Extrémní rychlost šíření gama záblesků  
Astronomové poprvé změřili rychlost šíření hmoty po explozích známých jako gama záblesky (GRB) – je vyšší než 99,9997 % rychlosti světla.

 

 

Ilustrace gama záblesku. Kredit: ESO

„S rozvojem rychle se otáčejících pozemních dalekohledů jako je 0,6m dalekohled REM v La Silla, můžeme nyní od prvních momentů studovat detaily těchto kosmických katastrof,“ říká Emilio Molinari (INAF - Osservatorio Astronomico di Brera, Itálie), vedoucí mezinárodního týmu.

 

Zvětšit obrázek
Dalekohled REM. Kredit: INAF/ESO

 

 

Italský teleskop REM (Rapid Eye Mount) na observatoři La Silla (ESO, Chile) je součástí sady pozemních robotických dalekohledů, které pátrají po optických protějšcích gama záblesků, objevených družicemi.

 

 

 

Gama záblesky GRB (Gama Ray Bursts) jsou mohutné exploze odehrávající se ve vzdálený galaxiích a často signalizují „smrt“ hvězdy. Gama záblesky jsou tak jasné, že na velmi krátký okamžik mohou dokonce soupeřit s jasností celého vesmíru.

 

 

 

Trvají jen velmi krátce - od zlomků sekundy po několik málo minut. Astronomové již delší dobu předpokládali, že při jevu, který dokáže za tak krátký čas vyvinout tak velkou energii, se musí hmota pohybovat rychlostí porovnatelnou s rychlostí světla (300 000 km/s). Proto podrobně studují časový vývoj jasnosti exploze. Nyní se jim poprvé podařilo rychlost gama záblesků přesně určit.

 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Světelná křivka gama záblesku 18.4.2006. Kredit: GCN/SWIFT/ESO

Gama záblesky nelze pozorovat očima, ale pouze satelity (např. Swift). Teprve slábnoucí optický protějšek gama záblesku, tzv. dosvit, můžeme pozorovat ve viditelném a blízkém infračerveném záření. Může trvat i několik týdnů a vznikne při srážce vytrysklé hmoty s okolním plynem.

 

 

Zvětšit obrázek
Ilustrace zobrazuje 2 neutronové hvězdy při závěrečném přibližování po spirále smrti, která může skončit gama zábleskem. Kredit: Dana Berry/ NASA

 

Sada pozemních robotických dalekohledů slouží k zachycení slábnoucích emisí. Satelit Swift objevil 18. dubna a 7. června 2006 dva jasné gama záblesky, ležící ve vzdálenosti 9,3 a 11,5 miliard sv.l. Během několika sekund byla informace o jejich pozici přenesena do pozemního střediska a dalekohled REM začal automaticky pozorovat obě GRB pole a sledoval vývoj jejich jasnosti jako funkci času (světelná křivka).

 

 

 

Malá velikost dalekohledu (0,6 m) je vykompenzovaná jeho rychlostí otáčení - dovolila astronomům začít pozorování velmi brzy po objevu GRB satelitem (39, resp. 41 sekund po upozornění) a monitorovat velmi raná období světelné křivky.

 

 

 

Světelná křivka GRB má typický průběh – zjasňování, vrchol a pak pomalý pokles (dosvit). Přestože je velmi důležité stanovení vrcholu jasnosti pro změření rychlosti rozpínání materiálu po explozi, bývá málokdy odhalen.

 

 

Zvětšit obrázek
Umělecké zpracování gama záblesku. Kredit: NASA

 

Pro oba gama záblesky byla rychlost velmi blízká rychlosti světla (99,9997%). K vyjádření tak vysokých rychlostí vědci používají tzv. Lorentzův faktor. Objekty pohybující se mnohem pomaleji než světlo mají Lorentzův faktor přibližně 1, zatímco pro oba GRB je přibližně 400.

 

 

Zvětšit obrázek
Satelit Swift při zachycení gama záblesku. Kredit: NASA/Swift

 

„Zatímco jednotlivé částice ve vesmíru mohou mít rychlost ještě větší, musíme si uvědomit, že v obou našich případech tak neuvěřitelně velké rychlosti dosáhla hmota srovnatelná asi s 200 Zeměmi,“ říká Stefano Covino (INAF - Osservatorio Astronomico di Brera, Itálie), spoluautor studie.
 

 

 

Měření Lorentzova faktoru je důležité pro pochopení gama záblesků. Je to jeden ze základních parametrů teorie, která se pokouší vysvětlit tyto obrovské exploze. „Otázkou zůstává, jaký druh „motoru“ může urychlit hmotu na tak obrovskou rychlost,“ dodává Covino.

 

Zdroj: Spacedaily


 

 

 

Datum: 14.06.2007 05:56
Tisk článku


Diskuze:

Nepřesnosti a mýty

Streit,2007-06-19 09:46:14

To měření na dálku s přesností na 8 desetinných míst jsou pohádky na dobrou noc, jak chytrý vědec skrze TR k poznání pravdy přišel. Přitom nejsme schopni přesně stanovit ani Hubbleovu konstantu, svítivost jenom odhadujeme přes jakési standardní svíčky, expanzi vesmíru relativisté raději opomíjejí. Všechno měříme světlem (EMG zářením), takže rychlost světla samotnou ani v kosmickém měřítku změřit neumíme.

Odpovědět


Heh???

Pavel,2007-06-19 15:21:26

400 je číslo s přesností na 8 platných cifer? Nějak se nemůžu dopočítat...

A tím, že po dosazení do vzorce v/c = sqrt (1 - 1 / L2) vyjde číslo s řádkou devítek na začátku, se může opravdu nechat zmást jen člověk se znalostí fyziky na úrovni třetí třídy mateřské školy.

Odpovědět


Nemáte být proč agresivní

Streit,2007-06-19 21:08:00

Když "c" je při expanzi vesmíru - a nejen proto - zatíženo daleko větší chybou, počítat s přesností na milióntiny je směšné. V třetí třídě mateřské školky jsme se učili, že Hubbleova konstanta se odhaduje s chybou plus mínus 30%.

Odpovědět


Milióntiny?

Pavel,2007-06-19 23:58:10

Pořád nějak nevidím, že by číslo 400 bylo spočítáno na milióntiny. Ale pravda, taková čísla se v mateřské škole neučí...

A jen tak mimochodem, on se opravdu ze spekter měří přímo ten Lorentzův faktor (tedy to číslo 400, které já aspoň vidím určené s přesností na jednu platnou cifru), těch 0,999999... vyjde právě dosazením do onoho výše uvedeného vzorečku. Ale to je dáno vlastnostmi toho vzorečku a nic to nevypovídá o přesnosti měření.

Odpovědět


Myslet je více než počítat

Streit,2007-06-20 08:49:46

Jestli k takovému nesmyslu vede měření nebo výpočet, je irelevantní. Relevantní je, že se tady ptezentovalo bezrozměrné číslo - poměr k rychlosti světla (99,9997%). Jestliže něco prezentuji s přesností na milióntiny, směrodatnou odchylku bych měl mít v desetimilióntinách. Už Lorentzův faktor i rychlost světla v sobě nese větší nepřesnost. Ty Vaše "přesné" výpočty s nepřesnými čísly mohou omráčit opravdu jen naivní čtenáře, kteří tu třetí třídu mateřské školky vynechali.

Přečtěte si http://technet.idnes.cz/vesmir-ukazuje-hmotu-rychlou-temer-jako-svetlo-f5b-/tec_vesmir.asp?c=A070615_144451_tec_vesmir_vse, tam o těch milióntinách, za které jste mě napadl, je přímo řeč. Ale nesmysl je to stejný, jen nezastřený.

Odpovědět

spoctaty slova nic je vsechno kolem nas

prorok,2007-06-18 16:29:17

je velmi dulezite si uvjedomit ze zemske jadro je slunce nedotvorene uz od pocatku samotneho stvoreni nasi slunecni soustavi a vseho kolem nas slunce nedotvorene uvnitr nasi planety se pomalu ale jiste rospina a zvjedsuje stejne jako slunce nasi slunecni soustavi samotne shromazdovani plinu a jinych castic ktere jsou soucasti to hoto jevu do sut nesnate pro to je dulezite uvjedomyt si ze toto pocinani uvnitr nasi planety radikalne prispiva kveskerim zmnenam samotneho klimatu a chovani se nasi planety vsamotnem prostoru nuze sem dospjel k zavjeru ze cim jsou sopecne aktyvity klidnejsi tim vjedsi katastrofa nas pod samotnym povrech m nasi planety ceka a nemyne uzto totis zacalo ajeste si uvjedomte ze nemuzete tvorit slunecni soustavu z velkeho tresku nemuzete tvorit neco co uz je vitvorem ze samotneho prostoru pro to dochazi kfatalnim chibam vevasem viskumu a jestli se nezamislite tak dochazet bude porat zatim se mnejte a pro zacatek udelejte maximalni rozbor takrka nezamneritelneho viboje elektronu protoze tam najdete nove castice ktere jsou zakladem vseho stvoreni kolem nas a as je konecne objevite budou nasledovat dalsi ajeste mensi tam najdete odpovjet na chitrost bunek a elektronyckych ynpulzech mosku potevilecite i rakovinu a jine resistencni kmeny a bakterie achorobi co jsou zadvermi samotny vyskum a rozbor vyboje elektronu se musi provadet v umnele vitvorenem stavu bestize z magnetickym efektem pote teprve spatrite castice ktere se skladaji ze samotneho viboje elektronu bes techto nesnamych castic bi totis k viboji nedoslo tyto nove castice budou hrat take viznamnou roli v samotne nanotechnologiji napriklad prokosmonauty letici roku 2010 na planetu mars skoda ze jejich prvni myse bude neuspjesna diky vaznym nedostatkum v nanotechnologiji as senaucite pracovat s casticemy samotneho viboje elektronu pote dokazete zamnerit a skoumat castice ocniho vidu dotazy anamnety prosim piste na email x.x.xram@seznam.cz

Odpovědět


proroci

Král Kojot,2007-06-19 20:33:09

Ti proroci už nejsou co bývali. Vsadím se, že Buddha, Ježíš a Mohamed dohromady nenasekali ve svých projevech tolik chyb jako vy.

Odpovědět

Odkaz

M,2007-06-14 22:29:59

No ono to světlo prý zastavit lze.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=2445

Odpovědět


Nelze

Vlasta.on,2007-06-16 03:27:30

Pojem uvedený v článku řekněme není "přesný". Foton byl absorbován a opět vyzářen. Vtip je v tak "studeném", neionizovaném prostředí, že se nezměnily při vyzáření charakteristiky. A samozřejmě v neidentické lokalizaci ..........

Odpovědět

co může urychlit hmotu na takovou rychlost

ZEPHIR,2007-06-14 18:08:05

Modří už samozřejmě vědí, že éterová teorie zase podává jednoduchý vysvětlení: vysvětlení tkví v zobecnění teorie relativity, ve který se hmotný hvězdy chovaj jako kapky rtuti se silným povrchovým napětím.

Takový kapky při svým spojení pěkně mlasknou a díky hysterezi povrchovýho napětí se tím do prostoru vyzáří mnohem víc energie a hmoty, než kdyby jen tak víceméně klidně splynuly, jak předpokládá současná teorie.

Odpovědět


?

Martin,2007-06-14 18:49:37

co může urychlit hmotu na takovou rychlost

Žeby Šaratica?

Odpovědět


bludy

Lukas,2007-06-14 19:51:05

Co to je za hromadu nesmyslu? Zni to jako nejaka ukazka z ufologicke prednasky.
Nehlede na patent na rozum. Vedci neco nevi, tak je tu hned nejaky zneuznany genius podavajici zarucene spravne vysvetleni :D
Alespon ze se nevydava za lekare a neleci lidem rakovinu za uplatu.

Odpovědět


bludy

e - zephirovo svedomi,2007-06-14 20:13:01

na leceni rakoviny jeste dojde zadny strach, uz ted je kasparek odbornikem na gmo a to uz jsme zatracene blizko

Odpovědět


Koule

Xavier,2007-06-15 13:55:41

Spojoval jsem právě kapky rtuti a skoro nic se nedělo. Zato kulečníkové koule udělaly pěkný mlask.

Odpovědět


zephir

bluemoon,2007-06-15 15:04:00

kdyz jsem si chtel precist tenhle clanek a videl jsem 13 novych prispevku za den u takhle tezkeho tematu, hned jsem vedel, kdo za to hlavne muze \\"zephir\\" :)

Odpovědět


zephir

karas,2007-06-15 16:49:04

Jak to, zephir tu ma jen jeden prispevek? Ne?

Odpovědět


zephir

bluemoon,2007-06-16 20:46:23

on totiz dokaze svym jedinym prispevkem vyvolat bourlivou diskuzi svymi tezemi.

Odpovědět


Zajímavý je, že před několika dny

ZEPHIR,2007-06-21 02:54:14

...opět vyšla jakási práce, která tohle tvrzení dokládá a ani se moc nezatěžuje nějakou teorií....

http://arxiv.org/abs/0706.1203

Odpovědět

A jak rychle v urychlovačích

Buřta,2007-06-14 06:51:51

.... takže to mám 99,9997% rychlosti světla ....

By mě zajímalo na kolik devítek se urychlují častice v urychlovačích ...... neví to nekdo?

Odpovědět


Re:

Mirek,2007-06-14 08:27:44

našel jsem pro protony ve Fermilabu 99,999946 % rychlosti světla
většinou se udává celková energie protonů v MeV, z toho to pak lze snadno vypočítat

Odpovědět


Co takhle trochu počítat?

Pavel,2007-06-14 08:36:29

V LHC, právě dokončovaném v CERNu, se mají protony (s klidovou hmotností zhruba 1GeV) urychlovat na 10 TeV, tedy Lorentzův faktor je asi 10 000. Protože Lorentzův faktor je 1/sqrt(1-v2/c2), bylo by těch devítek 8.

Odpovědět


asdfa

erwer,2007-06-14 12:59:34

... díky ....

Takže se dá říci že k takovým srážkám jako v urychlovačích ve vesmíru nedochází .... ?

Odpovědět


Ale dochází

Pavel,2007-06-14 13:05:19

Kosmické záření dopadající na Zemi má energii až o šest řádů vyšší. Ale to jsou jen jednotlivé protony (stejně jako v těch urychlovačích), a ne hmota 200 Zeměkoulí.

Odpovědět


dgcvbxfg

Afroman,2007-06-14 20:22:41

No jo příjdou k nám jednotlivé protony ale gdyž jsou urychleny na tak obrovskou rychlost tak už samozřejmě nemají hmotnost protonu ale hmotnost o několik řádů větší. Vyplývá to samozřejmě ze známé E=mc2. A proto právě žádné těleso s nenulovou klidovou hmotností nemůžeme urychlit na rychlost světla nebo víc protože toto těleso by dosáhlo nekonečné hmotnosti a k jeho dalšímu urychlení by bylo potřeba nekonečné množství energie... . Foton má nulovou klidovou hmotnost a proto letí rychlostí světla a také nemůže "zastavit".

Odpovědět


Afromane

Pavel,2007-06-15 07:03:27

Samozřejmě, ty nejenergetičtější částice kosmického záření mají hmotnost asi jako bakterie, ale pořád to není dvě stě Zeměkoulí. Navíc, z článku to sice není zřejmé, ale předpoládám, že těch dvě stě Zeměkoulí je klidová hmotnost. Aspoň tak to bývá zvykem uvádět, pokud není řečeno něco jiného.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz