Z počítačů CIA, FBI a Vatikánu se prováděly změny na Wikipedii  
Podle mluvčího Wikipedie takové změny znesvěcují poslání těchto stránek.


Program WikiScanner, který vyprogramoval Virgil Griffith ze Santa Fe Institute v Novém Mexiku a který byl spuštěn v tomto měsíci, umožňuje vystopovat počítače, které se napojují za účelem provedení změn na stránkách této encyklopedie. Wikipedie, jak známo, je encyklopedie přístupná všem a každý se zde může presentovat a provádět úpravy. 
WikiScanner například přišel na to, že počítače CIA byly použity pro editaci a vstup týkající se údajů o invazi do Iraku v roce 2003  (příklad změny, kterou WikiScaner vystopoval). Editovány byly údaje týkající se obětí, doplňovány byly údaje, že jde o odhady...
Jiný vstup zase upravoval údaje o bývalém šéfovi CIA Williamu Colbym ve věci jeho kariéry a jeho angažovanosti v programu týkajícího se Vietnamské války.
Mluvčí CIA k tomu prohlásil, že nemůže potvrdit, zda počítače CIA byly používány pro změny na Wikipedii, ale že v této agentuře se vyžaduje, aby její počítačový systém byl používán zodpovědně. Představitelé FBI se k záležitosti nevyjádřili.

Virgil Griffith, Santa Fe Institute

Editace a změny v textu na Wikipedii prováděla celá řada institucí, mimo jiné i sídlo řimsko-katolické církve, Vatikán.  V tomto případě se například odstranily části textu u předsedy Sinn Feinu Gerryho Adamse. Odstraněny byly odkazy na zdroje, které v loňském roce uváděly, že Addamsovy otisky prstů a rukou byly nalezeny na autě, které bylo použito ke spáchání dvojnásobné vraždy.


Autor stopovacího programu Griffith k tomu říká, že tento scaner programoval proto, že některé firmy nemá rád a že jehou snahou bylo, aby minimalizoval pohromy pro firmy a organizace zveřejňováním věcí, které je mohou poškodit, nebo neoprávněně vynést nahoru. Program umožňuje zpětně vystopovat, z jakého počítače, IP adresy se změny prováděly. V současné době již jde o více než pět milionů editorů, kteří takové změny provedli.

    
Podle Griffitha nelze určit zda zásahy CIA, FBI, Vatikánu,... byly dělány na Wikipedii s vědomím nadřízených, ale zcela jistě šlo o osoby, jež k počítačům těchto sítí mají přístup.
Mluvčí Wikimedia Foundation, mateřské organizace Wikipedie, prohlásil, že jde o porušení neutrality tohoto media, neboť v pravidla nedovolují osobám ve vztahu k dané záležitosti, údaje vkládat a měnit je. Od možnosti využívat WikiScanner si mluvčí Wikimedie hodně slibuje.
Otázkou je zda WikiScanner vůbec něco nevyřeší. Zda jen nedá echo, z jakých počítačů se změny musí dělat.

WikiScanner amerického studenta z Kalifornského technologického institutu najdete na internetu zde: http://wikiscanner.virgil.gr/

Pramen: Reuters, abc.net
   


 

Autor:
Datum: 20.08.2007 00:49
Tisk článku

Související články:

Jak vypadá situace okolo mikrovlnného (EM) pohonu     Autor: Vladimír Wagner (29.11.2016)
Jsou opravdu amalgamové plomby nebezpečné?     Autor: Vladimír Wagner (31.12.2012)
Biopotraviny neposkytují kvalitnější výživu     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2009)
Papež s novou tváří geneticky modifikovaných organismů     Autor: Jiří Mach, (07.06.2009)
Dej si velrybu, zachráníš planetu!     Autor: Jaroslav Petr (04.03.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz