Jak vznikl Severní ledový oceán  
Usazené vrstvy na dně Severního ledového oceánu vypovídají o jeho vzniku a napínavé historii.

 

 

Zvětšit obrázek
Vývoj klimatu během posledních 65 miliónů let. Dnes je opravdu hodně moc chladno.

Před 20 milióny let byl Severní ledový oceán (anglicky Arctic Ocean) vlastně veliké sladkovodní jezero, jehož vody na jihu vytékaly úzkým průlivem do tehdejšího Atlantiku. Nic nenasvědčovalo tomu, že z něj jednou bude arktické moře. Před 18,2 milióny let se ale něco stalo. Desková tektonika, která neustále pohybuje zemským povrchem, úžinu postupně rozšířila. Dnes je z ní úžina Fram (Fram Strait) mezi dnešním východním Grónskem a západní části Svalbardu (Špicberků). Tak se otevřela cesta pro slané vody Atlantiku, které pozvolna, v průběhu stovek tisíců let, začaly proudit do Severního ledového oceánu. Ze sladkého jezera se postupně stalo moře.

 


Martin Jakobsson ze Stockholm University a jeho spolupracovníci nedávno analyzovali cenné vzorky sedimentů, které byly vyzdviženy v roce 2004 ze dna Severního ledového oceánu. Zaměřili se především na 5,6 metru silnou vrstvu sedimentů uložených v zajímavé době mezi 18,2 a 17,5 milióny let. Pod těmito sedimenty bylo šedé bahno a v něm tehdejší běžné sladkovodní fosilie, tedy idylický pozůstatek dna sladkovodního jezera.

 

 

Vrstva uložená mezi 18,2 a 17,5 milióny let ale byla úplně jiná. Skládala se ze tří částí. Nejspodnější z nich sestávala z výrazných vrstviček černého a šedivého bahna, veprostřed byl tlustý pruh šedivého sedimentu a nad ním nahnědlé usazeniny. Výrazné vrstvičky černého bahna ve spodní části obsahovaly množství nerozložené organické hmoty, což ukazuje na poměrně náhlé změny poměrů na dně. V obdobích černých pruhů bylo dno Severního ledového oceánu bez kyslíku, který by jinak přispěl k rozkladu organické hmoty.
Autoři předpokládají, že se tehdy z Atlantiku do Severního ledového oceánu úžinou Fram dostávala studená slaná voda, která je těžší, než voda sladká.

 

Zvětšit obrázek
Tlaková níže nad Islandem. Na severní polokouli se tlakové níže vždy otáčejí doleva.

Protože zpočátku přitékala pod sladkou vodou ze severu, obsahovala jen velmi málo kyslíku. Shromažďovala se na jeho dně a spolehlivě vybila prakticky vše živé. V těch dobách se ukládaly právě ony vrstvy černého bahna. Střídání vrstviček černého a původního šedého bahna svědčí o tom, že se prudce měnilo prostředí, nejspíš v důsledku náhlých změn výšky mořské hladiny. Úžina se postupně rozšířila a postupně začala mít výrazný vliv Coriolisova síla, která v důsledku setrvačnosti vůči pohybu Země začala míchat přitékající vodu. Slaná voda z Atlantiku se díky tomu v úžině dostala na povrch a důkladně se obohatila kyslíkem. Když dotekla na dno Severního ledového oceánu, nebyla už tak vražedná.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Arktický oceán dnes. Slaný a zmrzlý.

Tehdy se v usazeninách přestaly střídat vrstvičky černého a šedivého bahna a Severní ledový oceán se přestal vracet ke sladké vodě. Tlustý pruh šedivého sedimentu svědčí o poklidném ukládání vrstev za přístupu kyslíku. V nahnědlé nejsvrchnější části, usazené v době před cca 17,5 milionů let, je spousta oxidů železa a manganu. Tím pádem víme, že dno Severního ledového oceánu v té době už bylo úplně zoxidované. Zároveň už v této vrstvě jsou čistokrevné mořské fosilie, takže právě tuto vrstvu lze považovat za okamžik zrodu dnešního slaného Severního ledového oceánu.

 

 


Proč tolik povyku kolem dna arktického moře? Cirkulace vod v Severním ledovém oceánu je jedním z klíčových míst globální cirkulace mořských proudů. Mořské proudy jsou zase klíčovým hráčem v globálním klimatu. Proto je zajímavé vědět, jak dnešní podoba této cirkulace vlastně vznikala. Je pozoruhodné, že vznik slaného Severního ledového oceánu dobře souhlasí s takzvaným miocénním klimatickým optimem, kdy bylo výrazně tepleji než dnes. Od této chvíle se už jenom ochlazovalo. Autoři se ale zatím neodvažují dávat tyto události do nějakých souvislostí.

 

Pramen: NewScientist.com 21. 6. 2007 a Nature 447: 986-990.


 

Datum: 23.06.2007 07:27
Tisk článku


Diskuze:

haaaaaaaaaa

sara,2008-03-02 12:49:40

nuddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Odpovědět

Ještěr

Xavier,2007-06-25 12:49:56

Jeden ještěr přežil...

Odpovědět

Doplněk

Pepa z depa,2007-06-24 11:49:39

...na 13,6 km3 za rok.

Odpovědět

Jak je to vlastně?

Pepa z depa,2007-06-24 11:01:45

Nemohlo jít o náhlou globální katastrofu, při které došlo k rychlé sedimentaci? Potíž vidím v erozi pevniny, kterou Judson a Ritter v roce 1964 odhadli na 61 mm za 1000 let(voda,vítr). Gilluly v roce 1955 odhadl množství do oceánů dopravených sedimentů na 13,6 km3. Objem oceánů činí 1550 milionů km3. Promiňte mi možný omyl a předem děkuji za upřesnění uvedených údajů. Na zvednutých horských masivech jsou dodnes uloženy původní sedimenty, které vlivem eroze měly být dávno fuč. Roku 1976 Eichler odhadl, že při stejné rychlosti eroze(jaká je v nynější době) by se uložily sedimenty(asi 100 metrů) za 246 milionů let.

Odpovědět


poznámočka

Martin,2007-06-24 13:08:50

Presné čísla nedoplním, lebo ich neviem, ale myslím si, že rýchlosť sedimentácie sa nedá zovšeobecňovať - iná je na otvorenom mori, iná v ústiach riek, aj vtedy to závisí od prietoku a od hornín, akými rieka preteká, iné množstvo splavenej horniny nesie rieka pretekajúca cez žulové pohorie, iné množstvo rieka pretekajúca sprašou. K tomu sa musí pripočítať rýchlosť morských prúdov na mieste sedimentácie a odnášanie častíc na väčšiu vzdialenosť... atď... atď...
To len tak, na okraj.

Odpovědět

Svalbard

Jirka,2007-06-23 20:33:20

Svalbard jsou cesky Spicberky.

Odpovědět

Dnes je opravdu hodně moc chladno...

ZEPHIR,2007-06-23 10:44:02

Bohužel nejde o to, zda je dnes moc chladno, takže se vlastně nic neděje, když se začne oteplovat.

Problém je, že každá klimatická vlna oteplování je sušší než ta předchozí a naše planeta se tak zvolna mění na vyprahlou pustinu. Je zjevný, že zlatá éra rozvoje života s padesátimetrovejma ještěrama a přesličkama na Zemi už dávno minula, dnešní biosféra připomíná spíš zakrslou skalku.

Odpovědět


souhlas

e - zephirovo svedomi,2007-06-23 16:02:25

protoze ty jsi zijici vystavni kousek te 'zakrslosti'

Odpovědět


Vyvoj

zhuyuanzhang,2007-06-24 07:23:36

Ano,mas pravdu a uz se ta zakrnelost promita i do technologie,kde jsou ty zlate doby vakuovych elektronek a pocitacu zaplnujici cele haly.Ted je to samy zakrsly notebook,PDA a jine male nesmysly...

Odpovědět


e-zephirovo svedomi

Jirka B,2007-06-26 10:14:59

Zephir má minimálně z poloviny pravdu, tak málo velkých zvířat žilo za období posledních 250 mil. let nejspíš jen na počátku třetihor, kdy největší suchozemská zvířata byli ptáci.
A ty e-zephirovo svedomi Zephirovi svýma znalostma nesaháš ani po kotníky a jesli nemáš nic k věci tak si své rádoby vtipné komentáře skývající zášť a závist nech pro sebe.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz