Nová naděje nemocných s Alzheimerem se jmenuje bisdemethoxykurkumin  
Vědcům se podařilo izolovat látku, která imunitnímu systému napomáhá odstraňovat beta-amyloidové plaky, které nemocným s Alzheimerovou chorobou ničí mozek. Účinná látka byla izolována z kurkumy.

 

 

Zvětšit obrázek
Při Alzheimerově chorobě se v mozku tvoří plaky beztvaré hmoty. Tvoří je shluky malych molekul peptidu beta-amyloidu (hnědě).

Řeč bude o indickém šafránu, sanskrtsky haridra, neboli kurkumě. Travnaté rostlině z jihovýchodní  Asie, kterou známe spíš jako „karí“, což je směs koření, kde kromě mleté kurkumy je ještě černý pepř, kajanský pepř, kmín, koriandr a pískavice. Kurkuma je rostlina z čeledi zázvorovitých a je hojně užívaným léčebným prostředkem ajurvédské medicíny, jejíž počátky sahají do doby 2000 let před Kristem.

 

Zvětšit obrázek
Curcuma longa

Vědci nyní zjistili, která z látek, obsažených v kurkumě, podněcuje buňky imunitního systému zvané makrofágy k odstraňování hmoty, které se nervová tkáň nedokáže zbavit a jež nás postupně připravuje o rozum. Jde o beta-amyloid, který se při některých neurodegenerativních chorobách jako beztvará rozrůstající se hmota hromadí v mozku. Účinnou látkou, která bílým krvinkám pomáhá se s amyloidními plaky vypořádat, je bisdemethoxykurkumin.

 

Současně s odhalením této látky se vědcům podařilo určit i gen, který se na správné funkci  imunitního systému podílí. Oba poznatky, jak poznání genu řídícího imunitní systém, tak chemické složení látky, která činnost imunitního systému posiluje, jsou slibným východiskem pro budoucí léčbu neurodegenerativních onemocnění.
Vědci tvrdí, že jsou nyní schopni z krevního vzorku určit, jak imunitní systém reaguje na tvorbu plaků v mozku a že podle toho jsou schopni zahájit potřebnou léčbu.  Gen, který má pod palcem  odstraňování plaků z lidských mozků, vědci nazvali MGAT III. Celé to funguje tak, že zmíněný gen se účastní tvorby buněčných receptorů. Ty umožňují buňkám imunitního systému rozpoznat, proti čemu je třeba zahájit boj. Ten pak probíhá tak, že se makrofágy nasměrují na škodlivé struktury, které začnou rozebírat a z postižené tkáně odstraňovat. 

 

 

Kořen kurkumy obsahuje účinnou látku, která stimuluje imunitní systém a napomáhá makrofágům odstraňovat amyloidové plaky.

Možná ještě zajímavější, než je účast zmíněného genu při směrování makrofágů na likvidaci škodlivých plaků, je zjištění, že gen MGAT III zajišťuje celou řadu dalších klíčových funkcí v procesu rozpoznávání cizího a vlastního. A že tento gen má ve správném fungování našeho obranného systému hodně „dlouhé prsty“. Budeme tedy o něm zřejmě brzo psát znovu a ve zcela jiných souvislostech.

O účincích výtažků z kurkumy na imunitní systém se vědělo již delší dobu. Odhalení konkrétní látky, která je za to odpovědná, dává chemikům možnost připravit ji synteticky. Její průmyslová výroba by měla mít tu výhodu, že k jejímu trvalému přísun v rámci prevence, nebo léčby, nebude třeba si každý den dávat kuře po indickém způsobu.

 

Protože jde o zcela jiný mechanismus boje s amyloidními plaky, než jaký zajišťují B buňky imunitního systému (ty se zlem tvořících se amyloidních plaků bojují prostřednictvím tvorby protilátek), mělo by se spojením obou metod dosáhnout v léčbě Alzheimera lepších výsledků, než jakých se dosahovalo dosud.

 

Bisdemethoxykurkumin (BDMC)

 



Kolektivu Američanů, zvláště pak Dr. Milanu Fialovi do University of California v Los Angeles, posíláme k objevení účinné látky blahopřání a držíme palce, abychom zde brzo mohli psát o dalších, stejně skvělých, výsledcích.


Pramen: Proceedings of the National Academy of Sciences

 

Datum: 18.07.2007 14:58
Tisk článku

Související články:

Vakcína proti pásovému oparu snižuje riziko Alzheimerovy choroby     Autor: Dagmar Gregorová (20.06.2023)
Vakcinace a demence     Autor: Josef Pazdera (09.06.2023)
Na Alzheimera s frekvencí 40 Hz?     Autor: Dagmar Gregorová (01.02.2023)
Ochota rozdávat peníze koreluje s Alzheimerovou chorobou     Autor: Josef Pazdera (22.12.2022)
Formaldehyd ako indikátor Alzheimerovej choroby?     Autor: Matej Čiernik (20.12.2022)



Diskuze:

Alzheimer a plaky

Ivo,2007-07-24 13:00:30

Je to pár let co se rovněž zkoušeli látky (bohužel, už si nepamtuju kdy a kde jsem to četl) které zpomalovaly tvorbu plaků , případně usnadňovaly jejich degradaci, ale u mnoha pacientů to vedlo ke zhoršení stavu a progesi onemocnění. V závěru toho článku byla zajímavá polemika, že amyloid je dost možná obraný mechanismus spíš než příčina onemocnění. Ale pár let už to je a neurologie není můj obor, tak nevím jak se vývoj v tomhle směru pohnul. Každopádně zajímavý článek.

Odpovědět

oprava

Blažej,2007-07-20 06:43:09

..v matčině..,.. po odstranění amalgámových.., T-lymfocyty.. . Omlouvám se za chyby.

Odpovědět

..vyborne...

jara cimrman,2007-07-19 17:40:22

bisdemethoxykurkumin....to si budeme my, budouci alzheimerovci, dobre pamatovat....

Odpovědět


To sedí!

josef,2007-07-19 22:51:48

:) :) :) , treba tomu daji casem nejakou zkratku.... :)

Odpovědět

Rtuť

Blažej,2007-07-18 18:42:32

Nepatrná množství rtuti v mozku způsobují stejné změny, které jsou patrny u Alzheimerovy choroby(Duhr a kol.,75. výroční schůze FASEB,Atlanta,Georgia,21.-25.dubna 1991,Abstraktum 493).Pacienti s A.chorobou mají poškozený tubulin,z něhož vznikají známá neurofibrilární klubíčka,která jsou překážkou řádného předávání informací v mozku.(Tubulin je bílkovina potřebná pro zdravou tvorbu neurofibril-pojivové tkáně nervového systému.)Při pitvách pacientů W.R.Markesbery a jeho lékařský výzkumný tým (z kateder chemie,patologie a neurologie z University of Kentucky a též ze Sanders-Brownova střediska stárnutí v Lexingtonu v Kentucky) zjistili v mozku vysoké koncentrace rtuti a malá množství zinku a selenu,které jsou známé svým ochranným účinkem proti toxicitě těžkých kovů(Brain Research,1990,553:125-31).Rtuť dále snižuje činnost ledvin,jater,usazuje se i v žaludku,plicích,trávicím traktu,srdci, v ústech(podvědomě odplivujeme-nemusí to být výrazem vulgárního chování) a endokrinních žlázách.Jezením horkých a kyselých potravin, žvýkáním(zejména mnohonásobným-jógou doporučovaným- žvýkáním) si můžeme z amalgámových výplní uvolnit rtuť.Asi deset procent z plomb uvolněné rtuti a dalších kovů a jejich sloučenin se může usadit v těle. Rtuť mohou získat i děti v matčiině těle přes placentu.Otěhotnění by si měly nastávající maminky(alespoň z hlediska obsahu rtuti) naplánovat po odstraněné amalgámových plomb a následné detoxikaci organismu.Vědci zkoumají možnost vlivu rtuti na imunitní systém(T-lymfocity), myalgickou encefalomyelitis, narození mrtvého plodu a samovolného potratu,roztroušenou sklerózu,plodnost,padání vlasů,alergie,zažívací potíže-zejména špatnou funkci střev včetně narušeného metabolismu bílkovin a střevní flóry.Člověk denně přijme a zadrží 3 až 17 mcg rtuti se zubních plomb(i dle jejich počtu) a jen 2,6 mcg z ryb a mořských produktů,dalších potravin,vzduchu a vody(Kritéria pro zdravé životní prostředí 118:Anorganická rtuť-Světová zdravotnická organizace,Ženeva,1991).Neexistuje bezpečné množství rtuti.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz