Muž s dutou hlavou  
Extrémní případ hydrocefalie. Muž žije bez větších potíží s nepatrnými zbytky mozku. Teoreticky měl být dávno mrtev.

 

Ve špičkovém lékařském časopise The Lancet popsal tým francouzských lékařů vedených Lionelem Feuilletem případ muže, který v důsledku hydrocefalie přišel o polovinu až tři čtvrtiny mozku. Pozoruhodné je, že se tento člověk dožil v relativní spokojenosti věku 44let. Byl ženatý a byl otcem dvou dětí. Pracoval jako státní zaměstnanec. Jeho IQ dosahovalo 75 bodů, což je spodní hranice normálu. Rozhodně nebyl diagnostikován jako mentálně postižený či retardovaný.


 

Zvětšit obrázek
Snímky hlavy pacienta postiženého hydrocefalií, jehož případ byl popsán v The Lancet. (vlevo dole a nahoře). Na pravé straně je pro srovnání mozek zdravého člověka.

Muž se dostal na neurologické vyšetření, protože měl potíže s ovládáním levé nohy. Počítačový tomograf odhalil lékařům šokující pohled na „dutou hlavu“. Mozkomíšní mok se muži hromadí v mozkových komorách a zatlačil nervovou tkáň ke stěnám. Muž trpěl hydrocefalií už v dětství, kdy mu lékaři voperovali do mozku tenkou kanylu, kterou je nadbytečný mozkomíšní mok odváděn pryč. Ve věku 14 let byla chlapci kanyla odebrána. Lékaři se domnívali, že už jí není potřeba. Desetiletí života bez větších zdravotních komplikací vzbuzovaly iluzi, že to tak  opravdu je. Až donedávna.
Pacient se uzdravil. Lékaři mu voperovali do mozku novou kanylu a podařilo se jim napravit jeho problémy s levou nohou. Mozek zůstal tak, jak byl – drasticky zmenšený s výrazně zvětšenými mozkovými komorami.

 

Zvětšit obrázek
Počítačem vytvořený 2D pohled. (Kredit: TF1-LCI)

Tento kuriózní případ znovu dokazuje úžasnou plasticitu mozku, který dokáže kompenzovat nejrůznější handicapy. U pacienta došlo k drastickému zmenšení oblastí mozku, které jsou důležité pro kontrolu pohybu, smyslového vnímání – od hmatu, přes zrak až po sluch, dále pak řeči, emocí i poznávacích funkcí. Stav jeho mozku neměl podle stávajících představ na nic z toho stačit. Ba co víc. Člověk s takhle postiženým mozkem by měl být mrtvý.
„Nikdy předtím jsme neviděli člověka s tak těžkým hydrocefalií,“ řekl v rozhovoru pro Nature Lionel Feuillet.

„Je neuvěřitelné, že se mozek dokáže vypořádat s něčím, o čem jsme přesvědčeni, že je neslučitelné se životem,“ říká v komentáři pro New Scientist americký neurolog Max Muenke.
Důležité bylo, že ke změnám docházelo nesmírně pomalu po velmi dlouhou dobu. Tempo postupu postižení dovolilo, aby kontrolu nad postiženými funkcemi postupně přejímala nervová tkáň zatlačená k lebce.
Jiné typy drastického zmenšení mozku vedou k těžkému postižení. Například mikrocefalií vyvolaný dědičnou poruchou některých genů je spojen s mozkovou obrnou, epilepsií, poruchami vidění a slyšení či autismem. Také při Alzheimerově chorobě dochází k úbytku mozkové hmoty a má to za následek těžkou demenci.

 

Pramen: The Lancet

Datum: 21.07.2007 09:53
Tisk článku

Související články:

Vyšetření MRI odhadne naší inteligenci     Autor: Josef Pazdera (02.01.2020)
Větší lidské mozky upřednostňují centra myšlení     Autor: Dagmar Gregorová (09.06.2018)



Diskuze:

simpson

asas,2007-07-31 21:11:02

Aaa, Hello Homer

Odpovědět

A co je s nim teraz?

sovinista,2007-07-24 08:24:44

Nezmenil sa nahodou na zenu ? (blondinku).

Odpovědět


ne

jarda petr,2007-07-26 14:35:34

Ne, je to pořád úředník.

Odpovědět

mozek tedy

CC,2007-07-22 20:27:54

je schopen teoretické nesmrtelnosti, pokud bude zajištěna dostatečná avšak velice pozvolná obměna jeho tkáně

Odpovědět


Noo...

Klásná Klysa,2007-07-23 13:52:17

Něco by na tom mohlo být. Myslím si, že pokud nám jde o přežití člověka jako osobnosti (spíše v filosofickém, než psychologickém smyslu), jde o to, jak rychle a jak dobře by nově vzniklá (dodaná) tkáň přebírala to, co je on sám, chcete-li vědomí sebe sama. Na to pak patrně závisí nesmrtelnost mě (například), jakožto entity, která sama sebe vymezuje oproti okolnímu prostředí a takto se i vnímá. Pokud by nám šlo o "prosté" zachování psychiky, sačilo by zkopírovat mozek v daném okamžiku, tedy včetně struktury synapsí a obsahu neuronů. Jenže pak by to staré vědomí stejně nějak zaniklo, ergo, z jeho subjektivního hlediska bychom mu nijak zvlášť nepomohli.

Odpovědět

děs

Oldřich Motyka,2007-07-22 11:21:28

děsí mě představa kolik asi takových lidí s "dutou hlavou" proudí ulicemi a nepřijde se na to jen pro to, že je noha nebolí.
hrozný svět.

Odpovědět


Horsi je ale predstava,

J.,2007-07-23 12:16:57

ze tito jedinci maji volebni pravo... :)

Odpovědět


Je jich moc.

Saša,2007-07-25 16:39:13

Proto taky vláda a parlament vymýšlejí stále nové a nové úřady, aby bylo tyto lidi kde zaměstnat.

Odpovědět

asdf

xcvb,2007-07-21 23:33:21

"<script>alert(document.cookie)</script>

Odpovědět

aspoň vidíme

Martin,2007-07-21 16:34:33

aká časť mozgu predstavuje len zbytočnú výplň bez významnej funkcie :) Aj keď možno sa mýlim, celý mozog je potrebný, len my ho nevieme riadne využívať.

Odpovědět


zbytečná polovina?

Jan,2007-07-21 21:53:16

Z toho, že měl IQ 75 nemusí vyplývat že máme 1/2 mozku zbytečnou, ale např. že hodnocení IQ je pro postižení celkové funkce mozku nedostatečné nebo že pro nárůst IQ na 100 je třeba větší mozkové kapacity než dalších 17% (vztah je nelineární).
To že měl zachované všechny smysly je neúplná zpráva, teď se o něj asi perou světové laboratoře, které rozeberou, co mu chybí a kam se to přestěhovalo :-(

Rozhodně si nemyslím, že mozek nevyužíváme...

Odpovědět

státní zaměstnanec

jb,2007-07-21 16:18:42

muž s dutou hlavou pracoval jako státní zaměstnanec - to by byl dokonalý titulek článku :-) Nevím, čemu se diví, u nás na úřadech zcela běžná věc!

Odpovědět


:o)

laoce,2007-07-21 16:30:06

jj aj mna to zaujalo :o) ale najviacej ze mal pri polovicnom objeme mozgu zachovane vsetky zmysly a dokonca IQ na urovni este zdraveho cloaveka

Odpovědět


moje rec...

jara cimrman,2007-07-24 17:57:45

...fenomen primo globalni..... statni zamestnanec, je zde klicove slovo, proto se na to prislo az tak pozde....kdyby napriklad byl americkym pravnikem, clanek bude chybet v prestiznim casopisu dodnes...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz