Věda magická?  
Zatímco mnohé aktivity svých předků obdivujeme – třeba malířství, architekturu nebo metalurgii – pro mágy a alchymisty máme jen pohrdání. My, racionálně uvažující a vzdělaní, těžko chápeme, jak někdo mohl kdy zasvětit život snaze přeměnit laciné olovo v drahocenné zlato, snaze odhalit tajemství správných konstelací těles v nejvyšších sférách světa, snaze získat slávu, moc a bohatství pomocí zaklínadel a formulí, adresovaných tajemným, neznámým a stěží ovladatelným mocnostem.

 


 

Zvětšit obrázek
Kdo používá magické síly k dalšímu poznání, nedopadne dobře! (Doktor Johan Faust)

My, stojíce na ramenou obrů jako byli Newton, Mendělejev a Freud, dokážeme věci dříve nevídané.  Jak?
Ze všeho nejdříve je třeba napsat grant. Grant přinese peníze, potřebné na plat vědce, PR managera i sekretářky, peníze na židli, stůl a odpadkový koš, peníze na chléb a letenky, peníze, bez nichž zkrátka nic pořádného neuděláte.


Při psaní grantu je důležité použít ta správná slova. Ne, žádné „abrakadabrah“,  spíše slova jako „multimediální“, „inovativní“ „interdisciplinární“ (ta, která OPRAVDU fungují, si samozřejmě nechám pro sebe). 

Zvětšit obrázek
Jak financovat výzkum komerčními zakázkami. (Leonardo da Vinci)

Naivky a nevzdělanci si snad mohou myslet, že na obloze se znenadání objeví jejich šťastná hvězda. Zasvěcenci ale znají řád pohybu nebeských těles a grantových komisí, které se rozhodnou tento rok podporovat to - a ono zavrhnout. Jsou tedy připraveni na budoucnost lépe než ostatní, jejich úspěch není náhodný. Ostatním zbývá pečlivě sledovat oblohu a web.


Grant je třeba poslat ve správnou chvíli na správné místo. Netřeba počítat údery půlnočního zvonu – ale běda tomu, kdo uvízne v dopravní zácpě, když podatelna má v úterý jen do dvou.

 

Zvětšit obrázek
Kdo by dnes bral vážně astronomy živící se astrologií?

O vyslyšení smrtelníkovy prosby  - chci říci o podpoře grantu – nerozhodují již neznámé, nevyzpytatelné síly, kdepak -  ale nezávislé grantové komise, jejichž složení se z dobrých důvodů předem nezveřejňuje. Jak si je jenom naklonit? Obětovat rituálně psa? Copak máme středověk?  Stačí obětovat čas! (Čas na psa?) Čas na společenských večírcích, čas na golfu a na zasedáních, čas na konferencích a v komunální politice, při psaní tiskových zpráv, čas strávený s novináři, v diskusích na internetu… Kdo ví, zda právě zde nezaujmu ty, kdo o mém grantu  budou rozhodovat?   

Kdo získal grant, má vyhráno.  Ještě nedávno šlo vlastně o přeměnu obyčejného potištěného papíru na papír potištěný ve státní tiskárně cenin. To je jistě snazší než přeměna prvků, jakkoli je olovo zlatu bližší než křemík. Pokrok ale nezastavíš – elektronická žádost se může přeměnit na elektronické peníze, aniž by změna byla patrná zrakem, hmatem, sluchem či chutí. Jen ti s čichem na peníze je poznají v jakékoli formě.

A. C. Clark kdysi řekl, že dostatečně vyspělá technologie není rozeznatelná od magie. Zdá se, že to platí i pro jiné obory.  
 

Datum: 03.07.2007 01:36
Tisk článku

Související články:

Létající prkno     Autor: Redakce (19.04.2016)
Kam se pohne balónek     Autor: Martin Tůma (23.04.2014)
Zákeřně chytrá toaleta     Autor: Martin Tůma (08.08.2013)
Budou Angry Birds v Rusku zakázanou hrou?     Autor: Martin Tůma (01.04.2013)
Konec (nejen) pražských taxikářů?     Autor: Martin Tůma (01.04.2012)



Diskuze:

Tak tak

Q,2007-07-08 23:05:54

Bohuzel je to pravda, ale tezko rict, jaky system misto toho pouzivat.. Jinak opravdu super clanek na tohle tema byl vydan tusim v Chemickych listech, bohuzel si nepamatuji kdy, ale hodne sem se u neho nasmal.

Odpovědět

Alchymie

Bohouš,2007-07-04 18:57:35

O alchymii psali podrobně Jacques Bergier a Louis Pauwels v knize Jitro kouzelníků. Pravým alchymistům se nejednalo o výrobu zlata či o přeměnu prvků, ale o proměnu alchymisty samotného-nejenom zastavit stárnutí, ale hlavně (dá-li se to tak říci) o mnohonásobné zvýšení jeho IQ při zachování hlubokých mravních zásad. Omlouvám se za odbočení od tématu.

Odpovědět

Dobrá otázka.

Klásná Klysa,2007-07-03 15:20:53

Nicméně si myslím, že je to spíše otázka filologie. Protože nemám po ruce příslušný slovník, nejsem schopen reagovat na odborné úrovni, nicméně pokusím se uvést alespoň pár věcí. Letmým vyhledáním na Googlu, což je dnes téměř etalonová (etanolová?) metoda, jsem zjistil, že výskytů je přes 20 000, není to tedy zase tak nenormální slovo. Navíc je zná i slovník MS Wordu, který podle mě nijak enormní slovní zásobou nedisponuje. Takže pokud je správný překlad otázky do tvaru "co to je za slovo?", pak tolik, pokud je správný výklad "co slovo znamená?", je to poněkud starší výraz patrně nejbližší slovu "protože".

Odpovědět


Pardon

Klásná Klysa,2007-07-03 15:23:04

Nějak jsem neuchopil, jak reagovat na reakci a vytvořil nový příspěvek. Měl jsem na müsli otázku pana "x".

Odpovědět


assd

das@sda.asd,2007-07-03 18:11:29

Takhle okecavas normalne, nebo chces taky nejakej grant?

Odpovědět


hm,

x,2007-07-03 21:37:26

Já jsem se ptal proto, že jsem ho nikdy neslyšel, ale poslední týden nejmíň třikrát, tak jsem myslel že to je výmysl někoho z televize.

Odpovědět

super clanok!!!

Robert,2007-07-03 13:59:25

hihi presne takto to funguje... :))))
..najviac sa mi pacilo "Při psaní grantu je důležité použít ta správná slova. ....jako „multimediální“, „inovativní“ „interdisciplinární“

Ale mozete nabuduce napisat nieco aj o alchymistoch.

Odpovědět

podle nadpisu

Ikkju,2007-07-03 11:34:48

Tak jsem podle nadpisu čekal že se bude rehabilitovat alchymie, astrologie, apod. jako vývojový článek vědy... :). No nic, třeba příště...

Odpovědět

Na západě jsou opět trochu dál... :-)

Klásná Klysa,2007-07-03 11:21:01

S výše psaným naprosto souhlasím. Místy mám dokonce pocit, že se autor článku snaží vyjadřovat záměrně decentněji, možná i proto, že kulturní projev neumožňuje procesy na pozadí dnešní "velké" vědy popsat dostatečně přiléhavě. Netvrdím, že jsem v této oblasti bůhvíjak zkušený, ale úplný zelenáč také nejsem, a asi proto myslím, že jsem řadu zmíněných či naznačených věcí mohl pozorovat v praxi.
Abych však dostál nadpisu:
http://pdos.csail.mit.edu/scigen/
Na uvedené adrese je generátor vědeckých článků (spíše "vědeckých") a troch apovídání kolem. Je tam i dostupný zdrojový kód, anžto jde o licenci GNU-GPL. Bylo by roztomilé, kdyby někdo prográmek "počeštil" a vystvil někde na internetu. Řadě lidí by to ulehčilo situaci, kdy mají za úkol vymyslet důvody, proč má někdo jiný dostat grantové peníze (mluvím (píši) za sebe), eventuálně by se dal použít k zahlcení kterékoli, velmi odborné a nezávislé, komise...

Odpovědět


anžto?

x,2007-07-03 13:51:50

kde se vzalo anžto?

Odpovědět


ad generator

PT,2007-07-03 19:23:22

Ten generator je mimochodem zajimava vec, doporucji si precist popis historky jak se automaticky generovany clanek dostal na konferenci :)

Odpovědět

Pravda

kofis,2007-07-03 08:30:06

Pravda pravda.
Některé výzkumy se výsledky nemohou ani přiblížit pokusům vyrobit zlato z olova, ale asi mají dobré řečníky co používají ty správná slova ve svých dozajista přínosných vědeckých článcích. Takže mají na své badatelské výzkumy dostatek zdrojů.

Někdy mi přijde, že je pravdou to co jsem zaslechl: čím víc je výzkum abstraktnější a méně použitelný v praxi, tím víc se ujme na akademické půdě.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz