Antikoncepce může vyhubit ryby  
Hormonální antikoncepce se stává problémem pro životní prostředí. Působí jako tzv. endokrinní disruptor. Kanadští a američtí vědci prokázali, že hormony v životním prostředí mohou vyhubit některé druhy ryb.

 

 

Zvětšit obrázek
Karen Kiddová, Freshwater Institute, Winnipeg, Kanada

Objev hormonální antikoncepce byl jedním z největších kroků k oddělení sexu od plození dětí a výrazně přispěl k „sexuální revoluci“ šedesátých let minulého století. V poslední době se vědci stále častěji zabývají otázkou, co přinesla hormonální antikoncepce ostatním tvorům na této planetě. Rybám evidentně nic dobrého.  Může za to koloběh hormonů.

Zvětšit obrázek
Střevle Pimephales promelas

 

 

Užívané hormony vylučují ženy z těla močí. Ta putuje odpadními vodami do čističek. Tam jsou organické sloučeniny různou měrou metabolizovány bakteriemi. Hormony částečně procházejí nezměněny a částečně se mění na látky s různě silnými hormonálními účinky. Některé jsou na určité skupiny organismů ještě účinnější než původní hormony z antikoncepčních pilulek.

 

 

Není pochyb o tom, že právě tyto hormonální látky zasahují do vývoje pohlaví u ryb v řekách a následně dokonce i v mořích, do kterých se hormonálně znečištěné řeky vlévají. Hormonální znečištění nabývá globálních měřítek. Masově narušený vývoj pohlaví byl zaznamenán už dokonce i u lososů táhnoucích řekami panenské přírody Britské Kolumbie.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Řez vaječníky samic střevle, které žily v jezeře s čistou vodou (A) je plný vajíček v různém stádiu vývoje. V experimentálním jezeře, kam vědci přidávali 17alfa-ethynylestradiol, trpěly samice závažnými poruchami vývoje vajíček (B). Na snímku je zanikající vajíčko označeno šipkou. Stejně zle, nebo ještě hůře se vedlo samcům. V čistém jezeře měli varlata v pořádku (C). V jezeře znečištěném hormonem se vyvíjeli jako intersex (D). V pohlavních žlázách měli obojí pohlavní buňky. Šipky na snímku označují vajíčka, která se ve varleti pod vlivem hormonu tvoří. (Snímek: Kidd et al., PNAS)

Zatím nebylo jasné, nakolik látky řazené hromadně do tzv. endokrinních disruptorů (česky bychom mohli endokrinní disruptory označit za „hormonální rozvraceče“, protože jsou s to rozvrátit křehkou rovnováhu hormonů v těle) ohrožují konkrétní druhy.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Tak tenhle obrázek může být brzy minulostí. Velká hejna střevlí z kanadského jezera prakticky vymizela. Vybil je hormon používaný v antikoncepčních pilulkách.

Tým amerických a kanadských vědců vedených Karen Kiddovou proto provedl v izolovaném jezeru na západě kanadské provincie Ontario sedmiletý experiment, během kterého byl do vody jezera přidáván syntetický hormon 17alfa-ethynylestradiol, který je běžnou součástí mnoha antikoncepčních pilulek. Koncentrace hormonu ve vodě dosahovala úrovně běžné pro znečištěné povrchové vody – 5 až 6 ng/litr. Výsledky studie jsou alarmující.

 

 

U samců sledované střevle Pimephales promelas došlo velmi rychle ke změně pohlaví. Varlata se jim měnila na vaječníky. O tom, že by se mohli úspěšně třít, nemohlo být řeči. Hormon ale poznamenal nepříznivě i pohlavní vývoj samic. I ty měly průkazně sníženou plodnost. Už po dvou letech pokusu došlo v jezeře k prudkému poklesu počtu střevlí. Jejich populace zkolabovala. Příčina je zřejmá. Dospělé ryby mají narušenou plodnost nebo jsou zcela neplodné a nemohou se rozmnožovat. V jezeře se neobjevují mladé rybky a staré ryby pomalu ale jistě vymírají.


antikoncepce

 

 

17alfa-ethynylestradiol

 

Syntetický steroidní hormon 17alfa-ethynylestradiol je nedílnou součástí mnoha antikoncepčních pilulek.

 

Syntetický steroidní hormon 17alfa-ethynylestradiol je nedílnou součástí mnoha antikoncepčních pilulek.

 



Z těchto pokusů jasně plyne, že endokrinní disruptory mohou některé druhy ryb přivést k naprosté záhubě. Zřejmě to nejsou jediní živočichové, kteří na naše hrátky s látkami s hormonálními účinky mohou doplatit.

 

Zvětšit obrázek
Endokrinní disruptory už připravily o panenství i přírodu Britské Kolumbie.

Dříve než začneme dštít oheň a síru na prostopášníky užívající hormonální antikoncepci, je namístě si uvědomit, že pohlavní hormony vylučujeme z těla s močí všichni. A tyto hormony – byť přirozené – končí rovněž ve vodě řek, jezer, moří a oceánů. Dokonce i pastorální idylka venkovské krajiny s pasoucími se kravkami a ovečkami je ve skutečnosti obrazem hormonální hrůzy. Víte kolik estradiolu vyloučí za den s močí jedna stračena? A kolik hormonů vyprodukuje jedno stádo? A kolik se těchto hormonů spláchne do řek z pastvin při každé pořádné letní bouřce?

 

 

Zvětšit obrázek
Pastorální idylka nebo endokrinně disrupční uragán?

Britové provedli nedávno hned několik studií na toto téma a ve světle jejich výsledků zřejmě pocítí skalní ochránce přírody při zprávách o propuknuvší slintavce a kulhavce na Britských ostrovech silné zadostiučinění. A aby si zástupci průmyslu nemysleli, že oni nemají s endokrinními disruptory nic společného, dodejme, že v nízkých koncentracích vykazuje estrogenní účinky i kadmium (v koncentracích, které nejsou již toxické a Světová zdravotnická organizace je proto označuje za zdraví neškodné). Takže, jak se praví v jednom postarším textu: Kdo je bez viny, ať hodí šutr!

 

Pramen: PNAS, doi: 10:1073/pnas.0609568104




Poznámka: Ve srovnání s tímhle hormonálním průšvihem mi přijdou obavy z GMO nebo Temelína jako banalita nebo – což by bylo neskonale horší – jako zastírací manévr. Ale dosti spikleneckých teorií o tom, co všechno si dokážou zařídit všemocné farmaceutické lobby. K průšvihu není třeba úmyslu. Dokonce ani čestného ne! Ona taková úplně obyčejná lidská nevědomost sice hříchu nečiní, ale škod dokáže napáchat až až.

 

 


 

Datum: 08.08.2007 09:19
Tisk článku


Diskuze:

je to problém USA

ika,2007-12-06 23:17:04

V USA to bude s estrogenama asi větší problém, než v EU.. Tam jsou u hospodářských zvířat jako léčivo povolené, u nás zakázané.. Myslím si, že obrovská stáda krav napíchaných hormonama, jejichž močí se pak pohnojí pole, má mnohonásobnější dopad na životní prostředí než užívání antikoncepce ženami.. A když srovnáte, že kráva má cca 400-500kg, tak toho asi taky dostane víc..

Odpovědět

jeleni?

Zir,2007-09-14 20:44:51

Jo jasně, už vidím ty ozbrojené rodinky, vydávající se na nebezpečnou výpravu za hříbky...;)

Odpovědět

změna civilizace

saša,2007-08-11 15:13:04

Koukám, co problém, to požadavek na změnu myšlení lidí, ale lidi jsou už tak pohodlní přemýšlet a žít jinak, že nezbývá přírodě nic jiného, než se jich zbavit, a to naráz a začít znova.

Odpovědět

mikrogramy? TOLIK!?

Martina Cizkova,2007-08-11 13:48:48

No, pocitalo se to samosebou, resp. se zjistovalo co ve vodach je a co je davka pusobici na organismy. Co myslite, kdyz na cloveka pusobi mikrogramy, proc by nepusobily na ryby? Pusobi a mnohem vic, pac ryby jsou o fous mensi nez my, takze pusobi i nanogramy. Delala jsem na to testy s rybama a snekama v ramci diplomky, takze to mam z vlastni zkusenosti. Moc tem vedcum neduverujete, kdyz si myslite, ze jsou tak blby, ze si nezjisti pravou pricinu uhynu nebo i neletalniho pusobeni:0)O tomhle se vi docela dost a dopodrobna,je to ted tema co frci na univerzitach vsude na svete.
Hormonalni antikoncepci asi zakazat nelze,taky by to byla jen cast takhle pusobicich latek, ale presne jak psal Jarda Petr, musime prijit na to, jak je dostat ven. A omezit ty latky, u kterych to je mozny.

Odpovědět

Je toho vic...

Martina Cizkova,2007-08-11 13:31:12

Jenom bych chtela dodat, ze nejen kadmium je zdanlive nesouvisejicim endokrinnim disruptorem. Mnoho jinych latek produkovanych prumyslem ze zcela jinych duvodu, nez je ovlivneni hormonalni soustavy, pusobi stejne jako estradioly. Napriklad latky vznikajici rozkladem detergentu (OP,NP,BPA) nebo pesticidy a hnojiva. Tyhle latky jsou navic, narozdil od prirozenych estradiolu, perzistentni. Coz znamena, ze zustavaji v prostredi zatracene dlouho. Jo a nejde jen o estrogenni ucinky, ale i androgenni a takove ma taky spousta latek. No, snad nepisu neco, co uz je nekde v diskuzi,nestihla jsem ji precist. Delala jsem na tohle tema diplomku, takze neco o tom vim.

Odpovědět

Jedno ze systémových řešení lidské prostopášnosti

Jake,2007-08-10 17:32:44

Jako vegetariánovi mi i pasoucí se stádo krav přijde zbytečné, ba samoúčelně nadbytečné. Bez něj zůstává venkovská krajina skutečně idylická a bez přetížení hormony.

Odpovědět


jina zver

jirka,2007-08-10 18:03:13

tedy vyhubme i jeleny, srny a podobne!

Odpovědět


jeleni

Král Kojot,2007-08-18 08:37:33

Stačí odzbrojit myslivce a pozavírat je do psychiatrických ústavů, kam beztak patří, a pak obnovit stavy velkých šelem na našem území. Ono už se to srovná.

Odpovědět

Vráťme sa k latrínam.

Martin,2007-08-08 19:29:28

Ak sa hormóny z antikoncepcie dostávajú so odpadových vôd a ďalej sa zapájajú do prirodzeného kolobehu vôd na zemi, najlepším riešením by asi bolo miesto splachovacích záchodov opäť používať latríny, v ktorých sa naše "výfukové splodiny" biologicky rozložia a šanca, že antikoncepčné hormóny uniknú do vody, sa prudko zmenší. Chce to "len" zmenu myslenia. A viete, koľko vody by sa ušetrilo?

Odpovědět

Herbicidy?

JosefŽ,2007-08-08 12:58:26

Ty užívají nejenom zemědělci!Do potravin přichází tisíce přídatných látek,chemii používáme(a nadužíváme) všude,kde se dá (i nemusí).O kumulaci látek,různých křížových reakcích,souběžném působení (atd) ani nemluvě. Nebojte se, antikoncepce nezmizí!Dětí,které budou vydělávat na později narozené adepty na důchod, máme přece nadbytek!

Odpovědět

to mi něco připomíná

Marie,2007-08-08 12:05:32

Ráčil někdo vypočítat kolik se toho rozvraceče může hormonální antikoncepce do životního prostředí vyexpedovat? Vždyť ty hříšnice to užívají po mikrogramech denně. Jestli to vymírání ryb náhodou nezavinili zemědělci herbicidama. Sem někde četla, že skokan levhartí v USA vymírá na estrogenní účinky jistých herbicidů. Zdroj ani jména těch herbicidů si nepamatuji.

Odpovědět


proč počítat?

jarda petr,2007-08-08 13:07:42

Proč by se mělo počítat? Analýzy vody v řekách, jezerech, mořských zálivech a jiných místech hovoří jasnou řečí. Například v moři u Osla (tedy metropole Norska, nikoli u tohoto serveru) je vysoký obsah kofeinu, protože Norové pijí kávu, čaj a kolu a pak mají v moči kofein. V moři u velkých amerických měst lze zjistit přítomnost antidepresiv v koncetracích, které narušují reprodukci některých měkkýšů. Takže je to skutečně reálný problém. I tady platí, že stokrát nic umořilo vola a že nemusí pršet, stačí když kape. V pokusu byly použity koncentrace, které odpovídají výskytu tohoto syntetického steroidu v přírodě. Nejde tu o to zakázat hormonální antikoncepci. Spíš je třeba se zamyslet nad konstrukcí čističek odpadních vod a zvážit, jak hormony z vody dostat. Nebude to jednoduché, ale zřejmě nám nic jiného nezbude.
Pokud jde o ten pesticid, který feminizuje žabáky, jedná se o atrazin - herbicid donedávna běžně používaný např. připřípravě pole pro pěstování kukuřice. V EU je už zakázaný. V USA naměřili účinné koncetrace atrazinu (tj. pro pro feminizaci žabáků nikoli pro hubení rosltin) v dešťové vodě.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz