postavení.

Zvětšit obrázek
Shahram Ahari, University of California San Francisco

Stačí, když zmáknou své doktory a ti už pak budou pacientům lék předepisovat jako na běžícím pásu. Proto jsou praktiky dealerů farmaceutických firem skutečně promakané. Na stránkách PLoS Medicine do nich nechává nahlédnout tandem Adriane Fugh-Bermanová z Georgetown University Medical Center, která se zabývá farmaceutickým marketingem, a Shahram Ahari z University of California San Francisco. Zvláště Ahariho přínos je skutečně jedinečný, protože dlouhá léta pracoval jako dealer jedné velké americké farmaceutické firmy a ví, jak to v téhle branži chodí.

 


 

„Když jsem prodělával firemní školení, tak mi vtloukali do hlavy: Když pozveš lékaře na večeři, tak lékař večeří s přítelem, ale ty večeříš se zákazníkem.“
Shahram Ahari

 


 

 

Zvětšit obrázek
Vak s golfovými holemi odložený v rohu ordinace prozradí dealerovi, kudy se dostane svému doktorovi na kobylku.

Dealer se tváří jako lékařův nejlepší kamarád, ale kamarád to není. Je vycvičen v tom, aby mistrně četl lékaře jako osobnost. To, co se dozví o osobním životě klienta, je pro něj zlatá hřivna. Z fotky na stole briskně zjistí, kolik má lékař dětí, jak jsou staré a jakého jsou pohlaví. Dealer si cpe do hlavy všechny detailů, k nimž se dostane – jména rodinných příslušníků, jejich data narození nebo záliby. Hned jak má chvilku, cpe dealer tato data do své počítačové databáze. Ordinace   prozradí i další tajemství z lékařova soukromí. Taková tenisová raketa, cédečko s bigbeatem ze sedmdesátých let, Tolstého Vojna a mír, suvenýr z dovolené, kříž s Ježíšem nebo šamanská maska z Amazonie  prozradí mnohé.

Zvětšit obrázek
Co rozhoduje o tom, co budeme užívat?

Lékaře, kteří se rádi kamarádí, bere dealer jako kamarády. K lékařům, kteří nedají na emoce, přistoupí racionálně, ale to neznamená, že by na ně nešel fikaně. Dodává jim pečlivě vybranou lékařskou literaturu a nechává si od nich vysvětlovat pasáže, které mu „nejsou jasné“. Ani ti lékaři, kteří přibouchnou dealerovi dveře před nosem, nemají vyhráno. Dealer na ně zaútočí oklikou přes jejich personál. Zve je na obědy či večeře a doufá, že se více méně nevědomky zhostí role poslů, kteří lékaři doručí potřebné informace.

 


Pak jsou tu „dárečky“. Často jen pouhé blbůstky – tužky, bloky, hrnky. Všechny tyhle věci jsou ale předurčené k tomu, aby je lékař měl neustále při ruce a na očích. Jméno firmy a jejího léku se tak vtírá lékaři do mozku. Čím vyšší je postavení lékaře a čím více léků předepisuje, tím větší jsou dárky. Místo tužky přijde ke slovu vázanka z přírodního hedvábí, místo hrnku na kávu pytel na golfové hole.

 

Zvětšit obrázek
Už se vám stalo, že vám lékař předepsal lék propisovačkou, na které bylo právě jméno tohoto léku? Není to náhoda. Dealeři to vědí. Mnozí lékaři to ale netuší.

Cenní jsou i někteří lékaři, kteří moc léků nepředepisují. To jsou například specialisté kardiologové. Jenže to, co oni předepíšou pacientovi, to mu pak v následujících letech vytrvale předepisuje i jeho obvoďák. A tak jsou i tihle specialisté předmětem cíleného „lovu hlav“ ze strany dealerů.

„Význam dárků pro vytvoření loajálního vztahu je klíčový. V principu jsou dárky od dealerů úplatkem, který nikdo jako úplatek nebere,“ říká antropolog Michael Oldani, který sám léta pracoval jako dealer farmaceutické firmy.

U nás nikdo podobnou studii neprovedl. Vzhledem k tomu, že farmaceutické firmy jsou nadnárodní, často doslova globální korporace, bylo by asi naivní přepokládat, že to v ČR a jeho zdravotnictví chodí jinak. Pokud ještě čeští dealeři nedosáhli plně fikanosti svých amerických protějšků, je zřejmě jen otázkou času, kdy své zámořské kolegy dohoní.

 

 

Pramen: PLoS Medicne

 

 

Datum: 10.06.2007 13:30
Tisk článku

Související články:

O jazyku různých osobností     Autor: Petr Houdek (04.10.2013)
Šťastné manželství snižuje krevní tlak     Autor: Ota Beran (24.03.2008)
Těžký život politiků s dětskou tváří     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2005)
Hadi v saku     Autor: Jaroslav Petr (25.02.2004)



Diskuze:

Článek je dobrý tak pro Blesk nebo AHA.....

Colisa Chuna,2007-06-26 00:26:39

Pokud někdo chce kvalifikovaně cokoliv posoudit, obvykle si vyposlechne více stran, více studií. Zvláště v medicině si dělat patent na rozum z jedné studie bývá dost velký nesmysl. A stejně tak psát o tak citlivém tématu na základě jedné studie je hloupost. Je vrcholně naivní a urážlivé, nahlas uvažovat, že lékaři neví o tom co farmaceutičtí zástupci chtějí a že za hrnek či sebevětší finanční dar budou riskovat ztrátu své praxe a své profese. Už terminologie použitá v článku svědčí o tom, že buď sám autor, nebo překladatel má pouze obrysové znalosti tohoto oboru.

Odpovědět

Dobrý terč v bílém plášti

Zírám,2007-06-12 03:26:23

... v mnoha diskuzních příspěvcích se opakuje stejné schéma, jaké už léta pozoruji - vezmu bídáka v bílém plášti a pustím se do něj, co to dá... Tentokrát si vezmu klacek jménem farmaceutické firmy.
Nezapomínejte vážení "střelci", že předepisované léky jsou regulovány zdravotním systémem. Taktéž jsou regulováni lékaři a zdravotnická zařízení. Nikdo nebude kvůli hrnečku či jiným pozoronostem riskovat deseti- až statisícové pokuty od zdravotní pojišťovny prostě proto, že předepsal léky ve vyšší hodnotě, než měl. Takže lékař velice pečlivě vybírá a zvažuje v první řadě účinek léku, vhodnost pro daného pacienta, systémovou (ne-)podporu daného léčiva a řadu dalšího.
Upozorňuji, že nejsem lékař a zdravotnictví se mé profese týká jen okrajově. Profesně se pohybuji mezi vyšším a vrcholovým managementem v průmyslu a musím zde poznamenat, že o "dárečcích" tam udílených, si mohou nechat lékaři jen zdát. A pozor - i v ryze soukromém sektoru tyto "dárečky" ve finále platí zákazník v ceně výrobku.
Zpět k lékařům - jestli někomu vadí (a tato námitka by mohla být oprávněná), že farmaceutické firmy ždímou zdravotnictví, měl by se spíše soustředit na příčinu tohoto problému - lobbystické tlaky na státní úředníky, kteří dané léčivo doporučí jako více či méně hrazené atd. Tady se dělá KŠEFT a lékaři už jsou jen pěšáci...
A jen na závěr. I u lékařů platí to co v ostatních povoláních - někdo je lempl a dělá mizerně a někdo je zodpovědný a dělá dobře. Takže já osobně jsem rád, že si mohu vybrat. A čím více privátních praxí bude, tím bude i tento výběr širší.

Odpovědět


Kazdopadne ..

Noe,2007-06-12 21:25:29

.. to, co je v clanku, neni nijak nadsazene, spis bych rekl, ze je to formulovano docela mirne. Ono to ma totiz skutecne dve strany mince: jedna je ta, ze stejne jako vsude jinde i mezi lekari jsou lide vseho druhu od prospecharu a vyzirku, kterym je vsechno jedno, po poctive a schopne odborniky, pripravene pomoct druhym (neprestava me prekvapovat, proc to kohokoli prekvapuje). Druha je ta, ze farmaceuticke firmy proste nejak konkurovat musi.
Dalsi vec je, ze je treba trochu rozlisovat - jedna vec jsou vyrobci generickych produktu (na nez vyplsel patent), kteri se nekdy opravdu chovaji hrozne a nic jim neni cizi. Druha vec jsou znackove firmy, ktere investuji obrovske prostredky do vyzkumu vlastnich produktu - ti jsou vetsinou celkem seriozni.
Navic je treba brat v uvahu regulatorni vlivy: jednak statni ustav pro kontrolu leciv, ktery stanovuje urcita pravidla a cestnejsi dodavatele farmak se jimi ridi, a jednak sdruzeni farmaceutickych firem, jejiz clenove se zavazuji k jeste prisnejsim pravidlum (ovsem ne vsechny firmy jsou cleny).
UVedomte si, prosim, ze farmafirmy jsou vlastne v dost obtiznem postaveni: firma potrebuje se svymi produkty uspet, protoze to je proste podstata podnikani; predevsim znackove firmy musi jaksi nekde brat penize na vyzkum, ktery je zatracene drahy.
Zamysleli jste se napriklad nekdy nad tim, jaky je rozdil mezi Brufenem (uz se nevyrabi, ale to je fuk), Ibuprofenem a Ibalginem? Urcite rozdily se samozrejme najdou ve vyrobnich postupech, ve slozeni pomocnych latek apod. ale ucinna latka je identicka. Cena je vice mene stejna. Ted si predstavte, ze jeden z tech produktu prodavate, jak podporite prodej?
Kdyby to byly susenky, nechate pacienty sbirat obaly a soutezit, jenze - ono jde vlastne o leky a tak je to neeticke. Potom uz vam zbyva jen socialni inzenyrstvi dealeru. Ten trh tak, jak je nastaveny, nikdo nevymyslel, proste to tak je a zalezi pouze na jednotlivych firmach, jestli budou postupovat cestne (nevidim vubec nic spatneho na tom, ze dealer zasobuje lekare odbornymi knihami a prednaskami), nebo pujde pres mrtvoly - tak jako v jakemkoli jinem oboru...

Odpovědět

Soudím, že je to horší, než si myslíme

Vojta49,2007-06-11 02:04:39

Mám v rodině některé nemoci. Na hypertenzi předepisuje lékař pravidelně beta-blokátory. Na hypercholesterolemii statiny. Na vyšší cukr dietu. Na metaherpetickou keratitidu kortikoidy. Na tinitus nic. Začal jsem se zajímat, kdy budou uvedené nemoci vyléčeny. Se zděšením jsem zjistil, že žádná z nemocí vlastně není kauzálně léčena, jen symptomaticky udržována ve snesitelných mezích.
Zamyslel jsem se nad tím, kdo má krom pacienta skutečný zájem nemoc vyléčit. Lékař? Ale vždyť by ztratil pravidelně docházejícího (čti platícího) pacienta. Farmaceutická lobby? Vždyť ona by ztratila pravidelně nakupujícího zákazníka. Ministerský úředník? Bez nemocných by třeba ztratil své dobře placené místo.
Na koho jsem zapomněl?

Odpovědět


ked pesimizmus nije je realizmom:)

mixajela,2007-06-11 16:03:22

ale no tak, ved takto paranoidna nije som ani ja(a to uz je co povedat-tento tyzden mam neurofibromatozu a silnejuce podozrenie na atroficku rinitidu:)) Ako medicka obsedantne anamnezujuca pacientov casto chyba prave ta vola pacienta! Casto je to bohuzial dane tym ze pacientovi bud nikto nevysvetli akym ochorenim trpi a CO sa vlastne lieci alebo to ten pacient sam nechce vediet...napriklad hypertenzia v populacii je na 90percent esencialna (toto obradne slovo naznacuje ze nevieme presne preco vznika a ako odstranit pricinu) a preto sa ,,tlak udrziava" aby nevznikli poskodenia ciev typu Ateroskleroza a nasledne poskodenia organov -ktore su uz irreverzibilne.
A ak by niekto nasiel liek na pricinu Cukrovky (vzhladom na multifaktorialnost tohto ochorenia by musel byt minimalne ,,rozhladeny":) tak by to chcelo vela sebazaprenia aby sa vzdal Nobelovky pre zisk faramceutickeho priemyslu
Len dufam ze pri vasej kombinacii Vysoky tlak vysoky cholesterol a vyssi cukor ktora je pre rozvoj aterosklerozy ako stvorena sa nadalej budete zaujimat o svoj zdravotny stav lebo mnoho ludi to jednoducho nerobi!
aby bolo jasne toto nie je obhajoba lekarov a uz vobec nie farmaceutickych spolocnosti (ak je v tomto trojuholniku nejaky zaporak tak mi ocko ubieha prave farmaceutickym smerom:)Ale na druhej strane chori ludia boli su a bohuzial aj budu (so stupajucim priemernym vekom bude narastat aj mnozstvo chorych)takze si skutocne nemyslim ze lekar ma motivaciu udrziavat vas v chorom stave- prave naopak ak vas svojim terapeutickym zasahom presvedci o svojej spolahlivosti moze ocakavat ze najblizsie ho vyhladate opat!

Odpovědět


?

Martin,2007-06-11 21:36:21

"ak vas svojim terapeutickym zasahom presvedci o svojej spolahlivosti moze ocakavat ze najblizsie ho vyhladate opat!"

Problém je v tom, či je z čoho vyberať, zvlášť v menších mestách, kde je z každého oboru jeden, max. dvaja doktori. Kto si môže dovoliť cestovať za doktormi po celom kraji?

Odpovědět


Člověče, vy jste mimo...

Zírám,2007-06-12 03:32:59

Až najdete lékaře, který dokáže tyto "nemoci" vyléčit, tak sem hoďte jeho jméno a adresu. Kromě nobelovky bude rovnou svatořečen...
Léčba Vámi zmiňovaných neduhů odpovdá současnému stavu poznání a zároveň ekonomickým možnostem zdravotního systému... Každý, kdo není úplný truhlík ví, že třeba vysoký krevní tlak mu NIKDO zvenku "nevyléčí" - že musí upravit svůj životní styl, stravování, návyky a tak jej sám (za PODPORY běžných léčiv) může udržet v normálních mezích...
Usvědčil jste se z neuvěřitelné hlouposti.

Odpovědět


Na koho jste zapomněl?

Pavel Šíp,2007-06-12 10:12:18

Zapomněl jste na lékaře. Ty se podle vaší logiky mohou vyléčit kdy si vzpomenou. Jak je to možné, že přesto marodí?

Odpovědět


Pardon.

Pavel Šíp,2007-06-12 10:14:26

Promiňte, zapomněl jsem se zmínit, že článek je naprosto přesný.

Odpovědět


skutocne nechcem posobit schizofrenicky..

mixajela,2007-06-12 10:39:59

..ale musim povedat ze ti pacienti mnohi jednoducho NEVEDIA co to vlastne je krvny tlak ako vznika a preco ho maju ,,zly"!
a ani ich to az tak netrapi lebo maju dojem ze ich telo je vo vlastnictve lekara a oni ho maju v prenajme -platia si mesacne poistku na ,,udrzbu" tak nech sa stara...potom sa stretnete s obeznou diabetickou s oboma amputovanymi nohami a slepou na obe oci ktora sa pravidelne prepchava neudrziava si glykemiu ale je presvedcena ze jej diabetes zle liecia
podla nich su TABLETKY na vsetko..mozno toto povedomie udrzava aj farmaceuticky priemysel

Odpovědět


Pro mixajela

Vojta49,2007-06-12 15:09:38

Připusťme že trochu tuším, co je esenciální hypertenze. Taktéž tuším, že stravovací návyky a celková životospráva američanů je horší, než u nás. A oni potvory nás i přes svou obezitu v průměrném dožitém věku o tolik let předhánějí. Je-li tedy metabolický syndrom zapříčiněn jen onou bídnou životosprávou, něco zde nehraje. Mýlím se?

Odpovědět


esencialna hypertenzia

mixajela,2007-06-12 16:34:00

No neviem ci si s tou esencialnou hypertenziou precca len rozumieme:) Kedze je ESENCIALNA alebo PRIMARNA alebo IDIOPATICKA tak NEVIEME co ju vyvolava (predpoklada sa ze by to mohla byt zvysena citlivost ciev na vazokonstrikcne latky pripadne ze by mohla byt sposobena prave skor zacinajucou Aterosklerozou ktorej geneticky podklad sa uz tiez potvrdil)sumasumarum ma to asi geneticky podklad ktory sa len doplnuje a agravuje expozicnym faktorom a teda zivotospravou (hyperglykemiou,cholesterolom, hyperlipidemiou)i ked aj tieto stavy mozu byt geneticky podmienene (DM2,familiarna hyperlipidemia-hypercholesterolemia)a NEVIEME ich vyliecit len liecit-udrziavat hladiny tychto latok.
o tom preco ti hrozni amerikanci ziju dlhsie odmietam diskutovat-tak vseobecna otazka s nekonecnymi premennymi...(asi vseci nezomierame na nasledky hypertenzie)

Odpovědět


Ale to je stejné stanovisko, jako běžného lékaře

vojta49,2007-06-13 14:02:08

"O tom, proč se američané dožívají vyššího věku odmítám diskutovat". Hodně mi to připomíná odpověď lékaře, který mi na dotaz, co je to homocystein odpovídá "to jsme se na fakultě neučili". A proč vlastně americká vláda už více než deset let platí svému obyvatelstvu fortifikaci mouky jakousi kyselinou? Že bychom třeba zde mohli hledat příčiny vyššího dožitého věku američanů, resp. jejich lepší zdravotní kondice, i když by dle svého BMI měli být již dávno mrtví?
Tak se na mně prosím nezlobte, když se odmítám smířit s myšlenkou, že hypertenze je "trest Boží". Jakýsi Semelweis se v minulosti také odmítal smířit s úmrtností rodiček na horečku omladnic a i přes odpor "autorit" nakonec dosáhl svého.

Odpovědět


Fakt to není tak jednoduché

Colisa Chuna,2007-06-26 00:02:50

Pane Vojto49, mixajela má fakt pravdu, hypertenze je onemocnění které nelze jednoduše léčit. Kromě vámi jmenovaných betablokátorů se často používají další čtyři skupiny léků a diskuse na toto téma přesahuje rozsah diskusi k jinak pomlouvačnému článku. A s populací američanů je to stejné, protože to není vůbec jednoduché stanovit KDO je a JAK VYPADÁ průměrný Američan. Například u Ca-antagonistů jinak reagují na léčbu hypertenze přistěhovalci z Evropy a jinak z Afriky. Ale jak jsem již napsal, fakt to není jednoduché.

Odpovědět

Na pozici lékaře se zapomíná

Mill,2007-06-10 14:39:06

Docela mě mrzí, že na lékaře většina veřejnosti poslední dobou nahlíží jen jako na "ty špatné". Po přečtení tohoto článku se asi názor lidí nikterak nezmění, spíš jen prohloubí.
Je potřeba se však zamyslet a dívat se na to i z druhé stránky - naše zdravotnictví je podkopané, tzv. "reformy" v podstatě vůbec reformami nejsou, lékaři jsou špatně placeni. Ano, doslova špatně - mladý lékař čerstvě po vysoké škole dostane cca 15 000 Kč hrubého. Není proto divu, že, ačkoli je to neetické, využije nabízených prostředků farmaceutických firem.
Dalším faktem je, že záleží jen na lékaři - lékař si sice od firmy "hrnek" nebo "tužku" vzít může, může však i přesto předepisovat lék jiný, který se mu jeví nejvhodnější. Každá farmaceutická firma se samozřejmě snaží prodat svůj výrobek - stejně jako všude jinde však léky nejsou stejné kvality (jeden je sice levnější, má ale mnohem více nežádoucích účinků...). Já jsem se zatím setkal asi s těmi lepšími lékaři, kteří předepíší raději ten poctivý lék.
Navíc, každá firma dělá co umí, lékaře nenavštěvují dealeři pouze z jedné firmy. Není proto ani zdaleka tak jednoduché lékaře ovlivnit, jak by se mohlo zdát (pokud má lékař navíc kázeň a morálku, je to o to složitější). Pokud však lékař kázeň nemá, není to z části proto, že je nedostatečně finančně ohodnocen? A už se dostávám zpět k začarovanému kruhu.
V tomto komentáři jsem se rozhodně nesnažil obhájit praktiky firem, s těmi nesouhlasím a připadají mi nemorální. Snažil jsem se zde však nastínit pozici lékaře (v našem státě), na což se prakticky ve všech podobných článcích zapomíná.

Odpovědět


12-15k

Joe,2007-06-10 16:40:10

12-15k hrubyho neni nic zvlastniho pro absolventy mnoha VS.

Odpovědět


Takovy nazor je cesta do pekla

pinus,2007-06-10 17:21:16

Uplne stejne uvazovani by totiz slo pouzit i na jakoukoliv jinou profesi. Ach, ten dopravni policista bere tak malo, tak co by si nevzal petistovku misto vypsani pokuty. Nebo ten urednik na radnici, proc by neprimhouril oko pri udelovani stavebniho povoleni. Nebo treba ucitel ve skole... vsak ono uz se to nejak zaridi, aby dite nepropadlo.

Chapu, ze lekari jsou pod psychologickou masazi ze strany dealeru. Ale omlouvat neeticke jednani nedostatecnou mzdou nelze (ano, je to vysvetleni, ale nikoliv omluva).

Odpovědět


2 pinus

Mill,2007-06-10 18:49:40

Pokud můj komentář vyzněl, jako že se snažím lékaře obhajovat, pak mě to mrzí - záměrem mého komentáře nebylo nikoho omlouvat, ale zdůraznit, že ne všichni lékaři jsou špatní a ovlivnitelní firmami.
Samozřejmě, lékaři jsou jak "dobří", tak "špatní", právě ze strany těch "dobrých" mě mrzí, když je lidé házejí do jednoho pytle i s ostatními (známý internista dostal 3x během jednoho měsíce nabídko 3 různých firem na "ozdravné pobyty", všechny 3 však odmítl). Bohužel, ti "špatní" se většinou mají lépe.
Rovněž přirovnání lékař-"hrnek,zájezd..." a policista-"úplatek za pokutu" bych dohromady nespojoval, policista, pokud přijme úplatek, nechá viníka odjet. Kdežto lékař, pokud přijme hrnek, tužku,.. (chcete-li úplatek) se stále ještě může rozhodnout, který lék předepíše - to mu žádná firma nadiktovat nemůže (oproti pojišťovně, která je schopná dokonce lékaře pokutovat za předepsání "příliš velkého" množství léků, zdravotní pojišťovny jsou však samostatná kapitola). Z lékařství se stal velký byznys, těžko říct, jestli tuto situaci vůbec někdo změní či napraví.

Odpovědět


Myslím, že jde o nepochopení

jarda petr,2007-06-11 03:08:14

Tak to jsme si asi nerozuměli. Zaprvé, ten článek vychází z popisu amerických poměrů. Takže není o tom, že naši lékaři jsou bídáci. Vůbec ne. A za druhé, je především o farmaceutických firmách a jejich dealerech. Autoři ho píšou pro lékaře, aby jim tak říkajíc drobítek otevřeli oči a oni prokoukli, jaká hra se to s nimi hraje. Tak jsem to aspoň pochopil já. Proto článek vyšel v lékařském časopise PLoS Medicine.Pokud jde o NAŠE zdravotnictví, tak si kladu otázku, proč by právě v tomto odvětví měl být chaos a šlendriján větší či naopak menší než v jiných oblastech života. A už jen na závěr, i vědec sem tam něco dostane od dealerů přístrojů a chemikálií. Obvykle to nevyhodí. Mám na stole hrnek Nikon. V laboratoři mám mikroskopy Olympus.

Odpovědět

u nas stejne

wouk,2007-06-10 14:04:47

známý pracoval u několika farmaceutických firem jako dealer a přesně to samé, jako je řečeno v článku, mi povídal už před lety... je to slušný člověk, kterému už je k padesátce a těžko by sháněl jiné zaměstnání, takže drží hubu a krok, ale ani jemu samému se to vůbec nelíbí. dnešní praxe je taková, že farmaceutické společnosti zvyšují hodnotu "úplatků" a dokonce už doktoři jezdí s těmito společnostmi na výhodné dovolené (doktor zaplatí 1.900,- Kč jakoby za ubytování a jede na týden na "školení" do řecka...). je s podivem, že se to nikde na světě zatím neřeší, přitom zdravotní pojišťovny na tom tratí miliardy a miliardy USD po celém světě.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz