Farmáři jsou nejnešťastnější  
Ve studii, zaměřené na „svobodná povolání“ se zjišťovalo, jak jsou na tom pracující z pohledu vztahů, zdraví a kvality života. Nejhůře ze všech dopadli farmáři.

 

Finští badatelé sledovali produktivitu, zdravotní stav a kvalitu života u náhodně vybraných dospělých osob. Ve sledované populaci se omezili na věk 30 – 64 let. Celkem v pokusu vyhodnotili 5000 osob. Zdravotní stav byl sledován podle jejich záznamů v národním programu Zdraví 2000.

Ze všech pracujících na plný úvazek jich desetina byli podnikatelé (včetně živnostníků). Z nich 3,5% tvořili farmáři. Farmáři a podnikatelé měli ve srovnání s pracujícími v zaměstnaneckém poměru, tendenci stárnout rychleji. Živnostníci zase dosahovali nižší životní úrovně než ti, kteří se nechali zaměstnat. Živnostníci a farmáři vykazovali v průměru menší úroveň vzdělání, než jejich vrstevníci, kteří byli v zaměstnaneckém poměru.

 

Podnikatelé, kteří někoho zaměstnávali, ale také jejich zaměstnanci, na tom byli ve všem lépe. Farmáři zase ze všech posuzovaných pracovně právních kategorií, na tom byli nejhůře.
Také když se hodnocení omezilo jen na samotnou produktivitu, vyšlo najevo, že více než třetina farmářů dosahovala nízké a nebo střední úrovně. U pracovníků v zaměstnaneckém poměru jich v průměru a hůře skončilo jen 16%. Ze zaměstnavatelů sem spadlo 12% osob.


 

Zvětšit obrázek
Podle statisti toho farmaření s idylickým dlouhým a spokojeným životem v lůně přírody, zase tak moc společného nemá.

Když vědci porovnali faktory jako je věk a dobrá kondice až do vysokého stáří, kategorie zaměstnavatel a zaměstnanec na tom byly zhruba stejně. Stejně tak to dopadlo u těchto dvou kategorií při posuzování přátelských vztahů. Farmáři i v těchto případech - tedy jak v dosahování vysokého aktivního věku, tak i ve svých přátelských vztazích, dopadli zase nejhůře.
 
Předchozí studie naznačovaly, že činnosti, které jsou dobré pro zdraví a duševní pohodu, jsou ty práce, ve kterých má pracovník možnost si věci řídit a má možnost si rozhodnout dělat věci podle svého uvážení. Tedy práce, kde se člověk nemusí moc ohlížet na to, jaké požadavky jsou na něj kladeny. To by mělo platit i pro farmáře, protože i oni jsou samo-zaměstnavateli a více méně si svůj pracovní čas organizují sami. Zdá se ale, že práce farmářů je mnohem více stresující, než by se naprvní pohled zdálo. Závěr studie vyzněl v tom smyslu, že Farmáři jsou na rozdíl od nás ostatních brzo stářím opotřebovaní, že dosahují nízké produktivity, že mají nejnižší životní úroveň, nízké vzdělání a žijí v trvalém stresu. To vše se odráží v jejich sociálních vztazích a kvalitě jejich života. Ti, kdož potřebují od společnosti větší sociální i morální podporu, jsou farmáři.

 

Zdá se, jakoby se v evropských zemích toho ve zlepšení životního údělu zemědělců tomto moc neměnilo. S něčím podobným se totiž už setkali i ve Velké Británii. Tam zase ze statistik zdravotních zařízení vyplynulo, že farmáři volí sebevraždu dvakrát častěji, než ostatní. Možná se to na anglickém venkově v poslední době změnilo, ale ještě na přelomu tisíciletí angličtí farmáři byli v pomyslném žebříčku zastoupení sebevražd, čtvrtí. Ve snaze sejít ze života vlastní rukou se to lépe dařilo jen veterinářům, lékárníkům a zubařům.

Pramen: BMJ Specialty Journals

 

 

Datum: 03.08.2007 14:15
Tisk článku

Související články:

Když rychlá smrt selže     Autor: Josef Pazdera (06.02.2023)
Toxoplazma možná navádí hostitele k sebevraždě     Autor: Stanislav Mihulka (17.08.2012)
Finanční krize zvyšuje počty vražd a sebevražd     Autor: Josef Pazdera (09.07.2009)
Zneužívání brzdí geny v mozku     Autor: Jaroslav Petr (15.05.2008)
Délka genu a sebevraždy     Autor: Josef Pazdera (01.08.2003)



Diskuze:

cisla

noi,2007-08-07 13:41:57

Celkem v pokusu vyhodnotili 5000 osob. Ze všech pracujících na plný úvazek jich desetina byli podnikatelé (včetně živnostníků). Z nich 3,5% tvořili farmáři. To máme 5000x0.1x0.035=17.5 farmáře. K tomu byla určitě část vzorku bez práce. Stačí to na takové závěry?

Odpovědět

Něco mu tu nesedí....

s,2007-08-06 17:19:24

Farmář si sám řídí práci? A co počasí, neúroda, kráva si vzpomene se telit o měsíc dřív, nemoci od zvířat, práce ve špatném prostředí (zima, pesticidy), starosti, jestli se úroda dobře prodá, atd. A na tuhle práci ještě nízké vzdělání, aby se nemohl kvalifikovaně rozhodnout, tj. permanentní stres z toho, jak to dopadne.. Ten sociolog asi fakt se zemědělstvím nic moc společného nemá...

Odpovědět

Jenom aby,

Jirka,2007-08-06 13:02:52

pokracujici vyzkum nezjistil, ze se lze proti blbe nalade farmaru nejlepe branit tim, ze nebudou zadne dotace zemedelcum.

Odpovědět

Srovnání

BOB,2007-08-06 08:36:01

Koukněte se do obchodu a srovnejte si cenu za litr mléka a litr balené vody. Zkuste si v hlavě porovnat, kolik je práce na tom mléku a kolik na té vodě. A tak je to s většinou zemědělské produkce. Obdivuju se všem farmářům, že s tím nesekli!

Odpovědět


Farmáři s tím nesekli, protože nic lepšího nemají.

xx,2007-08-06 12:52:32

Jako v jiných oborech jsou i farmáři dobří a špatní. Podle výsledku průzkumu je zřejmě mnoho těch špatných farmářů, kteří moc neprosperují. Proč je to ale tak, na to tento průzkum neodpovídá, neboť to ani nezkoumá. Můžu se jenom domnívat, že si farmaření volí častěji lidé, kteří neměli možnost získat vyšší vzdělání. Lidi, kteří se dokáží uživit jinak to i dělají. I na našem venkově lidi ze zemědělství zmizeli a kupodivu ti, co zbyli, dokáží obdělat to, co dříve obdělávala obrovská zemědělská družstva. Ale ve světě je zřejmě rolničení na svém způsob, jak nemuset chodit pravidelně na šestou do práce. Asi se to časem rozšíří i sem. To jsou samosebou moje doměnky. Velmi by mě zajímal průzkum na téma - proč se držíte zemědělství, když vám to nepřináší žádaný efekt?

Odpovědět


Nelze pry opustit jen tak půdu...

Bob,2007-08-07 07:50:04

Mluvil jsem s jedním svým známým, co byl delší dobu v Anglii a tvrdil mi, že tam není možné opustit např. rodinný statek bez toho, aby člověk platil horentní sumy. Farmáři aby mohli například nerentabilní chov mléčného skotu, fingovali u krav alkoholem příznaky "šílených krav" - BSE. No nevím ...

Odpovědět

Farmáři jsou na rozdíl od nás ostatních brzo stáří

kirast,2007-08-05 09:09:02

Rád bych věděl, co z toho je příčina a co důsledek. On by ten článek potom možná vyzněl jinak.

Odpovědět

A žádná dovolená

Jana,2007-08-04 15:51:00

Taky mě napadlo - zemědělci to vlastně mají velice těžké s nějakou tou dovolenou. Co jsem slyšela, tak takový soukromý zemědělec si nemůže vlastně dovolit někam odcestovat a dát si leháro. Zvlášť ne v létě, kvůli sklizni. A zvířata, koneckonců, potřebujou žrádlo a podestýlku i v zimě. Nedá se od toho prostě utrhnout ani na chvíli.

Odpovědět

nevim

pavel houser,2007-08-03 23:50:43

no a myslite, ze treba takovy spekulant na burze muze zvlast ovlivnit, ze nejakym podivnym vykyvem trhu nebude zitra na mizine? bych to spis pricital jinym vecem. (neolit byl z hlediska kvality zivota mozna nejhorsi obdobi v lidskych dejinach. zemedelstvi je mozna proste blba prace, ono je nejspis proste prijemnejsi interagovat s pocitacem nez s kravou.)

Odpovědět


nemyslim...

Franta Vrata,2007-08-04 10:46:40

No nemyslim ze interakce s kravou je horsi nez interakce s kravou..kravu kdyz nakrmite a podojite vam nedela problemy s ruznymi krachy,modrymi obrazovkami a dll problemy,maximalne se na vas uprdne...Problem je spise ze s pocasim nic nenadelate a pak kdyz se vam podari neco vypestovat okradou vas prekupnici,kteri si na vasi praci namasti kapsy...Stejne je to s rybari,kteri na mori riskuji zivot a pak musi prodat kilo lososa prekupnikovi za 80 centu za pul kilo,ti maji smlouvy s obchody ze jim to prodaji za 4 dolary a obchod to proda za 6 dolaru.Z cehoz vyplyva ze nejvice zisku ma clovek ktery toho nejmene udela...Ale to je kapitalismus,"poctivou praci"se nezbohatne,musis byt radne vycurany a protrely,pak je ti nejlepe!A to ruzne komouse a socialisty nesnasim jeste vice nez kapitalisty... :-)))

Odpovědět


omluva

Franta Vrata,2007-08-04 10:51:31

Omlouvam se melo to byt ze "interakce s kravou neni horsi nez interakce s pocitacem",priste si to po sobe prectu nez to poslu.

Odpovědět


Spekulant na burze

Jana,2007-08-04 14:03:02

Vlastně mě taky napadlo, že ten spekulant na burze je na tom s mírou rizika dost podobně. Ale možná bude rozdíl v tom, že ten spekulant si svou práci vybral dobrovolně a riziko mu dělá dobře. Ale zemědělec buď svou profesi víceméně zdědil, nebo právě na venkově hledá klid a mír v duši. A nenachází.

Odpovědět


venkovsky klid

mestska krysa,2007-08-04 15:02:47

no neni divu, ja bydlet a farmarit na venkove, tak to je na masli, vsichni vi o vsech, kolikrat a s kym a jedina zabava je mistni kino s hlubokymi filmy jana sveraka a zabava v sobotu s tretiradou hudbou -
tak a ted me kamenujte ale cim vic milionu lidi kolem me, se vsim hlukem atd, tim lip, muhahaha

Odpovědět


J,2007-08-04 16:44:14

V článku se nepíše, že by mezi respondenty byla nějaká statisticky vyznamná skupia spekulantů. Proč teda myslíte že na tom nejsou hůř než farmáři?

Odpovědět


Nekolik mych

Albedo,2007-08-05 21:35:39

pratel jsou nebo byli aktivni makleri a jejich 'zivotnost' se pohybuje v radu let. Pak jdou na jinou pozici, protoze jsou z toho neustaleho stresu vyhoreni. A i kdyz v Cesku neni zivy parket, jak vidame v americkych filmech, naprosto staci ty mlynske kameny TRH-KLIENT.
Jenze farmar pujde tezko delat neco vyrazne jineho, to je i tom vzdelani...

Odpovědět


spekulant

noi,2007-08-07 13:37:50

Zivim se jako burzovni spekulant temer 3 roky (tocim vlastni penize) a mam pocit, ze to jde s mym zdravim od te doby dost s kopce. Kdybych nasel stejne vydelecnou jinou praci treba na poli, bral bych to.

Odpovědět

Vnější vlivy

Jana,2007-08-03 22:33:52

Proč jsou zemědělci tak velice stresovaní? Už to tady vlastně zaznělo. Taky si myslím, že musí být velice frustrující ta nemožnost ovlivnit výsledky své práce. Ať se farmář snaží sebevíc, nikdy neví, kdy přijde sucho, mrazík, kroupy, vichřice, kobylky, hniloba brambor atd. Vpodstatě tyhle věci téměř nejdou kontrolovat. Na začátku sezóny nikdy neví, jestli jeho úroda bude bohatá, nebo jestli ho něco totálně nepoloží.

Odpovědět

...a duvody?

os,2007-08-03 18:05:20

...bylo by zajimave se dozvedet alespon vseobecnejsi duvody tohoto neuteseneho stavu....osobne jsem si laicky myslel, ze by to melo byt spise naopak, ze by zemedelci mohli, meli byt jedni z nejstastnejsich....
...ono "opotrebovani starim" by napriklad jeste nemuselo byt duvodem byt nestastny....

...a nebo je to figl finskych farmaru....bude nutno jim patrne zvysit dotace.....

Odpovědět

Logické

Colombo,2007-08-03 14:30:22

stačí jen každoročně sledovat zprávy, abychom se dozvěděli že: Je moc mokro, moc sucho, moc prší, málo prší, mos vedro, málo sluníčka, mrazíky, moc brzo přišlo léto, pozdě přišlo léto, brzký sních všechno zničil, nemají peníze na osetí, hnojiva, insekticidy, na naftu, nemají osivo atd. Počasí už každoročně překvapí silničáře a zemědělce. (to s těmi silničáři, jednou bylo vysílání zpráv z 50. tých let a tam jedna z reportáží zněla: Silničáře opět překvapilo počasí.):))

Odpovědět


ona to zas takova legrace neni

radko,2007-08-03 15:34:05

ja vim ze si zemedelci porad na neco stezuji, hlavne na pocasi a vykupni ceny, ale ono je to tak, jste zavisli na pocasi - s tim nic neudelate at se snazite sebevic a mazani obchodnici vam jeste pokrati vynosy...
navic pokud mate zivocisnou vyrobu (tedy zvirata) tak musite pracovat denne - zadne nedele, svatky, silvestr, novy rok a ono se to na vas podepise...

Odpovědět


:)

Martin,2007-08-04 08:39:04

"Silničáře opět překvapilo počasí.):))"

Oni boli v skutočnosti na zimu vždy veľmi dobre pripravení, ale nepočítali s tým, že bude snežiť.

Odpovědět


Ono je to take o tom,

Jirka,2007-08-06 13:06:04

ze kdyz jsou zemedelci s pocasim spokojeni, neobjevi se to v televizi.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz