Proč během nemoci tolik spíme?  
S chřipkou nebo angínou prospíme dlouhé hodiny. Kromě teploty, kašle, rýmy či bolesti v krku trápí nemocného i únava, jež mu prosákne do každého póru těla. Vědci už delší dobu tušili, že na vině by mohla být bílkovina označovaná jako TNF-alfa.

 

 

Zvětšit obrázek
TNF-alfa (Tumor Necrosis Factor)

Bílkovina TNF-alfa plní v organismu širokou škálu funkcí. Dobře známá je její schopnost donutit k zániku buňky nádorů. Zároveň se podílí na spouštění zánětlivé reakce.  Tým vědců vedený imunologem Thomasem Birchlerem z university ve švýcarském Curychu objasnil na stránkách prestižního vědeckého časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences podíl TNF-alfa na únavě nemocných lidí.

 

 


Birchler podával laboratorním myším TNF-alfa a zároveň sledoval aktivitu genů, které řídí běh biologických hodin. Myším se hodiny nepředbíhaly ani neopožďovaly. Mnohé „hodinové“ geny však pracovaly na menší výkon. U myší se to projevilo výrazně sníženou  aktivitou. Zlenivěly a vypadaly unaveně. V té chvíli bylo jasné, proč pociťují velkou únavu i pacienti, jimž lékaři nasadili při léčbě nádoru TNF-alfa. Jde o vedlejší účinky této bílkoviny.

 

 

Koncentrace TNF-alfa neroste jen při krátkodobých infekcích. Její produkce je zvýšena i při dlouhodobých zánětlivých procesech, jako je revmatoidní artritida nebo roztroušená skleróza. Není divu, že si pacienti s těmito chorobami rovněž stěžují na velké vyčerpání.
Zánět, únava a spánek kráčející ruku v ruce jsou při krátkodobých onemocněních pro živočichy výhodné. Boj s infekcí vyžaduje hodně sil a pospávající nemocný ušetří  spoustu energie. Nemocný nemá velkou chuť do žádné činnosti. I to je výhodné. Marod se díky tomu drží stranou a tím snižuje riziko, že se dostane do těsnějšího kontaktu s další příslušníky svého druhu a nakazí je.

 

 

Zvětšit obrázek
Vysoká produkce TNF-alfa by mohla být příčinou únavy, případně chronického únavového syndromu


Při dlouhodobém onemocnění můžou být vedlejší účinky mobilizace bílkoviny TNF-alfa  pacientovi na obtíž. V krajním případě zřejmě přerůstají až v tzv. chronický únavový syndrom. Při něm pacienti trvale trpí celkovým vyčerpáním. Příčiny vzniku tohoto vleklého onemocnění nejsou známy. Podle některých vědců stojí na počátku onemocnění virová infekce. Přítomnost viru nutí imunitní obranu ke zvýšení produkce TNF-alfa a to vede ke vzniku chorobné únavy.

 


Výzkum Birchlerova týmu se stal příslibem pro pacienty s chronickým únavovým syndromem. Zdá se, že by se těmto nemocným mohlo výrazně ulevit po podávání léků, které snižují koncentrace TNF-alfa v těle. Nebude to však jednoduché.  Snížením koncentrace TNF-alfa by mohlo zároveň vyvolat i k oslabení imunitní obrany a zvýšení rizika vzniku infekčních či nádorových onemocnění. 

 

 

 

 



 

Datum: 24.07.2007 13:45
Tisk článku

Související články:

Čím nápadníci své vyvolené uspávají?     Autor: Josef Pazdera (28.12.2022)
Odkrývání tajemství spánku     Autor: Dagmar Gregorová (05.03.2022)
Nedostatek spánku působí na mozek     Autor: Dagmar Gregorová (18.01.2022)
O čem lidé mluví ze spaní?     Autor: Stanislav Mihulka (17.01.2018)
Mozog sa zbavuje odpadu, zatiaľ čo spíme     Autor: Matej Čiernik (06.12.2013)



Diskuze:

TNF-alfa vs. CFS

M.,2007-08-04 22:06:23

Ta spojitost mezi TNF-alfa a Chronickým únavovým syndromem se mi vůbec nezdá pravděpodobnou. CFS/ME není jen únava, je to komplex mnoha příznaků. Zmírnění samotné únavy by na nemoc samotnou moc velký vliv asi nemělo. Chronická únava je něco jiného.

Odpovědět

blokace TNF Alpha

Ghabr,2007-07-24 17:36:41

Pokud jsem si všimnul, tak TNF Alpha se blokuje celkem běžně. Viz Infliximab (Remicade), jehož infuze jsem absolvoval. Výrazně zvýšená pravděpodobnost vzniku nádorů se zatím neprokázala.

Odpovědět

co mysliste ?

zavi,2007-07-24 15:24:44

jen tak me napada kdyz se pise v poslednim odstavci ze pokud se snizi hladina TNF - alfa tem kteri ho maji nadbytek a trpi chronickou unavou na normalni uroven tak oproti drivejsku sice budou asi trpet zvysenym rizikem nadoru ci infekci ale pokud se budou srovnavat se zdravymi lidmi tak by riziho techto onemocneni mohlo vyrovnat ne ? co myslite ?

Odpovědět


Asi ano

Jaroslav Slovák,2007-07-24 15:33:35

Ano, ale za předpokladu, že se podaři snížit hladinu TNF na obvyklou hodnotu normálních lidí. A to může být problém to ukočírovat. Nejen u politiků.

Odpovědět


rovnovaha

Nevlin,2007-08-03 14:21:50

Problemem zapadni vedy je dichotomicke oznacovani cehokoli - zly/dobry cholesterol, molekula... Ano, TNF se da zablokovat, ale treba u mysi, kde TNFa je dokonale zablokovany farmakologicky nebo knockoutem, se pri infarktu myokardu neohranici misto poskozeni a nasledky jsou daleko horsi...

Odpovědět

Správný triumvirát.

Jef,2007-07-24 14:53:47

Kdo je ten třetí unavený, co mu hlava nejvíc klesla?

Odpovědět


To vypadá na Topola

jar,2007-07-24 16:09:23

To vypadá na Topola

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz