Konečně budou všechny snímky z misí Apollo zveřejněny  
Arizonská státní univerzita zahájila digitalizaci originálních filmů Měsíce, pořízené při projektech Apollo 4 až Apollo 17. NASA poprvé tyto snímky s vysokým rozlišením zveřejnila a nyní jsou přístupny nejen vědcům, ale i široké veřejnosti.

 

 

Zvětšit obrázek
Edwin „Buzz“ Aldrin pózuje a Neil Armstrong fotí (Apollo 11). Kredit: NASA

Téměř 40 roků poté, co se člověka poprvé dotkl Měsíce (20. července 1969), se uskutečnil sen mnoha obyvatel této planety -  fotografické záznamy Měsíce z misí Apollo jsou na Internetu přístupny nejen vědcům, ale i široké veřejnosti.

Zvětšit obrázek
Edwin „Buzz“ Aldrin opouští Lunární modul a Neil Armstrong fotí (Apollo 11). Kredit: NASA

Arizonská státní univerzita (ASU - Arizona State University, Tempe) a Johnsonovo kosmické středisko (JSC - NASA"s Johnson Space Center, Houston) vytvořili nový digitální archiv snímků. Nyní již existuje možnost prohlédnout si některé originální filmy s vysokým rozlišením na adrese: http://apollo.sese.asu.edu.

 

Databáze snímků  (Support Data)  je  seřazena podle jednotlivých misí Apollo 4 až Apollo 17. Po kliknutí na obrázek příslušné mise se dostanete do další databáze fotografií (Magazine), dělené podle typu snímků (kdy, kde a jak byly pořizovány).

 

Databáze snímků (Support Data)  z úvodní tabulky (sloupec napravo) se můžete dostat i na seznam snímků (pdf nebo xls) s dalšími podrobnostmi o jejich pořízení.

 

Digitální skenování je natolik detailní, že odhalí i fotografické zrno. Archiv obsahuje originální snímky z filmů dovezených zpět na Zemi – snímky Měsíce pořízené z Apolla jak z oběžné dráhy tak i z měsíčního povrchu. Toto je první část projektu, který časem (zhruba během pěti let), umožní prohlédnout všechny měsíční fotografie z amerických misí Apollo v digitální podobě.

 

„Tento projekt plní mé dávné přání. Každému je dána šance vidět tuto jedinečnou sbírku snímků tak zřetelně, jak byly pořízeny,“ říká profesor geologie Mark Robinson (ASU"s School of Earth and Space Exploration, part of the College of Liberal Arts and Sciences), vedoucí projektu digitalizace.

 

 

Zvětšit obrázek
Lunární modul (Eagle) Apolla 11. Kredit: NASA

Robinson je také vedoucím projektu (principal investigator) kamery LROC  (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) na sondě Lunar Reconnaissance Orbiter (NASA), jejíž start k Měsíci je naplánován na říjen 2008.

 

Zvětšit obrázek
Lunární vozítko Apolla 17 v kráteru. Kredit: NASA

Důvod, proč byly originální snímky tak nedostupné, je jejich nenahraditelnost. V letech 1968 až 1972 NASA zveřejňovala pouze ne příliš kvalitní kopie, které jako jediné (mnohdy i kopie z kopií) byly dostupné i ve vědeckých knihovnách a výzkumných ústavech na celém světě. Originály, ke kterým neměli až na výjimky přístup ani „měsíční“ vědci, jsou uchovávány v JSC (Johnson Space Center) při nízkých teplotách – boxy s originálními filmy (-180C) jsou uloženy do další chladničky s teplotou +130C.

 

Díky projektu digitalizace se vracíme zpět o několik desetiletí k původním letům a prohlížíme si s nebývalým rozlišením detaily misí Apollo. Podle Robinsona to umožnil speciální snímač firmy Leica Geosystems, který na digitálních snímcích zobrazil až 16 000 odstínů šedi a rozlišení snímků je až 200 pixelů na mm. Na nejdetailnějších fotografiích z oběžné dráhy kolem Měsíce jsou viditelné i 1m balvany. Tomu odpovídá i velikost některých souborů – původní nezpracovaný snímek (12 cm2) má nyní 1,3 GB.

 

 

Zvětšit obrázek
Digitální snímek pořízený posádkou Apolla 17. Kredit: NASA/ASU

„To je víc než většina lidí potřebuje, i když to jejich prohlížeč i Internet zvládne,“ říká Robinson. Proto u některých snímků lze využít aplikaci Zoomify – uživatel si může (bez stažení) zvětšit jen část snímku a tu detailně prozkoumat v maximálním rozlišení. Snímky, u nichž lze tuto metodu využít, jsou umístěny v databázi Metric Preview. (Snímky s vysokým rozlišením až 6,5 m/pixel pořídilo Apollo 15 v červenci 1971. Kredit: NASA/Arizona State University).

 

Zvětšit obrázek
Mrazící boxy s originály filmů NASA (-18°C) jsou umístěný ve velké chladničce se stálou teplotou +13°C. Kredit: NASA/ASU

"Tyto snímky mají velkou vědeckou hodnotu, přestože byly pořízeny před několika desetiletími,“ říká Robinson. A dodává: „Myslím si, že každému nabízí krásný pohled na malý kousek historie nedaleko nás.“

 

 

 

Zdroj:
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=23141


 

 

 

 

 

 

Datum: 02.08.2007 15:17
Tisk článku


Diskuze:

Oprava:

JosefŽ,2007-08-08 21:05:48

Tah 1000 kN,omlouvám se za uvedené starobylé jednotky.

Odpovědět


Tah motoru Eaglu:

Jirka,2007-08-09 00:09:54

Sestup: 45 kN. Pri hmotnosti 10 334 kg to znamena 2,7x vetsi tah, nez je potreba pri konecne fazi hladkeho pristani (mene nez 17 kN, motor dokonce mohl byt omezen az na pouhych 4,56 kN). Coz je podstatne mene nez Vas 1 MN.

Odlet: 15,6 kN. Pri hmotnosti 4 670 kg to znamena dvojnasobek potrebny pro levitaci nad povrchem (taky Eagle po startu z Mesice odletel dost rychle).

Odpovědět


Jirka

JosefŽ,2007-08-09 21:09:42

Dík za informaci,ověřím si to. Že byl použit J-2 - si můžete ověřit v literatuře i na internetu. Nevím, s jakými zádrheli při výpravě na Měsíc odborníci předem počítali. Musím zabrousit do jiných knih,případně do skript,nebo najít časopisy Radar z konce šedesátých let.

Odpovědět


Josefe,

Jirka,2007-08-10 14:35:08

J-2 byl pouzit na rakete Saturn-V. Ta sice dostala Apollo k Mesici, ale na pristani sel pouze lunarni modul se zcela jinym motorem.

J-2 byl motor jen pro druhy a treti stupen rakety Saturn-V. Ve druhem stupni jich ale bylo dohromady celkem pet, kazdy o tahu 890 kN (nektere zdroje uvadeji 1 MN). Ve tretim stupni uz byl jen jeden motor.

Mimochodem, pet motoru F-1 pro prvni stupen melo jednotlive tah 6,9 MN, tedy dohromady 34,5 MN, coz bylo jen o malo vice, nez kolik bylo potreba pro odlepeni se celeho nalozeneho Saturnu-V od Zeme.

Motor servisniho modulu, ktery odvezl astronauty z obezne drahy Mesice zpet k Zemi mel tah 91,2 kN.

Odpovědět

Jirka

JosefŽ,2007-08-08 21:00:38

Někde ve starém Letectví a kosmonautice bylo psáno, že pro přistání na Měsíci byl použit motor J-2.Měl tah 102000 kg.

Odpovědět

UFO

Martin,2007-08-03 22:59:46

A je tam aj tá fotka, na ktorej na odvrátenej strane mesiaca vidno údajnú základňu emzákov, čiže mimozemšťanov?

Odpovědět

divne snimky, mesic koncici 20m od kamery?!

trodas,2007-08-03 18:26:45

Je zvlastni, ze i kdyz se film v teplote +50 stupnu znehodnocuje, ze z Mesice jsou takove hezke zabery, kdyz teplota na Slunci na Mesici je az +200 a kmera nemela zadne chlazeni... (!)
Je zvlastni, ze na snimcich Mesic konci 20m od kamery...
A neni tam malo snimku, na kterych jsou videt REFLEKTORY! :-O
...zatimco hvezdy nevidet nikde... Asi dalsi emericky podvod :( Viz. trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=5&t=421

Odpovědět


Doporucene cteni

Jirka,2007-08-07 14:52:54

http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Moon_Landing_hoax_accusations#Photographs_and_Films

A, prosim, uz nikdy neotravuj jine lidi svymy vyplody bez elementarnich znalosti. Dekuji.

Odpovědět

Kompletní archív ještě ne - projekt teprve začal

Ondřej Lenz,2007-08-03 13:46:26

Podle článku na osla to vypadá, že jsou již k dispozici všechny fotografie v digitální podobě a ve vysokém rozlišení. To ale není pravda!
Uvedený projekt "Apollo image archive" (AIA) Arizonské univerzity a JSC byl teprve spuštěn a snímky jsou zatím scanovány ve vysokém rozlišení. Podle jeho stránek bylo zatím scanováno asi 620 snímků z 35mm foťáku (rozlišení 120px/mm, ) a dalších cca 10000 snímků "metrické" kamery (lepší rozlišení) se teprve scannuje.
To, co uvádíte jako databáze snímků sice je opravdu databáze snímků, ale jiného projektu, zřízeného "Lunar and planetary institute" pod NASA a obsahuje jen snímky v nižším rozlišení (max. velikost je tak 2 MB). Matoucí může být, že ze stránek AIA tam vede odkaz. Proto je to ale také zařazeno v "Support Data" a ne ve vlastním AIA projektu.
Jinak na vlastních stránkách AIA je zatím jen 5 snímků, které lze buď stáhnout nebo prohlížet (je nutný flash) a další se připravují. Aktuálně je nascanováno cca 620 snímků z 35mm foťáku, dalších cca 10000 z "metric kamery" se připravuje (ty budou v tom vysokém rozlišení). Odhaduje se, že nascanovat celý archív fotek z projektu Apollo (a zveřejnit ho na webu) bude trvat cca 3 roky...

Holt to, že byla zpráva o zprovoznění AIA webu vypuštěna do oběhu, je spíš reklama nutná pro přilákání lidí a vykázaní činnosti... ;-)


Ondřej Lenz

Odpovědět

To zas bude

Jirka,2007-08-03 11:42:36

pochybovacu...

Odpovědět


pochybnosti je stale dost...

Marian,2007-08-03 13:03:31

vacsinu fotiek osobne povazujem za podvrh, hlavne krasne ciste a hlavne rovne okolie pristatia modulu s raketovymi motormi (alebo pristali s padakom ;-) )... neviem si predstavit, ako mohol pri vystupovani slapnut do jemneho prachu :-)
http://sk.wikipedia.org/wiki/Obr%C3%A1zok:5927_NASA.jpg tieto fotky nedokazuju, ze boli na Mesiaci, ale to ani nevyvracaju...len sa s nimi naraba akoby boli z Mesiaca.

Odpovědět


...

Král Kojot,2007-08-03 13:08:42

A já myslel že o přistání Američanů na Měsíci pochybovala jen prababička mého spolužáka z gymlu. Asi je takové pochybování stejně ekonomicky výhodné jako kreacionismus.

Odpovědět


Mariane,

Jirka,2007-08-03 13:52:44

delate klasickou chybu pochybovace. Zapominate na to, ze to bylo na Mesici! Samozrejme na Mesici plyn tryskajici z motoru proudi uplne jinak nez v atmosfere Zeme! Navic na Mesici neni potreba nijak extra silny motor! Neni duvod, aby nekolik metru od osy motoru nebyl na zemi (pardon, na Měsíci) prach. Nic ho neodfouklo a ani nemohlo ho odfouknout.

Ja to rikal, ze se pochybovaci objevi!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz